handdator

Visa fullständig version : Påverkan på endotel funktion av socker och sötningsmedel


King Grub
2017-04-25, 08:33
As diabetes becomes a growing worldwide heath concern there has been an increased awareness of environmental factors like diet that are contributing to the disease. In diabetic patients, a major causal factor contributing to progression of the disease is hyperglycemia. While we know that early intensive glycemic control reduces the risk of cardiovascular complications in humans and rodent models, there is a large gap in studies of the etiology of hyperglycemia-induced alterations in the disease. To combat high sugar diets that contribute to diabetes and subsequent hyperglycemia, non-caloric artificial sweeteners have become one of the most utilized food additives worldwide due to their consideration as a low caloric substitute. However, supporting scientific data as to the safety of these non-caloric artificial sweeteners is limited and controversial. The negative implications of consuming a high sugar diet on overall health have long been linked to diabetes, obesity, and resulting systemic health problems; however, it was not until recently that the negative impact of consuming artificial sweeteners in the place of sugar had been increasingly recognized. This study focused on research to decipher the underlying molecular mechanisms of vascular dysfunction influenced by high glucose and artificial sweetener diets using a combination of high-throughput molecular analyses and in vitro cell culture models. Initial characterization of the effects of hyperglycemia on in vitro tube formation assays exhibited impaired endothelial phenotypes (p<0.05). PNGaseF enzymatic removal of endothelial cell surface glycosylations was able to restore the healthy tube formation phenotypes (p<0.05) suggesting glycosylation plays an important role in high glucose induced vascular dysfunction. Further glycoproteomic analyses revealed 87 proteins significantly increased in N-glycosylation and 143 in O-glycosylation (p<0.05) on the endothelial cell surface following normal (4.5 mM) and high (25 mM) glucose treatments, including important endothelial cell surface receptors, a diverse array of ion channels, and immune regulators. The non-caloric artificial sweetener aspartame also exhibited impaired endothelial phenotypes during an in vitro tube formation assay (p<0.05). However, insulin signaling gene expression analysis revealed global pathway downregulation as a result of aspartame, a phenomenon that was not observed with the high glucose treatment. Overall, results of this study suggest unique mechanisms of vascular impairment resulting from exposure to high glucose and artificial sweeteners that provide insights into their contribution to the onset and progression of diabetes and obesity.

Mechanisms of Vascular Endothelial Dysfunction: The Problem with Sugar and Artificial Sweeteners. April 2017, The FASEB Journal vol. 31 no. 1 Supplement 853.9.

http://www.fasebj.org/content/31/1_Supplement/853.9.abstract?sid=8a10fb01-24fb-4ad0-96c7-aae7029c8176

Ola Wallengren
2017-04-25, 19:28
Man kan inte dra några slutsatser kring människors påverkan av att inta aspartam från att hälla aspartam på celler i ett provrör.

xan
2017-04-25, 19:30
Man kan inte dra några slutsatser kring människors påverkan av att inta aspartam från att hälla aspartam på celler i ett provrör.

Hur bör man undersöka då?

Ola Wallengren
2017-04-25, 19:41
Genom att man intar det som vanligt, genom light läsk mm och jämför med sockersötad läsk eller vatten över en längre tid.

exevision
2017-04-25, 19:50
Genom att man intar det som vanligt, genom light läsk mm och jämför med sockersötad läsk eller vatten över en längre tid.

Vad är din åsikt om sötningsmedel?

xan
2017-04-27, 22:09
Vad är din åsikt om sötningsmedel?

Är också nyfiken på vad Ola, Grub och andra kunniga tycker om sötningsmedel. Alla officiella organ tror jag stödjer användandet av sötningsmedel, men jag har också hört att det fattas mycket forskning som inte är industrifinansierad?

Sverker
2017-04-28, 19:14
Jag tillhör inte den elitgruppen, men jag som diabetiker ser stora fördelar med sötningsmedel.

Sötningsmedel, antar att vi menar aspartam/acesulfam K/sukralos/sackarin , glukosilerar inte proteiner i blodkärlsväggarna. Inte någon annanstans heller eftersom ingen av dem innehåller glukos eller stimulerar frisättningen av glukos från levern.

Stabilare blodsocker jmf motsvarande mängd sackaros. Värdefullt för alla diabetiker, både typ 1 och typ 2.

Lazius
2017-05-01, 21:17
Tycker att det verkar komma fler och fler studier som visar negativa effekter av sötningsmedel via mekanismer som man tidigare inte förstått (och kanske fortfarande inte förstår). Personligen så väljer jag att avstå så gott jag kan.
https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-studie-lightlask-kopplat-till-bukfetma

"...det ökade drickandet av lightläsk är direkt kopplat till bukfetma hos vuxna över 65, ett resultat som också visats hos yngre vuxna."

"...de sötningsmedel som används i lightläsk kan påverka den normala bakteriefloran i tarmen, vilket i sin tur har visat sig höja glukosnivåerna i blodet och öka risken för diabetes"

http://illvet.se/medicin/sjukdomar/alzheimer/forskning-kopplar-lightlask-till-blodproppar-och-demens

"Människor som dagligen dricker lightläsk löper nästan tre gånger så stor risk för att få blodproppar i hjärnan och demens - inklusive Alzheimers", säger Matthew Pase från den neurologiska avdelning vid BUSM, tillika författare till forskningsrapporten."

Klein
2017-05-02, 01:16
Det finns ju ett tredje alternativ: Intag varken raffinerat socker eller sötningsmedel. Det går, hör och häpna, att äta och dricka gott helt utan socker och sötningsmedel.

BobaFett
2017-05-02, 06:15
Tycker att det verkar komma fler och fler studier som visar negativa effekter av sötningsmedel via mekanismer som man tidigare inte förstått (och kanske fortfarande inte förstår). Personligen så väljer jag att avstå så gott jag kan.

Fast skriver man "direkt kopplat till bukfetma" som du citerar där så har man noll koll på forskningen som har gjorts.

Det enda man har observerat är att två saker sker samtidigt, bukfetma och lightläskdrickande. Man har inte kunnat visa ett orsakssamband. Är det lightläsk som orsakar fetma eller är det fetma som orsakar lightläskdrickande?

Troligtvis är det folk som redan har problem som börjar dricka lightläsk.

Det finns studier som visar att man får diabetes av att dricka lightläsk på samma sätt men det beror snarare att folk som har diabetes också dricker mer lightläsk av uppenbar anledning.