Logga in

Visa fullständig version : Aspartam för diabetiker


King Grub
2017-06-03, 17:27
BACKGROUND:

Individuals with type II diabetes (T2D) have to manage blood glucose levels to sustain health and longevity. Artificial sweeteners (including aspartame) are suggested sugar alternatives for these individuals. The safety of aspartame in particular, has long been the centre of debate. Although it is such a controversial product, many clinicians recommend its use to T2D patients, during a controlled diet and as part of an intervention strategy. Aspartame is 200 times sweeter than sugar and has a negligible effect on blood glucose levels, and it is suggested for use so that T2D can control carbohydrate intake and blood glucose levels. However, research suggests that aspartame intake may lead to an increased risk of weight gain rather than weight loss, and cause impaired blood glucose tolerance in T2D.

OBJECTIVE:

This review consolidates knowledge gained from studies that link aspartame consumption to the various mechanisms associated with T2D.

METHOD:

We review literature that provides evidence that raise concerns that aspartame may exacerbate T2D and add to the global burden of disease.

RESULT:

Aspartame may act as a chemical stressor by increasing cortisol levels, and may induce systemic oxidative stress by producing excess free radicals, and it may also alter gut microbial activity and interfere with the N-methyl D-aspartate (NMDA) receptor, resulting in insulin deficiency or resistance.

CONCLUSION:

Aspartame and its metabolites are safe for T2D is still debatable due to a lack of consistent data. More research is required that provides evidence and raise concerns that aspartame may exacerbate prevalence of pathological physiology in the already stressed physiology of T2D.

Curr Diabetes Rev. 2017 May 31. Aspartame: should individuals with Type II Diabetes be taking it?

Volvoentusiast
2017-06-03, 17:54
Vafan? Kommer jag att få diabetes av mina prottedrinkar?

Tomas W
2017-06-03, 18:01
Vafan? Kommer jag att få diabetes av mina prottedrinkar?

Studien var gjord på diabetiker :).

Sverker
2017-06-03, 19:19
Aspartame may act as a chemical stressor by increasing cortisol levels, and may induce systemic oxidative stress by producing excess free radicals, and it may also alter gut microbial activity and interfere with the N-methyl D-aspartate (NMDA) receptor, resulting in insulin deficiency or resistance.

Möjligt att metanolens formaldehyd kan spöka till oxidativa skador. Möjligt att någon unik receptor i hjärnan kan påverkas men sedan förstår jag inte. Hur skulle kortisolen påverkas ? eller hur skulle tarmens bakteriflora påverkas ? Mängderna av di-peptiden är inte så stora jämfört det protein vi äter varje dag.

Konradsson
2017-06-03, 20:58
Möjligt att metanolens formaldehyd kan spöka till oxidativa skador. Möjligt att någon unik receptor i hjärnan kan påverkas men sedan förstår jag inte. Hur skulle kortisolen påverkas ? eller hur skulle tarmens bakteriflora påverkas ? Mängderna av di-peptiden är inte så stora jämfört det protein vi äter varje dag.

Kortisol frigörs väl vid lågt blodsocker? Om man ändrar sin diet och byter ut socker mot aspartam så sjunker blodsocker -> kortisol ökar.

NMDA är inte någon "unik" receptor, den är extremt viktig för kognitionsförmåga. Excitotoxicitet av NMDA kopplas till ALS, Alzheimers och Parkinsons. Dessutom producerar NMDA-agonister fria radikaler, så det kan förklara den oxidativa skadan. Dock så tror jag inte att aspartam är en potent agonist. Antagligen är det asparaginsyran som binder till receptorn, och där är affiniteten låg.

Sverker
2017-06-04, 06:00
Tack ! Har noll koll på (NMDA) receptor.

Har man diabetes typ 2 vill man ha lägre blodsocker. Att sänka från 9 till 5 mmol / L är inte påverka kortisolet speciellt mycket. Ersätter man beteendet att inte äta socker mot aspartam påverkas blodsockret i rätt riktning. Problemet verkar snarast vara för diabetikern att den äter mer av annan mat ?

Vi äter stora mängder asparginsyra eftersom det är en vanlig aminosyra i allt problem så lite från aspartam lär inte påverka det heller.

Luca Brasi
2017-06-08, 12:34
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4059820/