Visa fullständig version : Svensk studie: Mjölk kopplas till ökad dödlighet
Seaturtle
2015-08-28, 10:11
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/uppsala-forskare-mjolkdrickande-kopplat-till-okad-dodlighet
Länge läst/hört att mjölk är verkligen dåligt för en. Om man ska dricka något så är det laktosfritt.
Mer bevis?
vicarious
2015-08-28, 10:22
Jacob Gudiols syn på detta http://tranastyrka.se/kan-mjolk-korta-livet/
Förstår faktiskt inte varför alla bara inte dricker någon växtmjölk istället.
olle lindblad
2015-08-28, 12:23
Förstår faktiskt inte varför alla bara inte dricker någon växtmjölk istället.
För att det inte är lika gott? Jag har aldrig druckit ett gott alternativ, och ändå provat det mesta.
King Grub
2015-08-28, 12:45
Förstår faktiskt inte varför alla bara inte dricker någon växtmjölk istället.
Proteinsyntes.
Proteinsyntes.
Ah jag tynar ju bort totalt här, send help.
Förstår faktiskt inte varför alla bara inte dricker någon växtmjölk istället.
För att det inte är lika gott? Jag har aldrig druckit ett gott alternativ, och ändå provat det mesta.This.
Jag har gett havremjolk, mandelmjolk och allt vad det ar mer an en chans. Det smakar helt enkelt inte lika bra - dessutom langt fran lika bra, oavsett tillverkade.
http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/uppsala-forskare-mjolkdrickande-kopplat-till-okad-dodlighet
Länge läst/hört att mjölk är verkligen dåligt för en. Om man ska dricka något så är det laktosfritt.
Mer bevis?
Kan det inte vara så att de som drack mycket mjölk i högre utsträckning än de som inte var överviktiga? Dvs att övervikten var problemet.
Varför ska man dricka laktosfritt om man inte är laktosintolerant? är så jävla less på¨alla som förordar laktos och glutenfritt bara sådär. Tyvärr är detta extra vanligt bland många inom tränings och fitnessindustrin i dag.
Förstår faktiskt inte varför alla bara inte dricker någon växtmjölk istället.
Därför att komjölk är ett jävligt bra livsmedel, inte minst för oss som styrketränar.
Har man väl vant sig vid mjölk då finns det tyvärr inga substitut som ens är i närheten. Substituten är bra för dom som aldrig testat mjölk, för allergiker och liknande, då jämför man inte med "the real thing".
En av forskarna har slutat dricka mjölk, och dricker nu yoghurt istället.
Men är det inte typ samma sak?
Eller är yoghurt, kvarg, ost o.s.v. helt "ofarligt", och endast mjölken är boven?
Reflekterar också över att man tydligen ska upp i över ett glas om dagen för att det ska bli någon särskilt negativ effekt, så några deciliter i matlagning nån gång i veckan verkar inte akut livshotande i alla fall :D
Du har mindre galaktos i filmjölk och yoghurt eftersom mjölksyrabakterierna jäst det till mjölksyra.
Mängden laktos i några skivor ost är inte mycket.
På traningslara.se finns redovisat aktuella undersökningar om mjölk. Vad jag förstår finns det inga klara belägg för dessa farlighet, men att det eventuellt kan vara så. Därför rekommenderas att hålla sig till max 1 liter mjölk om dagen av ren försiktighet. Samtidigt finns det många nyttigheter i mjölk.
Förstår faktiskt inte varför alla bara inte dricker någon växtmjölk istället.
ill do.. godare också... eller att dricka mjölk eller växtbaserad har jag inte gjort mkt i mitt liv, utan använt det till flingor mer varje dag...
Havredryck, sojadryck, mandeldryck, risdryck osv är faktist godare...
men när det kommer till arr jämföra hårdost och yoghurt mot sojaost och soyghurt, så vinner mjölkprodukterna.
jag kör även vanlig yoghurth för att min mage mår bra av det.
Du har mindre galaktos i filmjölk och yoghurt eftersom mjölksyrabakterierna jäst det till mjölksyra.
Mängden laktos i några skivor ost är inte mycket.
Snarare 0g laktos i många hårdostar.
Du har mindre galaktos i filmjölk och yoghurt eftersom mjölksyrabakterierna jäst det till mjölksyra.
Mängden laktos i några skivor ost är inte mycket.
Är du säkert på det? Blev ju massor med tjaffs om galaktos i mjölk vs yogurt i debatten om Milk intake and risk of mortality and fractures in women and men: cohort studies (http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6015) som kom förra året. Författarna av den studien skrev:"...fermented dairy products (for example, soured milk and yogurt) because of their lower or non-existent lactose and galactose content,14 (http://www.journalofdairyscience.org/article/S0022-0302%2882%2982198-X/abstract).
Men väljer man att titta i originalreferensen så står det följande:
"Means of carbohydrate contents (n = 8) in
the test milks were: low fat milk = 4.9 g lac-
tose/100 g; acidophilus milk = 2.8 g lactose
and .8 g galactose/100 g; yogurt = 2.3 g lactose
and 1.1 g galactose/lO0 g. When 500-ml milk
sample was ingested, it provided the test
subjects with 24.6 g, 18.1 g, and 11.4 g lactose
from low fat milk, acidophilus milk, and
yogurt."
Med en twist:
"In buttermilk, ropy milk, and kefir no galactose
was detected."
Så vad du säger kanske stämmer för filmjölk, men inte yogurt då, intressant att det är så stora skillnader beroende på vad som sköter fermenteringen.
Av denna kommentaren (http://www.bmj.com/content/349/bmj.g6015/rr/804282) att dömma så verkar det även som att nya mätningar är påväg.
...blabla...
Oj, var visst den studien jag refererade till som OP handlade om. Bra då, så kanske min post blev relevant .
Tack för länkarna 3bz.
Nää, tydligen så ger sig mjölksyrabakterierna inte på galaktosen utan väljer att fermentera glukosen istället.
Jag har inte tidigare sett att man just undersökt resterna av galaktos i yoghurt. Att mängden laktos sjunker från 4.5 % ned mot 2.5 % verkar alla vara överens om.
Finns säkert olika bakterier som i olika grad utnyttjar galaktosen i sin metabolism. Då kommer vi snart få se låggalaktosmjölk på marknaden;).
Men ändå, en av forskarna som var livrädd för mjölk hade börjat dricka yoghurt istället, så något måste det ju vara med yoghurt vs mjölk?
Men ändå, en av forskarna som var livrädd för mjölk hade börjat dricka yoghurt istället, så något måste det ju vara med yoghurt vs mjölk?Han kanske ar lika dum som alla som tar sina kostrad fran Aftonbladets lopsedel. Bara for att man ar forskare betyder det inte att man ar nagot geni som alltid har ratt, hans forskning kan lika garna vara sponsrad av en yoghurttillverkare.
Bjorneman
2015-08-29, 11:47
Han kanske ar lika dum som alla som tar sina kostrad fran Aftonbladets lopsedel. Bara for att man ar forskare betyder det inte att man ar nagot geni som alltid har ratt, hans forskning kan lika garna vara sponsrad av en yoghurttillverkare.
Äntligen ett sanningens ord! :hbang:
Han kanske ar lika dum som alla som tar sina kostrad fran Aftonbladets lopsedel. Bara for att man ar forskare betyder det inte att man ar nagot geni som alltid har ratt, hans forskning kan lika garna vara sponsrad av en yoghurttillverkare.
Brukar ju vara så, men faktiskt inte i detta fallet:
"Competing interests: All authors have completed the ICMJE uniform disclosure form at www.icmje.org/coi_disclosure.pdf and declare: no support from any organisation for the submitted work; no financial relationships with any organisations that might have an interest in the submitted work in the previous three years; no other relationships or activities that could appear to have influenced the submitted work."
Sen antar jag att det är detta som fick hen att byta till yogurt:
"D-galactose given to laboratory animals (mice, rats, and drosophila flies) is an established experimental model for premature aging, including shortened life span caused by oxidative stress and chronic inflammation,4 5 6 7 but whether this mechanism can be generalised to humans needs further scientific support."
Det komiska i sammanhanget är ju att yogurt troligen ändå har samma mängd galaktos som mjölk.
Sen antar jag att det är detta som fick hen att byta till yogurt:
"D-galactose given to laboratory animals (mice, rats, and drosophila flies) is an established experimental model for premature aging, including shortened life span caused by oxidative stress and chronic inflammation,4 5 6 7 but whether this mechanism can be generalised to humans needs further scientific support."
Det komiska i sammanhanget är ju att yogurt troligen ändå har samma mängd galaktos som mjölk.
Jag har sett det här också. Det är det enda vettiga. Att galaktos i för stora mängder på något sätt ska vara dåligt. Vissa saker är dock skillnad mellan råttor/möss och människor, det kan vara något enzym eller liknande som vi har mer av. För mängderna som de ger mössen/råttorna för att åldra dem brukar ligga kring 100mg/kg BW och det skulle motsvara 7,5 g galaktos eller 3 dl mjölk om dagen för en 75kg person.
kungwillie
2015-08-29, 21:35
mah jag tycker fan sojamjölk e godare än vanlig mjölk
mah jag tycker fan sojamjölk e godare än vanlig mjölk
Tycker att det är stora skillnader på sojamjölkssorterna. Kommer inte ihåg vilket märke, men en av dom är faktiskt ganska "god" men resten smakar lite "blä"... :)
Jag finner detta fokus på galaktos ganska enögt.
Fermenterade mjölkprodukter tenderar att ha mer vitamin K2 vilket gör att kalcium och fosfor från mjölken inte fastnar i kroppens mjukvävnader. Dessutom har fermenterade mjölkprodukter som tidigare pastöriserats mer lösligt kalcium än den pastöriserade mjölken och detta olösliga kalcium verkar kunna absorberas till viss del i tjocktarmen med okänd hälsopåverkan.
Jag finner detta fokus på galaktos ganska enögt.
Fermenterade mjölkprodukter tenderar att ha mer vitamin K2 vilket gör att kalcium och fosfor från mjölken inte fastnar i kroppens mjukvävnader. Dessutom har fermenterade mjölkprodukter som tidigare pastöriserats mer lösligt kalcium än den pastöriserade mjölken och detta olösliga kalcium verkar kunna absorberas till viss del i tjocktarmen med okänd hälsopåverkan.
Några referenser för de mer specifika påståendena? Mk-4 och mk-7 är ju väldigt intressanta, men hade inte hört dessa saker innan.
Några referenser för de mer specifika påståendena? Mk-4 och mk-7 är ju väldigt intressanta, men hade inte hört dessa saker innan.
Mk-6 till mk-10 verkar produceras vid fermentering av mjölk. Den här artikeln plus referenser ger en bra överblick på K2:
http://honey-guide.com/2014/03/10/menaquinones-k2-and-phylloquinone-k1-content-of-animal-products-and-fermented-foods/
Att fermentering ökar mängden lösliga mineraler indikeras av tex dessa studier:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18034738
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17010230
Finns också indicier på att fermentering av mjölk degraderar beta-casomorfiner som är associerade med negativ hälsopåverkan.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25077377
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8675779
Några referenser för de mer specifika påståendena? Mk-4 och mk-7 är ju väldigt intressanta, men hade inte hört dessa saker innan.
Vad ska vi dem till ? En komplementfaktor till koagulering av blod är uppenbart men finns det något annat nytt ?
Vad ska vi dem till ? En komplementfaktor till koagulering av blod är uppenbart men finns det något annat nytt ?
K2 motverkar förkalkning av mjukvävnad i kroppen:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8698544
http://th.schattauer.de/en/contents/archive/issue/2210/manuscript/24032.html
Samt spelar en central roll för benhälsa:
http://link.springer.com/article/10.1007/s00198-013-2325-6
Första har vi haft uppe tidigare. För att undvika förkalkning pga stora doser D-vitamin ska man ta K-vitamin:confused:. Är det inte bättre att skippa D-vitamintillskott och låta kroppen själv tillverka D-vitaminet.
Benurkalkning är intressant men inte idag, för oss som fortfarande tränar och belastar våra ben.
Vad ska vi dem till ? En komplementfaktor till koagulering av blod är uppenbart men finns det något annat nytt ?
Klein har ju redan länkat, men i denna (http://dx.doi.org/10.1017/S0007114513001013) har du ju en lätt överskådlig review istället.
Möjligtvis även relaterat till metabolt syndrom? (http://dx.doi.org/10.1210/jc.2014-4449)
Gällande benhälsa så är det ju inga små effekter (http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=410550)man hittat i interventionsstuder (visserliga alla fran japan. Eller det är ju rättare sagt frakturer, för benhälsa verkar det ju inte vara så stark effekt (http://link.springer.com/article/10.1007/s00774-011-0287-3).
Ingen aning vad vi "ska med dem till", men det intressanta ligger väl i att det kan skilja sig mellan subgrupper av vitaminer och att vi inte hittat alla dess funktioner?. Det är väl också intressant med tanke på att vi bara har rekommendationer för K överlag?
Att fermentering ökar mängden lösliga mineraler indikeras av tex dessa studier:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18034738
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17010230
Tack för alla länkar, men de där två studierna handlar ju om fermentering av soyamjölk resp. morotsjuice, men möjligt att det går applicera på allting som är fermenterat.
Benurkalkning är intressant men inte idag, för oss som fortfarande tränar och belastar våra ben.
Tråden handlar om mjölk och dödlighet och vitamin K2 och möjligen degradering av vissa opiatiska peptider är den enskilt bästa förklaringen på eventuella skillnader i hälsopåverkan mellan mjölk och fermenterade mjölkprodukter. Och jo, även friska människor har brist på K2:
http://pubs.rsc.org/en/content/articlelanding/2013/fo/c3fo60464k#!divAbstract
Det finns en hel del läsning om dess inverkan på förkalkning, kardiovaskulär hälsa och benhälsa. Förutom vad som är tidigare länkat så kan du kika på tex:
http://advances.nutrition.org/content/3/2/158.full
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24285428
http://www.nutritionj.com/content/13/1/85
Mjölkdrickare
2015-08-30, 13:47
Förstår faktiskt inte varför alla bara inte dricker någon växtmjölk istället.
Men jag förstår det. Höga mängder av oxalsyra, saponiner, östrogendrivande ämnen, dåliga instabila fettsyror och andra växtgifter.. få dricker sådana häxbrygder frivilligt.
Varken havre- eller mandelmjölk innehåller något av dem.
Soja innehåller de "hemska" fytoöstrogenerna och saponiner men jag ser själv inga nackdelar med dem. Ifall alternativet inte är fullvärdigt protein.
Det går inte komma ifrån att mjölk är fullvärdigt protein även om man kan tveka kring kaseinet från nordiska kor och nu galaktos tidigare i tråden.
Men jag förstår det. Höga mängder av oxalsyra, saponiner, östrogendrivande ämnen, dåliga instabila fettsyror och andra växtgifter.. få dricker sådana häxbrygder frivilligt.
Ja eller ännu värre: äter gröt, mandlar, kokos, cashewnötter, ris, quinoa, havre eller andra vegetabilier. TOTALT DÖDLIGT asså! VÄXTGIFTER! (Dessa är alltså urval som det produceras goda drycker på).
Ta av dig foliehatten och kom med i matchen nu. Det finns i princip INGA larmrapporter om vegetabilieintag. Massor om animalieintag. Och nu pratar vi ändå bara om konsumentens hälsa, inga externa effekter.
Mjölkdrickare
2015-08-31, 15:45
Ja eller ännu värre: äter gröt, mandlar, kokos, cashewnötter, ris, quinoa, havre eller andra vegetabilier. TOTALT DÖDLIGT asså! VÄXTGIFTER! (Dessa är alltså urval som det produceras goda drycker på).
Ta av dig foliehatten och kom med i matchen nu. Det finns i princip INGA larmrapporter om vegetabilieintag. Massor om animalieintag. Och nu pratar vi ändå bara om konsumentens hälsa, inga externa effekter.
"Kom med i matchen"? :laugh: Nej tack, jag är ingen hysterisk åsna som går på de tvivelaktiga slutsatserna i alla dessa "larmrapporter" och det generella forskningsfusket.
Perramja
2015-08-31, 19:14
"Kom med i matchen"? :laugh: Nej tack, jag är ingen hysterisk åsna som går på de tvivelaktiga slutsatserna i alla dessa "larmrapporter" och det generella forskningsfusket.
Men du går på tvivelaktiga slutsatser om växtbaserade produkter som helt saknar någon som helst grund*facepalm*
Pinarello
2015-08-31, 22:20
Komjölk är varken naturligt eller hälsosamt för oss människor. När vi låter logik och sanning vinna över känslor och tyckanden så inser vi att kalvdi är till för kalvar och inget annat. Mjölkindustrin orsakar dessutom ett oerhört lidande för djuren.
Pinarello
2015-08-31, 22:33
Men jag förstår det. Höga mängder av oxalsyra, saponiner, östrogendrivande ämnen, dåliga instabila fettsyror och andra växtgifter.. få dricker sådana häxbrygder frivilligt.
Östrogendrivande ämnen i växtmjölk? Du väl att komjölk innehåller... ja just det, höga mängder av östrogen. Tillsammans med en häxbrygd av andra hormoner. Naturens egen sportdryck, jo tjena
Komjölk är varken naturligt eller hälsosamt för oss människor. När vi låter logik och sanning vinna över känslor och tyckanden så inser vi att kalvdi är till för kalvar och inget annat. Mjölkindustrin orsakar dessutom ett oerhört lidande för djuren.
Med den logiken så finns det inte mycket vi kan äta i moder natur. Hur många råvaror kan du rabbla upp som är specifikt till för människan?
Hur naturligt är det att processa soja och havre till mjölk?
Har ni kollat näringsvärdet för havremjölken då? Priset? Det är ju inte nära en tredjedel av proteinmängden per spenderad krona.
Galaktos och kasein kanske är skadligt på sina sätt. Jag tvivlar dock på att galaktosen är skadlig för människor på samma sätt som för mössen. Kaseinet är skadligt genom att det ger IGF-1 vilket sojaprotein gör nästan lika mycket, dessutom är det något vi styrketränande vill ha.
Fytoöstrogener har kopplats till tidigare könsmognad hos flickor. Om det kan driva flickor in i puberteten så är det definitivt något som kan ge negativa effekter för en man.
Däremot ska de vara kolesterolsänkande och så, så de har bra effekter också. Men ingen kan idag säga att det är ofarligt för det är ingen som vet än.
Östrogendrivande ämnen i växtmjölk? Du väl att komjölk innehåller... ja just det, höga mängder av östrogen. Tillsammans med en häxbrygd av andra hormoner. Naturens egen sportdryck, jo tjena
Mikromala mängder skulle jag säga. Det finns massor information på Kolozzeum och det mesta har redan varit uppe flera gånger:
http://www.kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=77269&highlight=%F6strogen+mj%F6lk
Med den logiken så finns det inte mycket vi kan äta i moder natur. Hur många råvaror kan du rabbla upp som är specifikt till för människan?
Med den logiken menar nog h*n att en däggdjurshonas mjölk är till för dess avkomma och inte någon annan art. Precis som att vi drack våra mödrars (människo-)mjölk när vi var små - det är en råvara specifikt för människan.
Mer naturligt torde väl vara att dricka schimpansmjölk som vi delar typ 98-99% (?) av vårt DNA med, och inte komjölk som ges till kalvar som sedermera blir djur på flera hundra kilon :)
Modersmjölken innehåller mindre protein och mer mjölksocker jmf. komjölk. Komjölk innehåller för mycket protein och mineraler för att passa dibarn.
Mjölk från kor finns där och vi kan dricka den. Det är t o m en traditionell del av vår nordiska kost. Synd att ändra ett vinnande lag.
Modersmjölken innehåller mindre protein och mer mjölksocker jmf. komjölk. Komjölk innehåller för mycket protein och mineraler för att passa dibarn.
Mjölk från kor finns där och vi kan dricka den. Det är t o m en traditionell del av vår nordiska kost. Synd att ändra ett vinnande lag.
Javisst, om man är på proteinjakt så är ju komjölk bra för den som vill dricka det.
(Själv dricker jag inte komjölk då jag tycker industrin är etiskt oförsvarbar, det är inte så att mjölken bara "finns där" men det är ju en annan diskussion.)
Mjölkdrickare
2015-09-01, 20:58
Komjölk är varken naturligt eller hälsosamt för oss människor. När vi låter logik och sanning vinna över känslor och tyckanden så inser vi att kalvdi är till för kalvar och inget annat. Mjölkindustrin orsakar dessutom ett oerhört lidande för djuren.
Hur förklarar du att nästan vi alla nordbor och folk i norra Europa då har anpassats till att vara laktosintoleranta livet ut, om annat än att det inte har blivit något väldigt naturligt för oss att konsumera stora mängder mjölk och mejeriprodukter?
Mycket tyder på att många av våra förfäder levt väldigt mycket på mjölk och mejeriprodukter de senaste 10 000 åren. ;)
Östrogendrivande ämnen i växtmjölk? Du väl att komjölk innehåller... ja just det, höga mängder av östrogen. Tillsammans med en häxbrygd av andra hormoner. Naturens egen sportdryck, jo tjena
Mjölk innehåller allt som man behöver för att växa sig stork och stark med andra ord. Ingen kan förneka att nötkreatur är stora, starka köttberg. :thumbup:
Mjölk innehåller allt som man behöver för att växa sig stork och stark med andra ord. Ingen kan förneka att nötkreatur är stora, starka köttberg. :thumbup:
Ironin när de är herbivorer...
Hur naturligt är det att processa soja och havre till mjölk?
Har ni kollat näringsvärdet för havremjölken då? Priset? Det är ju inte nära en tredjedel av proteinmängden per spenderad krona.
Blanda m vatten, mixa, sila. ONATURLIGT!!! *cry*
Ok, processen är lite mer komplex i industriellt framställd växtmjölk (exempelvis tillsätts ju mikronutrienter och Oatly ex använder dessutom något enzym för att få ur betaglukanerna på bästa sätt).
Näringsvärdet är mer eller mindre samma som i komjölk, men proteinhalten är lägre. Det är för att det inte behövs så mycket protein i kosten, det vore såklart lätt att tillsätta lite protein. I sojamjölk är proteinmängden lik den i komjölk men sockerhalten är runt halva.
Priset är dyrt dels pga lägre efterfrågan, dels pga avsaknad av subventioner. Dessutom finns det ingen Arla-organisation som suger ur bönderna inom växtmjölk.
Mjölkdrickare
2015-09-01, 23:06
Ironin när de är herbivorer...
Men de är anpassade till det. Ok, jag håller med om att min liknelse inte var särskilt bra med tanke på att kalvar inte får dia särskilt länge från mamma mjölkko, men något som är till för att ge en kalv en bra start i livet så de kan växa sig stora och starka kan inte vara dåligt.
Med den logiken menar nog h*n att en däggdjurshonas mjölk är till för dess avkomma och inte någon annan art. Precis som att vi drack våra mödrars (människo-)mjölk när vi var små - det är en råvara specifikt för människan.
Mer naturligt torde väl vara att dricka schimpansmjölk som vi delar typ 98-99% (?) av vårt DNA med, och inte komjölk som ges till kalvar som sedermera blir djur på flera hundra kilon :)
Med utgångspunkt i ditt resonemang skulle vi må bäst som kannibaler och allra helst kannibaler som äter sin egen familj eftersom födoämnet då har störst likhet med ens eget DNA. Vi skulle inte kunna äta några som helst växter eftersom deras DNA är så främmande människans DNA och vatten borde vi frukta för det har inget DNA alls!
Men de är anpassade till det. Ok, jag håller med om att min liknelse inte var särskilt bra med tanke på att kalvar inte får dia särskilt länge från mamma mjölkko, men något som är till för att ge en kalv en bra start i livet så de kan växa sig stora och starka kan inte vara dåligt.
Nämen dåså, då kan vi ju ersätta forskningen om mejeriprodukter med ditt resonemang. Fan va bra.
Med utgångspunkt i ditt resonemang skulle vi må bäst som kannibaler och allra helst kannibaler som äter sin egen familj eftersom födoämnet då har störst likhet med ens eget DNA. Vi skulle inte kunna äta några som helst växter eftersom deras DNA är så främmande människans DNA och vatten borde vi frukta för det har inget DNA alls!
Mjaaee fast jag avsedde endast mjölkkonsumption. :)
Mjaaee fast jag avsedde endast mjölkkonsumption. :)
Tyvärr så kan man inte med förnuftet i behåll applicera en princip på ett födoämne och skita i samma princip när det kommer till andra födoämnen.
Tyvärr så kan man inte med förnuftet i behåll applicera en princip på ett födoämne och skita i samma princip när det kommer till andra födoämnen.
Okej jag tänkte högt och kanske uttryckt mig lite dåligt och förstås ingen vetenskaplig konklusion :)
Vill dock fortsatt mena på att mjölk skiljer sig från växter i det avseende att mjölk är en vätska som produceras av en hona avsedd till dess barn/unge i ett tidigt skede i deras liv. Växter är inte ämnade för någon särskild liksom.
Vill dock fortsatt mena på att mjölk skiljer sig från växter i det avseende att mjölk är en vätska som produceras av en hona avsedd till dess barn/unge i ett tidigt skede i deras liv. Växter är inte ämnade för någon särskild liksom.
Många djur och växter på moder jord har har utvecklats som föda för en specifik art. Tex avokadon utvecklades specifikt som föda för ett numera utdött elefantliknande djur som kunde svälja kärnan och skita ut den någon annanstans och därmed propagera både sig själv och avokadon. Ska vi då inte äta avokado? Vidare så korrelerar hjärnstorlek ganska väl med dietens bredd så människan skulle helt enkelt inte vara människa om den inte utnyttjade så många resurser som möjligt i sin omgivning för att nära sig själv. Ditt resonemang är helt enkelt människofientligt.
Jag plockade bort lite i tråden. Håll er till ämnet och sluta hoppa på varandra.
Många djur och växter på moder jord har har utvecklats som föda för en specifik art. Tex avokadon utvecklades specifikt som föda för ett numera utdött elefantliknande djur som kunde svälja kärnan och skita ut den någon annanstans och därmed propagera både sig själv och avokadon. Ska vi då inte äta avokado?
Intressant. Självfallet finns det olika fortplantningstekniker i växtriket. Jag tycker vi ska äta avokado, om man vill, oavsett fortplantningsteknik. Vi får väl agree to disagree - jag tycker inte dessa resonemang går under samma kategori.
Vidare så korrelerar hjärnstorlek ganska väl med dietens bredd så människan skulle helt enkelt inte vara människa om den inte utnyttjade så många resurser som möjligt i sin omgivning för att nära sig själv. Ditt resonemang är helt enkelt människofientligt.
Okej, jag kanske ska börja dricka komjölk då för att bromsa min cerebrala atrofi, eller? (Är sambandet mellan hjärnstorlek och intelligens linjärt positivt btw? Skallindex FTW! :) )
Din poäng angående dietens bredd känns relevant för den humana evolutionen. Men det är ju inte så att jag inte kan få i mig bra makros & mikros utan mjölk idag? Eller genom att utesluta andra livsmedel för den delen.
Intressant. Självfallet finns det olika fortplantningstekniker i växtriket. Jag tycker vi ska äta avokado, om man vill, oavsett fortplantningsteknik. Vi får väl agree to disagree - jag tycker inte dessa resonemang går under samma kategori.
Poängen är inte fortplantningstekniken. Poängen är att det inte är huruvida ett födoämne är specifikt utvecklat för en annan organism eller ej som avgör dess värde som födoämne för andra organismer.
Din poäng angående dietens bredd känns relevant för den humana evolutionen. Men det är ju inte så att jag inte kan få i mig bra makros & mikros utan mjölk idag? Eller genom att utesluta andra livsmedel för den delen.
Givetvis går det att klara sig utan komjölk men det gäller ju som du säger vilket livsmedel som helst och är således inte ett argument för att utesluta mjölk specifikt.
Poängen är inte fortplantningstekniken. Poängen är att det inte är huruvida ett födoämne är specifikt utvecklat för en annan organism eller ej som avgör dess värde som födoämne för andra organismer.
Givetvis går det att klara sig utan komjölk men det gäller ju som du säger vilket livsmedel som helst och är således inte ett argument för att utesluta mjölk specifikt.
Bara om 'vilket livsmedel som helst' har allvarlig miljöpåverkan, dödar massor av djur och kopplas samman med ökad dödlighet.
Förstår som sagt inte känsligheten i detta. Om det visade sig att päron kopplades samman med ökad mortalitet och morbiditet, men äpplen har motsatt effekt, skulle valet vara lätt för mig. Inte hade jag suttit på forum och facebook och uttryckt kraftiga åsikter mot äppelätare och höjt päronet till skyarna.
Ja, nu är ju orsaken till att jag inte dricker komjölk främst för att jag tycker det är etiskt oförsvarbart så för mig är eventuella hälsoaspekter väldigt sekundära - men intressanta :)
Förstår som sagt inte känsligheten i detta. Om det visade sig att päron kopplades samman med ökad mortalitet och morbiditet, men äpplen har motsatt effekt, skulle valet vara lätt för mig. Inte hade jag suttit på forum och facebook och uttryckt kraftiga åsikter mot äppelätare och höjt päronet till skyarna.
Nu är det väl ändå inte jag som höjer pastöriserad mjölk till skyarna eller uttrycker kraftiga åsikter mot äppelätare. Jag förklarar bara varför resonemanget "komjölk är olämpligt för människor eftersom det är avsett för kalven" är felaktigt. Själv köper jag min mjölk direkt från bonden och hans kossor är ute och tuggar gräs i det fria hela dagarna, blir regelbundet påsatta av tjur, och umgås med sina kalvar förutom när de mjölkas på morgonen. De verkar vara lyckliga.
Nu är det väl ändå inte jag som höjer pastöriserad mjölk till skyarna eller uttrycker kraftiga åsikter mot äppelätare. Jag förklarar bara varför resonemanget "komjölk är olämpligt för människor eftersom det är avsett för kalven" är felaktigt. Själv köper jag min mjölk direkt från bonden och hans kossor är ute och tuggar gräs i det fria hela dagarna, blir regelbundet påsatta av tjur, och umgås med sina kalvar förutom när de mjölkas på morgonen. De verkar vara lyckliga.
Och får leva hela en tredjedel av sin förväntade livslängd och riskerar mastiter och kalvningsparalys då de är avlade att ge för mkt mjölk.
Och får leva hela en tredjedel av sin förväntade livslängd och riskerar mastiter och kalvningsparalys då de är avlade att ge för mkt mjölk.
Kalvningsparalys beror på för stora kalvar vilket i sin tur är ett resultat av korsavel mellan mer eller mindre inkompatibla raser. Det är alltså bristande kunskap hos bonden snarare än mjölkproduktion som ligger till grund för detta. Mastit i sin tur är en vanlig komplikation efter kalvningsparalys, och kan även utlösas av dålig hygien och för mycket protein i födan och naturligtvis försumning. Det föreligger ingen konflikt mellan hälsa och goda mjölkningsegenskaper hos kor. Ta tex rasen Fleckvieh som lever längre, ger utomordentligt bra mjölk med avseende på fettsammansättning, har låg komplikationsrisk vid kalvning, samt hög motståndskraft mot mastit och mjölkfeber. Vad gäller mängden mjölk som produceras så har det inte så mycket med ras att göra utan beror mer på hur mycket djuret mjölkas och födan.
Ändock drabbas varannan mjölkko av sjukdom relaterat till mjölkningen varje år. Och avlivas efter en tredjedel av sin livslängd. För att få fram ett livsmedel vi antagligen klarar oss bättre utan. Finns inget som ursäktar det.
Luca Brasi
2015-09-03, 19:43
Mjölk påverkar ju igf-1 nivåer och insulin vilket kanske är sämre förr stillasittande och äldre än fysiskt aktiva, hoppas jag.
Ja alltså jag hoppas att man som höjer igf-1 och andra inflammations markörer ärmindre dåligt för oss som tränar då och då.
Ändock drabbas varannan mjölkko av sjukdom relaterat till mjölkningen varje år. Och avlivas efter en tredjedel av sin livslängd.
Jag säger inte att du har fel men du får gärna komma med källor till dina påståenden. Jag ska intervjua bonden jag köper mjölk från och höra hur det står till där med dessa saker.
Rent principiellt tycker jag inte det är fel att ta tillvara på vad naturen har att erbjuda och maximera långsiktig utdelning men det skall ske utan subventioner och regleringar som gynnar stordrift.
Sedan är ju inte bara kor farmade. Om man tänker efter så är ju även vi människor farmade för att föda pappa staten med lejonparten av allt vi producerar, äger och har och får bara smulor i gengäld. Men eftersom staten sköter utbildningen så fattar ytterst få människor att de är slavar eller alternativt accepterar glatt sitt öde. Inte så olikt mjölkkornas tillvaro.
Tycker att det är stora skillnader på sojamjölkssorterna. Kommer inte ihåg vilket märke, men en av dom är faktiskt ganska "god" men resten smakar lite "blä"... :)
True...
Icas egna sojamjölk är jättegod... Garants sojamjölk smakar vatten....
Sen när vi går över till havredryck är garants jättegod... och icas supervattnig och smaklös...
men det värsta märket är gogreen de kan inte göra växtbaserade drycker... alla smakar vatten...
Jansson_84
2015-09-04, 19:27
/watch?v=2J6C1X5iAnQ&feature=youtu.be&t=150Han verkar i alla fall inte ha tagit någon skada. Även om det räknas som absurda mängder. Enligt forskarna skulle väl jan ha varit död för länge sen.
Jag dricker mjölk men max en halvliter om dagen, räknat till gröt och så vidare.
Jag säger inte att du har fel men du får gärna komma med källor till dina påståenden. Jag ska intervjua bonden jag köper mjölk från och höra hur det står till där med dessa saker.
Rent principiellt tycker jag inte det är fel att ta tillvara på vad naturen har att erbjuda och maximera långsiktig utdelning men det skall ske utan subventioner och regleringar som gynnar stordrift.
Sedan är ju inte bara kor farmade. Om man tänker efter så är ju även vi människor farmade för att föda pappa staten med lejonparten av allt vi producerar, äger och har och får bara smulor i gengäld. Men eftersom staten sköter utbildningen så fattar ytterst få människor att de är slavar eller alternativt accepterar glatt sitt öde. Inte så olikt mjölkkornas tillvaro.
Att varannan ko (50%) drabbas av mjölkningsrelaterad sjukdom per år var från en mastersuppsats från SLU tror jag. Lätt att hitta andra källor på det är jag säker.
Är det "vad naturen har att erbjuda" att inseminera ett djur, ta bort ungen för att själv ta djurets di? Tycker att det känns mer "ta vad naturen har att erbjuda" att odla en gröda på en plätt mark, blanda grödan med vatten och sila det. Speciellt där det visar sig att den ena leder till lidande för djuret och den andra fungerar lika bra, eller bättre, för oss som konsumter.
Perramja
2015-09-05, 13:29
Människan har alltid utnyttjat djuren och deras resurser för mat, kläder osv. Inget fel alls i det, problemet handlar om överbefolkning och storskalighet som blir ohållbart. Tycker också att mjölkkonsumtionen bör minskas drastiskt, så även köttproduktionen.
Att varannan ko (50%) drabbas av mjölkningsrelaterad sjukdom per år var från en mastersuppsats från SLU tror jag. Lätt att hitta andra källor på det är jag säker.
Är det "vad naturen har att erbjuda" att inseminera ett djur, ta bort ungen för att själv ta djurets di? Tycker att det känns mer "ta vad naturen har att erbjuda" att odla en gröda på en plätt mark, blanda grödan med vatten och sila det. Speciellt där det visar sig att den ena leder till lidande för djuret och den andra fungerar lika bra, eller bättre, för oss som konsumter.
Önskar lejon i savannen tyckte som du gör.
Mjölkdrickare
2015-09-05, 19:53
Att varannan ko (50%) drabbas av mjölkningsrelaterad sjukdom per år var från en mastersuppsats från SLU tror jag. Lätt att hitta andra källor på det är jag säker.
Är det "vad naturen har att erbjuda" att inseminera ett djur, ta bort ungen för att själv ta djurets di? Tycker att det känns mer "ta vad naturen har att erbjuda" att odla en gröda på en plätt mark, blanda grödan med vatten och sila det. Speciellt där det visar sig att den ena leder till lidande för djuret och den andra fungerar lika bra, eller bättre, för oss som konsumter.
Grejen är att det finns inga studier som tyder på att intag av varken mjölk eller animalier som isolerade faktorer är skadliga för hälsan. Det är dessutom omöjligt att få vitamin B12 från en växtbaserad diet utan kosttillskott eller berrikade livsmedel, och en massa andra problem uppstår eller uppstår väldigt lätt vid en växtbaserad diet som man annars slipper när man äter en mer balanserad diet med animalier. Förstår inte hur man kan få det till att det fungerar bättre för oss konsumenter med en växtbaserad diet, för det finns verkligen noll vetenskapligt stöd för sådana påståenden. Tvärtom, snarare.
Angående djurs lidande: Vi människor är allätare av naturen. Ska vi skämmas för det? Jag är för god djurhållning, absolut, men att ändå se det som att vi orsakar djuren onödigt lidande fortfarande utöver det? Det är helt emot våran biologiska natur att avstå helt från animalier.
Människan har alltid utnyttjat djuren och deras resurser för mat, kläder osv. Inget fel alls i det, problemet handlar om överbefolkning och storskalighet som blir ohållbart. Tycker också att mjölkkonsumtionen bör minskas drastiskt, så även köttproduktionen.
Eller så ser man till att göra något konkret för att minska befolkningstillväxten och befolkningen globalt på längre sikt, istället för att göra alla till växtätande slavar med dålig hälsa och atrofierade hjärnor och bidra till ännu mer överbefolkning.
Önskar lejon i savannen tyckte som du gör.
https://coteboudreau.files.wordpress.com/2014/01/vegan-sidekick-lions-e1396805081814.jpg?w=560&h=560
Grejen är att det finns inga studier som tyder på att intag av varken mjölk eller animalier som isolerade faktorer är skadliga för hälsan. Det är dessutom omöjligt att få vitamin B12 från en växtbaserad diet utan kosttillskott eller berrikade livsmedel, och en massa andra problem uppstår eller uppstår väldigt lätt vid en växtbaserad diet som man annars slipper när man äter en mer balanserad diet med animalier. Förstår inte hur man kan få det till att det fungerar bättre för oss konsumenter med en växtbaserad diet, för det finns verkligen noll vetenskapligt stöd för sådana påståenden. Tvärtom, snarare.
Angående djurs lidande: Vi människor är allätare av naturen. Ska vi skämmas för det? Jag är för god djurhållning, absolut, men att ändå se det som att vi orsakar djuren onödigt lidande fortfarande utöver det? Det är helt emot våran biologiska natur att avstå helt från animalier.
Eller så ser man till att göra något konkret för att minska befolkningstillväxten och befolkningen globalt på längre sikt, istället för att göra alla till växtätande slavar med dålig hälsa och atrofierade hjärnor och bidra till ännu mer överbefolkning.
Gillar hur du först bah "det finns inget vetenskapligt stöd för att en vegetabilisk kost är bra för hälsan" (det finnsMASSOR (http://www.pcrm.org/)) och sen bah "man får cerebral atrofi av vegkost". Jäkla vetenskapligt uttalande.
Ska vi skämmas över att vi kan utsöndra proteas(ja, eller laktas i en mjölktråd)? Nah. Behöver vi döda massor av djur i onödan för att vi kan? Nah.
Starke75an
2015-09-07, 19:46
Ska vi bara ha sällskapsdjur?
https://coteboudreau.files.wordpress.com/2014/01/vegan-sidekick-lions-e1396805081814.jpg?w=560&h=560
Vi är skapta för att äta kött, det är så vi utvecklats till att leva bäst, annars hade vi varit apor fortfarande. Kvinnan attraheras till större muskler för att det är ett tecken på att hanen kan jaga kvalitativ protein, inte plocka potatis.
Det som skiljer från oss mot andra djur, är också nivån på intelligens.
Say no more..
Mjölkdrickare
2015-09-08, 02:05
Gillar hur du först bah "det finns inget vetenskapligt stöd för att en vegetabilisk kost är bra för hälsan" (det finnsMASSOR (http://www.pcrm.org/)) och sen bah "man får cerebral atrofi av vegkost". Jäkla vetenskapligt uttalande.
Ser bara en massa studier där man bara kan se ett visst samband med högre intag av t ex mättat fett och dödlighet, utan att ta andra faktorer i åtanke så som motion, livsstil, rökning med mera och det står inget om vilka källorna dessa mättade fetter i dieten kommer ifrån.
Om ett högt intag av mättade fetter orsakar hjärt- och kärlsjukdomar, hur kommer det sig att kärlplack vid närmare inspektion består enbart av både enkelomättade och fleromättade fettsyror och mättade fettsyror är helt i frånvaro? (källa: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7934543)
Konsumtionen av mättat fett har störtdykt det senaste århundradet, samtidigt som antalet fall av hjärt- och kärlsjukdomar har exploderat. Tycker du inte det är konstigt? För mig är det väldigt uppenbart att animaliska(mättade) fetter har ingenting med orsakandet av hjärt- och kärlsjukdomar att göra.
Enligt denna studie fanns det ett starkt samband mellan intag av fleromättade fettsyror och bröstcancer: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9437377
Att mättade och animaliska fetter skulle vara skadliga för kroppen är inte heller något som är logiskt rent biokemiskt. Däremot vet vi att omättade fettsyror är mer instabila och oxiderar lättare och skapar fria radikaler.. En växtbaserad diet är ofta väldigt hög på fleromättade fettsyror, vilket leder till inflammation på sikt. Mättade fettsyror är extremt stabila och skapar inte fria radikaler som leder till inflammation. Att ett intag av fleromättade fettsyror sänker kolesterolnivåerna i blodet är på grund av den inflammation och skada de orsakar i cellernas membran.
En bra video och föreläsning gällande kolesterolbluffen och omättade fettsyrors negative påverkan på hjärtats och blodkärlens hälsa med Ralf Sundberg: https://www.youtube.com/watch?v=IrelvlbMxsg
Ska vi skämmas över att vi kan utsöndra proteas(ja, eller laktas i en mjölktråd)? Nah. Behöver vi döda massor av djur i onödan för att vi kan? Nah.
Jag håller med. Men att döda djur för att få mjölk, kött och skinn är inte att döda i onödan.
Du har fortfarande inte nämnt en icke-animalisk källa till vitamin B12.
Angående antagandet att inlagringar i kärl skulle ha bestått av enbart mättat fett om mättat fett hade varit en del i problemet, så undrar jag om det verkligen är rimligt att utgå från att det som lagras in där är obearbetade molekyler från födan? Jag är tveksam till det.
Jag tycker att diskussionen blir lite oärlig när man, som nu, använder sjukdomsargument och/eller biokemi för att stärka vad som framstår som en ideologisk ståndpunkt ("Det är rätt/fel att hålla husdjur.").
Länkarna är studier från 1990-talet och berör troligast Omega-6.
Helt plötsligt måste man beakta intaget av Omega-3 ( fisk ).
Vi är skapta för att äta kött, det är så vi utvecklats till att leva bäst, annars hade vi varit apor fortfarande. Kvinnan attraheras till större muskler för att det är ett tecken på att hanen kan jaga kvalitativ protein, inte plocka potatis.
Det som skiljer från oss mot andra djur, är också nivån på intelligens.
Say no more..
Ja snälla, say no more.
Ja snälla, say no more.
Varför tror du att andra är intresserade av hur du hanterar ditt allätarskap i en tråd om mjölk?
Luca Brasi
2015-09-15, 01:16
Ser bara en massa studier där man bara kan se ett visst samband med högre intag av t ex mättat fett och dödlighet, utan att ta andra faktorer i åtanke så som motion, livsstil, rökning med mera och det står inget om vilka källorna dessa mättade fetter i dieten kommer ifrån.
Om ett högt intag av mättade fetter orsakar hjärt- och kärlsjukdomar, hur kommer det sig att kärlplack vid närmare inspektion består enbart av både enkelomättade och fleromättade fettsyror och mättade fettsyror är helt i frånvaro? (källa: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7934543)
Konsumtionen av mättat fett har störtdykt det senaste århundradet, samtidigt som antalet fall av hjärt- och kärlsjukdomar har exploderat. Tycker du inte det är konstigt? För mig är det väldigt uppenbart att animaliska(mättade) fetter har ingenting med orsakandet av hjärt- och kärlsjukdomar att göra.
Enligt denna studie fanns det ett starkt samband mellan intag av fleromättade fettsyror och bröstcancer: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9437377
Att mättade och animaliska fetter skulle vara skadliga för kroppen är inte heller något som är logiskt rent biokemiskt. Däremot vet vi att omättade fettsyror är mer instabila och oxiderar lättare och skapar fria radikaler.. En växtbaserad diet är ofta väldigt hög på fleromättade fettsyror, vilket leder till inflammation på sikt. Mättade fettsyror är extremt stabila och skapar inte fria radikaler som leder till inflammation. Att ett intag av fleromättade fettsyror sänker kolesterolnivåerna i blodet är på grund av den inflammation och skada de orsakar i cellernas membran.
En bra video och föreläsning gällande kolesterolbluffen och omättade fettsyrors negative påverkan på hjärtats och blodkärlens hälsa med Ralf Sundberg: https://www.youtube.com/watch?v=IrelvlbMxsg
Jag håller med. Men att döda djur för att få mjölk, kött och skinn är inte att döda i onödan.
Du har fortfarande inte nämnt en icke-animalisk källa till vitamin B12.
Ismannen ötzi hade plack i sina ådror och diverse mumier också.
Tydligen började livsmedelsbranchen tidigt med att förstöra vår hälsa med maragarin.
Luca Brasi
2015-09-15, 01:20
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/07/140730203707.htm
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.