Visa fullständig version : Riskokare - kan ni berätta lite om era erfarenheter?
Ni som har riskokare, kan ni berätta lite om era erfarenheter. Blir det bra eller är det bättre att koka som vanligt?
Vad har ni för modeller och vad är bra respektive dåligt med dem?
Stort tack för svar!
Jag har en riskokare köpt från nån asiatbutik. Tycker det är 1000 ggr smidigare att bara hälla ner ris och vatten och trycka på knappen. Lätt att diska också. Såfort riset är klart går den över till varmhållning utan att bränna riset. Men man måste hålla koll på hur mycket vatten man häller i så det inte blir gröt, riskokaren kan liksom inte känna av det själv.
Förresten, har haft ett antal västerländska riskokare innan. De brände fast och var ett helvete o diska. Dyra var de också. Sen köpte jag denna importerade, riktigt ful är den också, och den har gett mig fantastiskt ris i snart ett år nu.
Hade riskokare men kör nu med en sån här
http://www.tupperware.se/xchg/nordics/hs.xsl/954.html
Tycker den funkar skitbra.
Köpte min på Netto för under hundralappen. Tror att det är en Melissa.
Trots att det verkligen är en budgetapparat gör den sitt jobb strålande. Riset blir alltid perfekt och det kokar aldrig fast. Lätt att rengöra och det är riktigt skönt att inte behöva passa kokaren alls eftersom den slår över på varmhållning direkt när riset är klart. Jag kommer aldrig koka ris på det traditionella sättet igen och ser ingen anledning att köpa en dyrare produkt.
luckyboi
2014-05-16, 14:23
http://www.obhnordica.se/riskokare-43.aspx?ProductID=1752
Har haft en sådan sen 4 år tillbaka, måste kokat några 100 laddningar ris i den. Fungerar helt klockrent, väldigt prisvärd, bränns aldrig vid och väldigt lätt att diska. Rekommenderar starkt!
Har en likadan som XXXL. Grymt bra!
Hade en Honda, var inte nöjd. Nu kör jag Volvo
Skaffa en riskokare om du ska hantera ris. Lär dig dessutom tvätta och blötlägga riset innan du ska koka det (oavsett om du kör kokare eller kastrull) det gör under för smaken.
Har någon standard japansk modell som min kusin tog med sig från Japan. Fungerar hur bra som helst, kostade ingenting och bränner aldrig fast.
Arne Persson
2014-05-16, 15:03
Toyota är utmärkta riskokare.
Jag VISSTE att det skulle komma kommentarer i stil med Påven och Arnes.... men glömde att vara tydlig.... att jag aldrig lär mig . . . :laugh:
http://www.obhnordica.se/riskokare-43.aspx?ProductID=1752
Har haft en sådan sen 4 år tillbaka, måste kokat några 100 laddningar ris i den. Fungerar helt klockrent, väldigt prisvärd, bränns aldrig vid och väldigt lätt att diska. Rekommenderar starkt!
Har också en sån. Den är funkar, men man måste själv slå om från "cook" till "warm" när det börjar koka. Eller så är det jag som gör fel (snälla berätta!).
Kört riskokare i några år nu, gör jag bara en portion ris så kokar jag i kastrullen för det blir mindre disk men annars kör jag den. Fungerar hur bra som helst. Mitt tips är att även köpa stora rispåsar från asiataffärer, billigare och bättre kvalité (oftast). Samt att dom brukar ha instruktioner på hur mycket vatten mot ris man ska ha i riskokare just för det riset.
Ett annat tips som någon annan skrev är att göra rent riset från stärkelse innan det kokas. Ha det i en bunke, häll på massa vatten och dra runt. Är vattnet grumligt så gör om tills det är helt klart, då är riset rent.
Låt även riset stå på "warm" i runt 10minuter efter det har kokat klart.
Har också en sån. Den är funkar, men man måste själv slå om från "cook" till "warm" när det börjar koka. Eller så är det jag som gör fel (snälla berätta!).
Njae det ska ju koka ett tag, cook till warm ska den automatiskt göra själv när den känner av att vattnet är borta. Annars är det något fel på riskokarn. Det man måste lära sig är hur mycket vatten till riset man ska ha. Annars ska riskokarn sköta resten.
Njae det ska ju koka ett tag, cook till warm ska den automatiskt göra själv när den känner av att vattnet är borta. Annars är det något fel på riskokarn. Det man måste lära sig är hur mycket vatten till riset man ska ha. Annars ska riskokarn sköta resten.
Åfan! Jag började göra som jag beskrev eftersom jag märkte att det kokade över efter ett tag. Kokar en batch as we speak, så ska prova att inte byta läge själv.
Om du ska göra ris ofta och vill ha perfekt resultat varje gång, så ska du investera i en riktigt riskokare, inte skiten med värmelement som de säljer här i Sverige.
http://www.yumasia.co.uk/
http://www.yumasia.co.uk/image/cache/data/rice%20cookers/tsq10%20(2)-450x450.jpg
http://www.yumasia.co.uk/tsq10
Kostar lite drygt 2600:- kronor med frakt, men du får en riskokare som kommer göra det bästa ris du någonsin ätit :)
Ful som stryk, men riktigt bra. Köp en med riktigt lock som går att stänga igen och inte en med glaslock.
http://i.imgur.com/3CKt43Ml.jpg?2
Kafka, hur gick det och hur doserar du för att få det perfekta riset? Kokaren fråh OBH Nordica verkar vettig...
Åfan! Jag började göra som jag beskrev eftersom jag märkte att det kokade över efter ett tag. Kokar en batch as we speak, så ska prova att inte byta läge själv.
För mycket vatten/ris eller både och isf om det kokar över.
Varför köper man ens riskokare? Duger inte vanlig kastrull?
Om du ska göra ris ofta och vill ha perfekt resultat varje gång, så ska du investera i en riktigt riskokare, inte skiten med värmelement som de säljer här i Sverige.
http://www.yumasia.co.uk/
http://www.yumasia.co.uk/image/cache/data/rice%20cookers/tsq10%20(2)-450x450.jpg
http://www.yumasia.co.uk/tsq10
Kostar lite drygt 2600:- kronor med frakt, men du får en riskokare som kommer göra det bästa ris du någonsin ätit :)
Hur är dom att diska? Går det att ta ut själva behållaren?
Varför köper man ens riskokare? Duger inte vanlig kastrull?
Satt också och fundera på detta. Vad är poängen? Koka i kastrull är ju lika enkelt?
Kafka, hur gick det och hur doserar du för att få det perfekta riset? Kokaren fråh OBH Nordica verkar vettig...
Riset blev bra. Tack Snobbe!
Satt också och fundera på detta. Vad är poängen? Koka i kastrull är ju lika enkelt?
Nej. Med en riskokare slänger du i vatten + ris och sen kan du släppa det helt. Det finns ingen risk att det kokar över och det finns ingen risk att det blir bränt om du skulle somna och vakna en timme senare. Jag säger absolut inte att det är svårt att koka ris i kastrull men lika lätt är det inte.
Jag har en äggkokare också för övrigt :D
Varför köper man ens riskokare? Duger inte vanlig kastrull?
Det är väl som med vattenkokare, energieffektivare?
Hur är dom att diska? Går det att ta ut själva behållaren?
7RNX0LB-c2k
Nej. Med en riskokare slänger du i vatten + ris och sen kan du släppa det helt. Det finns ingen risk att det kokar över och det finns ingen risk att det blir bränt om du skulle somna och vakna en timme senare. Jag säger absolut inte att det är svårt att koka ris i kastrull men lika lätt är det inte.
Jag har en äggkokare också för övrigt :D
Lol.
Lägg till detta på inköpslistan också:
Smörstekare
Pastakokare
Potatiskokare
Tomathackare
Rövtorkare
:D
Lol.
Lägg till detta på inköpslistan också:
Smörstekare
Pastakokare
Potatiskokare
Tomathackare
Rövtorkare
:D
Ris är klart knepigare än pasta & potatis, blir onekligen lättare om man har en induktionsspis där man faktiskt kan kontrollera värmen på ett vettigt sätt, men på en vanlig el-platta så är det ett elände att göra perfekt ris. Finns också ett otal olika sorter av ris som kräver lite olika hantering, Japonica ris lär inte bli något vidare om du tillagar det som Jasminesris, osv.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.