Visa fullständig version : Högproteinkost och njurfunktion
King Grub
2014-10-18, 17:58
High-protein diets (i.e., protein content of more than 25% of energy or more than 2 g/kg body weight per day) based on meat and dairy products are repeatedly promoted for weight reduction and better health, but the evidence supporting these notions is quite dubious. As described in the present review, there is a reason to be concerned about adverse effects of such diets, including glomerular hyperfiltration, hypertensive effects of a concomitant increase in dietary sodium, and an increased risk of nephrolithiasis. These diet-induced physiological consequences might lead to an increase in the prevalence of chronic kidney disease in the general population without preexisting kidney disease. Accordingly, we find medical reasons to refrain from promoting high-protein diets, in particular those based on meat and dairy products, until clear-cut evidence for the safety and for the superiority of such diets on human health has been provided.
J Ren Nutr. 2014 Aug 1. High-Protein Diets and Renal Health.
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1051227614001101
Det går ju lite emot vad tidigare studier har kommit fram till, där man inte har sett en tydlig korrelation mellan njurskador och ett högt proteinintag för personer som tidigare inte har haft problem med sina njurar. T. ex. följande två studier.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16174292
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17908291
Det går ju lite emot vad tidigare studier har kommit fram till, där man inte har sett en tydlig korrelation mellan njurskador och ett högt proteinintag för personer som tidigare inte har haft problem med sina njurar. T. ex. följande två studier.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16174292
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17908291
Fast i studien som KG citerar så är det högproteinkost baserat på kött och mjölk och de räknar ju då upp saker som tex högt saltinnehåll (glomerular hyperfiltration, hypertensive effects of a concomitant increase in dietary sodium, and an increased risk of nephrolithiasis) så det är inte högt protein i sig som de tittar på.
Med proteinet kommer, i en blandkost, kreatinin, urinsyra, oxalsyra, natrium, kalcium mm. Det ställer också krav på filtreringen.
Det är mycket få livsmedel som innehåller nästan enbart protein.
Hör hela tiden om njurproblem som kommer av saltintag. Men om man tränar två hårda pass (kampsport) om dagen så är resorb efter passen jävligt nice. Vidare är tanken på att utesluta proteinkällor med salt helt absurd känns det som spontant.
Vad göra, annat än att hoppas att njurarna pallar trycket?
Vad göra, annat än att hoppas att njurarna pallar trycket?
Inte äta mer än 2g protein / kg kroppsvikt samt inte äta mer än 5-6 gram koksalt om dagen.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.