Visa fullständig version : Beef jerky i svamptork?
Någon som provat detta?
finns billiga svamp/frukttorkar att få tag på.
så slipper man mecka med ugnen i så fall.
Sohlsken
2014-03-10, 11:45
Finns det speciella svamp och frukttorkar? Trodde alla var "food dehydrators", i vilket fall det fungerar utmärkt.
Hittade ett recept här där de använder en "mattork": http://www.wikihow.com/Make-Beef-Jerky
Jag skulle kunna prova. Jag har inte provat kött i svamptorken än då jag har byggt en egen torklåda som fungerar bra. Det första försöket blir nog med tunt skivat kött så det inte tar så lång tid.
Finns det speciella svamp och frukttorkar? Trodde alla var "food dehydrators", i vilket fall det fungerar utmärkt.
Hittade ett recept här där de använder en "mattork": http://www.wikihow.com/Make-Beef-Jerky
tänkte att en svamptork var för klen. iom att den heter just frukt/svamptork och inte mat-torkar-apparatur
tack för länken
Jag skulle kunna prova. Jag har inte provat kött i svamptorken än då jag har byggt en egen torklåda som fungerar bra. Det första försöket blir nog med tunt skivat kött så det inte tar så lång tid.
Ja prova gärna!
Jag har inte ännu torkat kött men kapaciteten skulle jag inte vara så orolig för men de flesta torkar för mindre mängder jag har sett bygger på galler och det kan kanske vara svårt att få loss köttet. Torkar vi jordgubbar så har vi t ex alltid utsidan nedåt för att vi ska slippa bända loss varje enskild bit. Detta gäller OBH-Nordicas tork och andra kan vara bättre eller så kanske det krävs att man lossar bitarna innan de hunnit torka fast för att det ska funka.
Att jordgubbar fastnar är annars det enda jag kan anmärka på en tork av det märket eller de är väl små om man ska torka svamp eller äpplen men numera har vi så många i den närmaste familjen att vi kan köra mer än en om vi planerar lite.
Jag har inte ännu torkat kött men kapaciteten skulle jag inte vara så orolig för men de flesta torkar för mindre mängder jag har sett bygger på galler och det kan kanske vara svårt att få loss köttet. Torkar vi jordgubbar så har vi t ex alltid utsidan nedåt för att vi ska slippa bända loss varje enskild bit. Detta gäller OBH-Nordicas tork och andra kan vara bättre eller så kanske det krävs att man lossar bitarna innan de hunnit torka fast för att det ska funka.
Att jordgubbar fastnar är annars det enda jag kan anmärka på en tork av det märket eller de är väl små om man ska torka svamp eller äpplen men numera har vi så många i den närmaste familjen att vi kan köra mer än en om vi planerar lite.
tack för svar.
kan man kanske olja in ollorna? (ja det heter tydligen så)
Använder du torken mycket?
Oljan riskerar att härskna men en mindre mängd gör antagligen varken till eller från om man inte ska lagra köttet länge.
Ja jag/vi och familjen i övrigt torkar mycket svamp och frukt, inte för att priset är avgörande men när råvaran är gratis och självplockad blir det roligare.
Nu har jag torkat kött i min svamptork, med bra resultat. Det blev lövbiff för enkelhetens skull. Började med att lägga köttet mellan några lager av hushållspapper och trycka ihop för att få det så torrt som möjligt.
Körde bara med torrkryddning denna gång, dvs på med salt, svartpeppar och vitlökspulver. Därefter skar jag upp det i bitar på ett par centimeter och in i torken.
http://i1077.photobucket.com/albums/w462/tybban/tork1_zps4ed7cbc8.jpg
Körde sedan torken i 10 timmar på 45 grader. Efter halva tiden skiftade jag plats på ållorna för att få en jämn torkning.
http://i1077.photobucket.com/albums/w462/tybban/tork2_zpse5214c1a.jpg
Det var inget problem alls med att köttet fastnade, men det var ju redan ganska torrt när det lades i torken.
Köttet blev bra, fint tuggmotstånd med lagom seghet, inte alls den krispighet jag ibland fick när jag körde i ugn.
Får se om jag bestämmer mig för att köra tjockare bitar nån gång snart då jag tycker det blir bättre ju tjockare bitar man har.
Jag vet inte hur mycket man kan fylla torken. Denna gång blev det 10 skivor kött som resulterade i denna mängd.
http://i1077.photobucket.com/albums/w462/tybban/tork3_zps71a95cf6.jpg
Chansen att köttet räcker över helgen är nog liten :eating:
Vilka torkare använder ni och vad kostar en sådan?
Vilka torkare använder ni och vad kostar en sådan?
Torken jag använde i tidigare inlägg är av märket Menuett och kostade runt 300
när den införskaffades.
R Scarpa27
2014-11-12, 21:40
Evermat e ju kvalite och bäst.
en riktig klassiker. som håller i årtionden.
PureWhey
2014-11-12, 22:39
Urgh, 1995:-.
Känns lite väl att lägga för att kunna göra jerkys. 300:- låter onekligen lockande.
xantiland
2014-11-20, 10:11
Hur förvarar du köttet efter torkning?
Jag köpte min tork på netto när de hade extrapris och betalade 199 kr, värt att hålla utkik i såna butiker :D
Har bara torkat lever och dylikt till hunden men det blir riktigt bra. Fastnar inte i ollorna och jag brukar inte torka av köttet innan.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.