Visa fullständig version : Fullkornspasta som kolhydratskälla
monsa123
2014-05-13, 11:33
Tja,
När jag inte käkar ris, bulgur eller potatis så blir det ofta fullkornspasta (penne t.ex.). Hur pass bra är det egentligen (före/efter träning) eller bara i allmänhet. 300-350 kcal per 100 g ungefär så det är väl ungefär lika mycket kalorier som i jasminris. Vad säger ni? Riktigt gott och enkelt och passar perfekt till kyckling, vilket det oftast blir.
King Grub
2014-05-13, 11:36
Hur pass bra är det egentligen
Runt 19, mer på röda dagar.
Det går inte att svara på "hur bra"-frågor.
monsa123
2014-05-13, 11:50
Runt 19, mer på röda dagar.
Det går inte att svara på "hur bra"-frågor.
Kan man inte sätta det i relation till andra kolhydrater då som man gör med proteinkällor.
MuskelMasen
2014-05-13, 11:53
Runt 19, mer på röda dagar.
Har hört att det är mera runt 19,5 när det är skottår och fullmåne!
Smulans283
2014-05-13, 11:54
Cous cous då?? :)
King Grub
2014-05-13, 11:57
Kan man inte sätta det i relation till andra kolhydrater då som man gör med proteinkällor.
Näringsvärden då, men det är ju bara att titta på förpackningens deklaration.
monsa123
2014-05-13, 12:39
Näringsvärden då, men det är ju bara att titta på förpackningens deklaration.
Mm, det är det jag brukar göra.
Finns flera trådar här på kolo som man avgör vad som är "bra", "Nyttigt" osv..
Ät på med din pasta :)
MatteÖhult
2014-05-13, 13:03
hur skiljer sig fullkorns pastas GI jämfört mot vanlig pastas?
Vad är det för skillnad, mer fibrer?
Något lägre GI, mer fibrer, antioxidanter och övriga näringsämnen i fullkornspasta.
http://lmgtfy.com/?q=varf%C3%B6r+%C3%A4r+fullkorn+nyttigare
MatteÖhult
2014-05-13, 13:28
Något lägre GI, mer fibrer, antioxidanter och övriga näringsämnen i fullkornspasta.
http://lmgtfy.com/?q=varf%C3%B6r+%C3%A4r+fullkorn+nyttigare
Absolut vet jag varför man googlar och hur man gör det, passade bara på att ställa en vettig fråga så att inte TS tråd har varit i onödan och så att TS även får lite kunskap, för jag antar att det var lite av detta som han var ute efter med sin trådstart.
Något lägre GI, mer fibrer, antioxidanter och övriga näringsämnen i fullkornspasta.
http://lmgtfy.com/?q=varf%C3%B6r+%C3%A4r+fullkorn+nyttigareDen där googlingen är väl relativt värdelös.
Mer fibrer betyder inte per automatik bättre. Samma med antioxidanter.
vicarious
2014-05-13, 13:35
Sätt det i förhållande till hur mycket fibrer du får i dig från din övriga kost. Fibrer är bra men för mycket kan ställa till problem för mage och tarmar.
Den där googlingen är väl relativt värdelös.
Mer fibrer betyder inte per automatik bättre. Samma med antioxidanter.
Nej, det har jag inte påstått heller. Dock finns det stöd för hälsofördelar av en kost med stor del fullkornsprodukter, b.la. minskad risk för diabetes och olika cancerformer.
Nej, det har jag inte påstått heller. Dock finns det stöd för hälsofördelar av en kost med stor del fullkornsprodukter, b.la. minskad risk för diabetes och olika cancerformer.Stor del eller större del än vad gemene man äter?
monsa123
2014-05-13, 13:59
Jag kan lägga till att jag i princip ALDRIG äter vanlig pasta längre om det inte är någon lyxmåltid med typ Tagliatelle eller färsk pasta. Annars älskar jag fullkornspasta och ätit det sedan flera år tillbaka. Penne, snabbmakaroner, spaghetti. Allt i fullkorn. Tycker t.o.m. att det smakar bättre.
Stor del eller större del än vad gemene man äter?
Alla studier jag har sett visar högre skyddande effekt på diabetes och cancer ju högre fiberintag. Jag har aldrig sett en övre gräns nämnas.
Med det inte sagt att jag tror man kan äta hur mycket fullkorn som helst. Ett stort fiberintag och högt intag fytinsyra kan kan ställa till problem med magen.
Ett stort fiberintag och högt intag fytinsyra kan kan ställa till problem med magen. Bortsett från det har jag aldrig sett uppvisade nackdelar med fullkornsprodukter.Nu frågade jag dock om fördelarna och när dom sågs :)
Insåg det, editade min post. Sen är det ju svårt att säga då jag inte tror någon studie gjorts med extremt fiberrika dieter eftersom det är ointressant ur folkhälsoperspektiv.
Insåg det, editade min post. Sen är det ju svårt att säga då jag inte tror någon studie gjorts med extremt fiberrika dieter eftersom det är ointressant ur folkhälsoperspektiv.Det intressanta torde vara att se hur det påverkar med fullkorn inom rekommendationerna jämfört med betydligt mer.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.