stocktown
2004-04-15, 13:57
enligt grub m flera verkar det ju vara förbjudet med mjölk till varje måltid vid deff.. blir insulinpåslaget så stort av något glas mjölk?
ska jag skippa mjölken nu när ja ska börja deffa?
vad ska man dricka istället? sojamjölk el?
läste detta på mowifit.com
Mjölk
Vem kunde kunna tro att mjölk skulle komma att utnämnas till framtiden bantningspiller! De senaste forskningsrön visar dock att mjölk har en betydelsefull roll för viktkontroll. ”Men jag som har hört att mjölk och mjölkprodukter är ”fettande” och att jag ska undvika dessa för att inte bli fet”, kanske du tänker! Läs vidare så förstår du att detta är århundradets största missuppfattning. Mjölk innehåller nämligen flera kraftfulla antifetma komponenter, varav kalcium i dagsläget är den mest studerade.
Kalcium
Kalciums ”antifetma” effekt upptäcktes första gången av en slump i en studie som undersökte mejeriprodukters blodtryckssänkande effekt. Forskarna noterade att ett tillskott av kalciumrika mejeriprodukter (yoghurt) till den dagliga kosten under ett år, vilket ökade kalciumintaget från 400 mg kalcium/dag till 1000 mg kalcium/dag, resulterade i en signifikant minskning av andelen kroppsfett med 4.9 kg och en sänkning av cirkulerande insulin. Kalciums ”antifetma” effekt har därefter fått allt starkare stöd och det är nu klart att ett högt kalciumintag bidrar till minskad kroppsvikt och andel kroppsfett. Man har räknat ut att en skillnad i kalciumintag motsvarande 1000 mg per dag under 4 år är förknippad med en 8 kg skillnad i kroppsvikt. Detta motsvarar en viktminskning av 0.82 kg årligen för varje 100 mg ökning av kalciumintaget.
Kalcium tycks ha störst effekt vid låga energiintag, dvs. när du deffar. Ett högt intag av magra mejeriprodukter ökar effekten av ett viktminskningsprogram. En diet baserad på magra mejeriprodukter med ett högre energiintag har visats resultera i en större eller likvärdig viktminskning som en diet utan mejeriprodukter med lägre energiintag.
Ett ökat intag av kalcium påskyndar inte bara vikt- och kroppsfettminskning under diet, utan skiftar även fördelningen av fettminskningen till en mer hälsofrämjande profil med mer förlust av det hälsovådliga bukfettet. Studierna visar att mejeriprodukter har en markant större effekt på både fettminskning och fettfördelningen jämfört med motsvarande mängd kalcium i form av kalciumtillskott. Generellt är mejeriprodukter ca 50-100 % effektivare än övriga kalciumkällor på att minska kroppsfettet.
ska jag skippa mjölken nu när ja ska börja deffa?
vad ska man dricka istället? sojamjölk el?
läste detta på mowifit.com
Mjölk
Vem kunde kunna tro att mjölk skulle komma att utnämnas till framtiden bantningspiller! De senaste forskningsrön visar dock att mjölk har en betydelsefull roll för viktkontroll. ”Men jag som har hört att mjölk och mjölkprodukter är ”fettande” och att jag ska undvika dessa för att inte bli fet”, kanske du tänker! Läs vidare så förstår du att detta är århundradets största missuppfattning. Mjölk innehåller nämligen flera kraftfulla antifetma komponenter, varav kalcium i dagsläget är den mest studerade.
Kalcium
Kalciums ”antifetma” effekt upptäcktes första gången av en slump i en studie som undersökte mejeriprodukters blodtryckssänkande effekt. Forskarna noterade att ett tillskott av kalciumrika mejeriprodukter (yoghurt) till den dagliga kosten under ett år, vilket ökade kalciumintaget från 400 mg kalcium/dag till 1000 mg kalcium/dag, resulterade i en signifikant minskning av andelen kroppsfett med 4.9 kg och en sänkning av cirkulerande insulin. Kalciums ”antifetma” effekt har därefter fått allt starkare stöd och det är nu klart att ett högt kalciumintag bidrar till minskad kroppsvikt och andel kroppsfett. Man har räknat ut att en skillnad i kalciumintag motsvarande 1000 mg per dag under 4 år är förknippad med en 8 kg skillnad i kroppsvikt. Detta motsvarar en viktminskning av 0.82 kg årligen för varje 100 mg ökning av kalciumintaget.
Kalcium tycks ha störst effekt vid låga energiintag, dvs. när du deffar. Ett högt intag av magra mejeriprodukter ökar effekten av ett viktminskningsprogram. En diet baserad på magra mejeriprodukter med ett högre energiintag har visats resultera i en större eller likvärdig viktminskning som en diet utan mejeriprodukter med lägre energiintag.
Ett ökat intag av kalcium påskyndar inte bara vikt- och kroppsfettminskning under diet, utan skiftar även fördelningen av fettminskningen till en mer hälsofrämjande profil med mer förlust av det hälsovådliga bukfettet. Studierna visar att mejeriprodukter har en markant större effekt på både fettminskning och fettfördelningen jämfört med motsvarande mängd kalcium i form av kalciumtillskott. Generellt är mejeriprodukter ca 50-100 % effektivare än övriga kalciumkällor på att minska kroppsfettet.