Visa fullständig version : Hur mycket av antioxidanterna i blåbär förstör när man gör paj?
sumialic
2014-02-06, 20:57
Blåbär, hallon, you name it egentligen.
Hur mycket förstörs av att ligga i ugnen 30 minuter på 175 grader?
R Scarpa27
2014-02-06, 21:05
skit i det blåbärspaj är den bästa pajen, de finns nog kvar...
servera med blåbär och grädde ijämte också vid nojja :D
drick kaffe om du vill ha antioxidanter.
King Grub
2014-02-06, 21:12
In this study, we quantified anthocyanin (ANC), proanthocyanidin (PAC), and chlorogenic acid (CA) concentrations in wild blueberry fruit (WBB) exposed to a variety of postharvest handling practices relevant to consumers and to industry. Additionally, we analyzed the bioactive potential of WBB subjected to common culinary preparations such as baking, boiling, and microwaving. Levels of ANC, PAC, and CA in individually quick frozen (IQF) WBB that had been subjected to temperature fluctuations, which are often encountered during distribution and handling for retail sales, dropped by approximately 8, 43, and 60%, respectively, compared to an IQF WBB composite that was stored continuously from harvest at −80°C. Baking IQF WBB reduced ANC, PAC, and CA concentrations by 11.2, 14.6, and 10.6%, respectively, and boiling decreased ANC, PAC, and CA concentrations by a minimum of 7.4, 14.4, and 36.8%, respectively. Microwaving IQF WBB for 1 minute increased ANC concentrations by 12.9% but exposure to 3 and 5 minutes resulted in significant decreases (29.8 and 81.6%, respectively). PAC concentrations in IQF WBB exposed to microwaves for 1, 3, and 5 minutes decreased by 14.3, 5.4, and 87.1%, respectively, whereas CA concentrations were not significantly impacted. At a concentration of 25 μg/ml, baked and boiled IQF WBB extracts maintained the ability to inhibit lipopolysaccharide (LPS)-induced reactive oxygen species (ROS) in SH-SY5Y cells. Extracts of WBB that were microwaved for 1 or 3 minutes retained bioactivity in our model for inflammation, while those microwaved for 5 minutes were unable to inhibit LPS-induced ROS.
https://iospress.metapress.com/content/ct63372v504x07j6/resource-secured/?target=fulltext.html
King Grub
2014-02-06, 21:14
drick kaffe om du vill ha antioxidanter.
Kaffe innehåller inte så mycket antioxidanter :p Anledningen till att kaffe utgör en så stor antioxidantkälla hos många är att dom dricker så mycket kaffe och äter så lite andra, bra, källor.
sumialic
2014-02-06, 21:56
skit i det blåbärspaj är den bästa pajen, de finns nog kvar...
servera med blåbär och grädde ijämte också vid nojja :D
:D Handlar mer om jag kan skippa spenaten med gott samvete de dagar jag äter blåbärspaj ;)
Kaffe innehåller inte så mycket antioxidanter :p Anledningen till att kaffe utgör en så stor antioxidantkälla hos många är att dom dricker så mycket kaffe och äter så lite andra, bra, källor.
Jaaa, precis. Det är ju ännu bättre - kaffe är ju enkelt att få i sig. :-)
Rena dråpslaget för blåbärssylt och all annan sylt. Lika nyttigt som att bara käka sockervatten då *facepalm* . crap.....
Jag tycker det är rimliga och acceptabla förluster. Allt mellan 10 till 60 till 80 %.
Det är en kort period man kan äta nyplockade och skjölda bär från skogen.
Resten av året är tillagade bär ett fullgott alternativ.
Googla på chiafrön och strö det sist av allt på pajen när den e klar!
sumialic
2014-02-10, 22:59
Googla på chiafrön och strö det sist av allt på pajen när den e klar!
Innehåller de höga halter antioxidanter? Aldrig hört talas om chiafrön :) Är det gott på pajen?
christofer79
2014-02-13, 18:03
Blåbär, hallon, you name it egentligen.
Hur mycket förstörs av att ligga i ugnen 30 minuter på 175 grader?
Vet ej.Är du ute efter antioxidanter? Ett tips ta gurkmeja, kanel, chili, cayenne, kapsla själv om du ogillar smaken. Jämför blåbär med gurkmeja. Sök på ORAC
Finns det någon anledning att försöka maximera intaget av antioxidanter?
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.