Miranda
2004-03-08, 08:45
Jag har ett par frågor som jag har gått och tänkt på ett tag, ungefär som att jag behöver bry min stackars överarbetade hjärna med såna bagateller nu ett par månader innan disputationen... :smash: Men jag tänkte jag frågar nu i alla fall så kanske jag får dem ur systemet...
1. Man har ju hört att det röda färgämnet i frukt och grönt är så himla nyttigt (lycopen?), därav nyttan med att äta massor av ketchup (se en annan tråd...). Betyder det här att "blod"-varianten av citrusfrukter är nyttigare än den vanliga? (intresseklubbens årsmöte! ha ha...)
2. En lite mer seriös fråga. Jag undviker koffein sedan några år tillbaka (utom små mängder i t ex grönt thé) men dricker en hel del koffeinfritt kaffe. Nu är frågan, är det "bara" koffeinet som är "onyttigt" i kaffe (om man nu tycker att koffein är onyttigt)? Eller är det andra ämnen som också försvårar upptaget av näringsämnen (därav rådet att man inte ska ta kosttillskott typ vitaminer i samband med kaffe) osv? Konkret fråga: kan jag fortsätta ta mina tillskott till frukosten då jag alltsomoftast även dricker koffeinfritt (brygg)kaffe, eller är det bättre att knapra vitaminer till mellisen när jag oftast dricker (ört)thé? Och finns det någon anledning att undvika kaffe över huvud taget bortsett från koffeinet (om man nu ens tycker att koffein bör undvikas)?
3. Är psylliumfrön "bara" av godo? Jag har hört om linfröns giftighet och använder nu mest psyllium och linfrön bara ibland. Saken är den att det som jag äter - gröt, bakverk osv - det äter även min 3-åriga son. Så jag vill gärna veta om psylliumfrön är helt OK för honom att äta, utan att få i sig såna gifter som det finns i linfrön.
4. Är det nån (Grub? ;) ) som vet II för sojamjölk, tofu, sojayoghurt etc - torde vara lågt eller? Och konserverade bönor då, typ svarta, kidney, kikärtor, canneloni på burk? What about krossade tomater, tomatpuré, torkade tomater etc? (Jag frågar eftersom Grub tidigare nämnde att vita bönor i tomatsås har skyhögt II, det borde ju va nåt där med kombinationen bönor/tomat...? om man själv lagar mat som innehåller bönor och nån form av tomatprodukt, får man högt II på hela anrättningen då?)
5. Är räkor (frysta) en bra proteinkälla till vardags (om man nu inte älskar tonfisk)? Det där med räkor och kolesterol var inget man behövde bry sig om, eller?
6. Vad är GI för sushi? Riset är ju superklibbigt men samtidigt avsvalnat (jag brukar koka det dagen innan t. o. m.).
OK, det var allt jag kunde komma på nu. Jag har några tiotals liknande vetgiriga frågor till som snurrar runt i skallen men får inte fatt på dom just nu. Hoppas på svar så jag kan lägga några av funderingarna åt sidan!
M
1. Man har ju hört att det röda färgämnet i frukt och grönt är så himla nyttigt (lycopen?), därav nyttan med att äta massor av ketchup (se en annan tråd...). Betyder det här att "blod"-varianten av citrusfrukter är nyttigare än den vanliga? (intresseklubbens årsmöte! ha ha...)
2. En lite mer seriös fråga. Jag undviker koffein sedan några år tillbaka (utom små mängder i t ex grönt thé) men dricker en hel del koffeinfritt kaffe. Nu är frågan, är det "bara" koffeinet som är "onyttigt" i kaffe (om man nu tycker att koffein är onyttigt)? Eller är det andra ämnen som också försvårar upptaget av näringsämnen (därav rådet att man inte ska ta kosttillskott typ vitaminer i samband med kaffe) osv? Konkret fråga: kan jag fortsätta ta mina tillskott till frukosten då jag alltsomoftast även dricker koffeinfritt (brygg)kaffe, eller är det bättre att knapra vitaminer till mellisen när jag oftast dricker (ört)thé? Och finns det någon anledning att undvika kaffe över huvud taget bortsett från koffeinet (om man nu ens tycker att koffein bör undvikas)?
3. Är psylliumfrön "bara" av godo? Jag har hört om linfröns giftighet och använder nu mest psyllium och linfrön bara ibland. Saken är den att det som jag äter - gröt, bakverk osv - det äter även min 3-åriga son. Så jag vill gärna veta om psylliumfrön är helt OK för honom att äta, utan att få i sig såna gifter som det finns i linfrön.
4. Är det nån (Grub? ;) ) som vet II för sojamjölk, tofu, sojayoghurt etc - torde vara lågt eller? Och konserverade bönor då, typ svarta, kidney, kikärtor, canneloni på burk? What about krossade tomater, tomatpuré, torkade tomater etc? (Jag frågar eftersom Grub tidigare nämnde att vita bönor i tomatsås har skyhögt II, det borde ju va nåt där med kombinationen bönor/tomat...? om man själv lagar mat som innehåller bönor och nån form av tomatprodukt, får man högt II på hela anrättningen då?)
5. Är räkor (frysta) en bra proteinkälla till vardags (om man nu inte älskar tonfisk)? Det där med räkor och kolesterol var inget man behövde bry sig om, eller?
6. Vad är GI för sushi? Riset är ju superklibbigt men samtidigt avsvalnat (jag brukar koka det dagen innan t. o. m.).
OK, det var allt jag kunde komma på nu. Jag har några tiotals liknande vetgiriga frågor till som snurrar runt i skallen men får inte fatt på dom just nu. Hoppas på svar så jag kan lägga några av funderingarna åt sidan!
M