handdator

Visa fullständig version : Hjälp med såstips


KoloKille
2017-12-13, 08:11
Ska utomlands i månadsskiftet februari/mars och måste ju se a e s t h e t i c ut på stranden. Har därför påbörjat en deff som gått väldigt bra. -5 kg på lika många veckor, typ. Kul när muskler man inte visste hade börjar syna t.ex. magrutorna, serratus anterior o.dyl. Enda problemet är att mina axlar börjar se ut som en karta över ett flodsystem. Nåja.

Har en del fett kvar på mellersta delen av kroppen som måste bort. Det är som att fettet först försvinner från toppen och botten av kroppen för att sist försvinna runt midjan, där man egentligen vill ha bort det först. Men det är bara att hänga i. *flex*

Men, till trådens ämne: Det är lite segt att äta kyckling och ugnspotatis (Potatis måste f.ö. vara den bästa mättnad kontra kcal-maten på marknaden) varje dag. Det blir torrt. Så jag behöver förslag på olika såser.

Alla typer av färdiga bearnaise-såser o.dyl. går bort med tanke på kaloriinnehållet (ca 700 kcal/100 gram).

Testade att käka kebabsås ett tag men man tröttnat. Det är dessutom rätt äckligt. Även ajvar är ett bra alternativ, men man tröttnar rätt fort på det med. Har också testat med sweet and sout chili sauce (eller vad den nu heter). Ni vet sån där i avlång burk som finns i alla asiatisa hyllor i alla butiker. God, men blir tråkigt i längden. Har också kört en hel del lättyoghurt med olika kryddor, men yoghurt utan fett blir så syrligt. Jag är som ni märker en sås-connoisseur och kräver det bästa av mina såser. Dessutom vill jag kunna variera mig. Variation är för mig nyckeln för en lyckad diet!

Ska ner till ca 85 kg för att bli så a e s t h e t i c som möjligt så jag har väl cirka 7-9 veckor kvar på dieten nu, då jag väger strax över 92.

Krav på sås/röra:
Lätt att göra - inte mer än 2 moment (typ öppna en burk och blanda med kryddor). Jag älskar att laga mat men under diet vill jag göra allt så smidigt som möjligt. Helst bara öppna burken och hälla det på maten.
Inte mer än 250 kcal per 100 gram, gärna betydligt mindre: Säger sig själv. Vill inte äta mig fet på sås.
Ska helst finnas färdig på burk/annan förpackning - se punkt ett
Ska helst inte kräva uppvärmning - se punkt ett
Ska smaka gott Vissa "lätt"-såser och dressingar smakar ju fördjävligt, rent ut sagt.

Finns det sås som uppfyller mina krav som jag dessutom inte redan räknat upp? Kan även tänka mig att göra stora satser av någon sås eller röra som håller ett tag i kylen och ta lite vare dag. Älskar hummus men tror tyvärr att det blir för kcal-rikt för mina riktlinjer. Annars hade det varit bra.

Några tips?

Tack på förhand!

Märkte nu att jag förmodligen borde lagt tråden i "Mat och matlagning i stället". Ber om ursäkt och ber mod flytta tråden. Tack på förhand igen!

Pokkes
2017-12-13, 09:00
Ska utomlands i månadsskiftet februari/mars och måste ju se a e s t h e t i c ut på stranden. Har därför påbörjat en deff som gått väldigt bra. -5 kg på lika många veckor, typ. Kul när muskler man inte visste hade börjar syna t.ex. magrutorna, serratus anterior o.dyl. Enda problemet är att mina axlar börjar se ut som en karta över ett flodsystem. Nåja.

Har en del fett kvar på mellersta delen av kroppen som måste bort. Det är som att fettet först försvinner från toppen och botten av kroppen för att sist försvinna runt midjan, där man egentligen vill ha bort det först. Men det är bara att hänga i. *flex*

Men, till trådens ämne: Det är lite segt att äta kyckling och ugnspotatis (Potatis måste f.ö. vara den bästa mättnad kontra kcal-maten på marknaden) varje dag. Det blir torrt. Så jag behöver förslag på olika såser.

Alla typer av färdiga bearnaise-såser o.dyl. går bort med tanke på kaloriinnehållet (ca 700 kcal/100 gram).

Testade att käka kebabsås ett tag men man tröttnat. Det är dessutom rätt äckligt. Även ajvar är ett bra alternativ, men man tröttnar rätt fort på det med. Har också testat med sweet and sout chili sauce (eller vad den nu heter). Ni vet sån där i avlång burk som finns i alla asiatisa hyllor i alla butiker. God, men blir tråkigt i längden. Har också kört en hel del lättyoghurt med olika kryddor, men yoghurt utan fett blir så syrligt. Jag är som ni märker en sås-connoisseur och kräver det bästa av mina såser. Dessutom vill jag kunna variera mig. Variation är för mig nyckeln för en lyckad diet!

Ska ner till ca 85 kg för att bli så a e s t h e t i c som möjligt så jag har väl cirka 7-9 veckor kvar på dieten nu, då jag väger strax över 92.

Krav på sås/röra:
Lätt att göra - inte mer än 2 moment (typ öppna en burk och blanda med kryddor). Jag älskar att laga mat men under diet vill jag göra allt så smidigt som möjligt. Helst bara öppna burken och hälla det på maten.
Inte mer än 250 kcal per 100 gram, gärna betydligt mindre: Säger sig själv. Vill inte äta mig fet på sås.
Ska helst finnas färdig på burk/annan förpackning - se punkt ett
Ska helst inte kräva uppvärmning - se punkt ett
Ska smaka gott Vissa "lätt"-såser och dressingar smakar ju fördjävligt, rent ut sagt.

Finns det sås som uppfyller mina krav som jag dessutom inte redan räknat upp? Kan även tänka mig att göra stora satser av någon sås eller röra som håller ett tag i kylen och ta lite vare dag. Älskar hummus men tror tyvärr att det blir för kcal-rikt för mina riktlinjer. Annars hade det varit bra.

Några tips?

Tack på förhand!

Märkte nu att jag förmodligen borde lagt tråden i "Mat och matlagning i stället". Ber om ursäkt och ber mod flytta tråden. Tack på förhand igen!

Ketchup
Tomatbaserade pastasåser
Patasåser (alla Keldas)
Teriyaki
Guacamole
Alla pulversåser bara att skippa så mycket smör

Livet
2017-12-13, 09:10
Tzatziki.

Shqypnia
2017-12-13, 09:22
Testa vispa turkisk yoghurt med endast lite salt och vitlök. Jag tkr det blir sjuuukt gott.

Annars har du väl testat det mesta jag tänkte rekommendera. Jag förstår att du tröttnar, men variera istället så lär du nog inte tröttna lika fort.

KoloKille
2017-12-13, 10:17
Tack för alla tips!

Tzatziki.

Såg att det finns färdig tzatziki med bara 133 kcal per 100 gram. Låter ju för bra för att vara sant. Någon som testat?

https://www.mathem.se/varor/tzatziki/tzatziki-500g-lmp?gclid=EAIaIQobChMI7Nu2pdOG2AIVVM-yCh0YRgvREAAYASAAEgJvsvD_BwE

KoloKille
2017-12-13, 10:21
Och denna med bara 107 kcal per 100 gram!

https://www.mathem.se/varor/tzatziki/tzatziki-350-g-fontana

Erfarenheter?

Shqypnia
2017-12-13, 10:24
Mkt billigare att göra egen Tzatziki!

KoloKille
2017-12-13, 10:28
Mkt billigare att göra egen Tzatziki!

Sant, och jag gjorde det ett tag. Men det blir för många moment när jag bara vill slänga i mig något efter gymmet. Spelar för mig ingen roll om jag äter helfabrikat under några veckor tills jag är färdigdeffad. Lathetsfaktorn helt enkelt. :)

Sen var ju inte ca 30 kr för 500 gram Tzatziki så farligt heller. Hoppas Lindahls finns i min lokala butik.

Ozziking
2017-12-13, 15:19
Sant, och jag gjorde det ett tag. Men det blir för många moment när jag bara vill slänga i mig något efter gymmet. Spelar för mig ingen roll om jag äter helfabrikat under några veckor tills jag är färdigdeffad. Lathetsfaktorn helt enkelt. :)

Sen var ju inte ca 30 kr för 500 gram Tzatziki så farligt heller. Hoppas Lindahls finns i min lokala butik.

Men förfan. gör en stor sats och ha i kylen bara. Eller behöver du någon som serverar dig också?

exevision
2017-12-13, 16:23
Men förfan. gör en stor sats och ha i kylen bara. Eller behöver du någon som serverar dig också?

Recept?

KoloKille
2017-12-13, 16:26
Men förfan. gör en stor sats och ha i kylen bara. Eller behöver du någon som serverar dig också?

Blir ju vattnig och äckligt efter typ 2 dagar. Har nämligen gjort så förut.

Men Tzatzikin från Lindahl var faktiskt över förväntan. God smak (inte som en hemgjord såklart, men ändå) och överkomligt pris. Kommer tack vare såsen var mer deffad än en grekisk gud inom kort.

Mickee
2017-12-13, 16:32
Willys har en sås som heter något i stil med "Flying Goose, Sriracha Mayo Chili Souce" som är riktigt najs!

Ligger förvisso på runt 260 kcal/100g men eftersom den är rätt stark (iaf för mig) räcker det att jag ringlar lite grann (typ 15-20g) på maten.

Ett tips om man tröttnar på de klassiska deff-såserna :)

KoloKille
2017-12-13, 16:36
Willys har en sås som heter något i stil med "Flying Goose, Sriracha Mayo Chili Souce" som är riktigt najs!

Ligger förvisso på runt 260 kcal/100g men eftersom den är rätt stark (iaf för mig) räcker det att jag ringlar lite grann (typ 15-20g) på maten.

Ett tips om man tröttnar på de klassiska deff-såserna :)

Tack för tipset! Körde ett tag på vanlig Sriracha och det är ju gott. Får testa sådan med majonnäs. Om man blandar egen kan man ju få ner kalorierna ännu mer också.

Cykelcykel
2017-12-14, 06:38
http://garantskafferiet.se/vara-produkter/smaksattare/kalla-saser/mojo-rojo-sas-220-ml/

Beemel
2017-12-14, 07:47
Jag är som ni märker en sås-connoisseur och kräver det bästa av mina såser.


Ja det märks verkligen då du väljer kebabsåser och köpt färdig sötsursås. =)

AlexGBG
2017-12-14, 10:03
Om dessa finns i Sverige så funkar dom bra under deff tycker jag. Inte jättegoda, men väldigt lite kalorier.
Finns säkert liknande om inte annat :)

https://www.mccormick.com/spices-and-flavors/recipe-mixes/gravies-and-sauces/chicken-gravy-mix

shadowfire
2017-12-14, 12:49
Jag gör en bunke med egen kebabsås på turkisk yoghurt, fanta, vitlök, sweet chili och kvarg (+kryddor). Räcker en vecka och har det till precis allt. Tar 1 min att slänga ihop. Den kanske inte blir superkalorisnål, men jag vänder steken istället och ser kvargen som en extra proteinkälla till målet bara.

MackeJuve
2017-12-14, 15:05
Jag gör en bunke med egen kebabsås på turkisk yoghurt, fanta, vitlök, sweet chili och kvarg (+kryddor). Räcker en vecka och har det till precis allt. Tar 1 min att slänga ihop. Den kanske inte blir superkalorisnål, men jag vänder steken istället och ser kvargen som en extra proteinkälla till målet bara.

Jag kan ta receptet på det :) I detaljform, jag är definitionen av en ungkarl.