handdator

Visa fullständig version : Näringsvärdet i grönsaker då och nu?


TotteShaped4Life
2017-03-11, 16:10
Hade en diskussion med en person som menade att man t.ex. behöver äta fyra gånger så mycket morötter idag, för att få i sig samma mängd näring som "då". Det mindre näringsvärdet skulle bero på utarmade jordar.

Tänkte då på studien om 800 g grönsaker/dagen. Har den något med saken att göra?

King Grub
2017-03-11, 16:22
Ja, det är mycket mindre näring i dagens grödor.

Den bästa analysen på området:

http://docdro.id/oxRPd21

TotteShaped4Life
2017-03-11, 16:25
Ja, det är mycket mindre näring i dagens grödor.

Den bästa analysen på området:

http://docdro.id/oxRPd21
Då kommer nästa fråga. Hur uppdaterad är t.ex. Livsmedelsverkets databas utifrån det minskade värdet?

tomten1
2017-03-11, 16:27
EDIT: Nevermind.

King Grub
2017-03-11, 16:33
Vet inte, men den bästa databasen https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list har referenser på alla livsmedel och råvaror, vilka studier som ligger bakom värdena.

King Grub
2017-03-11, 16:34
Broccoli, t ex, 26 referenser:

https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2871?n1=%7BQv%3D1%7D&fgcd=&man=&lfacet=&count=&max=50&sort=default&qlookup=broccoli&offset=&format=Full&new=&measureby=&Qv=1&ds=Standard+Reference&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=

3bz
2017-03-11, 16:35
Nyare omanalys från Davis (denna är formatterad så det går läsa) då det var viss kritik mot statistiska metodologin.

Declining Fruit and Vegetable Nutrient Composition: What Is the Evidence? (http://hortsci.ashspublications.org/content/44/1/15.full)

Bara för att få med ett annat perspektiv (håller inte nödvändigtvis med):

Mineral nutrient composition of vegetables, fruits and grains: The context of reports of apparent historical declines (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157516302113)

Båda papers är gratis.

Sverker
2017-03-11, 16:36
Då kommer nästa fråga. Hur uppdaterad är t.ex. Livsmedelsverkets databas utifrån det minskade värdet?
Livsmedelsverket är medveten om detta.
https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/livsmedelsdatabasen/omlivsmedelsdatabasen/

"Livsmedelsdatabasen ska spegla det svenska livsmedelsutbudet. Databasen måste ständigt uppdateras eftersom en rad nya livsmedel lanseras varje år samtidigt som ingredienser och tillverkningsprocesser byts ut i befintliga livsmedel.".

TotteShaped4Life
2017-03-11, 17:20
Tackar!

z_bumbi
2017-03-13, 09:32
Hade en diskussion med en person som menade att man t.ex. behöver äta fyra gånger så mycket morötter idag, för att få i sig samma mängd näring som "då". Det mindre näringsvärdet skulle bero på utarmade jordar.

Näringen i vissa odlingsområden har minskat men den största sänkningen tror (<-OBS!) jag beror på att man odlar andra sorter som ger högre avkastning. Ett kilo morötter av en sort som växer långsammare och som ger ett ton per odlat areal bör innehålla mer näring per viktenhet än ett kilo från en annan sort som växer snabbare och ger två ton på samma areal.
Det går att öka näringsinnehållet i många jordar genom att ändra odlingsmetoderna men det ger också lägre lönsamhet så det är svårt att motivera för de flesta.

Wain
2017-03-13, 10:24
Beror som Bumbi säger främst inte på näringsinnehållet i jorden, utan vilken sort som odlas och hur den odlas.

Helgehorse
2020-03-16, 13:37
En diskussion i ett annat forum, Där de nämns att man inte kan säga att det är mindre näring i dagens grönsaker.

"Det går inte att säga på det sättet, det är inget som"hänt" som gör en tomat mindre näringsrik idag än för 50 år sedan. Däremot är jordbruket effektivare idag och vi får större skördar på samma mängd sådd. Vi tillför mer näring till jorden än men gjorde tidigare vilket gör att plantorna växer sig större, vilket i sin tur ger en viss utspädning av näringsämnen i vissa fall av näringsämnen, i vissa grödor. det är dock ingen generell trend utan väldigt specifikt."


"Och sannolikt olika mellan olika kultivarer av samma sorts grönsak. Det är inte orimligt att tro att långsamväxande (och mindre) varianter har lite högre näringskoncentration än snabbävxande (och stora) varianter"


Ett intressant ämne så bumpar denna tråden. Det andra forumet är VoF också, Så väldigt seriöst forum med intressanta diskussioner angående detta.

Ett Orm
2020-03-27, 19:23
Vette fan om en tomat då vs en tomat nu är någon större skillnad, men per 100g lär det vara det.
Frukt och grönsaker var ju mycket mindre och/eller hade mindre ätbar del än nu, men nu är vattenmängden troligen också högre.
sen har väl frukt som fått eftermogna också ett sämre näringsvärde.

Tjenatja
2020-03-27, 23:40
En diskussion i ett annat forum, Där de nämns att man inte kan säga att det är mindre näring i dagens grönsaker.

"Det går inte att säga på det sättet, det är inget som"hänt" som gör en tomat mindre näringsrik idag än för 50 år sedan. Däremot är jordbruket effektivare idag och vi får större skördar på samma mängd sådd. Vi tillför mer näring till jorden än men gjorde tidigare vilket gör att plantorna växer sig större, vilket i sin tur ger en viss utspädning av näringsämnen i vissa fall av näringsämnen, i vissa grödor. det är dock ingen generell trend utan väldigt specifikt."


"Och sannolikt olika mellan olika kultivarer av samma sorts grönsak. Det är inte orimligt att tro att långsamväxande (och mindre) varianter har lite högre näringskoncentration än snabbävxande (och stora) varianter"


Ett intressant ämne så bumpar denna tråden. Det andra forumet är VoF också, Så väldigt seriöst forum med intressanta diskussioner angående detta.
Tomat, gurka, chili, paprika och många fler odlas nästan uteslutande i hydroponicsystem för comersiell odling idag. Det innebär är rötterna ligger i vatten med flytande näring och inte i jord. Snabbar på växttakten, större skörd, lättare att hålla rent från ohyra osv. Men påverkar självklart näringen i frukterna/grönsakerna negativt. Samt ger ofta en tråkigare smak. Speciellt om ni köper chili och de knappt är starka. Då vet ni att de odlats såhär. Så har i många fall ej med jordarna att göra, utan hur man odlar. Samt mycket odlas i växthus under belysning, vilket också verkar påverka smak och näringsvärde. Speciellt hos tomater som blir godast av växlande temperatur, inte på relativt stabil temp i växthus. Osvosv. Bara läsa på om comersiell odling/kolla youtube klipp så förstår man snabbt varför grödorna blir tråkiga o smaklösa. Pengar är den drivande faktorn. Inte smak och näring :p

Tjenatja
2020-03-28, 01:25
Några ändringar i texten. Det är troligtvis inte "mindre näring" utan blir annorlunda sammansatta näringsvärde. Mkt spårämnen kan gå förlorade så som koppar, antioxidanter osv. Finns mycket mindre svavel i maten idag, så tillskott av det är att rekommendera (msm). Tror

Ett Orm
2020-03-28, 01:33
Tomat, gurka, chili, paprika och många fler odlas nästan uteslutande i hydroponicsystem för comersiell odling idag. Det innebär är rötterna ligger i vatten med flytande näring och inte i jord. Snabbar på växttakten, större skörd, lättare att hålla rent från ohyra osv. Men påverkar självklart näringen i frukterna/grönsakerna negativt. Samt ger ofta en tråkigare smak. Speciellt om ni köper chili och de knappt är starka. Då vet ni att de odlats såhär. Så har i många fall ej med jordarna att göra, utan hur man odlar. Samt mycket odlas i växthus under belysning, vilket också verkar påverka smak och näringsvärde. Speciellt hos tomater som blir godast av växlande temperatur, inte på relativt stabil temp i växthus. Osvosv. Bara läsa på om comersiell odling/kolla youtube klipp så förstår man snabbt varför grödorna blir tråkiga o smaklösa. Pengar är den drivande faktorn. Inte smak och näring :p
Nej chili blir inte svag av att odlas i vatten. Det beror på vilken sort det är.
Det går utmärkt att få fram bra grödor i vatten.

Sverker
2020-03-28, 08:50
När jag pluggade växtfysiologi odlade vi grönsaker i vatten. I med kväve, fosfor, kalium, magnesium, sulfat etc. Mikronäringsämnena, dvs de mineraler som krävdes därutöver fanns med redan från början i vattnet och behövdes inte tillsättas. De bara fanns där.


Vad som är den stora skillnaden mellan att odla i växthus eller ute på fälten är att den yttre påverkan av vind och regn kräver att friodlade grödor måste lägga mer energi på att bygga starkare cellulosaväggar för att ge stabilitet. De växer långsammare och blir mindre än i ett växthus.

Rimligen borde odling i vatten vara motsvarande.

Alltså: Samma näringsämnen, odlade i vatten, men mindre strukturer som håller upp plantan. Dvs mindre eller andra kostfibrer.