handdator

Visa fullständig version : Mjölkintag och risk att dö i förtid


King Grub
2017-02-15, 08:18
High milk consumption might shorten life span through increased oxidative stress. We aimed to determine whether higher mortality rates with high milk consumption are modified by fruit and vegetable intake or total antioxidant intake (oxygen radical absorbance capacity). We used information from food frequency questionnaires completed by 61,420 women in a Swedish cohort (22,391 deaths from the 1987–1990 baseline onward), 36,714 women from a second survey (1997) of this cohort, and 45,280 Swedish men (15,478 deaths from the 1998 baseline onward). Compared with low consumption of milk (<1 glass/day) and high consumption of fruits/vegetables (≥5 servings/day), time-updated information revealed an adjusted hazard ratio for death of 2.79 (95% confidence interval (CI): 2.42, 3.21) in women who consumed ≥3 glasses of milk/day and <1 serving/day of fruit/vegetables and a hazard ratio of 1.60 (95% CI: 1.40, 1.82) in women who consumed the same amount of milk but ≥5 servings/day of fruits/vegetables. The same comparisons in men, based on a single food frequency questionnaire, displayed hazard ratios of 1.31 (95% CI: 1.14, 1.51) and 1.07 (95% CI: 0.97, 1.18), respectively. Total antioxidant consumption showed similar patterns as fruit/vegetable intakes. Dietary antioxidant intake, especially in women, seems to modify the elevated death rate associated with high milk consumption.

Milk, Fruit and Vegetable, and Total Antioxidant Intakes in Relation to Mortality Rates: Cohort Studies in Women and Men. Am J Epidemiol 1-17, 10 February 2017.

https://academic.oup.com/aje/article/2981960/Milk

Baskagge
2017-02-15, 13:47
http://unt.se/nyheter/uppsala/ny-uppsalastudie-mycket-mjolk-kan-korta-livet-4544028.aspx


– Våra nya forskningsresultat stärker hypotesen att en hög konsumtion av mjölk ökar risken för förtida död genom att orsaka en för kroppen skadlig kronisk låggradig inflammation, i synnerhet hos kvinnor, säger professor Karl Michaëlsson vid Uppsala kliniska forskningscentrum.

Enligt forskarna var en tänkbar förklaring till detta samband att mjölk innehåller höga halter av laktos, som i kroppen bryts ner till galaktos. I djurförsök har galaktos kopplats till så kallad oxidativ stress, inflammation, tidigt åldrande och död.

Hur är det med laktos och galaktos i vassleprotein? Och hur är det med laktos i andra mejerivaror som grädde och ost?

King Grub
2017-02-15, 13:50
Läs på vassleproteinets innehållsförteckning. Mycket stora skillnader beroende på tillverkare, typ av vassleproteintillskott och filtreringsprocess.

För övrigt är det här data från samma studie som dök upp för något/några år sedan. Samma forskare också. Man har bara skrivit om sina resultat.

Baskagge
2017-02-15, 14:18
Det verkar finnas laktosfri mjölk där man tagit bort en del av mjölksockret och inte bara tillsatt enzymet laktas.

Laktoshalt per 100 gram produkt
Mjölk 4,8 gram
Filmjölk 3,7 gram
Yoghurt < 3 gram
Laktosfri vispgrädde < 0,01 gram
Laktosfri mjölk < 0,01 gram
Laktosfri fil <0,01 gram
Smör < 1 gram
Vispgrädde 2,9 gram
Hårdost < 0,1 gram

Har hört ett par gånger att om man helt slutar äta laktos så kan man på sikt bli laktosintolerant, finns det något vetenskapligt stöd för detta?

tomten1
2017-02-15, 14:25
Hur utläser man från innehållsförteckningen hur mkt laktos det finns? Står inget om det på mina förpackningar.

King Grub
2017-02-15, 14:36
Vad tror du kolhydraterna i ett mjölkproteintillskott kommer från?

Baskagge
2017-02-15, 14:37
Hur utläser man från innehållsförteckningen hur mkt laktos det finns? Står inget om det på mina förpackningar.

Det är väl helt enkelt kolhydratinnehållet - mjölksocker/laktos. "Kolhydrat 4,8 g, varav sockerarter 4,8 g, per 100 g."

På laktosfri mjölk står det "Kolhydrat 2,7 g varav sockerarter 2,7 g". Är det så att det istället är 2,7 g galaktos i mjölken då?

andeem
2017-02-15, 15:14
Gudiol: http://tranastyrka.se/du-far-dubbelt-sa-mycket-rubriker-om-du-publicerar-ditt-resultat-tva-ganger/

Baskagge
2017-02-15, 15:28
Gudiol: http://tranastyrka.se/du-far-dubbelt-sa-mycket-rubriker-om-du-publicerar-ditt-resultat-tva-ganger/

Kanon. Väntade just på en kommentar från honom. :)

* laktosfria produkter är i det här sammanhanget inte bättre än vanliga då laktosfria produkter innebär att laktosen i förväg brutits ner till galaktos och glukos. Så galaktosen finns alltså kvar.