Visa fullständig version : Effekt (W) och tid för upphettning av 100g fet fisk i micro?
Barbastark
2017-04-13, 06:45
Hej!
Undrar vad som kan vara en bra effekt (W) att ställa micron på, samt hur länge för att återupphetta 100g fet fisk som makrill, sill och lax för att minimera skadan på omega 3 fettsyrorna? (hur känsliga är dem för hög värme egentligen?)
King Grub
2017-04-13, 07:36
Extremt känsliga för värme.
Värme kan förändra fettsyresammansättningen i makrill/sardin/ansjovis så fettet inte är igenkännbart överhuvudtaget.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23239760
I tonfisk kan 70-85 % av DHA och EPA förstöras.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23572621
Lax kanske klarar sig bättre.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814609009261
Inga studier på mikrovågsugn vad jag vet.
Barbastark
2017-04-13, 15:25
Extremt känsliga för värme.
Värme kan förändra fettsyresammansättningen i makrill/sardin/ansjovis så fettet inte är igenkännbart överhuvudtaget.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23239760
I tonfisk kan 70-85 % av DHA och EPA förstöras.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23572621
Lax kanske klarar sig bättre.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814609009261
Inga studier på mikrovågsugn vad jag vet.
Tack för länkarna!
Skummade bara hastigt valda delar i artiklarna, men verkar som att stekning är den främsta boven och att tillagning i ugn är väldigt skonsamt, även på så hög värme som 200°C i 60 min.
Mikrovågsugn verkade leda till en hel del förluster, men ändå nästan godtagbara :P, mtp dess enkelhet. MEN då bör man beakta att dem i tonfisk-studien bara körde fisken i max 20 sek :S.
Frågan är om inte en mer rimlig tid i mikron, på kanske 1-2 min för återuppvärming av fisk tillagad i ugn skulle sabba fettsyrorna i nivå med stekning?
Vad tros?
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.