LadyG
2015-09-24, 13:41
Kan man koka om kola om man gjort en batch som vägrar stelna?
Receptet:
2dl grädde
2dl ljus sirap
2dl socker
1msk smör
5msk whisky
Koka till 125 grader (smeten fullständigt hanterbar vid kulprov), blanka kolan med smöret och tillsätt whiskyn. Häll ut i form täckt med bakplåtspapper (ca 15x20cm).
Man kanske inte kan göra kola med whiskysmak, det är tredje försöket nu och om jag tillsätter whiskyn först kokar all smak bort innan kolan nått 125 grader. Om jag tillsätter den mitt i hinner den också koka bort, så sista chansningen var att tillsätta whiskyn på slutet. Då blir smaken bra, lite sting från whiskyn mitt i allt det söta precis som jag ville. Smaken blev bra men problemet är att den är omöjlig att hantera eftersom den vägrar stelna.
Jag kanske inte skulle använt Grants heller utan något med mer kraftfull smak? Någon som gjort whiskykola som fått det att fungera? För jag har slut på både grädde, sirap och idéer nu.
Receptet:
2dl grädde
2dl ljus sirap
2dl socker
1msk smör
5msk whisky
Koka till 125 grader (smeten fullständigt hanterbar vid kulprov), blanka kolan med smöret och tillsätt whiskyn. Häll ut i form täckt med bakplåtspapper (ca 15x20cm).
Man kanske inte kan göra kola med whiskysmak, det är tredje försöket nu och om jag tillsätter whiskyn först kokar all smak bort innan kolan nått 125 grader. Om jag tillsätter den mitt i hinner den också koka bort, så sista chansningen var att tillsätta whiskyn på slutet. Då blir smaken bra, lite sting från whiskyn mitt i allt det söta precis som jag ville. Smaken blev bra men problemet är att den är omöjlig att hantera eftersom den vägrar stelna.
Jag kanske inte skulle använt Grants heller utan något med mer kraftfull smak? Någon som gjort whiskykola som fått det att fungera? För jag har slut på både grädde, sirap och idéer nu.