Visa fullständig version : Databaser över näringsinnehåll.
Frågan kommer upp med jämna mellanrum, vad innehåller det här och det här och det här och..
Hos livsmedelsverket finns det mesta i matväg med.
http://www7.slv.se/Naringssok/
Det finns även specialtabeller för vilka typer av fett, aminosyror, och kolhydrater livsmedel innehåller, dessa hittar man under just Specialtabeller i listen till vänster. Kräver tillgång till excel.
En svensk sida med en hel del info om olika livsmedel
http://www.livsmedelssverige.se/hem.html
En svensk sida om fisk
http://www.svenskfisk.se/
En finsk sida
http://www.fineli.fi/index.php?lang=sv
Hittar man inte det man letar efter så kan man kolla på http://www.nal.usda.gov/fnic/cgi-bin/nut_search.pl som är den amerikanska motsvarigheten, allt går inte att jämföra då det är olika regler för matframställningen men mycket är identiskt.
Här är en länk som blädrar ganska smidigt i länken ovan http://www.diet-data.com/ (OBS! En popup kan dyka upp.)
Mall för beräkning av energi-, protein-, kolhydrat-, och fettinnehåll i maten:
http://www.kolozzeum.com/kolozzeum/showthread.php?t=27177&highlight=excel
Enklare tabeller finns det hos t ex där det även finns gi-tabller.
http://www.paulun.se/paulun.asp
Gi-tabeller finns det även på
http://www.glycemicindex.com/
http://www.calvin.biochem.usyd.edu.au/GIDB/searchD3.htm
http://coldcure.com/html/glycemicindex.html
http://www.mendosa.com/index.html
Recept som redan är färdigräknade.
http://www.ihv.uu.se/kokboken/
Man får självklart fråga i alla fall men det kan ju vara smidigt om man vill kolla upp lite fler matvaror på en gång att veta var man ska leta.
En annan bra länk till GI-värden är american journal of clinical nutritions hemsida som har artiklar/resultat från studier som publicerats i tidningen.
www.ajcn.org
sök på "International table of glycemic index and glycemic load values: 2002" som keyword.
Tabellen är en sammanställning av många studier som gjorts världen över. Vad som är intressant är att förutom GI-värdena så tar de upp hur många medverkande det varit i studien mm. Många av GI resultaten baseras på ganska små undersökningar.... dvs ger osäkra resultat.
OBS! Tabellen kan vara ganska svår att tyda, men ger en bra bakgrund.
Hos livsmedelsverket finns det mesta i matväg med.
http://www.slv.se/default.asp?FrameLocation=/templatesSLV/ldb_search____6242.aspJag har gjort en stor upptäckt: Ovan citerade adress är rätt svårt att komma ihåg. Därför(?) har SLV lagt in följande kortare version:
http://www.slv.se/ldb
LDB som i LivsmedelsDataBasen. Fyndigt.
christian
2004-08-15, 17:29
www.mendosa.com har även en II-tabell.
Internet sidan:
http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/
Kan också laddas ner till PC, Mac eller PDA:
http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/srch/search.htm
Ger också aminosyra profiler.
Om folk gillade paulúns "komponera din måltid" som nu är borta så finns samma lista på denna sidan:
http://www.maxx.nu/holjegym/kost/maltid.htm
EiseltUK
2006-09-29, 19:07
Här är även en med en hel del roliga funktioner:
http://www.nutritiondata.com/
Här finns en annan intressant sajt:
http://www.miljomat.se
Du kan näringsvärdesberäkna dina recept och samtidigt få kommentarer kring huruvida ingredienserna är miljövänliga eller ej. Plus att det finns en databas över näringsinnehållet i livsmedel (samma information som i som livsmedelsverkets listor).
Åse Columbus
2007-05-12, 12:47
http://www.primavi.se/maten.pdf
http://www.staffanlindeberg.com/
http://www.paleofood.com/foodlist.htm
lite tillägg.............*popcorn*
http://www.näringsämnen.se/
www.livsmedel.org
tabellvisning av livsmedelsverkets databas, med lite andra sökningsmöjligheter
Jag hittar inte C-vitamain på slv.se :(
EDIT@@@
www.livsmedel.org
tabellvisning av livsmedelsverkets databas, med lite andra sökningsmöjligheter
Ty, c-vitamin fanns där! :D
Eddie Vedder
2009-01-04, 07:38
Jag hittar inte C-vitamain på slv.se :(
Jo det finns t.o.m. från början utan att man behöver lägga till det.
Askorbinsyra. Att det väljer ordet askorbinsyra kanske kan tyckas lite onödigt, databasen skall ju trots allt vara så enkel som möjligt för majoriteten tycker jag och då hade ju C-vitamin faktiskt varit lämpligt ävenom askorbinsyran är mer "akademiskt korrekt".
Jo det finns t.o.m. från början utan att man behöver lägga till det.
Askorbinsyra. Att det väljer ordet askorbinsyra kanske kan tyckas lite onödigt, databasen skall ju trots allt vara så enkel som möjligt för majoriteten tycker jag och då hade ju C-vitamin faktiskt varit lämpligt ävenom askorbinsyran är mer "akademiskt korrekt".
Okej :) ^^
Har dykt upp ett nytt hinder :O!
Söker man på fläskfilé så kommer det upp:
Fläskfilé gris - 107kcal/100g
Fläskfilé gris stekt i skivor 155kcal/100g
Så köttet innehåller alltså mer kcal efter man stekt det?
Ska man väga köttet innan tillagning eller efter?
Om det är innan, vilken av Fläskfilé näringsvärderna ska man kolla på?
Tacksam för svar!
Mvh Kim
Okej :) ^^
Har dykt upp ett nytt hinder :O!
Söker man på fläskfilé så kommer det upp:
Fläskfilé gris - 107kcal/100g
Fläskfilé gris stekt i skivor 155kcal/100g
Så köttet innehåller alltså mer kcal efter man stekt det?
Ska man väga köttet innan tillagning eller efter?
Om det är innan, vilken av Fläskfilé näringsvärderna ska man kolla på?
Tacksam för svar!
Mvh Kim
Bump :confused:
King Grub
2009-05-06, 10:26
Det står ju: det andra värdet gäller stekt. Väger du stekt, använd det. Vad är oklart?
100 gram kött ger inte mer kcal efter stekning, men det väger heller inte 100 gram längre. 100 gram stekt kött vägde mer än 100 gram före stekning.
Det står ju: det andra värdet gäller stekt. Väger du stekt, använd det. Vad är oklart?
100 gram kött ger inte mer kcal efter stekning, men det väger heller inte 100 gram längre. 100 gram stekt kött vägde mer än 100 gram före stekning.
Tack så mycket! *cupid*
vet inte riktigt hur Jag tänkte.:em:
Mvh Kim
Om man jämför "Kyckling m skinn stekt" med bara "kyckling" då?
Det står 18,7g fett/100g på stekt och 3,1 för den ej tillagade.
respektive 289kcal/100g och 115kcal/100g.
Varför ökar inte fetthalten linjärt med kcal per 100g?
Räknar dom inte med skinn när kycklingen inte är tillagad?
Eller har dom i den steka tagit, t.ex, rapsolja med i beräkningen på fetthalten?
Finns säkert nått simpelt svar, som jag lyckas undgå :(
Tacksam för svar!
Mvh Kim
King Grub
2009-05-06, 14:58
Jämför du samma delar nu då?
Stekt bröstfilé med skinn:
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=7529&lang=sv
Stekt bröstfilé utan skinn:
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=7530&lang=sv
Otillagad bröstfilé utan skinn:
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=11565&lang=sv
Hos livsmedelsverket finns det mesta i matväg med.
http://www.slv.se/ldb
Det finns även specialtabeller för vilka typer av fett, aminosyror, och kolhydrater livsmedel innehåller, dessa hittar man under just Specialtabeller i listen till vänster. Kräver tillgång till excel.
Är det jag som är blind eller har aminosyra-delen tagits bort? Jag kan välja att visa olika fettsyror, vitaminer, mineraler och annat men inte få fram aminosyra-profiler. Jelp.
Eddie Vedder
2009-08-21, 18:23
Är det jag som är blind eller har aminosyra-delen tagits bort? Jag kan välja att visa olika fettsyror, vitaminer, mineraler och annat men inte få fram aminosyra-profiler. Jelp.
Du är inne på fel sida. Specialtabellerna finner du i kolumnen till höger på den här sidan (http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Livsmedelsdatabasen-/Specialtabeller/).:thumbup:
Du är inne på fel sida. Specialtabellerna finner du i kolumnen till höger på den här sidan (http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Livsmedelsdatabasen-/Specialtabeller/).:thumbup:
Japp, det måste jag ha varit. Stort tack iaf, Eddie!
Vet inte om detta är rätt tråd för frågan, men det jag hittar ingen bättre och det känns dumt att starta en ny för en enkel fråga. Jag är iaf konfunderad över fetthalten på en fetaost jag köpte. Det står "Fett i. Tr. 48%" och "fetthalt i vet 21%". Hur ska man tolka det? Är det 48% fett om den är helt torr de menar?
Ingen som kan lösa mitt ostmysterie?
WHITEFOLKS
2009-09-17, 07:15
Ja det är någon sorts torr form de räknar på då. De märker så i vissa länder.
Grafisk visning av aminosyrasammansättning.
http://www.proteinkvalitet.se/
Kampilan
2010-05-19, 12:25
Som hjäp här måste jag bara få säga att www. matdagboken.se är ett fantastist verktyg. Jag har själv bara precis börjat använda denna sida men den innehåller matdagbok direktlänkad till livsmedelsverkets kaloritabell, räknar ut allt du äter, ditt dagsbehov, rubbet. Lättanvänt och gratis. Fantastisk hjälp till mig för kosthållningen . :)
http://caloriecount.about.com/
Helt ok amerikansk sida. Går man in på "exercise" i menyn kan man beräkna hur mycket olika typer av aktiviteter bränner också.
JacobHeitmann
2011-01-17, 02:45
http://spaz.ca/cronometer/
Grymt bra program som du har på datorn. Uppdateras automatiskt till senaste versionen.
miljomat.se är en ganska bra sida.
Livsmedelsdatabasen finns som app till iphone. Innehåller livsmedelsverkets databas över livsmedel. Trevlig app.
Det finns ett galet bra program som heter Dietist XP. Finns i princip allt man stoppar i sig i världen där med tabeller, dagsförbrukning etc. Vet ej om det finns en gratisversion eller nerladdningsbar.
bustz0rz
2011-09-11, 20:53
Livsmedelsdatabasen finns som app till iphone. Innehåller livsmedelsverkets databas över livsmedel. Trevlig app.
Även till android!
http://kostbevakningen.se/ (http://kostbevakningen.se/?foodinput=Pizzadeg+%0D%0A25+g+j%C3%A4st%0D%0A2.5+ dl+vatten%0D%0A2+msk+olivolja%0D%0A0.5+tsk+salt%0D %0A8+dl+vetemj%C3%B6l%0D%0A%0D%0AFyllning%0D%0A200 +g+krossade+tomater%0D%0A140+g+bacon%0D%0A1+tsk+sa lt%0D%0A3+tomater%0D%0A1+r%C3%B6d+l%C3%B6k%0D%0A10 0+g+champinjoner%0D%0A0%2C3+zucchini%0D%0A2+msk+ba silika%0D%0A2+msk+oregano%0D%0A8+dl+riven+ost%0D%0 A) (Exempel: pizza)
Barbastark
2013-06-05, 14:11
http://kostbevakningen.se/ (http://kostbevakningen.se/?foodinput=Pizzadeg+%0D%0A25+g+j%C3%A4st%0D%0A2.5+ dl+vatten%0D%0A2+msk+olivolja%0D%0A0.5+tsk+salt%0D %0A8+dl+vetemj%C3%B6l%0D%0A%0D%0AFyllning%0D%0A200 +g+krossade+tomater%0D%0A140+g+bacon%0D%0A1+tsk+sa lt%0D%0A3+tomater%0D%0A1+r%C3%B6d+l%C3%B6k%0D%0A10 0+g+champinjoner%0D%0A0%2C3+zucchini%0D%0A2+msk+ba silika%0D%0A2+msk+oregano%0D%0A8+dl+riven+ost%0D%0 A) (Exempel: pizza)
4000kcal :O Låter ju utvecklingsstrört högt
Hej, Tack för att dela, verkligen bra för mig, så jag upprätthålla en hälsosam livsstil, med förståelse för många andra
Länge sedan någon postade här nu, men, en del av sidorna är nere...
Räkna macros kan man nog göra på något enklare sätt med nån app, men jag söker en tjänst som räknar ut vitaminer/mineraler (i %RDI) i en maträtt baserat på innehållet... livsmedelsverkets databas verkar ju jättebra, men det blir ju orimligt att räkna ut allt själv (finns så många mikronutrienter).
minmat.net uppfyller mina önskningar verkar det som (har inte provat än dock) men det kan vara bra att kolla på flera (om det är någon diskrepans) eller bara ha några att välja på.
TrixxaRn
2014-02-03, 21:18
Fatsecret använder jag till mina matloggar, finns en mängd kosttillskott med :)
vet inte om ngn postat dessa sidor men
http://www.fatsecret.se/kalorier-n%C3%A4ring/search?q=banan
http://kostbevakningen.se/?foodinput=3%20dl%20mj%C3%B6lk
dessa är hyfsade. :D
martin89ek
2015-04-27, 21:36
Tror inte jag såg http://matkalkyl.se/livsmedel.php listat här.
edit. Doh tänkte inte på att den använder Livsmedelsverkets Livsmedelsdatabas som var listat :P
Hubert99
2015-06-29, 06:45
Jag gillar Livsmedelsinfo (http://livsmedelsinfo.nu/soklivsmedel.aspx).
Den använder livsmedel från både Livsmedelsverket och Fineli och har trevliga funktioner för sökning, filtrering och sortering. Lätt att hitta och jämföra livsmedel.
Riktigt bra sida Hubert99
Stan Carley
2019-03-19, 10:33
Vet någon om det finns någon sida som har koll på allt 7/11 säljer?
Dom borde ju ha en egen tycker jag men det känns som att deras hemsida är väldigt dålig.
Exempel: https://www.7-eleven.se/i-butiken/fika/ den sidan borde visa alla alternativ av fika som säljs och information om vad dom olika alternativen innehåller, men istället är det bara en kort text om att fika är gott...
Vem kan veta vad kroppen tar upp av Yacon?
det är en knöl släkt med jordärtskockan men det intressanta är att utuben påstaår att man ej kan ta upp sockret?
Ätes som potatis eller rå.
Har planterat 5 st men funderar på att köpa in 100st, om den är så bra borde den vara grym till diabetiker?
Men vem kan veta?
PenileWombat
2020-01-26, 14:50
Flera av länkarna i första inlägget fungerar inte. Dags för en uppdatering?
Här är Livsmedelsverkets Näringssök tex:
http://www7.slv.se/soknaringsinnehall
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.