handdator

Visa fullständig version : Rosta egen müssli och cancerdöden


Slartibartfast
2014-10-23, 09:26
Jag äter bara egenrostad müssli på morgnarna. Blandar havre- och rågflingor med hasselnötter, mandlar och solrosfrön.

Hasselnötterna blir ofta väldigt hårt rostade i skalet, och överlag är det svårt att få rostningen optimalt jämn genom hela batchen, iom att man måste röra om skiten emellanåt. Godast blir blandningen när den är lite svedd, men inte bränd :)

Är det ren cancer jag äter? Skulle ni äta det här? Ser ut som bark och skalbaggar. Fult men gott *drool*

King Grub
2014-10-23, 09:34
Ja, bildningen av akrylamid som är cancerframkallande ökar drastiskt med temperatur och färg.

The formation of acrylamide started only when the kernel temperature had exceeded approximately 130 degrees C.

The color as measured by the degree of brightness correlated well with the acrylamide content as acrylamide content increased with increasing darkness.

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1750-3841.2006.00206.x/abstract;jsessionid=AA8AC06D957A016C89A3522D6B2B83 C1.f02t03

Handlar mest om mandlar. Hasselnötter innehåller inte mycket asparagin som är med i bildningen av akrylamid.

Slartibartfast
2014-10-23, 09:38
Fan också. Nåväl, detta får bli sista batchen jag äter. :(

Får bli ytterst lätt rostning framöver.

Edit: Mandlarna klarar rostningen fint. Deras färg är i det närmaste oförändrad. Det är mest det tunna hasselnötsskalet som tar stryk väldigt snabbt.

z_bumbi
2014-10-23, 09:45
Rosta hasselnötterna för sig eller strunta i att rosta dem?