handdator

Visa fullständig version : Planering av tävlingsdiet


century
2015-06-05, 20:11
Hej! Varning för låååångt inlägg! :d
Jag är ute i god tid med att skissa på ett dietschema som drar igång i augusti. Tanken är att starta på ca 1800 kcal och en liten dos cardio i form av promenader + som vanligt gym 5-6 ggr/vecka. Kommer absolut få sänka maten/öka cardio med tiden men vill inte dra på alla växlar direkt. Har gott om tid då målet är LP i november (tippar att 5-6 kg ska bort). Tjej, väger nu 58-59 kg.
Hur fan jag än gör landar jag HÖGT på protein vilket väl iofs funkar, men det kanske vore bättre att ge mer plats för kolhydrater och fett... Vet dock inte var jag ska kapa protein, känns dumt att äta mellanmål utan (?) och huvudmål med mindre protein/mer kolhydrat kommer mätta sämre... All input är välkommen!

Tänkte fördela huvudmålen såhär:

Frukost
50 g havregryn, 30 g whey, bär, 1 ägg
~400 kcal, 35g p/35g kh/10g f

Mål A (oftast efter gym)
~450 kcal, 50g p/50 g kh/fettsnålt
T ex 200 g kyckling/fisk + 50 g ris + grönsaker

Mål B
~450 kcal, 35 g p/ 35 g kolhydrat/ 20 g f.
T ex 125 g lax/nötfärs + 150 g potatis + grönsaker. Alternativt magrare kött med avokado eller nötter som fettkälla.

Till "problemet" - jobbar skift, tränar oregelbundna tider och måste fördela mellanmål därefter. Tänkte såhär (ungefärliga tider):

Jobb 7-15.30:
06 - Frukost (endast gröt/whey/bär)
09 - 150 g kvarg (+ 1 ägg från frukosten)
12 - Mål B
16 - 150 g keso + 1 frukt
Träning ca 17-18, aminosyror efter
19 - Mål A
21-22 - 30 g kasein, bär, 15 g nötter

Jobb 13-30-22
Ev aminosyror beroende på morgoncardio
08 - Frukost
Träning
11- 30 g whey
12 - Mål A
17 - Mål B
22 - 250 g kvarg, bär, 15 g nötter
+ 1 frukt nån gång under em eller tillsammans med middagen, vet aldrig riktigt vilken tid jag kan äta på jobbet.

Båda dagarna landar ganska precis på 1800 kcal - 180 g protein, 157 g kolhydrat, 41 g fett, aminosyror ej inräknat.

Så - något uppenbart dumt??? Att tänka på??
Och en fråga á la optinojja - har för mig att man bör äta minst 0,3 g protein /kg kroppsvikt i varje måltid för att stimulera proteinsyntesen optimalt? Är det något att ta hänsyn till? I så fall är mitt "före tränings-mellanmål" (150 g keso + äpple) för litet. Bryr mig inte så mycket uu men det kanske är värt att räkna med på kaloriunderskott...??

century
2015-06-08, 19:27
Inget svar men jag funderar vidare ;)
- Kapade frukosten före förmiddagsjobb, det sparar tid på morgonen och ger utrymme för mer kcal runt träningen.
- Ändrade huvudmåltiderna lite för att få upp kolhydraterna, en med E% ~35p/60kh/>5f (typ 150 g kyckling/fisk, 60 g ris, grönsaker) och ett med E% 30p/30kh/20f (fetare kött/fisk, alternativt med avokado/nötter). Troligen mer kolhydrater till lunch för att fylla på efter förmiddagsträning alt ladda upp för senare träning (som jag inte gillar...).

Jobb 7-15.30
06 - Aminosyror (40 kcal)
09 - Frukost - 200 g kvarg, 15 g nötter, ~100kcal frukt/bär (320 kcal)
12 - Lunch (450 kcal)
16 - Före träning - 40 g havregryn, 30 g whey, bär (300 kcal)
Träning, aminosyror efter (40 kcal)
19 - Middag (450 kcal)
22 - 30 g kasein, 10 g nötter, bär (200 kcal)

Jobb 13.30-22
Ev aminosyror beroende på morgoncardio (40 kcal)
08 - 50 g havregryn, 30 g whey, bär, 1 ägg (400 kcal)
Träning, 30 g whey + 2 riskakor efter (160 kcal)
12 - Lunch (450 kcal)
17 - Middag (450 kcal)
22 - 200 g kvarg, 15 g nötter, ~100 kcal frukt/bär (320 kcal)

Så, båda varianterna ca 1800 kcal, 175 g p, 160 g kh, 40 g f, inklusive aminosyror.
Lediga dagar lär likna de med eftermiddagsjobb. Vilodagar oklart... Vilar oftast när jag jobbat förmiddag så jag kanske helt enkelt plockar bort gröten/tar ett mindre mellanmål och ligger lite lägre på kcal då.

Så vad säger ni?! Jag tycker spontant att det här upplägget känns vettigt och ger ganska enkla sätt att skruva ner mängden vid behov (frukt -> bär, whey -> aminosyror, minska nötter/havregryn/huvudmål) utan att pajja hela upplägget.

karlingen
2015-06-16, 19:20
Jag tycker att det ser bra ut!
Själv väger jag 70kg (+/- 3kg) och brukar sikta på 200g protein per dag fördelat på 2 måltider.
Kolhydrater och fett fyller jag på beroende på hur mycket kcal jag har över. Träna tungt. Sluta stressa. Sluta noja. osv.

Stonemountain
2015-06-17, 07:09
Ser bra ut att börja med.

Sista 1-2 månaderna tog vi bort alla mjölkprodukter ur min diet inför tävlingen vilket gjorde att jag tappade 1,5 kg på kort tid så kan vara värt att tänka på i slutet.

karlingen
2015-06-17, 07:13
vilket gjorde att jag tappade 1,5 kg på kort tid så kan vara värt att tänka på i slutet.

Var det gaserna i magen som vägde 1.5 kg? :naughty:

Stonemountain
2015-06-17, 07:38
Var det gaserna i magen som vägde 1.5 kg? :naughty:

:) hahaha.
Tog även bort Broccoli och Brysselkål vilket inte funkade för mig och min mage :-)

century
2015-06-17, 07:50
Tack för input! :-) Reglera vet jag att jag kommer få göra, men vill som sagt inte gå ut för hårt. Ska försöka sluta nojja och tillåta mig att experimentera lite för att hitta vad som känns bra. Kommer (förhoppningsvis haha) ha gott om tid :-)

j0nisch
2017-05-08, 18:24
Inflikar i tråden; vad är fel med mjölkprodukter under diet? Hur kan man ersätta kvargen innan läggdags?

Sverker
2017-05-08, 18:29
Inga fel alls. Självklart är kvarg bra under en tävlingsdiet. Mycket protein av bra kvalité.

j0nisch
2017-05-08, 18:38
Inga fel alls. Självklart är kvarg bra under en tävlingsdiet. Mycket protein av bra kvalité.

Huden blir inte tjockare, som jag hade hört av en tävlande atlet?

Sverker
2017-05-08, 18:56
Varför skulle huden bli tjockare ????

Det som sitter i huden är vätska och den ska du manipulera den sista veckan. Under den veckan kommer du ändå inte äta mejeriprodukter.

AlexGBG
2017-05-09, 07:18
Varför skulle huden bli tjockare ????

Det som sitter i huden är vätska och den ska du manipulera den sista veckan. Under den veckan kommer du ändå inte äta mejeriprodukter.

Jag tror det ligger något i det, min hud är mer än en cm tjock över i princip hela kroppen, och jag dricker mjölk...

;)