Logga in

Visa fullständig version : Effekt av honung jämfört med socker på diverse metabola effekter


King Grub
2015-09-17, 07:37
Background:

Public health recommendations call for a reduction in added sugars; however, controversy exits over whether all nutritive sweeteners produce similar metabolic effects.

Objective:

The aim was to compare the effects of the chronic consumption of 3 nutritive sweeteners [honey, sucrose, and high-fructose corn syrup containing 55% fructose (HFCS55)] on circulating glucose, insulin, lipids, and inflammatory markers; body weight; and blood pressure in individuals with normal glucose tolerance (GT) and those with impaired glucose tolerance (IGT).

Methods:

In a crossover design, participants consumed daily, in random order, 50 g carbohydrate from assigned sweeteners for 2 wk with a 2- to 4-wk washout period between treatments. Participants included 28 GT and 27 IGT volunteers with a mean age of 38.9 ± 3.6 y and 52.1 ± 2.7 y, respectively, and a body mass index (in kg/m2) of 26 ± 0.8 and 31.5 ± 1.0, respectively. Body weight, blood pressure (BP), serum inflammatory markers, lipids, fasting glucose and insulin, and oral-glucose-tolerance tests (OGTTs) were completed pre- and post-treatment. The OGTT incremental areas under the curve (iAUCs) for glucose and insulin were determined and homeostasis model assessment of insulin resistance (HOMA-IR) scores were calculated.

Results:

Body weight and serum glucose, insulin, inflammatory markers, and total and LDL-cholesterol concentrations were significantly higher in the IGT group than in the GT group at baseline. Glucose, insulin, HOMA-IR, and the OGTT iAUC for glucose or insulin did not differ by treatment, but all responses were significantly higher in the IGT group compared with the GT group. Body weight was unchanged by treatment. Systolic BP was unchanged, whereas diastolic BP was significantly lower in response to sugar intake across all treatments. An increase in high-sensitivity C-reactive protein (hsCRP) was observed in the IGT group in response to all sugars. No treatment effect was observed for interleukin 6. HDL cholesterol did not differ as a result of status or treatment. Triglyceride (TG) concentrations increased significantly from pre- to post-treatment in response to all sugars tested.

Conclusions:

Daily intake of 50 g carbohydrate from honey, sucrose, or HFCS55 for 14 d resulted in similar effects on measures of glycemia, lipid metabolism, and inflammation. All 3 increased TG concentrations in both GT and IGT individuals and elevated glycemic and inflammatory responses in the latter.


Consumption of Honey, Sucrose, and High-Fructose Corn Syrup Produces Similar Metabolic Effects in Glucose-Tolerant and -Intolerant Individuals. J. Nutr. September 2, 2015.

http://jn.nutrition.org/content/early/2015/09/02/jn.115.218016.full.pdf+html

För övrigt "Supported by a grant from the National Honey Board" fast dom kanske inte blev så glada över sin investering? :D

JacobHeitmann
2015-09-17, 08:06
Consumption of Honey, Sucrose, and High-Fructose Corn Syrup Produces Similar Metabolic Effects in Glucose-Tolerant and -Intolerant Individuals. J. Nutr. September 2, 2015.

http://jn.nutrition.org/content/early/2015/09/02/jn.115.218016.full.pdf+html

För övrigt "Supported by a grant from the National Honey Board" fast dom kanske inte blev så glada över sin investering? :D

Studien är helt klart gjord av smyg-High-Fructose-Corn-Syrup-forskare!!11!
/Biodlarna
:D

Wzup2u
2015-09-17, 08:11
Consumption of Honey, Sucrose, and High-Fructose Corn Syrup Produces Similar Metabolic Effects in Glucose-Tolerant and -Intolerant Individuals. J. Nutr. September 2, 2015.

http://jn.nutrition.org/content/early/2015/09/02/jn.115.218016.full.pdf+html

För övrigt "Supported by a grant from the National Honey Board" fast dom kanske inte blev så glada över sin investering? :D


http://rolltododge.freeforums.org/images/smilies/emoticon-laugh2.gif

3bz
2015-09-19, 05:13
Haha, fick mig att tänka på denna (http://www.msn.com/en-us/foodanddrink/foodnews/a-study-about-butter-funded-by-the-butter-industry-found-that-butter-is-bad-for-you/ar-BBluyh9)

Mjuktuff
2015-09-19, 20:27
Tvärtom tolkar jag det som goda nyheter för national honey board.

"Ät 50 g honung om dagen utan att gå upp i vikt och förbättra ditt blodtryck."

De behöver ju inte nämna att detsamma gäller för HFCS och vanligt socker :).

Jag reserverar mig för att jag kan ha läst fel (trött :))

Gerdler
2015-09-20, 22:12
En effekt av det här är ju att HFCS är nyttigare än socker och kanske än honung också eftersom det sötar mer med samma mängd. Alltså om man vill ha 50 gram sackarosekvivalent sötning i sitt bakverk så är HFCS bättre än socker. Men problemet är ju att denna studiens upplägg inte fångar faran med fruktos då det är i princip samma mängd fruktos i de tre "sötningsmedlen" som testades.

Ramrod
2015-09-21, 09:28
En effekt av det här är ju att HFCS är nyttigare än socker och kanske än honung också eftersom det sötar mer med samma mängd. Alltså om man vill ha 50 gram sackarosekvivalent sötning i sitt bakverk så är HFCS bättre än socker. Men problemet är ju att denna studiens upplägg inte fångar faran med fruktos då det är i princip samma mängd fruktos i de tre "sötningsmedlen" som testades.

Vad är faran med fruktos?

vicarious
2015-09-21, 09:48
Jacob Gudiol har skrivit en artikel om den här studien på Tyngre. Vet inte om jag får länka dit så skriver det bara istället.

King Grub
2015-09-21, 10:42
Vad är faran med fruktos?

http://www.hindawi.com/journals/jnme/2013/682673/

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2714385/

http://www.nutritionandmetabolism.com/content/2/1/5

Sverker
2015-09-21, 16:41
Vad är faran med fruktos?

Står faktiskt i abstraktet:
Triglyceride (TG) concentrations increased significantly from pre- to post-treatment in response to all sugars tested.


Men ifall det är farligt eller inte är beroende på ifall fettet förbränns eller lagras i kroppen.