handdator

Visa fullständig version : Vegan och fettintag, vad gäller EGENTLIGEN?


Pushit
2016-01-17, 10:17
Jag har nyligen blivit vegan och har börjat se över fettet jag får i mig då jag förstått att det blir en större risk att inte få i sig rätt typer av fetter i och med att jag inte äter fisk osv.

I och med min omläggning av diet har jag även börjat söka på lite ersättningar till smör osv vilket har fört mig in mig på ämnen som kokosfett, margarin osv vilket gjort att saker har blivit ännu mer förvirrande gällande vad som är bra och in te.

Tidigare stekte jag saker mest i smör samt rapsolja. När jag började söka nu insåg jag dock att kallpressad rapsolja inte alls var bra att steka i vilket jag heller inte visste. Sedan har det varit väldiga diskussioner kring fettprofiler hos kokosfett, raps, solrosolja, olivolja, smör, margarin osv.

När LCHF-trenden kom för ett antal år sen började ju folk också predikat för smör istället för margarin vilket skapat ytterligare en dimension till fettdebatten och att folk idag nästan bara förespråkar smör och inte margarin. Det började ju även komma forskare som sa (?) att mättade fetter inte heller var så allvarlig som man trott?

Nu står jag här med sjukt många typer av fetter och är väldigt förvirrad. Vad är det egentligen som gäller? Om vi bortser från all bro science som cirkulerar! Vad och hur mycket bör jag fokusera på att få i som vegan för att få ett så balanserat och bra fettintag som möjligt?

- Om jag steker mat, vad bör jag använda?
- Om jag bakar, vad bör jag använda? Mjölkfritt margarin? Kokosfett? Härdat/ohärdat?
- Vad bör jag få i mig för att täcka mitt behov av omega 3? Många nämner linfrön, är det fullgott att ha ett bra dagsintag av det? Andra nämner någon typ av alger. Varför finns dyra omega-3 kapslar av fiskolja om det är så enkelt som att tillsätta lite linfrön dagligen?
- Vad är riskerna och fördelarna med alla de olika fettyperna?

Snälla upplys mig, jag har svårt att skapa mig en rättvis och bra bild. Och snälla, vet du inte egentligen vad du pratar om, spä inte på med bro science!

Några av trådarna jag läst:
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=105885
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=180553
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=160820
http://www.expressen.se/halsoliv/halsa/fastnat-for-kokosolje-trenden-professorn-sluta-genast/ (pisskälla jag vet, men skapar ytterligare förvirring i debatten)

Pushit
2016-01-17, 10:55
Efter lite ytterligare research har jag förstått det som (om det stämmer) att linfrön är rika på omega-3 fettsyran ALA men har desto mindre av EPA och DHA. Vore det då bra att både inta ALA i form av linfrön samt komplettera med algtabletter typ dessa: http://www.apotea.se/algomega3-60k-veg ?

Köttis
2016-01-17, 11:39
Tveksamt om det är bra att ha ett stort intag av linfrön.
http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/cyanogena-glykosider-och-vatecyanid/

z_bumbi
2016-01-17, 11:46
Krossade linfrön är inte bra att äta i större mängder så det är inget man ska försöka använda som en större källa till fett.

Algprodukter kan däremot vara ett bra tillskott även om jag inte kollat upp just den produkten.

Pushit
2016-01-17, 11:46
Tveksamt om det är bra att ha ett stort intag av linfrön.
http://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonskade-amnen/vaxtgifter/cyanogena-glykosider-och-vatecyanid/

Det känner jag till! Dock tänker jag mig runt 1-2 matskedar (vilket verkar vara rekommenderat) om dagen i min shake jag gör på morgonen. Men finns det alternativ tar jag gärna emot det.

Ola Wallengren
2016-01-17, 11:55
Rapsolja eller flytande rapsoljebaserat mjölkfritt margarin fungerar till det mesta och innehåller hyfsat med både omega-3 och -6 i bra förhållande. Olivolja kan användas i vissa maträtter och sallader, i enlighet med recepten. Vissa kakor och liknande kräver ett fast fett, då får du välja fast mjölkfritt margarin. Kokosfett fyller inget ytterligare syfte, men kokosmjölk/grädde kan ju användas i asiatisk matlagning.
Vill du ha ytterligare omega-3 så kan du lägga till 1-2 kapslar alg-omega-3, men det är egentligen inte nödvändigt eftersom man inte får brist om man intar rapsolja i normala mängder.

Pushit
2016-01-17, 12:04
Rapsolja eller flytande rapsoljebaserat mjölkfritt margarin fungerar till det mesta och innehåller hyfsat med både omega-3 och -6 i bra förhållande. Olivolja kan användas i vissa maträtter och sallader, i enlighet med recepten. Vissa kakor och liknande kräver ett fast fett, då får du välja fast mjölkfritt margarin. Kokosfett fyller inget ytterligare syfte, men kokosmjölk/grädde kan ju användas i asiatisk matlagning.
Vill du ha ytterligare omega-3 så kan du lägga till 1-2 kapslar alg-omega-3, men det är egentligen inte nödvändigt eftersom man inte får brist om man intar rapsolja i normala mängder.

Detta upplever jag ganska förvirrande då det motsäger mycket av det som ofta diskuteras. Att vi generellt i vår kost har för hög andel omega 6 samt att de vegetabiliska fetterna inte innehåller tillräckligt med omega 3 för att få en bra balans. Samt om det innehåller omega 3, så är det generellt fettsyran ALA? Enligt dig behöver vi inte lyssna på rekommendationerna som ofta ges att äta fet fisk flera gånger i veckan? (för de som inte är veganer)

Kokosfett diskuteras även här:
http://ankisundin.se/skillnad-pa-fettsyra-och-fettsyra-om-kokosfett/

Där det enligt studierna hon hänvisar till verkar kunna ha positiva fördelar trots att det rör sig om mättade fetter. Det är även ett intressant fett för mig, om det skulle kunna vara nyttigt, om det kan hantera höga temperaturer, hanteras i fast form osv.

Jag kände inte att jag blev speciellt mycket klokare av ditt svar tyvärr =/

Ola Wallengren
2016-01-17, 12:21
Rapsolja inehåller tillräckligt med omega-3 för att man inte skall få brist och ha god hälsa. ALA omvandlas till EPA i högre grad hos veganer, upp not 8-10%.
Förhållandet mellan omega3 och 6 är ca 1:2-3 och det är ett bra förhållande, även om det kanske inte är så relevant som man tidigare trodde.

Kokosfett är kanske nyttigare än smör men tillför inga hälsofördelar gentemot tex rapsolja. Kokosfett innehåller en mycket liten del MCT, så det är inte relevant att hänvisa till sådan forskning. Här (http://www.foodinsight.org/sites/default/files/Coconut%20Oil%20Factsheet%202014.pdf) är lite mer information.
Du bör inte steka i så höga temperaturer att det behövs kokosfett.

Ola Wallengren
2016-01-17, 12:24
Här (https://www.google.com/url?q=https://www.heartfoundation.org.nz/uploads/Evidence_paper_coconut_August_2014.pdf&sa=U&ved=0ahUKEwii0a773bDKAhWml3IKHQpHCSYQFggEMAA&client=internal-uds-cse&usg=AFQjCNFHAXc2hsZYxrlzckTNhIE-8R3iyQ) ännu mer information om kokosfett

Pushit
2016-01-17, 12:28
Tack! Det var ett mer givande svar, jag ska kika lite på länkarna du bifogade och återkommer kanske med lite följdfrågor!

Stor Hård Ådrig
2016-01-17, 13:28
Bygger inte hela vegan-kulten rätt mycket på broscience, eller i alla fall tveksamt tolkade resultat från forskningen?

Missförstå mig inte, en del veganer som har ett intresse för kost kan nog utföra en vegan-diet på ett bra sätt. Tyvärr är ju enligt min uppfattning majoriteten av veganer folk som sett en video på hur en gris torteras och sedan är helt plötsligt allt som är animaliskt giftigt. Då är en skål pommes med olja en bättre frukost än några ägg. Vad är syftet med din vegandiet?

Köttis
2016-01-17, 18:47
Bygger inte hela vegan-kulten rätt mycket på broscience, eller i alla fall tveksamt tolkade resultat från forskningen?

Missförstå mig inte, en del veganer som har ett intresse för kost kan nog utföra en vegan-diet på ett bra sätt. Tyvärr är ju enligt min uppfattning majoriteten av veganer folk som sett en video på hur en gris torteras och sedan är helt plötsligt allt som är animaliskt giftigt. Då är en skål pommes med olja en bättre frukost än några ägg. Vad är syftet med din vegandiet?

Visst verkar det finnas många ogenomtänkta veganer men folk som tycker synd om grisar och folk som tror att allt animaliskt är giftigt är ju inte nödvändigtvis samma grupp. Dock kanske din poäng var att det är en ologisk slutsats som många veganer drar?

Pushit
2016-01-17, 19:38
Bygger inte hela vegan-kulten rätt mycket på broscience, eller i alla fall tveksamt tolkade resultat från forskningen?

Missförstå mig inte, en del veganer som har ett intresse för kost kan nog utföra en vegan-diet på ett bra sätt. Tyvärr är ju enligt min uppfattning majoriteten av veganer folk som sett en video på hur en gris torteras och sedan är helt plötsligt allt som är animaliskt giftigt. Då är en skål pommes med olja en bättre frukost än några ägg. Vad är syftet med din vegandiet?

Detta hör egentligen inte till denna tråd, men jag kan dra det kort:

Bygger inte majoriteten av allt som alla gör på bro science? Hur många kollar egentligen upp forskning själva, drar slutsatser och justerar sina dieter efter det?

Jag har främst blivit vegan av etiska skäl vilket och det är något jag övervägt under en längre tid. Jag har sett att det finns studier både för och ökad skadeverkan av kött och mejeriprodukter, så även om jag kanske personligen tror på att kött och mejeriprodukter inte är speciellt bra för oss så använder jag det sällan som ett starkt argument då jag inte känner mig tillräckligt påläst för att argumentera för det.

Sen finns det självklart veganer som skiter fullständigt i att äta nyttigt, och gör man det bara av etiska skäl finns det heller inget som säger att det är något man måste. Man kan leva lika dekadent på en vegandiet som med kött, men man utsätter inga djur för död eller lidande.

Wzup2u
2016-01-17, 20:10
På tal om krossade linfrön, visst ät enl rekomendation om du vill men överdriv aldrig...
Jag har blivit cyanidförgiftad av överkonsumtion en gång i tiden, och tappade andas totalt och kunde lika väl dött...
Så bara en varningens finger i det onormala intaget =)

Sverker
2016-01-17, 20:16
Behöver man ALA är linfröolja bra. Finns inga rester av ämnen som kan ge cyanid kvar i oljan.

Men vi har rapsoljan. Klart bättre alternativ än linfröoljan eftersom den går att använda både till dressingar som till stekning i form av flytande margarin. Inte alls lika känslig och behåller sin neutrala smak längre.