handdator

Visa fullständig version : Påverkan på blodsocker, insulin och GLP-1 av aspartam och sukralos


King Grub
2014-10-02, 09:03
Ingen påverkan på insulin av sukralos eller aspartam. Ingen påverkan på blodsocker av aspartam, men en viss sänkning av sukralos. Uppreglerande påverkan på GLP-1 av sukralos. GLP-1 är ett inkretinhormon med påverkan på glukagon och insulin i samband med födointag.

Background/objective:

Artificial sweeteners were thought to be metabolically inactive, but after demonstrating that the gustatory mechanism was also localized in the small intestine, suspicions about the metabolic effects of artificial sweeteners have emerged. The objective of this study was to determine the effect of artificial sweeteners (aspartame and sucralose) on blood glucose, insulin, c-peptide and glucagon-like peptide-1 (GLP-1) levels.

Subjects/methods:

Eight newly diagnosed drug-naive type 2 diabetic patients (mean age 51.5±9.2 years; F/M: 4/4) and eight healthy subjects (mean age 45.0±4.1 years; F/M: 4/4) underwent 75 g oral glucose tolerance test (OGTT). During OGTT, glucose, insulin, c-peptide and GLP-1 were measured at 15- min intervals for 120 min. The OGTTs were performed at three settings on different days, where subjects were given 72 mg of aspartame and 24 mg of sucralose in 200 ml of water or 200 ml of water alone 15 min before OGTT in a single-blinded randomized order.

Results:

In healthy subjects, the total area under the curve (AUC) of glucose was statistically significantly lower in the sucralose setting than in the water setting (P=0.002). There was no difference between the aspartame setting and the water setting (P=0.53). Total AUC of insulin and c-peptide was similar in aspartame, sucralose and water settings. Total AUC of GLP-1 was significantly higher in the sucralose setting than in the water setting (P=0.04). Total AUC values of glucose, insulin, c-peptide and GLP-1 were not statistically different in three settings in type 2 diabetic patients.

Conclusions:

Sucralose enhances GLP-1 release and lowers blood glucose in the presence of carbohydrate in healthy subjects but not in newly diagnosed type 2 diabetic patients.

Eur J Clin Nutr. 2014 Oct 1. Sucralose enhances GLP-1 release and lowers blood glucose in the presence of carbohydrate in healthy subjects but not in patients with type 2 diabetes.

http://www.nature.com/ejcn/journal/vaop/ncurrent/full/ejcn2014208a.html

F Ultra
2014-10-02, 21:07
Så troligen var det så att de i förra studien som hade sämre insulinrespons och konsumerade mycket lightprodukter gjorde det pga sin sämre insulinrespons (dvs de var överviktiga) och inte att de fick sämre insulinrespons pga sin light-konsumption som det basunerades ut i media.

RobinEH
2014-10-02, 22:27
Så troligen var det så att de i förra studien som hade sämre insulinrespons och konsumerade mycket lightprodukter gjorde det pga sin sämre insulinrespons (dvs de var överviktiga) och inte att de fick sämre insulinrespons pga sin light-konsumption som det basunerades ut i media.

Vilken studie syftar du till? Gäller det studien där det talades om sötningsmedel och bakterieflora så förstår jag inte din konklusion.

mattilainen
2014-10-02, 22:50
Tackar för detta!

Elfsberg
2014-10-03, 08:02
Den handlade väl om möss?

j0nisch
2014-10-03, 19:29
Motsäger detta alltså att lightprodukter i sig leder till diabetes? Och som ovan nämnt: hur är det med bakteriefloran? Denna studie har inte berört det alls?

F Ultra
2014-10-03, 19:49
Vilken studie syftar du till? Gäller det studien där det talades om sötningsmedel och bakterieflora så förstår jag inte din konklusion.

Ja det är den, eftersom denna studien hänvisar till den dessutom. Och varför förstår du inte min konklusion? I den studien:

Den första studien var en tvärsnittsstudie på personer vars data man redan hade insamlad där man undersökte korrelationen mellan att äta mycket sötningsmedel och sämre blodsockerkontroll. Totalt inkluderade man knappt 400 personer och man fann att personerna som använde mycket sötningsmedel hade annan tarmflora och sämre glukoskontroll.

Är det så svårt att tro att de personerna där som hade sämre glukoskontroll konsumerade just lightprodukter för att de ansåg sig ha problem med övervikt och att det alltså är denna övervikten (eller rättare sagt deras kost i övrigt) som gav den sämre glukoskontrollen och inte lightprodukterna isig, speciellt som man i denna nya studie inte kunde finna ett samband mellan just aspartam och glukoskontroll.