handdator

Visa fullständig version : Nyfunnen studie visar att 40 års fettrekommendationer varit felaktiga


King Grub
2017-04-19, 19:08
Objective

To examine the traditional diet-heart hypothesis through recovery and analysis of previously unpublished data from the Minnesota Coronary Experiment (MCE) and to put findings in the context of existing diet-heart randomized controlled trials through a systematic review and meta-analysis.

Design

The MCE (1968-73) is a double blind randomized controlled trial designed to test whether replacement of saturated fat with vegetable oil rich in linoleic acid reduces coronary heart disease and death by lowering serum cholesterol. Recovered MCE unpublished documents and raw data were analyzed according to hypotheses prespecified by original investigators. Further, a systematic review and meta-analyses of randomized controlled trials that lowered serum cholesterol by providing vegetable oil rich in linoleic acid in place of saturated fat without confounding by concomitant interventions was conducted.

Setting

One nursing home and six state mental hospitals in Minnesota, United States.

Participants

Unpublished documents with completed analyses for the randomized cohort of 9423 women and men aged 20-97; longitudinal data on serum cholesterol for the 2355 participants exposed to the study diets for a year or more; 149 completed autopsy files.

Interventions

Serum cholesterol lowering diet that replaced saturated fat with linoleic acid (from corn oil and corn oil polyunsaturated margarine). Control diet was high in saturated fat from animal fats, common margarines, and shortenings.

Main outcome measures

Death from all causes; association between changes in serum cholesterol and death; and coronary atherosclerosis and myocardial infarcts detected at autopsy.

Results

The intervention group had significant reduction in serum cholesterol compared with controls (mean change from baseline −13.8% v −1.0%; P<0.001). Kaplan Meier graphs showed no mortality benefit for the intervention group in the full randomized cohort or for any prespecified subgroup. There was a 22% higher risk of death for each 30 mg/dL (0.78 mmol/L) reduction in serum cholesterol in covariate adjusted Cox regression models (hazard ratio 1.22, 95% confidence interval 1.14 to 1.32; P<0.001). There was no evidence of benefit in the intervention group for coronary atherosclerosis or myocardial infarcts. Systematic review identified five randomized controlled trials for inclusion (n=10 808). In meta-analyses, these cholesterol lowering interventions showed no evidence of benefit on mortality from coronary heart disease (1.13, 0.83 to 1.54) or all cause mortality (1.07, 0.90 to 1.27).

Conclusions

Available evidence from randomized controlled trials shows that replacement of saturated fat in the diet with linoleic acid effectively lowers serum cholesterol but does not support the hypothesis that this translates to a lower risk of death from coronary heart disease or all causes. Findings from the Minnesota Coronary Experiment add to growing evidence that incomplete publication has contributed to overestimation of the benefits of replacing saturated fat with vegetable oils rich in linoleic acid.

Re-evaluation of the traditional diet-heart hypothesis: analysis of recovered data from Minnesota Coronary Experiment (1968-73). BMJ 2016;353:i1246.

http://www.bmj.com/content/353/bmj.i1246

tomten1
2017-04-19, 19:24
För oss mindre kunniga, vad innebär det här?

timoat
2017-04-19, 19:35
För oss mindre kunniga, vad innebär det här?

Mättat fett är inte så farligt som tidigare påpekats, och att byta ut det mot omättat fett, tex smör mot linolja har troligtvis lite påverkan på ens hälsa, eller iallfall inte lika stor roll som tidigare sagts. . Tror jag.. . Betyder det även att balansen mellan omega 6 och 3s importans är överdriven?

tomten1
2017-04-19, 19:44
Mättat fett är inte så farligt som tidigare påpekats, och att byta ut det mot omättat fett, tex smör mot linolja har troligtvis lite påverkan på ens hälsa, eller iallfall inte lika stor roll som tidigare sagts. . Tror jag.. . Betyder det även att balansen mellan omega 6 och 3s importans är överdriven?

Tackar! :)

exevision
2017-04-19, 19:47
Men...
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=229995

King Grub
2017-04-19, 19:49
Det är inte samma saker som undersökts i studien du länkar till.

MasterChief
2017-04-19, 22:46
Walter Willet, Harvardprofessor i epidemiologi and nutrition samt Harvardprofessor i medicin sågar den här studien rätt hårt:

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2016/04/13/diet-heart-ramsden-mce-bmj-comments/

https://www.hsph.harvard.edu/walter-willett/

kaspen
2017-04-20, 02:39
Walter Willet, Harvardprofessor i epidemiologi and nutrition samt Harvardprofessor i medicin sågar den här studien rätt hårt:

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2016/04/13/diet-heart-ramsden-mce-bmj-comments/

https://www.hsph.harvard.edu/walter-willett/


Stort tack för att du postade den här. Extremt läsvärt

MasterChief
2017-04-20, 13:47
Stort tack för att du postade den här. Extremt läsvärt

Tack!

Jag är evigt tacksam till Grubbens arbete med att posta studier men det blir så lätt att folk läser det som sensationsrubriker då ett fåtal sätter sig och verkligen lusläser. Är det studier som tangerar mitt egna intresse så brukar jag därför söka efter utlåtanden och dylikt. Denna gång blev det ju onekligen en rätt hård träff. Professor Willet är en väldigt utåtriktad och frispråkig forskare som mött en del motstånd i olika sammanhang men samtidigt vet han antagligen oerhört mycket mer än snittmedlemmen på Kolozzeum (han har varit delaktig i 1700 publicerade artiklar om levnadsvanor och riksfaktorer).

Men huruvida hans slutsatser i detta fall stämmer kan jag inte yttra mig om men uppenbarligen är inte "sista ordet sagt" vilket ju kan antydas av rubriksättningen.