Visa fullständig version : Vilken grönsak/bär/frukt ger mest bang for the bucks.
ABrownie
2014-06-29, 10:53
Jag är väldigt dålig på att få in grönsaker i min kost och ponera nu att jag inte vill lära mig äta en varierad portion grönsaker till varje mål.
Vad kan jag då införa för grönsak/bär/frukt som ger mig mest av det jag behöver i form av vitaminer och mineraler till minsta möjliga ansträngning som jag inte får av kött och potatis.
Drömmen är att köpa en sak som ger mig allt eller iaf nära allt.
Skickat från min HTC One X via Tapatalk
En grönsak, kött och potatis kommer aldrig vara en komplett diet.
Finns tyvärr ingen sådan grönsak. En påse wookgrönsaker kanske är en bra start.
shut teh face
2014-06-29, 11:49
Detta är någon top tio lista som presenterades av slv (tror jag det var)
1. Gröna blad som spenat, mangold och nässlor
2. Gröna bönor
3. Broccoli
4. Gröna ärter och sockerärter
5. Avokado
6. Vita bönor
7. Purjolök
8. Blomkål
9. Linser
10. Kikärter
Dock som tidigare nämnt; du kan inte bara äta en grönsak och förvänta dig att det är klart sen.
Jag tror grönkål är den mest näringstäta grönsaken.
Jag försöker att äta mer utav broccoli och/eller spenat. Är duktig på att äta morötter och få i mig tomatpuré (via maträtter).
Försöker även få i mig mer blomkål.
Dessa 4 saker försöker jag fokusera på. Tror de är en rätt vettig kombo tillsammans. Behöver som sagt bli bättre på blomkål o broccoli.
shut teh face
2014-06-29, 13:39
Om man är intresserad av att vara hälsosam så är det bara köra på. Jag hatade grönsaker förut men nu är jag helt såld på det, jag tycker kikärtor är så gott att det kan jag äta som "godis" istället för chips.
Lite intresse för matlagning hjälper också, jag menar, broccoli kan vara hemskt och det kan vara underbart.
Tror många associerar grönsaker med en sallad på isbergssallad, tomat och gurka. Det är ju så tråkigt att man vill begå självmord.
Riv ner rejäla mängder morot, palsternacka, paprika och lök i ett köttfärssås långkok, de blev inte bara nyttigare det blev dessutom mycket godare. :)
Stor Hård Ådrig
2014-06-29, 14:03
Kör alltid 200g broccoli / haricotvers och 4 mandariner, samt 100g~ frysta blåbär varje dag nu för tiden. Vet inte om det beror på det, men blir aldrig sjuk längre. (körde multivitamin förut och sket i frukt/grönsaker)
shut teh face
2014-06-29, 14:53
Kör alltid 200g broccoli / haricotvers och 4 mandariner, samt 100g~ frysta blåbär varje dag nu för tiden. Vet inte om det beror på det, men blir aldrig sjuk längre. (körde multivitamin förut och sket i frukt/grönsaker)
Det är möjligt, jag har upplevt samma sak men känns inte helt som om man vet om det beror på det.
Jag äter också mycket frukt och grönt per dag, avviker jag från det så beror det troligtvis på att man äter ute under några dagar, vilket ofta är förenat med alkohol, mindre sömn osv, vilket också påverkar
Däremot så blir magen alltid paj om man skiter it, men det e väl för man är så van med alla fibrer och skit som finns då jag äter bönor/kikärter/linser varje dag.
R Scarpa27
2014-06-29, 19:52
variation & blandat så missar du inget rena sanningen... det är sant!. :D
därav det mesta är bra så länge man varierar.
Hmm broccoli och ruccola, käkar själv ruccola för dels är det gott dels bra med nitrat i *flex*
variation & blandat så missar du inget rena sanningen... det är sant!. :D
därav det mesta är bra så länge man varierar.
Det här är för ospecifikt för de som gillar att ha det enkelt och vill slippa vara kreativa utan hellre vill äta samma sak dag ut och dag in. ;)
Det är inte sant att man behöver variera sig om man får i sig allt det man behöver. Och det är skönt för en viss typ av människor att veta.
Att äta varierat är inte önskvärt för alla, men ofta brukar rekommendationer utgå från att folk gillar att äta varierat och ger råd baserade på den premissen. Nu går det faktiskt att ge råd baserade på premissen att folk vill ha en enformig kost också, som tur är, eftersom vissa faktiskt vill det. ;)
R Scarpa27
2014-06-29, 20:34
Det här är för ospecifikt för de som gillar att ha det enkelt och vill slippa vara kreativa utan hellre vill äta samma sak dag ut och dag in. ;)
Det är inte sant att man behöver variera sig om man får i sig allt det man behöver. Och det är skönt för en viss typ av människor att veta.
Att äta varierat är inte önskvärt för alla, men ofta brukar rekommendationer utgå från att folk gillar att äta varierat och ger råd baserade på den premissen. Nu går det faktiskt att ge råd baserade på premissen att folk vill ha en enformig kost också, som tur är, eftersom vissa faktiskt vill det. ;)
en enformig kost lär ju inte funka i längden 1 grönsak varje dag i 1 år?...
nej. variation behöver inte betyda massa variation över ett dygn.
dock vet jag ej hur du menar med enformig kost varje dag?
ris, kyckling & gurka varje dag i åratal? lär ju inte vara opti direkt.
Det här är en grafisk representation av de flesta näringsämnen en människa behöver få i sig från sin diet.
http://nutritiondata.self.com/images/help/nbi-detail.jpg
Spenat innehåller 93% av dessa nutrienter.
http://nutritiondata.self.com/images/help/nbi-spinach.jpg
Ska man ta hänsyn till antioxidanter och fytokemikalier blir det lite svårare, men det är ju inte något man behöver per se även ifall det kan vara hälsofrämjande.
R Scarpa27
2014-06-29, 20:50
sen tkr jag generellt frysta wok mixer är grymmt bra och coops är mkt goda och finns ju massvis med olika blansningar alltfrån original, thai, green, lotus och massa märken.... brukas en hel del.
sen finns ju andra blandningar sommargrönsaker, osv osv... enkelt att få i sig blandat med smidighet som tillbehör till maten...
värm i mikron om du tycker stekpanna och olja är för jobbigt. :/
en enformig kost lär ju inte funka i längden 1 grönsak varje dag i 1 år?...
nej. variation behöver inte betyda massa variation över ett dygn.
dock vet jag ej hur du menar med enformig kost varje dag?
ris, kyckling & gurka varje dag i åratal? lär ju inte vara opti direkt.
Jag menar att man letar upp ett minimum ingredienser som man äter för det mesta (kanske varje dag eller varje vardag) ur olika typer av livsmedelsgrupper. Är man analytisk så kan man säkert hitta "3 grönsaker" ur gruppen "grönsaker" och vara säker på att man aldrig någonsin behöver byta ut dem om man trivs med dem.
Att säga till någon som har gjort 3 smarta val att "det bästa är att variera sig" är att skapa tvivel och minska individens frihet att äta enformigt och känna att det faktiskt räcker för optimal hälsa.
;)
Jag får väl erkänna att jag själv trivs nåt enormt med att hitta mina "standardrätter" där jag försöker kompromissa mellan så komplett näringsprofil som möjligt, smakupplevelse, välbefinnande, prestation och smidighet (att tillaga och ha med sig). När jag väl hittar en optimal kompromiss mellan dessa faktorer vill jag hålla den maträtten som en konstant rutin i mitt liv. Vecka ut och vecka in. Ibland kanske man gör småjusteringar men man utgår alltid från nån grundmall. Isåfall är jag mer äventyrlig på helgen.
Skulle jag hitta på ny maträtt inför varje dag (vilket många eftersträvar!) hade min livskvalité sjunkit enormt. Jag vill gärna slippa göra det. Min poäng är att jag faktiskt slipper det om min enformiga kost är näringsriktig.
Min köttfärslåda är fortfarande god även om jag ätit 200 portioner av den på ett år.
R Scarpa27
2014-06-29, 20:56
Jag menar att man letar upp ett minimum ingredienser som man äter för det mesta (kanske varje dag eller varje vardag) ur olika typer av livsmedelsgrupper. Är man analytisk så kan man säkert hitta "3 grönsaker" ur gruppen "grönsaker" och vara säker på att man aldrig någonsin behöver byta ut dem om man trivs med dem.
Att säga till någon som har gjort 3 smarta val att "det bästa är att variera sig" är att skapa tvivel och minska individens frihet att äta enformigt och känna att det faktiskt räcker för optimal hälsa.
;)
Jag får väl erkänna att jag själv trivs nåt enormt med att hitta mina "standardrätter" där jag försöker kompromissa mellan så komplett näringsprofil som möjligt, smakupplevelse, välbefinnande, prestation och smidighet (att tillaga och ha med sig). När jag väl hittar en optimal kompromiss mellan dessa faktorer vill jag hålla den maträtten som en konstant rutin i mitt liv. Vecka ut och vecka in. Ibland kanske man gör småjusteringar men man utgår alltid från nån grundmall. Isåfall är jag mer äventyrlig på helgen.
Skulle jag hitta på ny maträtt inför varje dag (vilket många eftersträvar!) hade min livskvalité sjunkit enormt. Jag vill gärna slippa göra det. Min poäng är att jag faktiskt slipper det om min enformiga kost är näringsriktig.
ökey jo vi alla är olika.
jag brukar aldrig köra planering lagar det som jag oftast är sugen på varje dag.
& grönsaker brukar alltid ingå mkt wok mixer, färska grönsaker, ffärsk frukt, torkad frukt m.m m.m
Det är bra att veta att man kan approacha matlagning på olika sätt, men ändå ha en hälsosam kost. Frukost, lunch, middag och 3 mellanmål och med olika lunch och middag varje dag är inte "det bästa sättet" att äta på. Det finns andra approacher som kan vara precis lika bra. Eller bättre då eftersom individen får äta på ett sätt som denne trivs bättre med utan att göra några uppoffringar för hälsan.
Stor Hård Ådrig
2014-06-30, 11:09
Har svårt att få i mig tillräckligt med vitamin A från kosten. Har kollat upp mina dagliga mikronutrienter och jag får i mig över RDI av allt utom vitamin A. Nu under deff är det svårt att få in mycket mjölk i min 2200-kcal diet, morötter är jag allergisk mot och tonfisk äter jag helst inte varje dag.
Någon optinisse som kan hjälpa en annan på traven hur jag kan få i mig vitamin A på ett enkelt sätt?
JacobHeitmann
2014-06-30, 11:18
50 gram färsk spenat ger 93% av RDI och 156% av RDA.
ChrillyMcFrill
2014-06-30, 11:47
Har svårt att få i mig tillräckligt med vitamin A från kosten. Har kollat upp mina dagliga mikronutrienter och jag får i mig över RDI av allt utom vitamin A. Nu under deff är det svårt att få in mycket mjölk i min 2200-kcal diet, morötter är jag allergisk mot och tonfisk äter jag helst inte varje dag.
Någon optinisse som kan hjälpa en annan på traven hur jag kan få i mig vitamin A på ett enkelt sätt?
Leverpastej!
http://matkalkyl.se/se-leverpastejbredbarfettca24.php
På riskakor, mackor, kex, etc.
ChrillyMcFrill
2014-06-30, 12:17
Behöver man grönsaker över huvud taget?
Om man begränsar sin kost extremt, inte bara från frukt/grönsaker/bär, men även från nästan alla livsmedel som finns, så verkar man ju klara sig på väldigt få livsmedel. I mitt exempel på 5 livsmedel får man i sig alla vitaminer och mineraler, fullvärdigt protein, och en riklig blandning av fetter (äggula).
Säg att man saknar någon fettsyra, kanske omega-3, då borde väl det fungera super att ta omega-3-tillskott, eller vid andra fettsyror, hälla ner lite olivolja maten.
Leverpastej
http://matkalkyl.se/se-leverpastejbredbarfettca24.php
Kokt Ägg
http://matkalkyl.se/se-aggkonventionelltkokt.php
Kaviar
http://matkalkyl.se/se-kaviartypkalles.php
Havregryn
http://matkalkyl.se/se-fiberhavregrynfullkornangprep.php
Hårdost
http://matkalkyl.se/se-osthardostfett31.php
Räcker det med att "bara" täcka RDI för vitaminer och mineraler, protein och fetter, eller behöver man en variation av antioxidanter(som man inte kan få i sig med en enformig kost då det väl finns tusentals på tusentals olika antioxidanter)?
50 gram färsk spenat ger 93% av RDI och 156% av RDA.
Av vad?
Behöver man grönsaker över huvud taget?
Räcker det med att "bara" täcka RDI för vitaminer och mineraler, protein och fetter, eller behöver man en variation av antioxidanter(som man inte kan få i sig med en enformig kost då det väl finns tusentals på tusentals olika antioxidanter)?
Ja och nej. Att klara livhanken är liksom inte tillräckligt för ett gott liv enligt mig, och de hälsofrämjande effekterna av grönsaker (genom fytokemikalier mm) verkar inte ha nåt övre tak (i praktiken finns det såklart ett: kaloribudgeten), mer är bättre.
Behöver man grönsaker över huvud taget?
Om man begränsar sin kost extremt, inte bara från frukt/grönsaker/bär, men även från nästan alla livsmedel som finns, så verkar man ju klara sig på väldigt få livsmedel. I mitt exempel på 5 livsmedel får man i sig alla vitaminer och mineraler, fullvärdigt protein, och en riklig blandning av fetter (äggula).
Säg att man saknar någon fettsyra, kanske omega-3, då borde väl det fungera super att ta omega-3-tillskott, eller vid andra fettsyror, hälla ner lite olivolja maten.
Leverpastej
http://matkalkyl.se/se-leverpastejbredbarfettca24.php
Kokt Ägg
http://matkalkyl.se/se-aggkonventionelltkokt.php
Kaviar
http://matkalkyl.se/se-kaviartypkalles.php
Havregryn
http://matkalkyl.se/se-fiberhavregrynfullkornangprep.php
Hårdost
http://matkalkyl.se/se-osthardostfett31.php
Räcker det med att "bara" täcka RDI för vitaminer och mineraler, protein och fetter, eller behöver man en variation av antioxidanter(som man inte kan få i sig med en enformig kost då det väl finns tusentals på tusentals olika antioxidanter)?
Ja, du kommer överleva. Men det betyder inte att det är nyttigt. Man måste ju tänka på att samtidigt som man inte bör få i sig för lite av något bör man inte heller få i sig för mycket av olika saker. Processat rött kött, som leverpastej, är förknippat med en mängd riskfaktorer för hjärta, cancer och så vidare. Små risker om man äter det ibland, men det blir ett större problem om du ska äta det varje dag. Samma sak med hårdost och kopplingen kalcium och prostatacancer och så vidare. Ska du byta ut grönsaker mot andra typer av livsmedel får du räkna med att de flesta sådana kommer med någon form av hälsonackdel vid för stort intag, något som man oftast inte har kunnat se vid högt intag av grönsaker.
Frågan är snarare:
Vilken sallad ger mest bang for the buck?
Leverpastej!
http://matkalkyl.se/se-leverpastejbredbarfettca24.php
På riskakor, mackor, kex, etc.
Leverpastej är guld.
Läs bakpå pastejen hur mkt lever den innehåller. De flesta har 30%, vissa neråt 17%. Pastejköket Mustig och smakrik har 50%.
Man ska inte glömma att vissa animaliska livsmedel är sprängfyllda av näring.
Grislever
http://i59.tinypic.com/21504lw.png
Lax
http://i61.tinypic.com/24gn1j6.png
Broccoli
http://i62.tinypic.com/xaxt82.png
Har svårt att få i mig tillräckligt med vitamin A från kosten. Har kollat upp mina dagliga mikronutrienter och jag får i mig över RDI av allt utom vitamin A. Nu under deff är det svårt att få in mycket mjölk i min 2200-kcal diet, morötter är jag allergisk mot och tonfisk äter jag helst inte varje dag.
Någon optinisse som kan hjälpa en annan på traven hur jag kan få i mig vitamin A på ett enkelt sätt?
Vitamin A är fettlöslig och lagras i levern. Du behöver inte inta den varje dag. Några leverpastejmackor i veckan räcker utmärkt.
50 gram färsk spenat ger 93% av RDI och 156% av RDA.
Hur är det med näringsvärdena generellt vid konserverad hackad spenat som man dessutom tillagar en runda?
JacobHeitmann
2014-06-30, 18:38
Av vad?
Jag fick faktiskt kolla upp det och 5000 IU vitamin A (55 gram färsk spenat) är baserat på retinol, så det gäller inte spenat. Man behöver faktiskt 18000 IU av beta-karoten eller 36000 IU av alfa-karoten och beta-cryptoxanthin för att uppnå den rekommenderade intaget av "retinol activity equivalents" (RAE) på 900 mcg. 900 RAE är då från leverpastej ungefär 3000 IU av vitamin A som är Recommended Dietary Allowance (RDA) per dag.
Det behövs då med andra ord ca 200g av färsk spenat för att uppnå 900 RAE enligt Nutrition Data (http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2626/2).
Jag tror ingen förstår min dåliga meningsuppbyggnad nu så här ett citat istället:
An RAE cannot be directly converted into an IU without knowing the source(s) of vitamin A. For example, the RDA of 900 mcg RAE for adolescent and adult men is equivalent to 3,000 IU if the food or supplement source is preformed vitamin A (retinol). However, this RDA is also equivalent to 6,000 IU of beta-carotene from supplements, 18,000 IU of beta-carotene from food, or 36,000 IU of alpha-carotene or beta-cryptoxanthin from food. So a mixed diet containing 900 mcg RAE provides between 3,000 and 36,000 IU of vitamin A, depending on the foods consumed.
http://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/#h2
Hur är det med näringsvärdena generellt vid konserverad hackad spenat som man dessutom tillagar en runda?
När det kommer till vitamin Afryst och kokt (http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2631/2) eller från konserverad (http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2629/2), är det ingen större skillnad, 200g och du har fått i dig tillräckligt för dagen. Men det är få som äter den mängden bladgrönt och därför är en variation av grönsaker roligare att äta.
Generellt sett förloras det alltid lite näringsämnen vid behandling och förvaring, men inget att tänka på. Råa grönsaker är alltid bäst pga fytonäringsämnena.
Jag får väl erkänna att jag själv trivs nåt enormt med att hitta mina "standardrätter" där jag försöker kompromissa mellan så komplett näringsprofil som möjligt, smakupplevelse, välbefinnande, prestation och smidighet (att tillaga och ha med sig). När jag väl hittar en optimal kompromiss mellan dessa faktorer vill jag hålla den maträtten som en konstant rutin i mitt liv. Vecka ut och vecka in. Ibland kanske man gör småjusteringar men man utgår alltid från nån grundmall. Isåfall är jag mer äventyrlig på helgen.
Skulle jag hitta på ny maträtt inför varje dag (vilket många eftersträvar!) hade min livskvalité sjunkit enormt. Jag vill gärna slippa göra det. Min poäng är att jag faktiskt slipper det om min enformiga kost är näringsriktig.
Min köttfärslåda är fortfarande god även om jag ätit 200 portioner av den på ett år.
Amen.
Här (http://www.cdc.gov/pcd/issues/2014/13_0390.htm) är en ranking baserat på nutrients/kcal. Problemet är ju att listan av näringsämnen som tas med i beräkningen är begränsad.
När någon kommit fram till ett minimum av grönsaker som ändå täcker upp allt så kan han väl hojta så jag slipper tänka :)
/Byter-lunchmat-en-gång-om-året
När någon kommit fram till ett minimum av grönsaker som ändå täcker upp allt så kan han väl hojta så jag slipper tänka :)
/Byter-lunchmat-en-gång-om-året
Beror på vad man äter i övrigt. Man kan inte dela upp det i "grönsaker, fett och protein". Äter man lax eller kyckling så får man olika förutsättningar för vad resten av maten bör innehålla...
Sen om det räcker med de essentiella vitaminerna och mineralerna, eller om man bör få i sig andra av de tusentals ämnen som finns vet man ju faktiskt inte heller...
Jag tror en bra allmänrekommendation är att blanda. Hellre lite av många grönsaker. Blanda färger. Morötter, broccoli, grönkål, spenat, paprika, lök, blomkål etc.
Beror på vad man äter i övrigt. Man kan inte dela upp det i "grönsaker, fett och protein". Äter man lax eller kyckling så får man olika förutsättningar för vad resten av maten bör innehålla...
Sen om det räcker med de essentiella vitaminerna och mineralerna, eller om man bör få i sig andra av de tusentals ämnen som finns vet man ju faktiskt inte heller...
Jag tror en bra allmänrekommendation är att blanda. Hellre lite av många grönsaker. Blanda färger. Morötter, broccoli, grönkål, spenat, paprika, lök, blomkål etc.
Du missade hela diskussionen på föregående sidor om att det finns folk som inte gillar att blanda utan bara vill ha ett minimum som täcker upp allt?
Du missade hela diskussionen på föregående sidor om att det finns folk som inte gillar att blanda utan bara vill ha ett minimum som täcker upp allt?
Japp :)
Du missade hela diskussionen på föregående sidor om att det finns folk som inte gillar att blanda utan bara vill ha ett minimum som täcker upp allt?
Det finns två delar, en där det handlar om så lite som möjligt och en del som handlar om att äta samma mat varje dag. Den första är svår, den andra är något så när enkel.
Gäller det bara en lunch och man tror man ligger lågt på grönsaker i övrigt så är frysta grönsaksblandningar utmärkta men om man inte gör några större missar i övrigt så kan man äta precis så mycket eller lite grönsaker man har lust med.
Om jag t ex skulle vara tvungen att bara äta en maträtt i en längre period så skulle det antagligen bli en enkiloschili.
Ungefär ett kilo av varje:
Lök
Tomat
Morötter
Bönor (inte gröna)
Nöt eller fläskkött
Kyckling
Tillsätt dessa i slutet:
Paprika
Frysta ärtor (de gröna)
Fryst majs
Rapsolja för allt som ska brynas och en skvätt extra i grytan.
Vitlök, kryddor etc.
Servera med pasta, ris eller bröd till.
Mjölk som måltidsdryck.
Jag skulle vara less på det efter ett tag men äter jag bara det resten av livet så äter jag bättre än en stor del av befolkningen i världen.
Den laddningen över hur lång tid? 7 kg grönt + 2 kg kött. Hur många matlagningssessioner skulle det bli? :p
Den laddningen över hur lång tid? 7 kg grönt + 2 kg kött. Hur många matlagningssessioner skulle det bli? :p
Jag har inte räknat på näringsinnehåll men mellan tummen och pekfingret är det mat för 12-14 dagar. 600-700 g grönsaker/dag är ganska så lagom. Om jag ids så kanske jag räknar på det och ser om det är så heltäckande som det ser ut att vara.
Det blir en session och sen värmer man bara maten, ris/pasta och/eller bröd får man kanske fylla på med då och då.
Z_bumbi det där lät ju inte allt för avancerat och nu blev jag sugen på chili. Kanske dags att byta... Tack.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.