Visa fullständig version : Kyckling rå va tillagad.
Hej på er alla.
Jag har en fråga angående tillagad vs rå kyckling.
Om jag vill ha i mig 21g protein från kycklingen ska jag gå efter tillagad 100g eller rå 100g ?
Näringsvärdet är 21g protein per 100g
King Grub
2017-05-05, 08:14
Det värdet gäller otillagat kött. 100 gram tillagad kyckling ger 26-27 gram protein. 100 gram tillagad kyckling vägde inte 100 gram innan tillagningen, utan betydligt mer, innan vattenvikt försvunnit vid tillagning.
Det värdet gäller otillagat kött. 100 gram tillagad kyckling ger 26-27 gram protein. 100 gram tillagad kyckling vägde inte 100 gram innan tillagningen, utan betydligt mer, innan vattenvikt försvunnit vid tillagning.
Tack för svaret. Så då väger jag den rå.
så 100g rå blir 21g protein oavsett vikt efter tillagning?
King Grub
2017-05-05, 08:32
Ja, vikten som försvinner är vatten.
Saltyice
2017-05-06, 02:13
Ja, vikten som försvinner är vatten.
Om du vill nörda ner dig kan du kolla här.
https://www.svt.se/plus/plus-jamfor-mycket-vatten-i-fryst-kycklingfile/
Vårt resultat visar att du bär hem en hel del vatten i de frysta kycklingfiléerna. I snitt var det 38.5 procent av vikten som försvann. Den som klarade sig bäst var Icas kycklingfilé där 32 procent försvann, och den som tappade mest var Ica Basic med 43 procent.
Enligt Livsmedelsverket är det inte konstigt att kyckling krymper mellan 10 och 30 procent vid tillagning eftersom kyckling innehåller cirka 75 procent vatten i sig själv. När man tinar fryst kött så sprängs muskelceller och vattenavgången blir större. Livsmedelsverket anser också att man måste tillsätta en del vatten eftersom kycklingfilén annars blir för torr, och producenterna gör inget fel så länge de anger på förpackningen hur stor andel som faktiskt är kyckling när den ligger i frysdisken.
Om du vill nörda ner dig kan du kolla här.
https://www.svt.se/plus/plus-jamfor-mycket-vatten-i-fryst-kycklingfile/
Köper enbart färsk kyckling:)
Köper enbart färsk kyckling:)
http://www.expressen.se/halsoliv/smittskyddslakare-at-inte-farsk-kyckling/
;)
http://www.expressen.se/halsoliv/smittskyddslakare-at-inte-farsk-kyckling/
;)
Genomstek ordentligt så är det lugnt😊
Genomstek ordentligt så är det lugnt😊
Genomstekt ska det alltid vara. Tror det är något annat som gör att fler blir sjuka av färsk än fryst kyckling, men det är väl sådana risker man får ta.
Man ska vara lite noggrannare med handhygien och inte ta i kycklingen utan att tvätta händerna innan man tar i annat.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.