handdator

Visa fullständig version : Blodsocker- och insulinsvar på russin


King Grub
2014-09-06, 09:40
Raisins are popular snacks with a favourable nutrient profile, being high in dietary fibre, polyphenols and a number of vitamins and minerals, in addition to being rich in fructose. In light of evidence demonstrating improvements in glycaemic control with moderate fructose intake and low-glycaemic index (GI) fruits, our aim was to determine the GI, insulin index (II) and postprandial responses to raisins in an acute feeding setting. A total of ten healthy participants (four male and six female) consumed breakfast study meals on four occasions over a 2- to 8-week period: meal 1: white bread (WB) (108 g WB; 50 g available carbohydrate) served as the control and was consumed on two separate occasions; meal 2: raisins (R50) (69 g raisins; 50 g available carbohydrate); and meal 3: raisins (R20) (one serving, 28 g raisins; 20 g available carbohydrate). Postprandial glucose and insulin were measured over a 2 h period for the determination of GI, glycaemic load (GL) and II. The raisin meals, R50 and R20, resulted in significantly reduced postprandial glucose and insulin responses when compared with WB (P < 0·05). Furthermore, raisins were determined to be low-GI, -GL and -II foods. The favourable effect of raisins on postprandial glycaemic response, their insulin-sparing effect and low GI combined with their other metabolic benefits may indicate that raisins are a healthy choice not only for the general population but also for individuals with diabetes or insulin resistance.

J Nutr Sci. 2014 Jan 7;3:e1. Acute effects of raisin consumption on glucose and insulin reponses in healthy individuals.

Sverker
2014-09-06, 11:39
Ett gammalt råd till diabetiker är att ta russin ifall blodsockret är lågt. Har inte kört själv med russin eftersom jag inte tycker att två nävar russin är speciellt gott på stående fot.


Men vad gör raisins were determined to be low-GI, -GL and -II foods ?
Någon som vågar säga fruktosen ?

Xead
2014-09-06, 12:40
Intressant, jag som gärna har en näve russin eller två i gröten.

R Scarpa27
2014-09-06, 19:28
har mkt russin i mina bröd.
vindruvor är jag inte glad i men rätt sort (viktigt) russin är gott
och använder det mycket i ris också..

Köttis
2014-09-06, 21:49
Ett gammalt råd till diabetiker är att ta russin ifall blodsockret är lågt. Har inte kört själv med russin eftersom jag inte tycker att två nävar russin är speciellt gott på stående fot.


Men vad gör raisins were determined to be low-GI, -GL and -II foods ?
Någon som vågar säga fruktosen ?

Jag tolkar det som att man kanske borde välja något annat alternativ än russin vid hypoglykemi. Low-GI är det framförallt då men det kanske inte alls betyder vad jag fått en bild av det betyder via media. Har själv käkat russin istället för dextrosol eller annat vid lågt blodsocker, och kan inte påstå att märkt av att russin skulle fungera sämre.