handdator

Visa fullständig version : Vill göra egen barbecuesås m. pulled chicken, behöver råd.


Sohlsken
2014-03-23, 19:07
Vad jag har förstått så brukar man basera barbecuesås på passerade tomater och tomatpuré, kanske tillsätta honung alt. råsocker, äppelcidervinäger och sedan är det bara att köra på vilka kryddor man känner för.

Är det någon som har tips utöver detta?

Jag vill ha den så "clean" och naturlig som möjligt, men jag är nyfiken på vilka kryddor som gör det mest "barbecueaktigt" och vad ni andra har experimenterat me!

Även är jag nyfiken på hur man gör pulled chicken, eller mest vilken del av kycklingen som är bäst att använda. Bör det vara på ben (typ lår) eller kan man lika gärna använda filé? Ska det helst vara en hel kyckling? Vilken temp och hur länge i ugnen?

Tack på förhand, ser fram emot svar! Detta ska definitivt tillagas i veckan!

Mental
2014-03-23, 19:10
Jag gillar att ha i worchestershiresås och lite liquid smoke och någon god chili.

Sohlsken
2014-03-24, 10:40
Jag har sett att det är populärt, lite problematiskt då worchestershiresås gärna har gluten i =/

Hur länge brukar du tillaga? Vilken del av kycklingen? :)

z_bumbi
2014-03-24, 11:09
För fläsk så låter jag lök, morötter, chili, vitlök etc bli mjukt och sen hamnar det i botten av formen tillsammans med tomat, ev bönor och ev kryddor. På det lägger jag köttet och sen regleras vätskemängden med öl, buljong, äpplejuice eller vatten. Jag har inte testat men glögg, cola, cider, plommonjuice osv men det borde också funka.
När köttet är klart så drar jag antingen isär det direkt eller så lyfter jag ut köttet och mosar eller mixar såsen, sen tillbaka med köttet. Är det för mycket vätska så brukar jag också reducera såsen direkt i ugnen.

Alfers
2014-03-24, 12:33
Mer socker och syra än vad man tror behövs iaf. Köpta såser är rena sirapen.
Gå antingen mot rökigt, mustigt eller fruktigt friskt.

Pulled chicken gör jag oftast på bröstfile.
Jag kör med lock eller aluminiumfolie över och som z_bumbi skriver, kör utan lock mot slutet om det är mycket vätska.

Skickat från min GT-S7710 via Tapatalk

Sohlsken
2014-03-24, 14:18
För fläsk så låter jag lök, morötter, chili, vitlök etc bli mjukt och sen hamnar det i botten av formen tillsammans med tomat, ev bönor och ev kryddor. På det lägger jag köttet och sen regleras vätskemängden med öl, buljong, äpplejuice eller vatten. Jag har inte testat men glögg, cola, cider, plommonjuice osv men det borde också funka.
När köttet är klart så drar jag antingen isär det direkt eller så lyfter jag ut köttet och mosar eller mixar såsen, sen tillbaka med köttet. Är det för mycket vätska så brukar jag också reducera såsen direkt i ugnen.

Det är ungefär så vi brukar göra också :) det är hur gott som helst. Hade inte tänkt på att reducera såsen i ugnen, det är ett riktigt bra tips då jag vet att såsen gärna flyr innan maten blir uppäten.

Tack!

Mer socker och syra än vad man tror behövs iaf. Köpta såser är rena sirapen.
Gå antingen mot rökigt, mustigt eller fruktigt friskt.

Pulled chicken gör jag oftast på bröstfile.
Jag kör med lock eller aluminiumfolie över och som z_bumbi skriver, kör utan lock mot slutet om det är mycket vätska.

Skickat från min GT-S7710 via Tapatalk

Ja köpta såser är typ som socker med lite röksmak, så de blir trista. Tycker att Sweet Baby Ray's är helt okej men den är jag ändå allergisk mot, så därför ska jag göra egen. Det är bra att tänka på :)

Funderade på mustigt och kryddigt (chipotle, Sriracha hot sauce och vitlök som kryddning + lök i grytan), det borde funka. Ska bli spännande att experimentera! *popcorn*

Bröstfilé, okej, det har jag. Läste något om att 125 grader i 2.5 timme skulle vara rätt bra, låter det okej? Vi har en bra gryta som är emaljerad på insidan, den har guld för att göra pulled pork.

Sohlsken
2014-03-24, 17:52
Nu har jag gjort barbecuesås, blev riktigt lyckad. Passerade tomater, tomatpuré, honung, äppelcidervinäger och chipotlekrydda. Den blev sådär trevligt rökig och kryddig. La i den med två rejäla kycklingfiléer, ett royal fint skivat gala-äpple och en halv gul lök. Blev lite mycket chipotle men det borde balansera ut.

Tack för era svar :D ska bli jättespännande att se hur det blir om typ 1.5 timme till!

IvarLudvig
2014-03-24, 18:26
Gör den här:http://www.hamburgare.org/chipotle-bbq-sas-mork/ (http://http://www.hamburgare.org/chipotle-bbq-sas-mork/) det är den godaste sås jag ätit i hela mitt liv!

Sohlsken
2014-03-24, 18:30
Gör den här:http://www.hamburgare.org/chipotle-bbq-sas-mork/ (http://http://www.hamburgare.org/chipotle-bbq-sas-mork/) det är den godaste sås jag ätit i hela mitt liv!

Schysst :) tror du man kan byta ut ketchup mot passerad tomat?

IvarLudvig
2014-03-24, 20:08
Om du fyller på med mer socker. Grejen med den där såsen är allt socker. Man kan säga att ketchup är en slags socker ;)

Sohlsken
2014-03-24, 20:23
Tyvärr ville jag ju bort från just tillsatt socker, haha. Ja, ketchup är ett utmärkt sötningsmedel! :D



Utöver att jag lyckades ha i för mycket chipotle tycker jag att första försöket var riktigt lyckat. Tillsatte 30g rörsocker för att balansera, men chipotlen är väldigt stark.

R Scarpa27
2014-03-24, 20:29
denna e fin.
http://www.risbergimport.se/prod/images/tiger_f_l.jpg

En het sötsyrlig ekfatslagrad chilisås med smaktoner av äpple och hickory rökextrakt. Speciellt framtagen för kyckling, fläsk eller nötkött men passar också till lax & scampi. T

R Scarpa27
2014-03-24, 20:32
Tyvärr ville jag ju bort från just tillsatt socker, haha. Ja, ketchup är ett utmärkt sötningsmedel! :D



Utöver att jag lyckades ha i för mycket chipotle tycker jag att första försöket var riktigt lyckat. Tillsatte 30g rörsocker för att balansera, men chipotlen är väldigt stark.

att äta socker är inte farligt i rimliga mängder. sweet chili sauce, ketchup osv ätes varje dag, jag är inte död ännu.

beror ju helt på dagsintaget av kosten.
trycker du inte massa godis och sånt under hela dagen behöver du nog inte oroa för ketchup.

Sohlsken
2014-03-24, 20:38
denna e fin.
http://www.risbergimport.se/prod/images/tiger_f_l.jpg

En het sötsyrlig ekfatslagrad chilisås med smaktoner av äpple och hickory rökextrakt. Speciellt framtagen för kyckling, fläsk eller nötkött men passar också till lax & scampi. T

Den såg väldigt fin ut, finns den i vanlig affär?

att äta socker är inte farligt i rimliga mängder. sweet chili sauce, ketchup osv ätes varje dag, jag är inte död ännu.

beror ju helt på dagsintaget av kosten.
trycker du inte massa godis och sånt under hela dagen behöver du nog inte oroa för ketchup.

Jag vet det, och det är inte av direkta hälsoskäl jag undviker socker.
Det är mer att jag inte gillar känslan i kroppen som medföljer raffinerat socker - mest oro och rastlöshet. Har efter en lång tids experiment kommit fram till att jag mår några procent bättre om jag helt utesluter vitt socker, som det man ofta hittar när det är tillsatt. Sedan öser jag på med honung istället som substitut :) rörsocker får slinka med om det krävs för smaken (som idag, honung is tha shit men ger inte alls samma smak).
Jämfört med min omgivning verkar jag dock ha konstiga smaklökar, både jämfört med yngre, jämnåriga och äldre. Saker smakar bäst i sin naturliga form, med så lite tillsatser som möjligt :) då är det ju lika bra att hålla sig till det, aye?

Sweet chili sauce äter jag dock då och då, det funkar inte med honung :D och Santa Marias är så himla god!