Logga in

Visa fullständig version : Tina upp frysta grönsaker i vatten?


Termy
2016-03-12, 18:57
Liknande trådar finns säkert, men hur som helst, om man lägger t.ex. fryst broccoli eller blomkål i kallvatten (av lathet), dvs ej i påse utan direkt i, och låter det ligga i ett par timmar för att tina upp, går näringsämnen förlorade då? Mycket? Lite?

Mvh

Wibba
2016-03-12, 19:16
Tror du att det är värt att fundera på? Det tror inte jag.

Termy
2016-03-12, 19:26
Tror du att det är värt att fundera på? Det tror inte jag.

Annars skulle jag inte ställa frågan. Det tappar ju en del av poängen att äta grönsaker vars näringsvärde är undermåligt, i alla fall för mig. Men tack för svaret i alla fall.

Sverker
2016-03-12, 19:42
Grönsakerna är kokta och frysta. Många av cellerna i grönsaken är förstörda. När grönsaken tinas kommer en del vitaminer och mineraler att läcka ut i vattnet och förloras.
Gissar att det egentligen inte blir så mycket i verkligheten. Men alltid bättre att tina i mikro eller kvällen innan i kylskåpet.

Luca Brasi
2016-03-12, 20:05
Drick vattnet?

Termy
2016-03-12, 21:22
Tackar för svaren!

whuddafuks
2016-03-13, 13:41
Grönsakerna är kokta och frysta. Många av cellerna i grönsaken är förstörda. När grönsaken tinas kommer en del vitaminer och mineraler att läcka ut i vattnet och förloras.
Gissar att det egentligen inte blir så mycket i verkligheten. Men alltid bättre att tina i mikro eller kvällen innan i kylskåpet.

Är alla frysta grönsaker kokta innan? Om inte, är broccoli det?

Xead
2016-03-13, 14:04
Är alla frysta grönsaker kokta innan? Om inte, är broccoli det?

Tror de flesta frysta grönsakerna är förvällda, ja. Om inte annat brukar det ju stå på innehållsförteckningen (t.ex. förvälld broccoli) :).

Slartibartfast
2016-03-13, 15:24
. Men alltid bättre att tina i mikro eller kvällen innan i kylskåpet.

Wat? Micro? Trodde det vat absolut sämsta sättet. Därför jag alltid värmt upp frusna grönisar i vatten till typ 40 grader och sen låtit dem stå några minuter. Detta är alltså sämre än microtining??

CapnMiler
2016-03-13, 22:36
Ångkokning = opti => +1kg FFM/år

Sverker
2016-03-14, 18:06
Wat? Micro? Trodde det vat absolut sämsta sättet. Därför jag alltid värmt upp frusna grönisar i vatten till typ 40 grader och sen låtit dem stå några minuter. Detta är alltså sämre än microtining??

Mikron är alltid en snabblösning. Går snabbt men ger lätt överhettning på olika ställen på grönsakerna och större förluster av värmekänsliga vitaminer ( läs vit-C och folsyra ) i det som överhettas. Lugn och jämn upptining ger alltid bästa resultat, både näringsmässigt men också hur fräscha grönsakerna blir.

Slartibartfast
2016-03-17, 21:32
Ångkokning = opti => +1kg FFM/år

Ångokning ger dig en portion grönisar, där det är lika stora delar opti/gegga/is

Dreas
2016-03-17, 21:58
Wat? Micro? Trodde det vat absolut sämsta sättet. Därför jag alltid värmt upp frusna grönisar i vatten till typ 40 grader och sen låtit dem stå några minuter. Detta är alltså sämre än microtining??Grub la väl upp en studie för massa år sedan som visade att micro var bäst för uppvärmning av grönsaker sett till hur innehållet påverkas om jag inte missminner mig.

J.V
2016-03-18, 00:53
Grub la väl upp en studie för massa år sedan som visade att micro var bäst för uppvärmning av grönsaker sett till hur innehållet påverkas om jag inte missminner mig.Den har jag ocksa vissa minnen av.

Slartibartfast
2016-03-18, 15:32
Grub la väl upp en studie för massa år sedan som visade att micro var bäst för uppvärmning av grönsaker sett till hur innehållet påverkas om jag inte missminner mig.

Ah, denna?

http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=6673695&postcount=2

BJM
2016-03-18, 15:39
Tina i rumstemperatur? Brukar jag göra iom att lägga de direkt från frysen till matlådan. Funkar ju inte med allt förstås.

Slartibartfast
2016-03-19, 14:14
Drick vattnet?

Är ju den enklaste lösningen. Tror jag kör på den istället. :thumbup: