Visa fullständig version : Bästa pannan för kött?
Tjo!
Jag behöver köpa en stekpanna.
I 90 fall av 100 är det kött som skall stekas, vanligtvis nötkött som helst ätes rejält blodigt, i de andra 10 fallen så är det kött som efter stekning skall in i ugn således är det även här bra stekyta som jag vill åt!
Vad jag hör hört hittills så bör jag köpa en gjutjärnspanna?
Så jag har väl egentligen två frågor:
1. Stämmer det att gjutjärn är bäst för detta ändamål?
2. Oavsett svar på fråga 1, vilken panna rekommenderar du? :)
Hoppas på att få hjälp av alla fantastiska kockar som bevisligen huserar här(ni avslöjar er själva era jävlar i "Era måltider&tips med bilder!"-tråden! :hbang:)
Med vänliga hälsningar
Knatten!
Ja, du ska ha gjutjärn. Det är iaf vad jag hört när det kommer till kött som ska vara lite blodigt.
Gjutjärn är det bästa för köttbitar och burgare. Men visst, en riktigt bra teflon är smidigt att diska osv. Gjutjärn ska inte diskas, sköljas av och torkas och oljas in ibland. Gjutjärn tål riktigt höga temperaturer för bra stekyta, håller värmen extremt bra också. Jag har båda, och båda har sina fördelar.
Gjutjärn helt klart.
Köp ingen med plast/trähandtag så kan du steka på köttbiten på spisen och köra in hela stekpannan i ugnen. Jag brukar även använda min på kolgrillen, fungerar kanon.
Föredrar själv min kolstålpanna framför min gjutjärnspanna. Blir varm snabbare och väger mindre.
R Scarpa27
2015-01-08, 19:50
ikea 365 + serien... privärdare pannor för hemmabruk finns inte...
här
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/10101206/
hemma har jag nog stekpannor allt från 0-2000kr...
och ska man jämföra vilken som vinner är det ikeas 365+ pga priset till bra kvallite. mellan 100-200kr beroende på storlek lixom.
Gjutjärn secondhand / begagnad online. Rengör med grovsalt på hög värme och bränn in med olja... Håller gör det :-)
Pretorian
2015-01-09, 22:42
Alla andra kan sluta ge tips. Du ska ha en panna från De Buyer.
https://dl.dropboxusercontent.com/u/7501234/Koloz/Photo%202013-09-13%2011%2000%2025.jpg
Här är den helt ny och oanvänd:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/7501234/Koloz/Photo%202013-09-13%2011%2000%2024.jpg
Sen blir den mörkare (och bättre) ju mer du använder den:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/7501234/Koloz/IMG_6031.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/7501234/Koloz/Photo%202013-12-17%2008%2051%2027.jpg
Tror denna kostar runt 1000:- så det är inte så farligt. Jag har köpt på Cervera men du kan nog köpa billigare på nätet. Jag har lite olika storlekar. De har även några för 5-6000:- men där är jag inte ännu.
Fördelen är att den blir rejält het, fungerar på induktion, kan ställas i ugn, kan använda vilka verktyg som helst (metall, plast) och enkel att sköljas av med hett vatten. Ingen såpa.
Alla andra kan sluta ge tips. Du ska ha en panna från De Buyer.
Tråkigt att se det så ändå. Alla gillar olika, samt får in en känsla för materialtyper osv.
Själv har jag jobbat som kock i 6-7 år på olika restauranger och än så länge är min gjutjärn från Skeppshult favoriten.
http://www.skeppshult.com/wp-content/uploads/2014/02/0280V.jpg
Tråkigt att se det så ändå. Alla gillar olika, samt får in en känsla för materialtyper osv.
Själv har jag jobbat som kock i 6-7 år på olika restauranger och än så länge är min gjutjärn från Skeppshult favoriten.
http://www.skeppshult.com/wp-content/uploads/2014/02/0280V.jpg
Fick en sådan av far min när jag fyllde år sist. Riktigt nöjd med den. Tar man hand om dom så håller dom minst hela ens eget liv. 25års garanti på den jävlen också.
Pretorian
2015-01-10, 08:55
Tråkigt att se det så ändå. Alla gillar olika, samt får in en känsla för materialtyper osv.
Själv har jag jobbat som kock i 6-7 år på olika restauranger och än så länge är min gjutjärn från Skeppshult favoriten.
http://www.skeppshult.com/wp-content/uploads/2014/02/0280V.jpg
Det var med glimten i ögat jag skrev det. Självklart ska alla ge tips och min är inte bäst.
Har både klassisk skeppshult och de Buyer. Jag föredrar helt klart kolstålet. Gjutjärn och vanlig elspis är en ganska seg kombo. På gas är den klart bättre, men man får vara försiktig om man väljer trähandtag (vilket man borde)... Annars är gjutjärnet tyngre, kräver bättre rengöring och är allmänt krångligare att handha. Enda man får vara försiktig med om man köper en de Buyer är deras tendens att slå sig.
Hur undviker man med säkerhet att stekpannan slår sig? Jag har en gjutjärn som är högre i mitten än på kanterna vilket jag antar är för att den slagit sig litegrann och den är ju helt obruklig. Handlar det om att undvika snabba temperaturförändringar?
delta_mats
2015-01-10, 22:11
Ja. Framförallt inte kyla ner en varm panna för snabbt.
Ja. Framförallt inte kyla ner en varm panna för snabbt.
Så om man bränner fast något i stekpannan så bör man alltså hälla kokande vatten över den istället för kallvatten.
Vilken är den bästa all-around pannan? Dvs till alla typer av mat.
Pretorian
2015-01-10, 23:28
Jag gör all min mat i mina de Buyer.
Vilken är den bästa all-around pannan? Dvs till alla typer av mat.I en låg prisklass så är Icas egna stekpannor rekommenderade. Finns en ttråd på Flashback där det diskuteras.
Pretoria: Hur länge håller en sån panna? Fem år?
StarkaUlf
2015-01-11, 13:23
Riktigt nöjd med jamie olivers stekpanna. 299:- kr på Coop när det var extrapris.
Använder den dock bara till enkla grejer, aldrig in i ugnen osv.
bubbaklubba
2015-01-11, 13:42
En sak är säker. Det finns ingen anledning att lägga några större belopp på en teflonpannan. Jag har haft billiga och dyra. Samtliga har en begränsad livslängd. Och bör betraktas som förbrukningsvara.
Tackar och bockar för alla tips! *cupid*
Blir en http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1040228! Bilden på vad jag gissar är två förbannat fina bitar entrecote vann mitt hjärta.
Offtopic: Pretorian, du borde fan få provision för ett exemplariskt insälj! *kissass*
//Knatten
Tjo!
Jag behöver köpa en stekpanna.
I 90 fall av 100 är det kött som skall stekas, vanligtvis nötkött som helst ätes rejält blodigt, i de andra 10 fallen så är det kött som efter stekning skall in i ugn således är det även här bra stekyta som jag vill åt!
Vad jag hör hört hittills så bör jag köpa en gjutjärnspanna?
Så jag har väl egentligen två frågor:
1. Stämmer det att gjutjärn är bäst för detta ändamål?
2. Oavsett svar på fråga 1, vilken panna rekommenderar du? :)
Hoppas på att få hjälp av alla fantastiska kockar som bevisligen huserar här(ni avslöjar er själva era jävlar i "Era måltider&tips med bilder!"-tråden! :hbang:)
Med vänliga hälsningar
Knatten!
Köpte en gjutjärnspanna från IKEA för många år sedan 30 cm diam.
Suveren och mycket rejäl sak. Blir bara bättre och bättre med åren.
Pretorian
2015-01-11, 22:03
Tackar och bockar för alla tips! *cupid*
Blir en http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=1040228! Bilden på vad jag gissar är två förbannat fina bitar entrecote vann mitt hjärta.
Offtopic: Pretorian, du borde fan få provision för ett exemplariskt insälj! *kissass*
//Knatten
Haha.. så där ja. Du kommer inte ångra dig. Läste lite positiva saker om de Buyer här också:
http://www.netonnet.se/art/hem-och-hushall/matlagning/grytor-och-stekpannor/debuyer-kolstlspanna28cm/201971.5929/
De verkar hålla lääänge (20 år - for life) bara man sköter dom. Värm upp den långsamt stegvis och olja in den lite efter varje användning. Det krävs lite kärlek.
DieErste
2015-01-11, 22:52
Ska du ha gjutjärn kan jag rekomendera en Le creuset :)
Har den ovala varianten (http://www.lecreuset.se/Oval-gjutjarnsgryta-se.aspx?vid=25002270902461#.VLLwfyuG98E) och är hur nöjd som helst! Den är även bra om du ska göra tex. pulled pork i ugn :)
edit: den är ju iofs mer ifall du ska göra grytor men jag steker i min med och det funkar ypperligt :)
@Pretorian: Har ej induktion(än...). Behöver jag tänka på uppvärmningshastigheten på en vanlig stekhäll?
Pretorian
2015-01-12, 13:04
Naaa, tror det är lugnt med en sån men ta det i två steg ändå.
På min induktion som går till 9 (samt P) startar jag på 3 i några sekunder och sen 5, 7 och 8. Sällan jag har 9 för den blir så jäkla varm och det bara sprätter och fräser.
kör en ikea 365+ teflonpanna. fungerar utmärkt :) använder den varje dag men är väldigt noga med att inte bränna på för hårt utan stekfett samt vilka redskap jag har i den (enbart plast). Kan tänka mig att den svalnar om man ska ge sig på rejält stora biffar eller dylikt men stekte 2cm tjocka entrecotskivor i helgen och fick en fantastisk stekyta och bra innertemperatur :)
Fick en gjutjärnpanna från skeppshult i julklapp som jag är så jäääävla nöjd med. Förstår inte hur jag klarat mig utan den i alla år. Har alltid haft teflonpannor som gjort att köttet snarare ser kokt ut. Med gjutjärnspannan blir köttet helt jävla underbart. Och den ska ju bli bättre och bättre med åren, jag som haft min i knappt en månad kan inte ens föreställa mig hur grym den kommer vara sen!
Testade pannan från De Buyer igår med lite billig entrecote....satan i gatan vad gött det blev. Köttkonsumtionen kommer knappast sjunka nu...
Tack för alla tips! *hug*
Pretorian
2015-01-13, 12:47
Welcome, to the real world.
Köpte denna nyligen på rean, stekt högrevs-burgare 2 gånger med den bara än så länge. Men blev väldigt gott och diskningen var inge problem alls. Stekte in den första gången med massa bacon och olja.
http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=312445
Hade den inte varit på rea så hade jag nog köpt en (de buyer).
Dock så var den de buyer jag kände på fan lika tung, förmodligen för den jag länkade inte är lika djup ^^
R Scarpa27
2015-01-21, 22:36
ica butikerna har nu deras ica cook and eat panna 28cm för halva priset 99:- denna veckan.. om någon är sugen på en riktigt fin budget panna även nu till halva priset =)...
http://www.icahemma.se/stekpanna-blanksvart-28cm-ica-cook--eat-p-31171-c-1759.aspx
Ikea har ett trelagers rostfritt stekjärn med aluminiumkärna, fungerar ypperligt.
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/90207336/
Har silikon under handtaget, men det klarar att stå i ugnen när man vill avsluta köttet där.
Sir Anselm
2015-01-23, 11:42
Ikea har ett trelagers rostfritt stekjärn med aluminiumkärna, fungerar ypperligt.
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/90207336/
Har silikon under handtaget, men det klarar att stå i ugnen när man vill avsluta köttet där.
Den såg inte alls dum ut! Har funderat på att skaffa en rostfri panna till när man vill kunna köra sura grejer i utan att förstöra stekytan. Mina De buyer är ju inget jag kör ner vin eller tomatsås i...
Frun har ärvt en gjutjärnspanna av sin farmor som legat längst ner i stekpannehögen flera år, jag har utgått ifrån att det är något skrot. Bestämde mig för att se på den just efter att ha läst den här tråden och BOOM en skeppshult special. Blir att steka lite kött till middag nu. :D
Skickat från min GT-I9295 via Tapatalk
panzerpig
2015-01-25, 17:44
Frugan fick en demayere via sitt jobb, kostar ca 2500:- http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=311818
Bra panna men helt ärligt så gillar jag den ärvda gjutjärnspannan som säkert är 50 år mer :)
bluberry
2015-01-26, 00:51
Otroligt konstigt att alla bara verkar diskutera ytan på köttet? Det som alltid kommer vara viktigast är smaken och det finns inga pannor i världen som kommer upp i samma djupa smakklass som en panna av gjutjärn. Även billigt kött kan smaka riktigt schysst med en panna av gjutjärn.
Bomba på högsta temperaturen i en reflad panna, lägg i köttet, rotera köttet 90grader efter ca 30 sek, efter 30 sek vänd, 30 sek senare rotera 90grader igen och vänta 30sek sen har du ett riktigt jävla rutigt mästerverk.
För att vara konkret röstar jag på en kvadratisk gjutjärnspanna från skeppshult.
Bjorneman
2015-01-26, 00:56
Försök få tag på en gammal, riktigt inkörd gjutjärnspanna.
Pretorian
2015-01-26, 08:16
Otroligt konstigt att alla bara verkar diskutera ytan på köttet? Det som alltid kommer vara viktigast är smaken och det finns inga pannor i världen som kommer upp i samma djupa smakklass som en panna av gjutjärn. Även billigt kött kan smaka riktigt schysst med en panna av gjutjärn.
Bomba på högsta temperaturen i en reflad panna, lägg i köttet, rotera köttet 90grader efter ca 30 sek, efter 30 sek vänd, 30 sek senare rotera 90grader igen och vänta 30sek sen har du ett riktigt jävla rutigt mästerverk.
För att vara konkret röstar jag på en kvadratisk gjutjärnspanna från skeppshult.
Ja, visst är det konstigt.
Sir Anselm
2015-01-26, 15:52
Otroligt konstigt att alla bara verkar diskutera ytan på köttet? Det som alltid kommer vara viktigast är smaken och det finns inga pannor i världen som kommer upp i samma djupa smakklass som en panna av gjutjärn. Även billigt kött kan smaka riktigt schysst med en panna av gjutjärn.
Bomba på högsta temperaturen i en reflad panna, lägg i köttet, rotera köttet 90grader efter ca 30 sek, efter 30 sek vänd, 30 sek senare rotera 90grader igen och vänta 30sek sen har du ett riktigt jävla rutigt mästerverk.
För att vara konkret röstar jag på en kvadratisk gjutjärnspanna från skeppshult.
Inte konstigt alls. Det man vill ha är en rejäl maillardreaktion då det ger mycket god smak. Men för att inte översteka köttet så vill man kunna ha hög värme, något som teflon inte alltid pallar.
Personligen använder jag aldrig grillpanna, känns meningslöst...
Har själv aldrig kommit överens med gjutjärnspannor, speciellt inte på induktionshäll. Hade en Skeppshult innan men tycker aldrig att den ville vara med och leka trots att jag behandlade den som man ska.
Blir dock sugen på att prova skillnaden i smak på samma köttbit från en teflon eller en gjutjärn, måste arra ett sånt blindtest!
Inte konstigt alls. Det man vill ha är en rejäl maillardreaktion då det ger mycket god smak. Men för att inte översteka köttet så vill man kunna ha hög värme, något som teflon inte alltid pallar.
Personligen använder jag aldrig grillpanna, känns meningslöst...
Tycker det blir bättre med en vanlig platt.
Grillpanna är ju för mönstret, tycker det blir bättre yta i min vanliga gjutis, men drar fram grillpannan ibland för att dra lite linjer på sparris, lök mm.
Fettet måste dra ner i porerna på en gjutjärnspanna om det som steks inte skall bränna fast.
Ikea har ett trelagers rostfritt stekjärn med aluminiumkärna, fungerar ypperligt.
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/90207336/
Har silikon under handtaget, men det klarar att stå i ugnen när man vill avsluta köttet där.
Köpte en sådan förra veckan och är nöjd, tänkte ville prova en rostfri panna men inte gå ut med allt för stor pengasumma bara för att prova det. Mest stekt ägg och grönsaker hitintills men får snart slänga på ett fin köttbit och testa.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.