handdator

Visa fullständig version : Äter 1.5kg champinjoner i veckan - byta ut mot vad?


Stadde
2016-03-03, 21:33
Så jag ligger i deff nu och har därför bytt ut kaloririka tillbehör mot exempelvis champinjoner, som är extremt kalorisnåla. Men enligt Livsmedelsverket så äter jag på tok för mycket.

Förut åt jag drygt 1.5kg i veckan av de råa man kan köpa på diverse matbutiker. Nu äter jag de konserverade som ska vara avsevärt bättre. Gissar dock att det bör vara en idé att byta ut detta mot något annat, eller i alla fall trappa ner på det rejält. Men frågan är vad man kan byta ut det mot som är någorlunda likt, men bättre? Vikten går nedåt och styrkan består, deffen går med andra ord bra, så vill inte påverka det för mycket.

En middag idag består normalt sett av 400g kyckling, 300g morötter, 300g champinjoner, en halv lök, tzatziki på 300g kvarg. Vad skulle ni rekommendera istället? :)

King Grub
2016-03-03, 21:42
Minimajs, kanske. Nästan inga kalorier där heller.

Wzup2u
2016-03-03, 21:51
Allt vad grönsaker och rotfrukter heter, räkna... och reglera, ganska bra att variera....

Stadde
2016-03-03, 22:07
Minimajs, kanske. Nästan inga kalorier där heller.

Helt glömt bort minimajs, grymt! Betydligt färre kalorier än vanlig majs, som jag räknat bort just pga kaloritätheten

Något som varit bra med champinjoner är att det varit billigt, men kanske kan minska intaget snarare än att helt byta ut dem. Livsmedelsverket skriver att man bör äta "ett hekto i månaden", vilket låter helt sjukt lågt? Är det verkligen så farligt?

Wzup2u
2016-03-03, 22:18
Helt glömt bort minimajs, grymt! Betydligt färre kalorier än vanlig majs, som jag räknat bort just pga kaloritätheten

Något som varit bra med champinjoner är att det varit billigt, men kanske kan minska intaget snarare än att helt byta ut dem. Livsmedelsverket skriver att man bör äta "ett hekto i månaden", vilket låter helt sjukt lågt? Är det verkligen så farligt?

Färska champinjoner visst... men på burk är ju ingen höjdare.
Livsmedelsverket har alltid rätt... (snarare rekomendationer)...det mesta blir inte bra enformigt och i överdrift...

MackeJuve
2016-03-03, 22:33
Livsmedelsverket skriver att man bör äta "ett hekto i månaden", vilket låter helt sjukt lågt? Är det verkligen så farligt?

Det där är väl vara en rekommendation av hur mycket som man BÖR äta, precis som du skriver. Vad säger dig att betydligt mer än så är farligt?

J.V
2016-03-04, 00:32
Det där är väl vara en rekommendation av hur mycket som man BÖR äta, precis som du skriver. Vad säger dig att betydligt mer än så är farligt?http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/mat-och-dryck/svamp/champinjoner--risker-om-du-ater-for-mycket/
Att äta cirka ett hekto i månaden eller mindre är ingen fara. Men skulle du äta den mängden en gång i veckan under lång tid finns risk för effekter på hälsan.
Burkchampinjoner ar battre pa den fronten, lagre halter av fenylhydrazin, speciellt om man undviker lagen i burken.

3bz
2016-03-04, 07:01
Dåligt med referenser från livsmedelsverket.
Phenylhydrazines in the Cultivated Mushroom (Agaricus bisporus) (http://norden.diva-portal.org/smash/get/diva2:701276/FULLTEXT01.pdf) är ju från nordic council så de kunde väl iaf bemödatsig att nämna den.

S. 95:

None of the 13 long-term carcinogenicity studies with A. bisporus or the phenylhydrazines in the mushroom in mice, or the 2 long-term carcinogenicity studies with A. bisporus in rats have been performed according to approved standard protocols for carcinogenicity studies. All cancers studies on mice have been performed in a single laboatory and with only one strain of mice, the outbred Swiss albino mice. Factors that did not follow standard procedures and that might have had profound influence on the end results were that mice were exposed to the tested compounds from the sixth week of age until they died or were found in poor condition instead of for a predetermined length of time, and that the control group were usually not started at the same time as the treated groups.

Från sektion 11

The lifetime cancer risk from an average daily A. bisporus consumption was estimated to 20x10^-6 , based solely on the genotoxic properties of the mushroom.


(Average daily intake är här 4g/dag)

Så lägg till 0.002% lifetime risk till ~40% lifetime risk för cancer, om det finns ett dos-responssamband (som de inte hittade i den enda studien de hade designat för att testa det) som är linjärt så får man ju med ett intag på 1.5kg/vecka lägga till 50*0.002% istället.

Sen kan det vara värt att tänka på att även tillagning minskar halterna av agaritine, om än inte lika mycket som konservering. (Se tabell 9)

Nyare review verkar inte heller tyda på att någon bra ny data tillkommit.

Mushrooms and agaritine: A mini-review (http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464610000241) kan väl också vara läsvärd (sponsrad av svamplobbyn).

Sen finns också mer lite propaganda från svamprådet som snabbt avfärdar eventuella risker:

Mushrooms and Health Summit Proceedings. (http://jn.nutrition.org/content/144/7/1128S)

Finns ju en del tidig forskning på positiva effekter av champinjoner (och annan svamp) också, orkar inte sitta och leverera alla referenser, men du kan ju gräva lite här (https://scholar.google.com/scholar?um=1&ie=UTF-8&lr&cites=9968626284588739250) och här (https://scholar.google.com/scholar?start=0&hl=en&as_sdt=0,5&sciodt=0,5&cites=2850457744646247633&scipsc=) t.ex.

Till TS: hur som helst är det nog bäst att byta till toppslätskivling om du skall inta de mängderna.

Spelevink
2016-03-04, 07:12
Broccoli är ju trevligt också, kan vara en gnutta mer kalorier i men lite måste man ju unna sig ibland :d