Visa fullständig version : Många grönsaker är väldigt oprisvärda kontra sin näring?
Ram Dass
2017-06-22, 17:47
Hej!
Jag är vegan och lever för tillfället i bilen, då jag inte har möjlighet till tillagning eller kylförvaring köper jag i princip färdiga-att-äta-livsmedel.
Det jag baserat min föda på är berikad sojamjölk, nötter, frön, müsli (havregrynsbaserad), frukt och grönsaker.
Jag kostregisterade allt idag för att få någon slags överblick över vilken mat som ger mer "näring/kcal" per krona. Inte någon gång kommer frukt eller grönsaker (rotfrukter och bönor exkluderat, då jag känner att de kräver tillagning/viss hantering) närheten av näringen som olika spannmål, nötter och frön ger.
Jag har svårt att se varför jag skulle äta tex. 500g bananer för 13kr när jag kan äta 100g solrosfrön för 4 kr och få i mig så himla mycket mer näring till en billigare peng.
Då är även bananer en av de mer prisvärda frukterna i avseende kalori/kr i jämförelse med andra frukter.
Likasom blomkål, rödkål, paprika, äpplen, päron. Allt känns väldigt dyrt ur näringssynpunkt när man dom ställer dom i jämförelse med fullkornscerialer, nötter och frön.
Min slutliga fundering är alltså om att grönsaker och frukt är mer att betrakta som lyx (inte jättegott att äta 200g natuerlla solrosfrön 😇) då jag har svårt att se dess prisvärdhet i jämförelse med ovan nämnda?
Konradsson
2017-06-22, 18:17
Det beror ju på vilken typ av näring du är ute efter. Om du bara är intresserad av kcal räcker det med att äta kakor och dricka läsk hela dagen för att fylla näringsbehovet.
Fördelen med grönsaker är att de innehåller vitaminer, antioxidanter, flavonoider, glukosinolater, isotiocynater, allyler, etc. Dessa föreningar är (i olika grader) anti-inflammatoriska, cancerskyddande, kolesterolsänkande samt förbättrar kognitionsförmågan och det allmänna välbefinnandet. Det är oftast denna typ av näring som veganer är intresserade av.
Varför äter du inte bönor eller kikärtor? De kräver ingen tillagning. De säljs på burk.
Det beror ju på vilken typ av näring du är ute efter. Om du bara är intresserad av kcal räcker det med att äta kakor och dricka läsk hela dagen för att fylla näringsbehovet.
Fördelen med grönsaker är att de innehåller vitaminer, antioxidanter, flavonoider, glukosinolater, isotiocynater, allyler, etc. Dessa föreningar är (i olika grader) anti-inflammatoriska, cancerskyddande, kolesterolsänkande samt förbättrar kognitionsförmågan och det allmänna välbefinnandet. Det är oftast denna typ av näring som veganer är intresserade av.
Varför äter du inte bönor eller kikärtor? De kräver ingen tillagning. De säljs på burk.
Är inte kidney bönor giftiga innan uppvärmning?
JacobHeitmann
2017-06-22, 18:41
Är inte kidney bönor giftiga innan uppvärmning?
Finns färdigkokta på tetrapack/konserv.
Det jag baserat min föda på är berikad sojamjölk, nötter, frön, müsli (havregrynsbaserad), frukt och grönsaker.
Äter du inte baljväxter eller soja i större mängder? Hur får du i dig tillräckligt med högkvalitativt protein som vegan?
Ram Dass
2017-06-22, 19:51
Det beror ju på vilken typ av näring du är ute efter. Om du bara är intresserad av kcal räcker det med att äta kakor och dricka läsk hela dagen för att fylla näringsbehovet.
Fördelen med grönsaker är att de innehåller vitaminer, antioxidanter, flavonoider, glukosinolater, isotiocynater, allyler, etc. Dessa föreningar är (i olika grader) anti-inflammatoriska, cancerskyddande, kolesterolsänkande samt förbättrar kognitionsförmågan och det allmänna välbefinnandet. Det är oftast denna typ av näring som veganer är intresserade av.
Varför äter du inte bönor eller kikärtor? De kräver ingen tillagning. De säljs på burk.
Allt du nämner finns redan i de andra produkterna jag redan nämnt (till ett billigare pris), förutom glukosinolater och sotiocynater, som finns i olika kålsorter som verkar vara bra att få i sig. Sen vet jag inte vad allyler är för något.
Jag skriver inte detta för att trotsa, jag vill bara få allt på det klara.
Sen undrar jag om det finns någon vedertagen rek. för hur mycket kål man ska äta och hur mycket vetenskapliga belägg finns det för att det gör skillnad? Som jag läste det var det bara broccoli som hade glucoraphanin i någon betydande mängd.
Köpte några burkar bönor i chilisås. Himla gott efter allt enformiga jag ätit. 😂 Tack!
Ram Dass
2017-06-22, 19:56
Äter du inte baljväxter eller soja i större mängder? Hur får du i dig tillräckligt med högkvalitativt protein som vegan?
Vanligtvis äter jag bättre, men nu bor jag i min bil "on the road".
Men jag orkar verkligen inte försöka få i mig 2g;p/kg:kv som vegan.
Och enda sen jag läste att King Grub sa att 1g;p/kg:kv och hård träning är förmodligen bättre 2g och medelmåttig träning, har jag fokuserat mer på träningen och ätit mer efter andra premisser. Kan inte säga att jag märkt någon större skillnad än så länge.
Ram Dass
2017-06-22, 20:11
En bild på tre dagars mat, ca. 9000 kcal och 400 g protein. Vilket blir ca. 3000 kcal och 133g;p/dag.
I detta fall är det nötterna och fröna som främst kommer fylla mitt energibehov och vitamin- och mineralbehov.
Skulle någon gjort några ändringar? https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170622/ff3b197c19bea60727d891bf0b413681.jpg
Konradsson
2017-06-22, 20:27
Allt du nämner finns redan i de andra produkterna jag redan nämnt (till ett billigare pris), förutom glukosinolater och sotiocynater, som finns i olika kålsorter som verkar vara bra att få i sig. Sen vet jag inte vad allyler är för något.
Jag skriver inte detta för att trotsa, jag vill bara få allt på det klara.
Sen undrar jag om det finns någon vedertagen rek. för hur mycket kål man ska äta och hur mycket vetenskapliga belägg finns det för att det gör skillnad? Som jag läste det var det bara broccoli som hade glucoraphanin i någon betydande mängd.
Köpte några burkar bönor i chilisås. Himla gott efter allt enformiga jag ätit. 😂 Tack!
Flavonoider finns i olika mängder i olika grönsaker. Här är en bra genomgång: https://www.ars.usda.gov/ARSUserFiles/80400525/Articles/AICR03_VegFlav.pdf.
Allyler (framförallt diallyl disulfid) finns i lökar och skyddar mot magcancer samt hjärt-kärlsjukdomar. Kål och broccoli innehåller många organosulfur-ämnen (exempelvis sulforafan (https://sv.wikipedia.org/wiki/Sulforafan)). De hämmar enzymet histondeacetylas och skyddar således mot cancer. Det finns mycket belägg för det. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2777483/.
Det är absolut inget fel på frön och nötter, men man ska aldrig avfärda grönsaker.
Vanligtvis äter jag bättre, men nu bor jag i min bil "on the road".
Men jag orkar verkligen inte försöka få i mig 2g;p/kg:kv som vegan.
Och enda sen jag läste att King Grub sa att 1g;p/kg:kv och hård träning är förmodligen bättre 2g och medelmåttig träning, har jag fokuserat mer på träningen och ätit mer efter andra premisser. Kan inte säga att jag märkt någon större skillnad än så länge.
Tänker på din hälsa nu, inte träningen. 1g protein/kg kv räcker helt klart, men allt protein är inte likvärdigt.
Proteinintaget bör aldrig vara minsta problem för en lakto-ovo vegetarian då ägg och mjölk är suveräna proteinkällor. Men för en vegan är det svårare och här måste livsmedel kombineras. Att kombinera baljväxter och spannmål innebär att två livsmedel som var för sig har ett icke fullvärdigt protein tillsammans blir fullvärdigt. Det är så fiffigt att det som saknas hos spannmålsprodukter finns det extra mycket av hos baljväxterna och det som gör att baljväxternas protein inte är fullvärdigt finns det extra mycket av i spannmål.Så sojafärssås med pasta, bönsalsa i bröd, kikärtsgryta med ris, linssoppa eller t.ex. vegetarisk ärtsoppa med bröd som tillbehör är rätter där proteinkvalitén blir bra även om det inte finns några animalier där. I tillskottsväg finns sojaprotein, ärtprotein och hampaprotein. Det kan helt klart ha sina fördelar att ta som extra proteintillskott, likaså att ”berika” sin kost med t.ex. sojamjöl. Att baka bröd på sojamjöl och vetemjöl ger ju t.ex. ett fullvärdigt protein redan i degen. Känner du bara till ”den gyllene vegankombinationen”, d.v.s. spannmålsprotein + baljväxtprotein så kommer du långt och lär aldrig få problem med just proteinintaget i alla fall. Sist men inte minst finns ju massor av helvegetariska ”köttprodukter” på marknade såsom sojakorv, sojabiffar, sojafärs, texturerat vegetabiliskt protein etc.TLDR: Kombinera baljväxter + spannmål & ät mycket soja annars blir det death by protein deficiency.
Tree Fiddy
2017-06-22, 20:48
Är inte kidney bönor giftiga innan uppvärmning?
Giftiga vet jag inte men dom innehåller t ex antinutritionella substanser som förstörs vid uppvärmning.
Flavonoider finns i olika mängder i olika grönsaker. Här är en bra genomgång: https://www.ars.usda.gov/ARSUserFiles/80400525/Articles/AICR03_VegFlav.pdf.
Allyler (framförallt diallyl disulfid) finns i lökar och skyddar mot magcancer samt hjärt-kärlsjukdomar. Kål och broccoli innehåller många organosulfur-ämnen (exempelvis sulforafan (https://sv.wikipedia.org/wiki/Sulforafan)). De hämmar enzymet histondeacetylas och skyddar således mot cancer. Det finns mycket belägg för det. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2777483/.
Det är absolut inget fel på frön och nötter, men man ska aldrig avfärda grönsaker.
Jag har inte för avsikt att starta en debatt, och jag håller med dig i mycket om vad du skriver, men i allmänhet tycker jag man ska vara försiktig med att uttala sig om vad det exakt är som är positivt med grönsakerna. Påståenden om positiva hälsoeffekter av flavonoider exempelvis har inte godkänts av FDA eller EFSA och i USA har flera tillverkare blivit stämda för att de påstått att just flavanoiderna i deras produkt har en viss effekt. Dom verkar såklart vara bra och eventuellt också cancerskyddande men exakt vad i grönsakerna som gör vad är inte klarlagt tycker iaf jag om man ser på forskningsläget.
Konradsson
2017-06-22, 21:20
Jag har inte för avsikt att starta en debatt, och jag håller med dig i mycket om vad du skriver, men i allmänhet tycker jag man ska vara försiktig med att uttala sig om vad det exakt är som är positivt med grönsakerna. Påståenden om positiva hälsoeffekter av flavonoider exempelvis har inte godkänts av FDA eller EFSA och i USA har flera tillverkare blivit stämda för att de påstått att just flavanoiderna i deras produkt har en viss effekt. Dom verkar såklart vara bra och eventuellt också cancerskyddande men exakt vad i grönsakerna som gör vad är inte klarlagt tycker iaf jag om man ser på forskningsläget.
Bra poäng. Flavonoider har definitivt cancerskyddande effekt, frågan är dock hur hög biotillgängligheten är, samt hur överförbara råttstudier är på människor. De bästa bevisen vi har för grönsakernas hälsofördelar på människor är epidemiologiska studier. Mekanismerna är inte utredda eller allmänt vedertagna.
JacobHeitmann
2017-06-22, 21:21
Tänker på din hälsa nu, inte träningen. 1g protein/kg kv räcker helt klart, men allt protein är inte likvärdigt.
TLDR: Kombinera baljväxter + spannmål & ät mycket soja annars blir det death by protein deficiency.
Proteinmyten har funnits sen ca 1975 och har ständigt, om och om igen blivit motbevisad och utredd. Den vägrar bara försvinna.
https://i.gyazo.com/0478474707a972fae93f311b0dedceeb.png
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8172124
T.ex. människor har 90 gram protein per dag som cirkulerar från kroppen in i magsäcken och som bryts ner till alla aminosyror man behöver tillsammans med maten man äter.
https://i.gyazo.com/2ca204137c03991100a5a108b00ffcc4.png
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23107536
Vi har även en depå av fria aminosyror i kroppen, speciellt lysin som kroppen kan använda sig av till att kombinera hej vilt.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780125106047500128
Är man i kaloribalans och äter ett varierat intag av vegetabilier (även utan att behöva tänka på att "kombinera" olika råvaror) så behöver man inte tänka på "proteinhälsan" som du oroa dig för. Blir man bygga-mukkler-super-snabbt-opti? Antagligen inte men det var inte frågan.
Bra poäng. Flavonoider har definitivt cancerskyddande effekt, frågan är dock hur hög biotillgängligheten är, samt hur överförbara råttstudier är på människor. De bästa bevisen vi har för grönsakernas hälsofördelar på människor är epidemiologiska studier. Mekanismerna är inte utredda eller allmänt vedertagna.
Ur minnet så går 85% av flavanoider rakt igenom kroppen hos människor. Men jag kan ha fått siffran helt fel.
Konradsson
2017-06-22, 21:39
Ur minnet så går 85% av flavanoider rakt igenom kroppen hos människor. Men jag kan ha fått siffran helt fel.
Jag har aldrig hört den siffran, men det kan stämma. Det varierar ju extremt mycket. Kurkumin har knappt 1% biotillgänglighet medan isoflavoner från soja har drygt 80%. Quercetin absorberas bra från äpplen men inte från lök. Katekiner från grönt te absorberas bra på tom mage men inte med måltid. Det finns stora variationer, med andra ord.
Men så länge biotillgängligheten är högre än 0% så bör man utan tvekan inkludera grönsaker i sin kost.
Ram Dass
2017-06-22, 21:46
Flavonoider finns i olika mängder i olika grönsaker. Här är en bra genomgång: https://www.ars.usda.gov/ARSUserFiles/80400525/Articles/AICR03_VegFlav.pdf.
Allyler (framförallt diallyl disulfid) finns i lökar och skyddar mot magcancer samt hjärt-kärlsjukdomar. Kål och broccoli innehåller många organosulfur-ämnen (exempelvis sulforafan (https://sv.wikipedia.org/wiki/Sulforafan)). De hämmar enzymet histondeacetylas och skyddar således mot cancer. Det finns mycket belägg för det. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2777483/.
Det är absolut inget fel på frön och nötter, men man ska aldrig avfärda grönsaker.
Tack för ett välformulerat och utförligt svar.
Det låter fullständigt rimligt det du säger, att man aldrig ska avfärda grönsaker. Men jag kunde bara inte se varför, men nu vet jag. Återigen tack!
Blir till att köpa lite vitkål nästa gång jag handlar igen. Förra gången jag köpte blomkål kunde jag inte förstå efter ha jämfört näringsvärdet med solrosfrön, varför jag skulle tugga i mig den. ☺️
Proteinmyten har funnits sen ca 1975 och har ständigt, om och om igen blivit motbevisad och utredd. Den vägrar bara försvinna.
Är man i kaloribalans och äter ett varierat intag av vegetabilier (även utan att behöva tänka på att "kombinera" olika råvaror) så behöver man inte tänka på "proteinhälsan" som du oroa dig för. Blir man bygga-mukkler-super-snabbt-opti? Antagligen inte men det var inte frågan.
Råder det verkligen konsensus om detta? Vågar du t ex sätta dina framtida barn på en vegansk diet där man varken tänker på att kombinera, äta baljväxter eller äta soja? You have to practise what you preach bro. ;)
Synd att Niklas Neuman som skrivit artikeln inte längre är aktiv här på forumet, han kanske hade haft ett och annat att säga.
Ram Dass
2017-06-22, 21:52
Tänker på din hälsa nu, inte träningen. 1g protein/kg kv räcker helt klart, men allt protein är inte likvärdigt.
Tack för din omtanke, näe vegitabiliskt protein tas väl upp till 85-90% jämfört med animaliskt.
TLDR: Kombinera baljväxter + spannmål & ät mycket soja annars blir det death by protein deficiency.
Då jag dricker ca. 1L sojadryck om dagen så har jag svårt att se att jag inte skulle få en komplett aminosyraprofil över dagen. Vet dock inte hur cashewnötter, solrosfrön och pumpakärnor kompletterar varandra, men jag hoppas på att sojamjölken kan väga upp det hela. Sen äter jag som sagt frukt och grönsaker också och lite spannmål i form av müsli.
JacobHeitmann
2017-06-22, 21:55
Tack för ett välformulerat och utförligt svar.
Det låter fullständigt rimligt det du säger, att man aldrig ska avfärda grönsaker. Men jag kunde bara inte se varför, men nu vet jag. Återigen tack!
Blir till att köpa lite vitkål nästa gång jag handlar igen. Förra gången jag köpte blomkål kunde jag inte förstå efter ha jämfört näringsvärdet med solrosfrön, varför jag skulle tugga i mig den. ☺️
Fast det är ju nästan självmord att äta rå vitkål och rå blomkål i större mängder i din kökslösa bil utan att koka varorna. Dör du inte av gaserna eller den starka smaken så gör nog den starka Brassica-andedräkten du kommer att få.
Ram Dass
2017-06-22, 22:05
Fast det är ju nästan självmord att äta rå vitkål och rå blomkål i större mängder i din kökslösa bil utan att koka varorna. Dör du inte av gaserna eller den starka smaken så gör nog den starka Brassica-andedräkten du kommer att få.
Haha, ja det finns väl risk för det. Men som vegan är man rätt härdad, både på att utstå och hantera mycket fibrer. 💩
JacobHeitmann
2017-06-22, 22:07
Råder det verkligen konsensus om detta? Vågar du t ex sätta dina framtida barn på en vegansk diet där man varken tänker på att kombinera, äta baljväxter eller äta soja? You have to practise what you preach bro. ;)
Synd att Niklas Neuman som skrivit artikeln inte längre är aktiv här på forumet, han kanske hade haft ett och annat att säga.
Jag äter alla vegetabilier jag kommer över, även vilda blad och växter så baljväxter, soja och whatever är inte uteslutet ur kosten. Men att äta det ur en "proteinkombinerings"-anledning är som att tro på att planeten är platt och bärs runt av en sköldpadda genom universum.
In the early days så visade jag att det var en myt för Niklas (tror inte tråden finns kvar) och han accepterade det, ur ett hälsoperspektiv.
Lever man endast på olivolja och vitt socker eller lever i afrika och endast kan äta majsmjöl och inget annat så kanske man ska titta på sitt proteinintag, ja. Annars är det bara att slappna av.
JacobHeitmann
2017-06-22, 22:09
Haha, ja det finns väl risk för det. Men som vegan är man rätt härdad, både på att utstå och hantera mycket fibrer. 💩
Hur mycket fibrer får du i dig idag? När jag käkade bara frukt och grönt med lite nötter och frön så var jag uppe runt 100-120 gram per dag (FUN FACT: en svennson äter ungefär 20-25 gram per dag.) Tänk på att du kan minska besvären om du långsamt ökar fiberintaget per dag, tror det är 5-10 gram per vecka.
Ram Dass
2017-06-22, 22:16
Hur mycket fibrer får du i dig idag? När jag käkade bara frukt och grönt med lite nötter och frön så var jag uppe runt 100-120 gram per dag (FUN FACT: en svennson äter ungefär 20-25 gram per dag.) Tänk på att du kan minska besvären om du långsamt ökar fiberintaget per dag, tror det är 5-10 gram per vecka.
Ingen aning faktiskt, tyvärr. Äter så olika beroende på vart jag är och gör.
Såg att du skrev att du åt löv och sånt. Har du någon bra sida/länk där man kan lära sig lite? Typ björklöv verkar ju gott, men kan man ta upp någon näring osv? :-)
JacobHeitmann
2017-06-22, 23:12
Ingen aning faktiskt, tyvärr. Äter så olika beroende på vart jag är och gör.
Såg att du skrev att du åt löv och sånt. Har du någon bra sida/länk där man kan lära sig lite? Typ björklöv verkar ju gott, men kan man ta upp någon näring osv? :-)
Skulle inte rekommendera att äta björklöv i större mängder, stackars sate. Sikta istället på de nya skotten från kirskål, nässlor och svinmålla. Annars är det bara att googla på Ätbara Vilda Växter och se när det är säsong. Och lär dig dumpstra säkert om du är fattig.
Ur minnet så går 85% av flavanoider rakt igenom kroppen hos människor. Men jag kan ha fått siffran helt fel.
Dock så kan ju effekten på floran i matspjälkningsapparaten vara av intresse i denna kontext.
Och angående topic så borde folk ge sig ut i skog och mark och fixa sina grönsaker istället för ICA. Motion, solsken, frisk luft, och grönsaker helt gratis.
Jag har aldrig hört den siffran, men det kan stämma. Det varierar ju extremt mycket. Kurkumin har knappt 1% biotillgänglighet medan isoflavoner från soja har drygt 80%. Quercetin absorberas bra från äpplen men inte från lök. Katekiner från grönt te absorberas bra på tom mage men inte med måltid. Det finns stora variationer, med andra ord.
Men så länge biotillgängligheten är högre än 0% så bör man utan tvekan inkludera grönsaker i sin kost.
Absolut. 100%. Av många fler anledningar än flavanoider.
Då jag dricker ca. 1L sojadryck om dagen så har jag svårt att se att jag inte skulle få en komplett aminosyraprofil över dagen. Vet dock inte hur cashewnötter, solrosfrön och pumpakärnor kompletterar varandra, men jag hoppas på att sojamjölken kan väga upp det hela. Sen äter jag som sagt frukt och grönsaker också och lite spannmål i form av müsli.
Tittar vi på din bild så fortsätt med sojamjölken. Blanda i hälften havregryn med müslin så spara du pengar och vinner proteinkvalite.
Nötter och frön håller inte som proteinkälla. Det är ren energi. Hela sojabönor är ett bra alternativ.
Små förändringar som ger stor utdelning.
T.ex. människor har 90 gram protein per dag som cirkulerar från kroppen in i magsäcken och som bryts ner till alla aminosyror man behöver tillsammans med maten man äter.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23107536
Vi har även en depå av fria aminosyror i kroppen, speciellt lysin som kroppen kan använda sig av till att kombinera hej vilt.
Det är aminosyrapoolen som du tänker på. Tyvärr är den precis som lådan med Legobitar som sakta försvinner i dammsugaren. Till slut kan man inte bygga någon häftig modell längre. Man måste fylla på med nytt lysin, hela tiden.
Minikubik
2017-06-23, 06:37
Det är aminosyrapoolen som du tänker på. Tyvärr är den precis som lådan med Legobitar som sakta försvinner i dammsugaren. Till slut kan man inte bygga någon häftig modell längre. Man måste fylla på med nytt lysin, hela tiden.
Tror aldrig jag läst en bättre förklaring
Jag är mer nyfiken över varför OP bor i en bil?
JacobHeitmann
2017-06-23, 08:35
Det är aminosyrapoolen som du tänker på. Tyvärr är den precis som lådan med Legobitar som sakta försvinner i dammsugaren. Till slut kan man inte bygga någon häftig modell längre. Man måste fylla på med nytt lysin, hela tiden.
Fast ingen har väl sagt att OP äter en lysin-fri kost? Vi pratar om myten att man måste kombinera olika livsmedel i samma måltid, för annars dör man.
Här kan man i Table 3 skriva in sin vikt och få uppskattningar på hur mycket av olika livsmedel det behövs för att komma upp i RDA med lysin: http://www.veganhealth.org/articles/protein.php
skogstanke
2017-06-23, 09:44
En bild på tre dagars mat, ca. 9000 kcal och 400 g protein. Vilket blir ca. 3000 kcal och 133g;p/dag.
I detta fall är det nötterna och fröna som främst kommer fylla mitt energibehov och vitamin- och mineralbehov.
Skulle någon gjort några ändringar? https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170622/ff3b197c19bea60727d891bf0b413681.jpg
Jag skulle definitivt slängt in några grönsaker, mer bönor på tetrapak och kanske lite färska bär.
Det är inget fel att äta som du gör. Men du borde ta någon form av b-12 tillskott (om du inte får nog från sojamjölken, som ju är berikad).
Vad är bananerna? En räcker ju inte ;)
Ram Dass
2017-06-23, 10:21
Tittar vi på din bild så fortsätt med sojamjölken. Blanda i hälften havregryn med müslin så spara du pengar och vinner proteinkvalite.
Nötter och frön håller inte som proteinkälla. Det är ren energi. Hela sojabönor är ett bra alternativ.
Små förändringar som ger stor utdelning.
Anki Sundin: http://www.body.se/artiklar/nyheter/20170206/vilka-notter-ar-bast/
"Höjdarna är jordnötter och pistage, om det är proteinet du är ute efter. 27 respektive 20,5 procent ligger det innehållet på, med en relativt bra aminosyraprofil också."
Hon är i min värld en trovärdig person, iofs lämnar hon inga referenser denna gång och jag har i andra sammanhang också hört att tex. jordnötter är svårt att komplettera upp.
Sedan klickade jag ihop denna lista (se bif. bild) från: http://matkalkyl.se/aminoprofiler1.php
Nu vet jag inte riktigt hur jag ska tolka den, men där verkar ju tex. pumpafrön ha lika mycket EAA som sojadryck. Jordnötter verkar inte heller ligga långt ifrån.
Sen tänker jag mig att digerbarheten är lägre hos nötter och frön, men inte så mycket att det skulle vara betydande.
Så om du eller någon skulle vilja förklara/utveckla ytterligare skulle jag bli ännu tacksammare!
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170623/2726d11b260bef91b7656a90c2f25c79.jpg
Fast ingen har väl sagt att OP äter en lysin-fri kost? Vi pratar om myten att man måste kombinera olika livsmedel i samma måltid, för annars dör man.
Lysinet var svarat till dig. På bilden ser vi bönor och soja som innehåller lysin. Resten på bilden innehåller inte lysin.
Ram Dass
2017-06-23, 10:27
Jag är mer nyfiken över varför OP bor i en bil?
För att inte göra tråden helt offtopic, så blir detta det enda svaret.
Det är praktiskt (ingen uppsägningstid eller incheckning) och i princip gratis (då jag ändå behöver bil), det passar mig som semi-nomad.
Ram Dass
2017-06-23, 10:33
Jag skulle definitivt slängt in några grönsaker, mer bönor på tetrapak och kanske lite färska bär.
Det är inget fel att äta som du gör. Men du borde ta någon form av b-12 tillskott (om du inte får nog från sojamjölken, som ju är berikad).
Vad är bananerna? En räcker ju inte ;)
Jag avvägde bananernas kostnad mot andra livsmedel med bättre näringsinnehåll. Men har nu blivit upplyst om att grönsaker (lite oklart för mig vad som gäller frukt dock) har andra saker än vitaminer och mineraler som man vill få i sig.
Likaså färska bär, känns sjukt oprisvärt för vad det ger i näring och energi. Mer en smakfröjd.
Ja 7dl sojamjölk ger 100% RDI av B12, D-vitamin, B2 och kalcium.
Ram Dass
2017-06-23, 11:12
En bättre bild på aminosyraprofilerna där hönsägget är satt som referensvärde.
http://matkalkyl.se/aminoprofiler2.phphttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20170623/865308d3aa8a5ebd0d53e4a04f4954fe.jpg
Jag avvägde bananernas kostnad mot andra livsmedel med bättre näringsinnehåll. Men har nu blivit upplyst om att grönsaker (lite oklart för mig vad som gäller frukt dock) har andra saker än vitaminer och mineraler som man vill få i sig.
Likaså färska bär, känns sjukt oprisvärt för vad det ger i näring och energi. Mer en smakfröjd.
Ja 7dl sojamjölk ger 100% RDI av B12, D-vitamin, B2 och kalcium.
Anthtocyaniner är väl ganska svårt att få i respektable mängder utan att äta bär. Man får trycka i sig bra med rödkål, aubergine och lila sötpotatis (finns väl iofs ändå inte att få tag på i Sverige) för att komma ifatt blåbär eller svarta vinbär.
När det gäller diskussionen om aminosyror så kan det ju också vara intressant att veta att vår egen tarmflora kan tillverka t.ex lysin (http://jn.nutrition.org/content/130/7/1857S.long) och leucin (http://jn.nutrition.org/content/138/11/2217.short)som vi kan använda. Ganska färsk review på ämnet (http://www.mdpi.com/2072-6643/7/4/2930).
Frågan är ju givetvis hur mycket detta kan kompensera för ett icke "optimalt" intag. Om man skall ta WHOs referenser angående aminosyror seriöst så kan man ju i äta i stort sett vad som helst och klara sig, fast det där handlar ju om överlevnad och det är väl perspektivet tränande individ som gäller här antar jag.
Hmm..ammoniumklorid i 3bz länk. Det är salmiak och helt plötsligt blev Salta katten muskelmat.
Jag tänkte mig att ifall man var vegan ville man också spara på jordens kväve- och fosforförråd och därmed äta så lite protein som det är möjligt att göra. Då blir kombination av olika protein viktigt. Samma sak att man äter vid rätt tillfällen. Det går säkert att spara på proteinet då också.
skogstanke
2017-06-23, 16:18
Jag avvägde bananernas kostnad mot andra livsmedel med bättre näringsinnehåll. Men har nu blivit upplyst om att grönsaker (lite oklart för mig vad som gäller frukt dock) har andra saker än vitaminer och mineraler som man vill få i sig.
Likaså färska bär, känns sjukt oprisvärt för vad det ger i näring och energi. Mer en smakfröjd.
Ja 7dl sojamjölk ger 100% RDI av B12, D-vitamin, B2 och kalcium.
Det är dock samma sak med bär (inte nödvändigtvis färska). Jag skulle vilja påstå att blåbär är bland det näringsrikaste du kan äta per gram. Därmed inte sagt att det är så energirikt, men det spelar ingen roll om du kompletterar med andra, mer näringsrika, livsmedel.
skogstanke
2017-06-23, 16:20
Anthtocyaniner är väl ganska svårt att få i respektable mängder utan att äta bär. Man får trycka i sig bra med rödkål, aubergine och lila sötpotatis (finns väl iofs ändå inte att få tag på i Sverige) för att komma ifatt blåbär eller svarta vinbär.
När det gäller diskussionen om aminosyror så kan det ju också vara intressant att veta att vår egen tarmflora kan tillverka t.ex lysin (http://jn.nutrition.org/content/130/7/1857S.long) och leucin (http://jn.nutrition.org/content/138/11/2217.short)som vi kan använda. Ganska färsk review på ämnet (http://www.mdpi.com/2072-6643/7/4/2930).
Frågan är ju givetvis hur mycket detta kan kompensera för ett icke "optimalt" intag. Om man skall ta WHOs referenser angående aminosyror seriöst så kan man ju i äta i stort sett vad som helst och klara sig, fast det där handlar ju om överlevnad och det är väl perspektivet tränande individ som gäller här antar jag.
Det fetade tycker jag är väldigt intressant. Det finns en stor skillnad mellan att "klara sig" och att prestera och må bra.
C h r i s
2017-06-23, 18:31
Jag äter alla vegetabilier jag kommer över, även vilda blad och växter så baljväxter, soja och whatever är inte uteslutet ur kosten. Men att äta det ur en "proteinkombinerings"-anledning är som att tro på att planeten är platt och bärs runt av en sköldpadda genom universum.
In the early days så visade jag att det var en myt för Niklas (tror inte tråden finns kvar) och han accepterade det, ur ett hälsoperspektiv.
Lever man endast på olivolja och vitt socker eller lever i afrika och endast kan äta majsmjöl och inget annat så kanske man ska titta på sitt proteinintag, ja. Annars är det bara att slappna av.
Du glömde elefanterna.
Det fetade tycker jag är väldigt intressant. Det finns en stor skillnad mellan att "klara sig" och att prestera och må bra.
"Klara sig" = må bra och leva ett normalt liv i dessa sammanhang. Vill man prestera bra inom idrott eller liknande antar jag att rekommendationerna ändras.
skogstanke
2017-06-26, 07:53
"Klara sig" = må bra och leva ett normalt liv i dessa sammanhang. Vill man prestera bra inom idrott eller liknande antar jag att rekommendationerna ändras.
Nja, det är inte underförstått att det betyder så i dessa sammanhang. Att klara sig, såsom att man kan klara sig på att enbart dricka vatten i några veckor, innebär inte att man mår bra.
Ram Dass
2017-06-26, 10:22
Jag vill kunna äta veganskt och prestera. Än så länge fungerar det utmärkt, utan några större konstigheter.
skogstanke
2017-06-27, 08:07
Jag vill kunna äta veganskt och prestera. Än så länge fungerar det utmärkt, utan några större konstigheter.
Vad är problemet då? ;) Jag är vegan. Äter som du, fast mycket grönsaker också (broccoli, morötter, ärtor, potatis, sötpotatis och mycket baljväxter). Presterar utmärkt.
Jag äter tofu och avokado mackor samt massor av havregryn och soja yoghurt som vegan. Bananer och bär en hel del. Hampafrön, sesamfrön etc. Rätt mycket pasta. Gillar enkla och simpla mål.
Ram Dass
2017-07-02, 10:12
Vad är problemet då? ;) Jag är vegan. Äter som du, fast mycket grönsaker också (broccoli, morötter, ärtor, potatis, sötpotatis och mycket baljväxter). Presterar utmärkt.
Jag får inte inte i mig nå några 2g:p/kg kv om jag inte supplementerar eller äter väldigt mycket av specifika proteinrika livsmedel.
Och jag vill inte göra någotdera helst, även om jag tar lite EAA emellanåt då jag köpte två burkar för ett tag sen.
Men min kropp får bli efter hur jag vill förhålla mig till mat (så länge det är hälsosamt) och inte i ur hur jag ska bevara muskelmassa optimalt. Träna hårt kan man ju alltid göra ändå. :)
Skulle inte rekommendera att äta björklöv i större mängder, stackars sate. Sikta istället på de nya skotten från kirskål, nässlor och svinmålla. Annars är det bara att googla på Ätbara Vilda Växter och se när det är säsong. Och lär dig dumpstra säkert om du är fattig.
Skriva guide plz?
WHITEFOLKS
2017-07-02, 15:02
Fast ingen har väl sagt att OP äter en lysin-fri kost? Vi pratar om myten att man måste kombinera olika livsmedel i samma måltid, för annars dör man.
Här kan man i Table 3 skriva in sin vikt och få uppskattningar på hur mycket av olika livsmedel det behövs för att komma upp i RDA med lysin: http://www.veganhealth.org/articles/protein.php
Citerar dig mest eftersom du verkar ha erfarenhet på området och postar i tråden eftersom det har viss relevans..
Om man groddar bönor/baljväxter, förbättrar det då näringsprofilen eller blir den mest annorlunda? Finns det några problem med att bara grodda sojabönor (och andra bönor) istället fär att koka? Kan man koka efter groddning?
JacobHeitmann
2017-07-02, 15:14
Citerar dig mest eftersom du verkar ha erfarenhet på området och postar i tråden eftersom det har viss relevans..
Om man groddar bönor/baljväxter, förbättrar det då näringsprofilen eller blir den mest annorlunda? Finns det några problem med att bara grodda sojabönor (och andra bönor) istället fär att koka? Kan man koka efter groddning?
Näringsförändringen kan du jämföra i cronometer.com från groddningen. Båda varianterna, kokta och groddade är båda väldigt bra.
Ja det kan bli problem med vissa giftiga lektiner, de enda bönorna jag känner till du kan grodda och äta råa är mungbönor. Gröna linser och andra linser går bra att äta endast groddat, men överdriv inte konsumtionen så vissa kan ha problem med att smälta råa groddade linser och mungbönor.
Ja, koka på.
WHITEFOLKS
2017-07-02, 15:26
Näringsförändringen kan du jämföra i cronometer.com från groddningen. Båda varianterna, kokta och groddade är båda väldigt bra.
Ja det kan bli problem med vissa giftiga lektiner, de enda bönorna jag känner till du kan grodda och äta råa är mungbönor. Gröna linser och andra linser går bra att äta endast groddat, men överdriv inte konsumtionen så vissa kan ha problem med att smälta råa groddade linser och mungbönor.
Ja, koka på.
Tack för svar!
Har just nu groddat just lite gröna linser som jag tänkte sprinkla in när jag äter/tillagar övriga bönor/gryn. Man kan ju få lite placebo av att man sprinklar superfood över om inget annat :D
Nja, det är inte underförstått att det betyder så i dessa sammanhang. Att klara sig, såsom att man kan klara sig på att enbart dricka vatten i några veckor, innebär inte att man mår bra.
Varför skulle WHO publicera rekommendationer som enbart är ämnade för att inte dö?
sailaways
2017-07-16, 14:54
Intressant tråd.
Jag ska försöka köra vegansk kost.
Gillar inte matlagning.
Nyss åt jag egenblandad musli (hampafrön, chiafrön, solroskärnor, corn flakes, fiberberikade havegryn) med berikad sojadryck.
Får bli knäckebröd och jordnötssmör.
Honung tycker jag är larvigt att utesluta. Fast jag äter aldrig det.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.