Matkrig
2004-03-23, 22:12
Hejhej, tänkte bidra med ett gott recept på en fisksoppa
Ingredienser 4 port.
600 gr torskfilé (Torskblock funkar perfekt)
2 fiskbuljongtärningar
en halv liter vitt vin (de funkar med gredos tetra, 43 spänn litern)
en halv liter vatten
2 dl grädde/matlagningsgrädde/kelda (inte mjölk för faan..)
Mycket Curry (en till ett par matskedar, beroende på hur starkt du gillar)
1 purjolök
1 stor röd paprika
2-4 vitlöksklyftor
3 tomater
2 msk vetemjöl
2 + 3 msk smör (eller någon bra "hälsosam" variant typ becel flytande margarin på flaska, eller kanske milda.)
1 citron
30 räkor (eller egenligen hur mycket som helst)
1 knippe persilja
Gör så här:
Strimla purjon, paprikan och vitlöken. Fräs dem med en del av smöret och kurryn i en gryta (akta så det inte bränner då är det kört). Tillsätt vatten, vin och buljongtärningar och låt koka och puttra en stund så de goonar till sig.
Därefter tillsätts grädden och tomaterna, som skalats och hackats. Skär torskfilén i två centimeter stora kuber. Lägg dem i grytan och låt koka cirka fem minuter.
Red av med mjölet (blanda ut med lite vatten så slipper ni klumpar eller använd maizena, personligen gillar jag när soppan är lite "rinnig" så man kan hoppa över redningen). Smaka av med pressad citron och vitpeppar. Tillsätt hackad persilja och de skalade räkorna strax före serveringen.
Går utmärkt att frysa in.
Ni kan ju komplettera soppan med bröd som nu doppar och slafsar i med.
Kjam
Ingredienser 4 port.
600 gr torskfilé (Torskblock funkar perfekt)
2 fiskbuljongtärningar
en halv liter vitt vin (de funkar med gredos tetra, 43 spänn litern)
en halv liter vatten
2 dl grädde/matlagningsgrädde/kelda (inte mjölk för faan..)
Mycket Curry (en till ett par matskedar, beroende på hur starkt du gillar)
1 purjolök
1 stor röd paprika
2-4 vitlöksklyftor
3 tomater
2 msk vetemjöl
2 + 3 msk smör (eller någon bra "hälsosam" variant typ becel flytande margarin på flaska, eller kanske milda.)
1 citron
30 räkor (eller egenligen hur mycket som helst)
1 knippe persilja
Gör så här:
Strimla purjon, paprikan och vitlöken. Fräs dem med en del av smöret och kurryn i en gryta (akta så det inte bränner då är det kört). Tillsätt vatten, vin och buljongtärningar och låt koka och puttra en stund så de goonar till sig.
Därefter tillsätts grädden och tomaterna, som skalats och hackats. Skär torskfilén i två centimeter stora kuber. Lägg dem i grytan och låt koka cirka fem minuter.
Red av med mjölet (blanda ut med lite vatten så slipper ni klumpar eller använd maizena, personligen gillar jag när soppan är lite "rinnig" så man kan hoppa över redningen). Smaka av med pressad citron och vitpeppar. Tillsätt hackad persilja och de skalade räkorna strax före serveringen.
Går utmärkt att frysa in.
Ni kan ju komplettera soppan med bröd som nu doppar och slafsar i med.
Kjam