handdator

Visa fullständig version : Effekter av en veckas vegankost med lite fett


King Grub
2014-10-14, 11:57
Background

Epidemiologic evidence, reinforced by clinical and laboratory studies, shows that the rich Western diet is the major underlying cause of death and disability (eg, from cardiovascular disease and type 2 diabetes) in Western industrialized societies. The objective of this study is to document the effects that eating a low-fat (<=10% of calories), high-carbohydrate (~80% of calories), moderate-sodium, purely plant-based diet ad libitum for 7 days can have on the biomarkers of cardiovascular disease and type 2 diabetes.

Methods

Retrospective analysis of measurements of weight, blood pressure, blood sugar, and blood lipids and estimation of cardiovascular disease risk at baseline and day 7 from 1615 participants in a 10-day residential dietary intervention program from 2002 to 2011. Wilcoxon's signed-rank test was used for testing the significance of changes from baseline.

Results

The median (interquartile range, IQR) weight loss was 1.4 (1.8) kg (p < .001). The median (IQR) decrease in total cholesterol was 22 (29) mg/dL (p < .001). Even though most antihypertensive and antihyperglycemic medications were reduced or discontinued at baseline, systolic blood pressure decreased by a median (IQR) of 8 (18) mm Hg (p < .001), diastolic blood pressure by a median (IQR) of 4 (10) mm Hg (p < .001), and blood glucose by a median (IQR) of 3 (11) mg/dL (p < .001). For patients whose risk of a cardiovascular event within 10 years was >7.5% at baseline, the risk dropped to 5.5% (>27%) at day 7 (p < .001).

Conclusions

A low-fat, starch-based, vegan diet eaten ad libitum for 7 days results in significant favorable changes in commonly tested biomarkers that are used to predict future risks for cardiovascular disease and metabolic diseases.


Effects of 7 days on an ad libitum low-fat vegan diet: the McDougall Program cohort. Nutrition Journal 2014, 13:99

Cykelcykel
2014-10-14, 12:34
Yes!!! Det är ju det jag äter. Om jag nu fattat allt rätt

King Grub
2014-10-14, 12:44
Motsatsen till det som är bra för muskeltillväxt är bra för hälsan. :p

austria
2014-10-14, 14:15
Så som vanligt är en blandning av allt med måtta det bästa för oss.

Sniggel
2014-10-14, 14:26
Bäst för vad? ;)

J.V
2014-10-14, 14:28
Så som vanligt är en blandning av allt med måtta det bästa för oss.:D

En bulk på vegetarisk/vegansk kost och deff med kött, kan något sånt resultera lite hälsosammare leverne? Kan det väga upp något stressen som kroppen utsätts för under överätning - och när det då är dags för diet så inför man kött i kosten för att lättare komma upp i bra proteinnivå och bevara musklerna?

Blir väl kanske lite långsammare ökningar än en "normal" bulk, men det kan det ju vara värt förutsatt att det ger bättre blodvärden och mindre risk för hjärtsjukdomar osv, etc. Eller är det sak samma eftersom man ändå ligger på överskott och stressar kroppen?

Sniggel
2014-10-14, 14:57
Ju mer du kompromissar med muskelbyggande faktorer desto större blir de positiva hälsoeffekterna*. Om man förenklar det. Hur stor kompromiss du vill göra, var den optimala gränsdragningen går för dig är ju förstås subjektiv. Det är ingen som kan ge ett exakt svar på en sådan fråga eftersom det inte finns någon.

* Så länge man inte är extrem förstås. Nånstans med vegansk kost och kalorirestriktion (en annan hälsobefrämjande strategi) så kan negativa hälsoeffekter börja uppstå förstås. Undernäring, urkalkat skelett, sämre mentalt välbefinnande m.m.
Dessutom ska väl köttkonsumtion även kunna promota hjärnhälsa på ålderns höst. Så det är inte helt sant att kött -> bra för muskler -> sämre för hälsa.

J.V
2014-10-14, 15:04
Ju mer du kompromissar med muskelbyggande faktorer desto större blir de positiva hälsoeffekterna*. Om man förenklar det. Hur stor kompromiss du vill göra, var den optimala gränsdragningen går för dig är ju förstås subjektiv. Det är ingen som kan ge ett exakt svar på en sådan fråga eftersom det inte finns någon.

* Så länge man inte är extrem förstås. Nånstans med vegansk kost och kalorirestriktion (en annan hälsobefrämjande strategi) så kan negativa hälsoeffekter börja uppstå förstås. Undernäring, urkalkat skelett, sämre mentalt välbefinnande m.m.
Dessutom ska väl köttkonsumtion även kunna promota hjärnhälsa på ålderns höst. Så det är inte helt sant att kött -> bra för muskler -> sämre för hälsa.Mjo, precis. Om man nu alls ska dra nytta av det positiva får man ju offra monstergainz och det krävs väl en del koll på vad man gör och äter för att inte drabbas av det negativa med vegansk kost.

Men förutsatt att man ligger på samma kalorinivå med båda kostplaner och gör sitt yttersta för att få i sig de mikro- och makronutrienter man behöver, hade en vegansk kost medfört något positivt jämfört med en allätare (som då också äter vettigt, inte proteindrinkar för att täcka det behovet och sedan fyller upp med lösviktsgods)?

Nu kommer jag förmodligen aldrig lägga mig på någon regelrätt bulk då jag är för glad i mat för att senare kunna gå ner i vikt på ett behagligt sätt, men det är ju intressant. Utifall att. :D

z_bumbi
2014-10-14, 15:07
En stor kostförändring där man utesluter en hel rad livsmedel medför oftast en en ganska kraftig viktminskning och det ger oftast förbättrade hälsomarkörer.

slackerguru
2014-10-14, 23:46
Såhär tolkade jag det, rätta mig gärna om jag har fel.

Historia:
De främsta orsakerna till kärlsjukdomar, Carcinom(vanligaste cancerformen som står för 80% av alla av alla diagnostiserade fall.), typ 2 diabetes, autoimmuna sjukdomar och vaskulära sjukdomar är den västerländska dieten vilket innebär mycket animalisk föda så som kött, fisk, ägg och mejeriprodukter samt processad mat.
Om man eliminerar animaliska livsmedel så kan de västerländska sjukdomarna sänkas drastiskt.
Ett exempel på det är man under första världskriget hade ett livsmedelsransonerings system i Danmark där man hade restriktioner på intaget av kött, mejeriprodukter, fett och alkohol men inga restriktioner på livsmedel så som korn, bröd, potatis och grönsaker vilket resulterade till att man i Danmark uppnått den lägsta dödligheten genom historien.

Metod:
Metoden var att man bad människor från en stor del av världen tillbringa 10 dagar på ett hotell i Santa Rosa i kalifornien där de fick en kost med låg fetthalt (10% av kalorierna) och minimalt med raffinerade plantbaserade livsmedel.
Personalen som tillagade maten på hotellet fick inte använda ingredienser som t.ex. kött, fisk, ägg eller mejeriprodukter) och inga vegetabiliska oljor tex (t.ex. oliv, majs, safflor, linfrö, eller rapsolja).

Kost på hotellet:
Måltider var uppbyggd kring:
-Vanliga stärkelser, däribland vete mjölprodukter, majs, ris, havre, korn, quinoa, potatis, sötpotatis, bönor, ärtor och linser och färsk frukt.
-Macronutrient profilen var ungefär 7% fett, 12% protein och 81% kolhydrat.
-Måltider var buffé, och deltagarna uppmuntrades till att äta sig mätta.
-Kökspersonalen använde minimal med salt, främst i form av soja, vid beredning av måltider. Ungefär 1000 mg natrium per dag. Det fanns dock salt vid varje matbord men även om någon skulle salta maten så skulle man fotfarande komma under 2 g natrium per dag vilket räknas som en låg halt av saltintag.
-Totalt var det 1703 patieneter som deltog i programmet från 2002 till 2011 varav 46 st fick genomföra programmet mer än en gång.

Reslutat:
-Medianen av viktnedgången var 1,4kg.
-Medianen för minskning av totalt kolesterol var 22 mg per DL.
-Det systoliska blodtrycket minskade md ett medianvärde på 8 mm Hf.
-Det diastoliskta blodtrycket minskade med en median på 4 mm Hg
-Blodglukoset minsakde med en median på 3 mg/ dL
-79,5% hade varit på minst en medicinering för diabetes, högt blodtryck eller förhöjt kolesterol.
-Chansen att deltagerna skulle få en kardiovaskulär sjukdom inom 10 år var 7,5% och den sjönk till 5,5% vid dag 7.

Mina personliga frågor:
Finns det fler studier där man kollat på vegansk kost med lite fett under en längre period?

cero
2014-10-15, 01:21
Så som vanligt är en blandning av allt med måtta det bästa för oss.

Hur är låg-fett vegankost att äta "med måtta och blandat"? :confused:

och det krävs väl en del koll på vad man gör och äter för att inte drabbas av det negativa med vegansk kost.

Finns bra tillskott för veganer/-eterianer. Men visst ställer det högre krav.

Klein
2014-10-15, 01:46
Mindre salt, mindre energi, mer mikronutrienter, mindre AGE, mindre härsknade fetter är väl vad det handlar om.

austria
2014-10-15, 08:00
Bäst för vad? ;)

Och vilka är oss egentligen? :)

Jag menar bara överlag. Bäst för gemene man, vare sig man äter för att leva längre eller för att få resultat av sin träning, eller både och :)

JacobHeitmann
2014-10-15, 09:33
Mina personliga frågor:
Finns det fler studier där man kollat på vegansk kost med lite fett under en längre period?

Du kanske hittar lite längre studier här:
http://www.plantbasedresearch.org/

Annars kan du titta på T. Colin Campbell (China study), Caldwell B. Esselstyn (hjärt-kärl), John McDougall (från studien du tolkade), Neal Barnard (Diabetes) som du kan kika på. Dem är alla offentliga förespråkare för den här livsstilen. Den vanliga veganska kosten har inte samma effekter och därför kallas den här lågfeta kosten istället "Whole Foods, Plant Based" eller "växtbaserad kost" här i Sveige.
Den svenska motsvarigheten är Läkare för framtiden (http://www.lakareforframtiden.se/) som har en del information också.

slackerguru
2014-10-15, 12:00
Du kanske hittar lite längre studier här:
http://www.plantbasedresearch.org/

Annars kan du titta på T. Colin Campbell (China study), Caldwell B. Esselstyn (hjärt-kärl), John McDougall (från studien du tolkade), Neal Barnard (Diabetes) som du kan kika på. Dem är alla offentliga förespråkare för den här livsstilen. Den vanliga veganska kosten har inte samma effekter och därför kallas den här lågfeta kosten istället "Whole Foods, Plant Based" eller "växtbaserad kost" här i Sveige.
Den svenska motsvarigheten är Läkare för framtiden (http://www.lakareforframtiden.se/) som har en del information också.

Intressant. Tack :)

cero
2014-10-15, 15:29
Mindre salt, mindre energi, mer mikronutrienter, mindre AGE, mindre härsknade fetter är väl vad det handlar om.

Age?

JacobHeitmann
2014-10-15, 16:17
Age?

http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=8397

3bz
2014-10-15, 20:03
Ingen kontrollgrupp
Self-selction bias (överviktiga med viktproblem),
10 dagars miljöombyte (The program takes place at the Flamingo Resort and Spa in Santa Rosa, CA with all of the amenities of a first class resort: luxury rooms, a full service spa, tennis courts, the largest, most beautiful swimming pool in Northern California, a modern athletic club, and first class dining and education centers. Many participants tell us that our ten-day program is the best vacation they’ve ever had!)
Kostnad på $5,560/person (single) gör väl lite för motivationen också...

Bor själv i området där studien gjordes och vet hur illa även högutbildade äter här, så vilken "normal" mat som helst skulle troligen ha gett samma resultat för dessa deltagare. Hade ju varit roligare om de kontaktade de som genomgått semestern för att göra en uppföljning och se hur många som orkar med att följa samma diet och laga maten själva.

Har för övrigt inget emot dieten i sig, kan säkert visa sig vara bättre än vissa andra typer av dieter även vid viktstabilitet etc, men detta är ju bara trams.
Bra affärside hur som helst och mycket billigare att publicera open access (2425$) än att sätta upp en add någonstans, även om det inte når lika många så måste det ju betyda att det är sant...

Morty
2014-10-15, 21:58
Whole food plant based kan nog inte ge negativa resultat på studier som kollar på hjärt & kärlhälsa, cancer osv.

Hemi
2014-10-16, 17:28
Ingen kontrollgrupp
Self-selction bias (överviktiga med viktproblem),
10 dagars miljöombyte (The program takes place at the Flamingo Resort and Spa in Santa Rosa, CA with all of the amenities of a first class resort: luxury rooms, a full service spa, tennis courts, the largest, most beautiful swimming pool in Northern California, a modern athletic club, and first class dining and education centers. Many participants tell us that our ten-day program is the best vacation they’ve ever had!)
Kostnad på $5,560/person (single) gör väl lite för motivationen också...

Bor själv i området där studien gjordes och vet hur illa även högutbildade äter här, så vilken "normal" mat som helst skulle troligen ha gett samma resultat för dessa deltagare. Hade ju varit roligare om de kontaktade de som genomgått semestern för att göra en uppföljning och se hur många som orkar med att följa samma diet och laga maten själva.

Har för övrigt inget emot dieten i sig, kan säkert visa sig vara bättre än vissa andra typer av dieter även vid viktstabilitet etc, men detta är ju bara trams.
Bra affärside hur som helst och mycket billigare att publicera open access (2425$) än att sätta upp en add någonstans, även om det inte når lika många så måste det ju betyda att det är sant...

Precis, a "...rich Western diet..." är inte samma sak i alla västländer. I hela nordaemrika är det t ex mer fett i köttfärs och en hel del annan kött-mat så pass att man alltid måste hälla av det, man kan krama ur som en disktrasa så det rinner. Vilket man vanligen också gör. Angående onyttig snabbmat så brukar svenskar argumentera det om att snabbmat inte är så mycket onyttigare i alla fall och det kan vara sant, för det är skildnad på hamburgare t ex beroende på var man är. Grillat som stekt.

maqan
2014-10-16, 19:16
Det jag tycker är mest häpnadsväckande, oavsett om dieten i fråga är optimal eller inte, är att det går att få såpass tydliga förbättringar i hälsoparametrar på så kort tid. Det är enligt mig verkligen ett fynd som borde få de flesta motiverade att göra förändringar i sin kosthållning.

Morty
2014-10-17, 11:17
Det jag tycker är mest häpnadsväckande, oavsett om dieten i fråga är optimal eller inte, är att det går att få såpass tydliga förbättringar i hälsoparametrar på så kort tid. Det är enligt mig verkligen ett fynd som borde få de flesta motiverade att göra förändringar i sin kosthållning.

Jag menar det! Kollade på Fat Sick and Nearly Dead igår och då sänker en kille med BMI 58 sitt blodtryck till normala spannet, sänker sina triglycerider a whole lot, osv osv på två månader. Med vegankost ;) Visst att det var en sån "juice cleanse", men ändock vegankost. Låg salt, minimalt fett, inga animalier at all.

TomasB
2014-10-17, 11:43
Precis, a "...rich Western diet..." är inte samma sak i alla västländer. I hela nordaemrika är det t ex mer fett i köttfärs och en hel del annan kött-mat så pass att man alltid måste hälla av det, man kan krama ur som en disktrasa så det rinner. Vilket man vanligen också gör. Angående onyttig snabbmat så brukar svenskar argumentera det om att snabbmat inte är så mycket onyttigare i alla fall och det kan vara sant, för det är skildnad på hamburgare t ex beroende på var man är. Grillat som stekt.

http://jordbruketisiffror.files.wordpress.com/2013/01/kons12.jpg

http://jordbruketisiffror.wordpress.com/2013/01/24/10-i-topp-kottkonsumtionen-i-varlden/

Onekligen är köttkonsumtionen större i USA än i Sverige, även om siffrorna är gamla. Men jag tolkar inte (denna eller några andra) studier som "det givna svaret på hur det de facto förhåller sig" utan snarare en indikation.

Grub's kommentar om att allt som är bra för muskelutveckling är dåligt för hälsan och vice versa verkar inte direkt substansfri.

Beemel
2014-10-17, 11:52
Hur är låg-fett vegankost att äta "med måtta och blandat"? :confused:

Det var inte det han/hon syftade på tror jag. Jag tror han/hon syftade på Grubs inlägg precis ovan före sitt eget.

z_bumbi
2014-10-17, 12:34
Det jag tycker är mest häpnadsväckande, oavsett om dieten i fråga är optimal eller inte, är att det går att få såpass tydliga förbättringar i hälsoparametrar på så kort tid. Det är enligt mig verkligen ett fynd som borde få de flesta motiverade att göra förändringar i sin kosthållning.

Att äta mycket mindre mat under en vecka klarar de flesta av och det finns massor av dieter/kurer som går ut på det. Den bestående effekten av sådana dieter är däremot oftast lika med noll så det här resultatet är faktiskt ganska så ointressant ur ett hälsoperspektiv.

JacobHeitmann
2014-10-17, 13:01
Att äta mycket mindre mat under en vecka klarar de flesta av och det finns massor av dieter/kurer som går ut på det. Den bestående effekten av sådana dieter är däremot oftast lika med noll så det här resultatet är faktiskt ganska så ointressant ur ett hälsoperspektiv.

Det var ingen som sa åt dem att äta mindre mat. Det var buffé och dom kunde äta hur mycket dem önskade. Den ökade volymen från grönsakerna, frukterna och dom hela kolhydratkällorna gjorde automatiskt att kaloriintaget blev mindre, eftersom mättnaden är väldigt påtaglig vid en proppfull magsäck.

Det är oftast hungern som får folk att avsluta sina Aftonbladet-dieter och på den här kosten kan man äta hur mycket man önskar för att känna sig mätta och belåtna (näringsmässigt och mentalt belåtna när man äter hel och näringtät mat). Stor skillnad, så detta är väldigt intressant ur ett hälsoperspektiv.

z_bumbi
2014-10-17, 13:17
Det var ingen som sa åt dem att äta mindre mat. Det var buffé och dom kunde äta hur mycket dem önskade. Den ökade volymen från grönsakerna, frukterna och dom hela kolhydratkällorna gjorde automatiskt att kaloriintaget blev mindre, eftersom mättnaden är väldigt påtaglig vid en proppfull magsäck.

Ja de "tvingade" (det var frivilligt) folk att byta diet helt och därför åt de också mindre energi och gick ner i vikt dvs de åt mindre.

Det är oftast hungern som får folk att avsluta sina Aftonbladet-dieter

Det finns extremt få så korta interventioner som ger några bestående effekter oavsett vad man vill uppnå eller hur de är utformade men har du någon källa på att det är just hungern som gör att folk inte får det till en vana så vore det guld värt.
De metoder som ger bra, eller i alla fall bättre, resultat är de som spänner även en längre tid och där man har relativt täta uppföljningar.

JacobHeitmann
2014-10-17, 13:59
Det är nog fullt möjligt att det är ett antagande av många (utan vetenskaplig substans) att hungern är en stor påverkande del om man lyckas hålla sig kvar på sina kalorirestriktionsdieter.

Mycket tyder ändå på att låta folk vara kvar på sina näringslösa och lågfiberdieter gör att folk äter mer än vad dem gör av med. En annorlunda mättnad kan möjligtvis påverka viktnedgången och därmed motivationen.

Conclusions
A high micronutrient density diet mitigates the unpleasant aspects of the experience of hunger even though it is lower in calories. Hunger is one of the major impediments to successful weight loss. Our findings suggest that it is not simply the caloric content, but more importantly, the micronutrient density of a diet that influences the experience of hunger. It appears that a high nutrient density diet, after an initial phase of adjustment during which a person experiences "toxic hunger" due to withdrawal from pro-inflammatory foods, can result in a sustainable eating pattern that leads to weight loss and improved health. A high nutrient density diet provides benefits for long-term health as well as weight loss. Because our findings have important implications in the global effort to control rates of obesity and related chronic diseases, further studies are needed to confirm these preliminary results.
http://www.nutritionj.com/content/9/1/51

Sen måste jag erkänna att många vill hellre dö tidigt än att vara friska och leva länge, och då är nog inte en omfattande kostförändring prioritet, där kosten dessutom är full av fördomar och okunskap.

Men vill man faktiskt vara extremt hälsosam, får man se till att äta "extremt". Jag är väldigt ensam om denna åsikt men jag har inte några planer att få diabetes som min far fick eller få tillbaka inflammationen i tarmen från min "kroniska" sjukdom.

Hemi
2014-10-17, 19:36
http://jordbruketisiffror.files.wordpress.com/2013/01/kons12.jpg

http://jordbruketisiffror.wordpress.com/2013/01/24/10-i-topp-kottkonsumtionen-i-varlden/

Onekligen är köttkonsumtionen större i USA än i Sverige, även om siffrorna är gamla. Men jag tolkar inte (denna eller några andra) studier som "det givna svaret på hur det de facto förhåller sig" utan snarare en indikation.

Grub's kommentar om att allt som är bra för muskelutveckling är dåligt för hälsan och vice versa verkar inte direkt substansfri.

Sen är det olika på hur maten ser ut i olika stater, det kan vara som Italien VS Österrike vilket är rejäla kulturskildnader i mat. Samt, jag tror inte maten har varit bättre någonsin än i dag och vi väljer själva hur vi äter. Tänker man inte på det och köper de billigaste varorna så kommer det bli en hel del socker och köttfett, dock. När man steker köttfärs i USA så vickar man pannan och häller fettet i en kopp och kramar ur det med stekspaden. När den stått över natten är det hårt dagen efter och man gräver ur koppen och skakar ur köttfettet som hård honung nästan i soptunnan. Det måste man göra annars är ju maten förstörd. Samma med korv, wokar man t ex så skall man inte glömma det och blanda fettet med grönsakerna. Det är en stor skildnad det på att låta fettet vara kvar, som många ändå gör. Fritering t ex är också en annan sak än i t ex Sverige.

Morty
2014-10-17, 23:02
Det man pratar om generellt med en "western diet" är inte hur många procent av köttintaget som är fågel resp rött kött utan bara ett generellt svepande om en diet som är rik på processerade kolhydrater, kött, chark och mejeriprodukter, en hel del sötsaker och även väldigt låg på hela växter.

Hemi
2014-10-18, 00:03
Ja men det skulle vara mer intressant mer exakt hur personerna åt och lever innan när det ändå skiljer sig så pass. Även om en diet heter likadant är det skildnad på dem på t ex North Dakota och Alabama och dödsorsakerna ser rätt olika ut däremellan. Inte så konstigt är det många strokes söderöver, lungsjukdomar i the Mid West och Alzheimer's norröver.
Inte för att jag argumenterar emot att mer växtbaserade dieter är bättre på många sätt, försöker själv äta rätt så vegant men inte helt och hållet.

maqan
2014-10-18, 19:12
Men vill man faktiskt vara extremt hälsosam, får man se till att äta "extremt". Jag är väldigt ensam om denna åsikt men jag har inte några planer att få diabetes som min far fick eller få tillbaka inflammationen i tarmen från min "kroniska" sjukdom.

To be different, you have to do different.

z_bumbi
2014-10-19, 10:08
http://www.nutritionj.com/content/9/1/51

En studie där huvudförfattaren driver forumet där urvalet har gjorts och säljer böcker som många som ingår i urvalet har köpt?? Oavsett hur väl resultatet stämmer med andra källor är den studien inte något jag skulle dra fram i ljuset som argument för något.

Men vill man faktiskt vara extremt hälsosam, får man se till att äta "extremt".

Du kallade det aftonbladetdiet tidigare och det är en bra beteckning. Att försöka skilja sig så mycket från det som genomsnittet redan äter för att stå ut i mängden verkar funka bra för att få uppmärksamhet. Den stora nackdelen är däremot att en genomsnittlig person att tycka förändringen blir för extrem och därför inte orkar med den. Det är inte heller nödvändigt för att leva hälsosamt så varför försöka framställa det som den enda vägen?

Jag är väldigt ensam om denna åsikt

Nej många som följer något speciell diet brukar resonera precis likadant. Jämför med när LCHF var som hetast på det här forumet så ser du att de som var frälsta där använde exakt samma argument som du gör.

JacobHeitmann
2014-10-25, 13:35
http://tranastyrka.se/verklig-lagfettkost-sju-dagar-ger-viktnedgang/

maqan
2014-10-25, 19:13
En sak som jag inte riktigt kan begripa är varför man vill sänka fettintaget så drastiskt som ner till 10 energiprocent. Spontant känns det som om det vore bättre i alla avseenden att få i sig mer fett omkring 20-30 energiprocent ifrån t.ex. avokado och nötter.

tsim
2014-10-25, 23:27
En sak som jag inte riktigt kan begripa är varför man vill sänka fettintaget så drastiskt som ner till 10 energiprocent. Spontant känns det som om det vore bättre i alla avseenden att få i sig mer fett omkring 20-30 energiprocent ifrån t.ex. avokado och nötter.

Sänk fettet och ät mindre(eller inget) kött så får du lägre testosteron.
Har ingen källa, bara anser och tror det är så.

Eraserhead
2014-11-04, 22:34
Tänker på en viss apstudie: två grupper av apor utsattes för ett flerårigt experiment där den ena gruppe ålades kalorirestriktion. De låg alltid nära gränsen till svält och fick inte äta sig proppmätta. Man följde deras livscykel. Gissa vilka som levde längst och friskast och tråkigast?

En fiberrik och plantbaserad föda med lågt fett leder nog på lång sikt just till kalorirestriktion: maten är inte lika god (eller snarare lockande till överätande) utan fett, härligt protein och socker och man vänjer sig vd mindre portioner rent kaolorimässigt då det är jobbigare att käka mkt fiberrikt.
Effeken hos aporna var ett längre liv färre sjukdomar och ett riktigt djävla the Mask ansikte med spänt skinn utan en gnutta fett. Tydligen hade det ngt med telomerer eller vad tusan det heter på kromosomerna att göra. Något aktiverades för att förlnga cellers liv (när aporna var nära svältgränsen jobbade alltså kroppen på som tusan för att bevara sig) Samtidigt som cancer ex. Inte var lika vanligt.

.så visst om poängen är lite lidande och försakande av livets goda går det att leva läng(re). Inget nytt, iAsien är det väl känt sedan länge med antingen veganliknande och/eller kaolorirestriktion:ris, grönsaker, lite soja. Viktigt där också med måltdsritualen att man slutar äta när man inte är hungrig.

Bossebäver
2014-11-04, 23:12
Sänk fettet och ät mindre(eller inget) kött så får du lägre testosteron.
Har ingen källa, bara anser och tror det är så.

Synd att fysiologi överlag struntar i vad du anser och tror.

AronP
2014-11-05, 10:47
Tänker på en viss apstudie: två grupper av apor utsattes för ett flerårigt experiment där den ena gruppe ålades kalorirestriktion. De låg alltid nära gränsen till svält och fick inte äta sig proppmätta. Man följde deras livscykel. Gissa vilka som levde längst och friskast och tråkigast?

En fiberrik och plantbaserad föda med lågt fett leder nog på lång sikt just till kalorirestriktion: maten är inte lika god (eller snarare lockande till överätande) utan fett, härligt protein och socker och man vänjer sig vd mindre portioner rent kaolorimässigt då det är jobbigare att käka mkt fiberrikt.
Effeken hos aporna var ett längre liv färre sjukdomar och ett riktigt djävla the Mask ansikte med spänt skinn utan en gnutta fett. Tydligen hade det ngt med telomerer eller vad tusan det heter på kromosomerna att göra. Något aktiverades för att förlnga cellers liv (när aporna var nära svältgränsen jobbade alltså kroppen på som tusan för att bevara sig) Samtidigt som cancer ex. Inte var lika vanligt.

.så visst om poängen är lite lidande och försakande av livets goda går det att leva läng(re). Inget nytt, iAsien är det väl känt sedan länge med antingen veganliknande och/eller kaolorirestriktion:ris, grönsaker, lite soja. Viktigt där också med måltdsritualen att man slutar äta när man inte är hungrig.

Minns jag fel om jag minns det som att man gjorde en uppföljningsstudie där man inte kunde visa samma resultat?

cero
2014-11-07, 21:27
sänk fettet och ät mindre(eller inget) kött så får du lägre testosteron.
Har ingen källa, bara anser och tror det är så.

:d

R Scarpa27
2014-11-10, 19:33
lånar tråden lite i samma syfte till ämnet.

jag har ätit stora mängder vegetarisk i 4 dagar (ej lågfett), och inget kött på 4 dagar.
idag när jag skulle smälla i mig hamburgare (kött) så var det som att jag blev lite illamående och det smakade inte alls.

kan det vända så fort på 4 dagar?

R Scarpa27
2014-11-10, 19:46
såg att det var en vegan tråd...lånar dock tråden endå =) men inlägget över.

maqan
2014-11-10, 20:11
lånar tråden lite i samma syfte till ämnet.

jag har ätit stora mängder vegetarisk i 4 dagar (ej lågfett), och inget kött på 4 dagar.
idag när jag skulle smälla i mig hamburgare (kött) så var det som att jag blev lite illamående och det smakade inte alls.

kan det vända så fort på 4 dagar?

Det kan ju vara som så att köttet var dåligt. Tvivlar på att du skulle utveckla någon form av reaktion mot kött. På sikt kan en vegetarisk kost dock möjligtvis leda till en lägre produktion av magsyra, vilket i sin tur kan göra det svårt för magen att smälta större mängder animalier, och på så vis kanske orsaka obehag eller illamående.

JacobHeitmann
2014-11-10, 20:15
lånar tråden lite i samma syfte till ämnet.

jag har ätit stora mängder vegetarisk i 4 dagar (ej lågfett), och inget kött på 4 dagar.
idag när jag skulle smälla i mig hamburgare (kött) så var det som att jag blev lite illamående och det smakade inte alls.

kan det vända så fort på 4 dagar?

Tittade du på Walking Dead (http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-2799022/cast-crew-zombie-walking-dead-turning-vegetarian.html) samtidigt? :D

R Scarpa27
2014-11-10, 20:26
Tittade du på Walking Dead (http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-2799022/cast-crew-zombie-walking-dead-turning-vegetarian.html) samtidigt? :D

nej kollade på evil aliens :)

naw... men måste nog varit dåligt kött, kommer aldrig inhandlas mera (märket av köttet)
kastade allt och stekte till några snabba halloumiburgare.