handdator

Visa fullständig version : Dietära mönster och mag- och tarmcancer


King Grub
2015-01-20, 08:30
Background

The relationship between major dietary patterns and colorectal cancer (CRC) in other populations largely remains consistent across studies. The objective of the present study is to assess if dietary patterns are associated with the risk of CRC in the population of Newfoundland and Labrador (NL).

Methods

Data from a population based case-control study in the province of NL were analyzed, including 506 CRC patients (306 men and 200 women) and 673 controls (400 men and 273 women), aged 20-74 years. Dietary habits were assessed by a 169-item food frequency questionnaire (FFQ). Logistic regression analyses were performed to investigate the association between dietary patterns and the CRC risk.

Results

Three major dietary patterns were derived using factor analysis, namely a Meat-diet pattern, a Plant-based diet pattern and a Sugary-diet pattern. In combination the three dietary patterns explained 74% of the total variance in food intake. Results suggest that the Meat-diet and the Sugary-diet increased the risk of CRC with corresponding odds ratios (ORs) of 1.84 (95% CI: 1.19-2.86) and 2.26 (95% CI: 1.39-3.66) for people in the highest intake quintile compared to those in the lowest. Whereas plant-based diet pattern decreases the risk of CRC with a corresponding OR of 0.55 (95% CI: 0.35-0.87). Even though odds ratios (ORs) were not always statistically significant, largely similar associations across three cancer sites were found: the proximal colon, the distal colon, and the rectum.

Conclusion

The finding that Meat-diet/Sugary-diet patterns increased and Plant-based diet pattern decreased the risk of CRC would guide the promotion of healthy eating for primary prevention of CRC in this population.


Dietary patterns and colorectal cancer: results from a Canadian population-based study. Nutrition Journal 2015, 14:8. 15 Jan 2015.

http://www.nutritionj.com/content/pdf/1475-2891-14-8.pdf

maqan
2015-01-20, 20:25
Föga förvånande kan man tycka :).

AeternusRex
2015-01-21, 08:30
Kolla dokumentären "dom odödligas ö" heter typ så. Det är nån öl utanför Japan där dom bara käkar fisk och baljväxter. Störst andel människor över 100 i världen hjärtsjukdomar är nästan icke förekommande och cancer var super ovanligt och fetma icke existent. Dom hade en bisarr medellivslängd typ som vi förväntas ha om 40 år. Tilläggas bör göra att detta är en otroligt fattig plats utan modern sjukvård som vi ser det.

Luca Brasi
2015-01-24, 23:36
Kolla dokumentären "dom odödligas ö" heter typ så. Det är nån öl utanför Japan där dom bara käkar fisk och baljväxter. Störst andel människor över 100 i världen hjärtsjukdomar är nästan icke förekommande och cancer var super ovanligt och fetma icke existent. Dom hade en bisarr medellivslängd typ som vi förväntas ha om 40 år. Tilläggas bör göra att detta är en otroligt fattig plats utan modern sjukvård som vi ser det.

Jag har för mig att magcancer är ganska vanligt i Japan.

dluddeckens
2015-01-25, 09:18
Jag har för mig att magcancer är ganska vanligt i Japan.

Möjligt. Dock refererades det inte till Japan utan till Okinawa ("de odödligas ö", lite tramsigt benämnt).

Untouchable
2015-01-28, 19:25
Att en fiberfattig och kolhydrat/fettrik kost ökar risken för colorektalcancer är väl känt sen ett tag tillbaka?

Värt att nämna i sammanhanget är att acetylsalicylsyra minskar risken genom irreversibel inhibition av cox-2, vilket stoppar bildning av prostaglandin E2 som tros ha en positiv effekt på produktionen av carcinogena ämnen från bakterier i tarmfloran.