handdator

Visa fullständig version : Koka om kola?


LadyG
2015-09-24, 13:41
Kan man koka om kola om man gjort en batch som vägrar stelna?

Receptet:
2dl grädde
2dl ljus sirap
2dl socker
1msk smör
5msk whisky

Koka till 125 grader (smeten fullständigt hanterbar vid kulprov), blanka kolan med smöret och tillsätt whiskyn. Häll ut i form täckt med bakplåtspapper (ca 15x20cm).

Man kanske inte kan göra kola med whiskysmak, det är tredje försöket nu och om jag tillsätter whiskyn först kokar all smak bort innan kolan nått 125 grader. Om jag tillsätter den mitt i hinner den också koka bort, så sista chansningen var att tillsätta whiskyn på slutet. Då blir smaken bra, lite sting från whiskyn mitt i allt det söta precis som jag ville. Smaken blev bra men problemet är att den är omöjlig att hantera eftersom den vägrar stelna.

Jag kanske inte skulle använt Grants heller utan något med mer kraftfull smak? Någon som gjort whiskykola som fått det att fungera? För jag har slut på både grädde, sirap och idéer nu.

svenbanan
2015-09-24, 14:10
Du får använda den som sås till glass istället... :)

Menigar
2015-09-24, 14:35
Det kanske är en bättre ide att använda whiskeyessens istället?

LadyG
2015-09-24, 14:47
Du får använda den som sås till glass istället... :)

Ja, det var vad sambon sa så det kanske blir så om jag inte lyckas komma på något klyftigt :P

Det kanske är en bättre ide att använda whiskeyessens istället?

Jaa, jo det skulle jag ju tagit! *doh* *facepalm*

:em: Tänkte inte så långt...

LadyG
2015-09-24, 16:50
Nå, det blev i alla fall stans godaste glassås :D

Men räkna inte med att den stelnar, det verkar banne mig som att det är alkoholen som ställer till det.

vicarious
2015-09-24, 17:56
Måste du använda så mycket? 5 msk är mycket, 3/4 dl.

Jag har samma problem när jag gör glass, glassen fryser inte riktigt om man har alkohol i :)

LadyG
2015-09-24, 18:14
Måste du använda så mycket? 5 msk är mycket, 3/4 dl.

Jag har samma problem när jag gör glass, glassen fryser inte riktigt om man har alkohol i :)

Jo, det blir ganska mycket whisky men det smakade ingenting tyckte jag, så jag tillsatte en msk till och en till tills jag blev nöjd.

Jag kunde kanske valt en annan whisky, Grant är inte den mest potenta i smakavdelningen kanske :)

DieErste
2015-09-24, 18:16
kan du inte köra lite mindre av nån lite kraftigare whiskey?

jag brukar göra pulled beef på detta (http://www.inthekitchen.se/pulled-beef-pa-hogrev/) receptet och kör då ardbeg 10yrs i och det räcker gott för att få in tonerna av whiskey och rökighet :)

LadyG
2015-09-24, 20:33
kan du inte köra lite mindre av nån lite kraftigare whiskey?

jag brukar göra pulled beef på detta (http://www.inthekitchen.se/pulled-beef-pa-hogrev/) receptet och kör då ardbeg 10yrs i och det räcker gott för att få in tonerna av whiskey och rökighet :)

Jag trodde den smakade mer, men jag kan ju inget om whisky heller så jag överskattade helt enkelt hur mycket smak det är i en whisky :)