handdator

Visa fullständig version : Extremt svårt att få tillräckligt med kolin från kosten utan att äta ägg


King Grub
2017-08-17, 12:38
Choline is an essential nutrient with critical roles in several biological processes including neuronal development, cell signaling, nerve impulse transmission, and lipid transport and metabolism. The National Cancer Institute method was used to assess usual intakes of choline from foods according to data for participants enrolled in the National Health and Nutrition Examination Survey 2009-2014 datasets and pregnant women in the 2005-2014 datasets. Suboptimal intakes of choline are present across many gender and life-stage subpopulations, as well as pregnant women in the U.S. Only 8.03 ± 0.56% of adults and 8.51 ± 2.89% pregnant women meet the AI for choline. Children 2-3 years were the most likely to meet their gender and life-stage specific AI, followed by children 4-8 years. Adults 19+ years who consume eggs were more likely to meet their gender and life-stage AI as compared to non-consumers (57.3 ± 1.45% and 2.43 ± 0.28%). Consumers of eggs had almost double the usual intake of choline as compared to non-consumers (525 ± 5.17 mg/d and 294 ± 1.98; p < 0.0001). Protein food (meat, poultry and seafood) consumption also increased usual choline intakes compared to non-consumers (345 ± 2.21 mg/day and 235 ± 8.81; p < 0.0001) to a lesser degree, but did not result in substantial increases in the percent of individuals meeting the AI. No subpopulation exceeded the UL for choline. This research illustrates that it is extremely difficult to achieve the AI for choline without consuming eggs or taking a dietary supplement.

Nutrients. 2017 Aug 5;9(8). Usual Choline Intakes Are Associated with Egg and Protein Food Consumption in the United States.

http://www.mdpi.com/2072-6643/9/8/839/htm

Klein
2017-08-18, 00:39
Lever har liknande kolininnehåll per gram som ägggula och högre innehåll än hela ägg.

dodie
2017-08-18, 13:25
Extremt svårt tycker jag låter lite starkt. Den siffra jag hittade säger 550mg per dag för en vuxen man och denna tabell säger:
mg/100g
Lecitingranulat - 3 430
Torkad lever - 2 170
Hjärta, nöt - 1 720
Äggula - 1 700
Lecitinolja - 800
Lever - 650
Oxkött - 600
Vetegroddar - 550
Torrjäst - 300
Baljväxter - 120
Citrusfrukter - 85
Fullkornsbröd - 80
Bladgrönsaker - 80
Rotfrukter - 40
Mjölk - 30
Sojamjöl - 1,8

Konradsson
2017-08-18, 13:55
Extremt svårt tycker jag låter lite starkt. Den siffra jag hittade säger 550mg per dag för en vuxen man och denna tabell säger:

Behovet av kolin varierar enormt mycket på grund av vanliga genetiska polymorfismer i metionin-cykeln. 50% av befolkningen behöver mer kolin än vad som rekommenderas på grund av genetisk variation.

Dessutom varierar kolinets absorption väldigt mycket. I maten är kolinet bundet till fosfolipider och sfingosin, endast en mycket liten del är fritt kolin. Den bästa absorptionen får du från glycerofosfokolin (GPC), och det finns inte i mat överhuvudtaget, endast i tillskott. Man bör alltså överväga att använda tillskott.

Kischen
2017-08-18, 14:10
Hur ger en brist uttryck?

King Grub
2017-08-18, 14:16
Fettlever + andra symptom delade med metabolt syndrom.

Konradsson
2017-08-18, 14:45
Hur ger en brist uttryck?

Förutom fettlever som Grub nämnde:
1. Kolin är viktigt för kognitiv förmåga, på grund av dess membranstabiliserande egenskaper. Brist på kolin ger sämre korttidsminne och exekutiv funktion. Även hos friska försökspersoner förbättrar kolintillskott kognitionen.
2. Brist på kolin ökar även risken för demens. Detta vet man eftersom kolintillskott (CDP och GPC) bromsar utvecklingen av demens, medan antikolinergiska läkemedel tvärtom påskyndar utvecklingen.
3. Kolin har en viktig funktion i metionin-cykeln, där den reducerar homocystein. Höga homocystein-nivåer är en riskfaktor för en mängd hjärt-kärlsjukdomar, inklusive stroke, infarkt, åderförkalkning.
4. Kolinbrist hos gravida kvinnor ökar risken för födelsedefekter, samt en mängd epigenetiska sjukdomar senare i livet.

In most mammals, prolonged (weeks to months) ingestion of a diet deficient in choline (and adequate though limited in methionine and folate content) has consequences that include hepatic, renal, pancreatic, memory, and growth disorders
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2441939/

blåvitt
2017-08-18, 15:41
Extremt svårt tycker jag låter lite starkt. Den siffra jag hittade säger 550mg per dag för en vuxen man och denna tabell säger:
mg/100g
Lecitingranulat - 3 430
Torkad lever - 2 170
Hjärta, nöt - 1 720
Äggula - 1 700
Lecitinolja - 800
Lever - 650
Oxkött - 600
Vetegroddar - 550
Torrjäst - 300
Baljväxter - 120
Citrusfrukter - 85
Fullkornsbröd - 80
Bladgrönsaker - 80
Rotfrukter - 40
Mjölk - 30
Sojamjöl - 1,8

Detta i kombination med:

Conflicts of Interest
T.C.W. has accepted academic consulting and writing fees from Balchem Corp. T.C.W. is currently an academic consultant for the Egg Nutrition Center. T.C.W. has obtained competitive research grants within the past year from the National Cattleman’s Beef Association. V.L.F as Vice President of Nutrition Impact, LLC conducts analyses of NHANES for numerous members of the food and beverage industry.

gör att jag ställer mig väldigt tveksam till den här studien *bs*

Konradsson
2017-08-18, 15:48
Angående kostkällor verkar mjölk vara dugligt:
Though eggs are a more concentrated source of choline42, in the Nurses’ Health Study and Nurses’ Health Study 2, milk provided the largest percentage of dietary choline, because it was consumed more frequently.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2782876/

Men det finns delar av befolkningen som, på grund av genetisk variation eller graviditet, inte når upp till optimala nivåer trots att man äter ägg och dricker mjölk. Kolintillskott rekommenderas liksom folsyra till gravida kvinnor oavsett diet.

xan
2017-08-18, 15:54
Detta i kombination med:



gör att jag ställer mig väldigt tveksam till den här studien *bs*

Can't argue with the Egg Nutrition Center. U mad? :eating:

http://www.eggnutritioncenter.org/content/uploads/2017/04/Health-Video-Handout-Image.png

blåvitt
2017-08-18, 16:37
ENC ägs av American Egg Board, från deras hemsida

Through the American Egg Board (AEB), U.S. egg producers come together, in accordance with statutory authority, to establish, finance and execute coordinated programs, on research, education and promotion — all geared to drive demand for eggs and egg products. AEB and all program activities are funded by U.S. egg producers, subject to USDA approval.

Geared to drive demand for eggs and egg products - låter väldigt pålitligt :)
De har ju även sponsrat dunderstudier där man hävdar att äggfrukost leder till att man går ner i vikt, men om man läste djupare än abstraktet visade det sig att kontrollgruppen man jämförde med hade ätit "a normal healthy breakfast" bestående av bagels och cream cheese :D

Sverker
2017-08-18, 19:15
Aldrig uppfattat att kolin varit något problem. Tillverkas lätt från enkla aminosyror.

Äggula är överlägset men sojabönor lär inte ligga långt efter.

King Grub
2017-08-18, 19:32
I USA är det bara 8 % av befolkningen som uppnår rekommenderat intag.

Konradsson
2017-08-18, 20:00
I USA är det bara 8 % av befolkningen som uppnår rekommenderat intag.

Samt att halva befolkningen bär på genetiska variationer vilket gör att de kräver högre nivåer än rådande rekommendationer.
Given the importance of choline in a wide range of critical functions in the human body, coupled with less than optimal intakes among the population and evidence that as much as 50% of the population carry genetic variations that make it necessary to consume choline at levels greater than the AI, it is advised that dietary guidance be developed to encourage the intake of choline-rich foods.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2782876/

Baskagge
2017-08-18, 20:09
När ska ägget få en egen dag i almanackan?

Å andra sidan finns kolin i saker man kanske inte äter dagligen så att folk har brist på det är inte så konstigt.
Buffras kolin i kroppen eller behöver man tillföra det dagligen?

Max
2017-08-19, 09:21
När ska ägget få en egen dag i almanackan?Äggets dag(ar) är alla dagar som inte är kanelbullens dag, fettisdag o.s.v.
Eller så har man ju alltid http://www.svenskaagg.se/?p=20288

Sverker
2017-08-19, 09:54
När ska ägget få en egen dag i almanackan?

Å andra sidan finns kolin i saker man kanske inte äter dagligen så att folk har brist på det är inte så konstigt.
Buffras kolin i kroppen eller behöver man tillföra det dagligen?


Kolin sitter i alla cellmembran, animaliska som vegetabiliska. Det sitter bundet till fosfolipiderna som fosfatidylkolin. Äggula är fetdroppar omgivna av fosfolipiderna där fosfatidylkolin är den mest förekommande. Samma sak med fettet i sojabönorna, havregrynen, mjölken, köttet osv, osv. Svårt att inte hitta kolin i kosten. Skulle vara rent socker och sirap;).

Eftersom cellmembran är universella har kroppen kommit på enkla sätt att tillverka kolin från enkla aminosyror som serin. Ett exempel är där King Grub skriver om fettlever. Att det inte finns tillräckligt med protein i kosten som levern kan tillverka kolin av. Utan fosfatidylkolin kan inte kroppen skicka ut fettet i blodet utan det stannar i levern. Främst visat hos hundar.


Fast problemen i tråden är säkert mer kopplat till acetyl-kolin som är en nervtransmitter.

-squat-
2017-08-19, 12:34
Kanske borde supplementära med kolin?

Konradsson
2017-08-19, 13:12
Kanske borde supplementära med kolin?

Det är en god idé. Denna använder jag: https://examine.com/supplements/alpha-gpc/

-squat-
2017-08-19, 15:26
Det är en god idé. Denna använder jag: https://examine.com/supplements/alpha-gpc/

Har du upplevt några biverkningar?

Konradsson
2017-08-19, 15:29
Har du upplevt några biverkningar?

Nej, men jag upplever att tillskottet minskar antikolinergika biverkningar från andra läkemedel.

-squat-
2017-08-19, 15:33
Nej, men jag upplever att tillskottet minskar antikolinergika biverkningar från andra läkemedel.

Ok. bra det.

funderar på om man skulle ge sig på proteinpulver från hela ägg.

camarade
2017-08-26, 23:14
Äter 10-15 ägg per dag så antar att jag inte har kolinbrist i alla fall :D

-squat-
2017-08-26, 23:56
Äter 10-15 ägg per dag så antar att jag inte har kolinbrist i alla fall :D

äter du äggen som de är eller gör då nån röra/omellete eller så?

Termy
2017-08-28, 11:19
Lite mer om kolin:
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170825163931.htm

"If our microbiome overindulges, we might not have access to the nutrients we need. That's the suggestion from new research that shows mice that harbor high levels of microbes that eat choline are deprived of this essential nutrient. "

xan
2017-08-28, 12:04
Äter 10-15 ägg per dag så antar att jag inte har kolinbrist i alla fall :D

Inga dödsfall av äggfisarna ännu?

-squat-
2017-09-05, 20:35
Tar kroppen upp choline bitartrate?

xcv
2017-09-05, 20:58
Extremt svårt tycker jag låter lite starkt. Den siffra jag hittade säger 550mg per dag för en vuxen man och denna tabell säger:
mg/100g
Lecitingranulat - 3 430
Torkad lever - 2 170
Hjärta, nöt - 1 720
Äggula - 1 700
Lecitinolja - 800
Lever - 650
Oxkött - 600
Vetegroddar - 550
Torrjäst - 300
Baljväxter - 120
Citrusfrukter - 85
Fullkornsbröd - 80
Bladgrönsaker - 80
Rotfrukter - 40
Mjölk - 30
Sojamjöl - 1,8

Jaha, är äggallergiker, och har svårt att se hur jag skulle kunna få i mig tillräckligt via något annat ovan. Skulle vara att äta 100g+vetegroddar varje dag, men det kommer inte hända.

Vilken svensk återförsäljare säljer detta? Vad bör man tänka på när man väljer/tar tillskottet?

xcv
2017-09-05, 21:04
Eller kan kroppen själv skapa rimliga halter om man äter en proteinrik kost med bra balans mellan aminosyrorna?

MaxTheMarketer
2017-09-06, 13:18
Hur många ägg ska man då trycka i sig dagligen för att uppnå rekommenderat intag?

EDIT: finns det kolin i kycklingfilé?

-squat-
2017-09-06, 20:31
Hur många ägg ska man då trycka i sig dagligen för att uppnå rekommenderat intag?

EDIT: finns det kolin i kycklingfilé?

Har för mig att det krävs fyra ägg.

Bandid0
2020-10-14, 11:17
Extremt svårt tycker jag låter lite starkt. Den siffra jag hittade säger 550mg per dag för en vuxen man och denna tabell säger:
mg/100g
Lecitingranulat - 3 430
Torkad lever - 2 170
Hjärta, nöt - 1 720
Äggula - 1 700
Lecitinolja - 800
Lever - 650
Oxkött - 600
Vetegroddar - 550
Torrjäst - 300
Baljväxter - 120
Citrusfrukter - 85
Fullkornsbröd - 80
Bladgrönsaker - 80
Rotfrukter - 40
Mjölk - 30
Sojamjöl - 1,8

Var köper man egentligen vetegroddar? De (få) produkter jag hittat existerar inte längre.

Vad är skillnaden på vetegrodd och groddat vete?

Phjanton
2020-10-15, 09:36
Extremt svårt tycker jag låter lite starkt. Den siffra jag hittade säger 550mg per dag för en vuxen man och denna tabell säger:
mg/100g
Lecitingranulat - 3 430
Torkad lever - 2 170
Hjärta, nöt - 1 720
Äggula - 1 700
Lecitinolja - 800
Lever - 650
Oxkött - 600
Vetegroddar - 550
Torrjäst - 300
Baljväxter - 120
Citrusfrukter - 85
Fullkornsbröd - 80
Bladgrönsaker - 80
Rotfrukter - 40
Mjölk - 30
Sojamjöl - 1,8

20 påsar torrjäst per dag så är man hemma. Ser ingen anledning att käka ägg längre.

Langster
2020-10-15, 09:55
Var köper man egentligen vetegroddar? De (få) produkter jag hittat existerar inte längre.

Vad är skillnaden på vetegrodd och groddat vete?

På Ica.