Visa fullständig version : Är proteinpulver miljövänligt?
Har förstått att vassle/kasein är restprodukter i osttillverkningen, men hur pass miljövänligt är proteinpulver i jämförelse med andra animaliska/vegetariska proteinkällor?
Miljövänligt är tämligen diffust, så skriv gärna varför du tycker mjölkbaserat proteinpulver är mer/mindre miljövänligt än andra proteinkällor.
Frågan är fel ställd. Proteinpulver kan aldrig bli miljövänligt. Det är inte meningen att vi ska äta en massa protein. Det räcker med 0,5 – 1 gram protein / kg kroppsvikt för ett bra och behagligt liv.
Mer protein leder bara till större uttag av våra resurser i form av gödsling med kväve och fosfor för att ta fram foder till djuren och större läckage av kväve och fosfor från oss och djuren. Läckage till våra insjöar och kustvatten.
Men ser vi till artrikedom och öppna landskap så kan säkert 0,5 liter mjölk per dag vara motiverat. Möjligt att lammkött från får på mager mark är mer miljövänligt per gram protein. Kycklingar lär växa bra på foder räknat per kg foder så ifall man äter hela kycklingen får vi bättre miljöeffekt. Inte enbart filén. Vegetariskt uppfödda fiskar har jag inte hört talas om. Att mata fiskar med fisk låter dumt
Gör vi UHT-mjölk tar vi bort energibehovet i kylkedjan och minska kassationen av gammal mjölk. Allt genom att förlänga hållbarheten i rumstemperatur.
Är inte säker på att vassle från osttillverkning används till vårt proteinpulver. Tror med att tillverkarna istället använder vasslen från tillverkningen av kaseinprotein. Någon som vet ?
Hur som helst är det slöseri med resurser eftersom mjölksockeret är näst intill osäljbart. Mjölkfettet kan användas till smör och grädde.
Slutsats: Drick mjölken direkt.
Det räcker med 0,5 – 1 gram protein / kg kroppsvikt för ett bra och behagligt liv.
Nya rön för proteinintag (http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=225788)
Vad sägs om denna?
Nya rön för proteinintag (http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=225788)
Vad sägs om denna?
OK. Höjer budet till 0,93 - 1,2 gram / kg kroppsvikt:em:.
Frågan är fel ställd. Proteinpulver kan aldrig bli miljövänligt. Det är inte meningen att vi ska äta en massa protein. Det räcker med 0,5 – 1 gram protein / kg kroppsvikt för ett bra och behagligt liv.
Mer protein leder bara till större uttag av våra resurser i form av gödsling med kväve och fosfor för att ta fram foder till djuren och större läckage av kväve och fosfor från oss och djuren. Läckage till våra insjöar och kustvatten.
Men ser vi till artrikedom och öppna landskap så kan säkert 0,5 liter mjölk per dag vara motiverat. Möjligt att lammkött från får på mager mark är mer miljövänligt per gram protein. Kycklingar lär växa bra på foder räknat per kg foder så ifall man äter hela kycklingen får vi bättre miljöeffekt. Inte enbart filén. Vegetariskt uppfödda fiskar har jag inte hört talas om. Att mata fiskar med fisk låter dumt
Gör vi UHT-mjölk tar vi bort energibehovet i kylkedjan och minska kassationen av gammal mjölk. Allt genom att förlänga hållbarheten i rumstemperatur.
Är inte säker på att vassle från osttillverkning används till vårt proteinpulver. Tror med att tillverkarna istället använder vasslen från tillverkningen av kaseinprotein. Någon som vet ?
Hur som helst är det slöseri med resurser eftersom mjölksockeret är näst intill osäljbart. Mjölkfettet kan användas till smör och grädde.
Slutsats: Drick mjölken direkt.
Jämfört med andra proteinkällor står det. TS skriver det till och med två gånger så har svårt att se hur man kan missa det. Klart att användning av en resurs aldrig kan "spara" på miljön.
Jämfört med andra proteinkällor står det. TS skriver det till och med två gånger så har svårt att se hur man kan missa det. Klart att användning av en resurs aldrig kan "spara" på miljön.
Tack för att du förstod min fråga.
Är det inte generellt så att ju högre upp i kedjan man kommer desto högre miljöpåverkan.
Alltså borde mjölk (vasslepulver) från ett djur ge mindre miljöpåverkan än köttet från djuret.
En grov generalisering med som stämmer bra i många fall.
Utan tvekan borde (också generaliserat) protein från växtriket ge mindre miljöpåverkan än från animaliska källor (gissar på att detta även inkluderar mejeribaserade).
Även om man räknar in att man måste ta från flera olika källor för att få fullvärdigt protein.
Understryker att allt detta är min uppfattning och att jag inte har några regelrätta källor till något av uttalandena. =)
Allt är gjort från frigående kossors mjölk. Kossorna har betat på diamantgräs hela livet och blir klappade var 5e minut med en silkesslev.
Jämfört med andra proteinkällor står det. TS skriver det till och med två gånger så har svårt att se hur man kan missa det. Klart att användning av en resurs aldrig kan "spara" på miljön.
Ja. Ett kylskåp med mjölk.
Det är inget fel på kyckling eller lamm heller. Fiskarna i mitt akvarium äter flingor med torkat fiskmjöl. Tror det är en produkt svår att få ner*spy*.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.