handdator

Visa fullständig version : Varför ska alla göra sina egna träningsprogram?


Allan
2013-07-29, 10:57
Det känns som frågan kan ge mer svar om man lägger den i Allmänt. I synnerhet för att många av de som av tradition är snälla och svarar de desperata nybörjarna, faktiskt verkar ha gett upp.

Jag tror inte det finns nån annan sport/sysselsättning där nybörjare är så ivriga på att hitta på egna varianter. Istället för att börja där alla borde börja, med ett gediget nybörjarprogram, som lär in rörelser, viktkänsla.

Jag brukar jämföra med andra idrotter - friidrott, fotboll, simning. Hur många skulle som totala nybörjare bygga ett eget program för att bli sprinter? För att platsa i B-laget? För att lära sig fjärilsim?

Eller hur många nybörjarlöpare skulle rakt av kopiera etiopiska OS-lagets träningsrutiner inför OS?

Ingen förmodligen.

Men på gymet är det inte ovanligt att se sjuttonåringar som väger 62 kilo köra en timme biceps och en timme triceps. Därefter tre set benspark, för han spelar ju fotboll så han behöver inte träna ben...

Eller han med alla attributen som har kopierat bröst-ryggrutinen som Dexter Jackson hade. När han själv precis tränat ett år.

Hur många framgångsrika styrkelyftare lyckas bli det utan att vara med i en klubb? Hur många tävlingsbyggare lägger faktiskt själva upp sina dieter?

Och varför måste nybörjare tro att de är så förbannat unika....




Nej, det här är inget whinande från en oldtimer. Det är synpunkter från någon om faktiskt vill att alla ska tycka att styrketränings är roligt

Tomten
2013-07-29, 11:00
Har väl mer att göra med att det inte finns en vedertagen metod för att få bra resultat och att det finns så otroligt mycket övningar och tekniker att folk blir förvirrade. Om det hade varit så att det fanns ett program som garanterat gav bra resultat och som alla kunde genomföra, så skulle det nog användas i större utsträckning.

Folk vill också se resultat snabbt, och när de inte förstår att kost och vila spelar en stor roll i deras utveckling, så byter de istället scheman och program för att få resultat.

filmjölk
2013-07-29, 11:07
Jag håller med dig, men en av tjusningarna med gymmet är att man faktiskt får strukturera det själv om man vill, utan tränare om man vill. Det till skillnad ifrån fotbollsträningarna, judoträningarna etc etc, eller vad man nu håller på med.

Att slippa det där flåsandet i nacken, slippa det mesta av teknikkorrigeringarna, och att man kan välja själv att hoppa över de de där tråkiga momenten, eller välja själv att göra dem.

Skolbänk (eller jobb) på dagen där man måste anpassa sig till resten, följa instruktioner och socialisera, då blir det skönt rent mentalt att göra något för sig själv, efter eget huvud när man är ledig.

RandomC
2013-07-29, 11:10
För att som nybörjare är man just ny utan några större kunskaper. Man prövar sig fram och ser vad som funkar för en själv, vad man trivs med och tycker är roligt. Många tycker säkert det är spännande att försöka hitta på något som man upplever som nytt.

Framförallt så är det garanterat så att alla inte har samma aspirationer och mål. Vill man ha en deffad mage och lite större biceps är det kanske inte så lockande att nöta knäböj. För att inte tala om alla som begränsas av skador eller att dom även sysslar med andra sporter på högre nivå.

Det är hedervärt att du vill att fler ska tycka det är roligt med styrketräning, men jag tror betydligt färre skulle uppskatta sin träning om de alla tränade som du tycker är bäst.

tntballe
2013-07-29, 11:13
Som du skriver, man vill att träningen ska vara rolig och det brukar följa om man lyckas få till sina egna pass. Att pröva sig fram och ta lite av varje man läst om finns det gott om folk som gjort i andra idrotter. Finns inget tråkigare än att blint följa något man inte känner för.

Smidig konstruktion med hopfällningsfunktion med snabblåsning för platssparande förvaring.

LillisJ
2013-07-29, 11:14
Men på gymet är det inte ovanligt att se sjuttonåringar som väger 62 kilo köra en timme biceps och en timme triceps. Därefter tre set benspark, för han spelar ju fotboll så han behöver inte träna ben...

Jag gråter för att i princip alla som jag känner som gymmar kör på den här. "Mina lår är stora, jag har kört fotboll i hela mitt liv!" Så mäter dom inte mer än 50 cm *facepalm*

I övrighet så håller jag med. Jag gjorde ett eget schema i början och jag ångrar det djupt. Kunde säkerligen haft en mycket bättre progression i början om jag börjat med SS eller SL5x5 :smash:

Mapa
2013-07-29, 11:19
Dem flesta behöver någon som leder dem. Eller iaf ger feedback. I dem flesta coacher har man en tränare, även om han/hon har begränsad kompetens så är det ändå någon att se upp till. Detta är inte så vanligt i styrkelyft, men det finns för det mesta erfarna lyftare att se upp till som gärna ger tips. Men när random 15/16/17-åring börjar träna söker dem inte upp någon på gymmet med mer erfarenhet att ta rygg på, utan istället vänder man sig till proffsen.

Jag ska iofs inte säga så mycket. Jag va likadan när jag först börja med byggarträning och femsplit. Sen när jag började med lyftning använde jag hellre mig av metoder jag läste om på nätet än hur dem gjorde på ÖKK. Det märker jag även att en del nya lyftare gör nu (inte alla). Men trots att vi nu har enorm kompetens är det något mer spännande med "fakta" man hittar på interwebs

Stoltz
2013-07-29, 11:20
Tror där finns flera anledningar.

1) Myter. Myter om att man två månader in i träningen kan se ut som Arnold. Man förstår inte hur mycket ansträngning och träning som läggs ner för en bodybuilder och har mentaliteten "Kan han, kan jag" utan att se på bakomliggande faktorer. Av någon anledning är det svårare att bli imponerad av världsrekordet i bänk, jämfört med Tour de France.

2) Ensamtänket. Många gillar just att det är "deras egen grej" på gymmet, och att det inte behöver vara en lagsport. Detta gör att de tror att just de måste ha en unik plan för annars blir det precis "som alla andra".

3) Attityden från Oldschoolers. Det går knappast någon nöd på mängden halvbonnar som skriker "squats and milk" i nya termer. Många är idag ganska rädda, framförallt i Sverige, för att någon ens pratar högljutt med dem. Så när de får en hel subkultur inom träning som slänger med vikter, äter tre gånger så mycket som de själva och lite annat, så blir de rädda och flyr fältet till "mindre skrämmande" delar av träningen.

Musken
2013-07-29, 11:24
För att det är roligt helt enkelt.
Sedan att det inte är opti precis kommer de själva inse efter ett tag.

En anleding till att det blir så katastrofalt fel är att det står så jävla mycket skit på internet och att även väldigt dåliga upplägg kan ge resultat för den otränade.

Skickat från min GT-I9100 via Tapatalk 2

PontusAndersson
2013-07-29, 11:28
Tycker frågeställningen är intressant, jag har med funderat på detta.

Jag kan ju bara tala för mig själv när jag säger att jag trodde jag var mycket mer "unik" än vad jag faktiskt är när jag började träna. Jag hade någon slags föreställning om att alla människor är så våldsamt olika och därför behöver olika program för att träna. Jag såg ut som en liten speta, kollade på de riktiga "superbiffarna" som gav råd om flerledsövningar osv och tänkte "det funkar säkert för en biff, men jag är väldigt olik dem och behöver något annat"...

Efter ett tag förstod jag att min kropp funkar på precis samma sätt som alla andras vilket blev vändpunkten för mig när jag började lyssna på andra och ta till mig mer.

Prost
2013-07-29, 11:33
Men på gymet är det inte ovanligt att se sjuttonåringar som väger 62 kilo köra en timme biceps och en timme triceps. Därefter tre set benspark, för han spelar ju fotboll så han behöver inte träna ben...

Skulle det vara dåligt att träna en timme biceps och triceps? Har du frågat dem om de kanske tränar ben under fotbollsträningen också? Kanske tränar de enbart för utseende som många andra? :-)

Sniggel
2013-07-29, 11:45
Dels för att "gymträning" inte är ledd av en tränare såsom idrotter är.
Sen tror jag även att det har lite med samhället att göra i stort. Vi (ffa unga som är de som är mottagliga för nya trender) förväntas ta så många egna val och det är något som hyllas. Det anses positivt att "kunna själv".
Sen är där nog ett relativt kraftigt avstånd mellan "internetgenerationen" och äldre och erfarna generationer. Ungdomar kan nog känna att "di gamle" är dinosaurer som inte hänger med i senaste cutting-edge tekniken när det gäller att bygga muskler. De från "er" tid hade ju inte BCAA och Craze och "ni" läser ju inte "vetenskapen" (bloggarna och kosttillskottshemsidorna) så "ni" vet ju inte bättre.
Så tror jag att ungdomarna tänker :D

Loke
2013-07-29, 11:58
En grej som har förvånat mig sen jag blev funktionär på friskis är dock hur många människor det finns som gladeligen helt lämnar sin träning i händerna på ledare och tränare. Jag kan därför nästan tycka att problemet är det motsatta. Det är så många som skulle kunna ta steget att träna på egen hand, men de kan/vågar/vill inte. Även om man tränas av någon kan det vara bra att reflektera över sin egen träning.

Men det är väl olika typer av människor, de jag tänker på är ofta kvinnor 20-40 typ, det du tänker på, Allan, är väl grabbar 15-25.

martikainen
2013-07-29, 12:02
Jag håller delvis med, men mm någon hade gett mig facit på hand för 10 år sen när jag skaffade mitt första gymkort, om de hade sagt "följ det här schemat så kommer du att ha *denna* fysiken om X år"
Då hade jag lyssnat men inte varit övertygad.
Men efter 10 år av träning, säkert 20 olika scheman och dieter så har jag ett bagage fyllt av erfarenheter, misslyckanden, fullträffar och många bra minnen.

Jag tror faktiskt inte att någon hade kunnat gett mig allt det och övertygat mig, jag tror att vi alla måste gå vår egna väg och hitta ett sätt som passar oss bra.

Fortsätt leta information och testa nya sätt att träna på, men ge det TID! Ett nytt schema ger inte större biceps på 4 veckor!

High1ander
2013-07-29, 12:59
En skillnad mellan att bli löpare eller simmare är ju att där är det en sorts "kropp/styrka" som gäller för vinst.

Ska man bara gymma är det skitsamma om man har explosiva muskler, eller lång uthållighet, eller rättare sagt, där är det upp till var och en hur de vill ha sin kropp.

Sen tror jag hela grejen med träning är att varje människa har olika förrutsättningar vilket gör att vissa svarar bättre på mer vila än att träna varje dag, andra kanske växer mest och får mer styrka av lågrep än högrep, etc...

knuckles
2013-07-29, 13:04
För att alla har olika mål med träningen och vill anpassa sina scheman därefter kanske...

Snubben
2013-07-29, 13:06
För att alla har olika mål med träningen och vill anpassa sina scheman därefter kanske...

Varför börjar majoriteten av alla schema-poster med "Jag vill få stora muskler, inget annat" och sedan ett schema som får världens svåraste Sudoko att framstå som lätt när det kommer till att förstå vad det är man ser..

Xtronal
2013-07-29, 13:11
Det känns som frågan kan ge mer svar om man lägger den i Allmänt. I synnerhet för att många av de som av tradition är snälla och svarar de desperata nybörjarna, faktiskt verkar ha gett upp.

Jag tror inte det finns nån annan sport/sysselsättning där nybörjare är så ivriga på att hitta på egna varianter. Istället för att börja där alla borde börja, med ett gediget nybörjarprogram, som lär in rörelser, viktkänsla.

Jag brukar jämföra med andra idrotter - friidrott, fotboll, simning. Hur många skulle som totala nybörjare bygga ett eget program för att bli sprinter? För att platsa i B-laget? För att lära sig fjärilsim?

Eller hur många nybörjarlöpare skulle rakt av kopiera etiopiska OS-lagets träningsrutiner inför OS?

Ingen förmodligen.

Men på gymet är det inte ovanligt att se sjuttonåringar som väger 62 kilo köra en timme biceps och en timme triceps. Därefter tre set benspark, för han spelar ju fotboll så han behöver inte träna ben...

Eller han med alla attributen som har kopierat bröst-ryggrutinen som Dexter Jackson hade. När han själv precis tränat ett år.

Hur många framgångsrika styrkelyftare lyckas bli det utan att vara med i en klubb? Hur många tävlingsbyggare lägger faktiskt själva upp sina dieter?

Och varför måste nybörjare tro att de är så förbannat unika....




Nej, det här är inget whinande från en oldtimer. Det är synpunkter från någon om faktiskt vill att alla ska tycka att styrketränings är roligt

Precis detta en 96a på mitt gym gör, fast hans armar mäter ju 52 cm med pump också.. han tränar armar 6 dagar i veckan "Ct fletcher style" säger han.

mycketbrännvin
2013-07-29, 13:39
vem fan vill börja med nybörjarprogram man växer ju bättre om man gör som cutler? Finns inte många som inte tränade helt åt helvete i början vågar jag påstå. Dessutom tycks många tro att det finns nåt magiskt program, dom flesta är endast uppradade övningar på ett papper utan nån ide bakom.

AronP
2013-07-29, 13:40
Jag håller med TS och är en av dom som gett upp.

Förklaringar är svårare. Dels så är det väl ensamvargsstuket. Dels så ska ju varje individ vara unik. Dels så är man som mest övertygad när man kan lite (jag vågar inte säga minst). Sen är nog vissa rädda för att söka hjälp också, medan andra verkar söka hjälp om allt.

Alfers
2013-07-29, 14:15
Är nog en blandning av "öh, vadå marklyft, jag vill ju ha feta gunz" och en tanke om att när man väl blir värsta superbiffen så kan man skryta för alla om att minsann har gjort allting helt själv.

Diomedea exulans
2013-07-29, 14:35
Det är kul + att jag försöker klura ut vilka övningar jag kan göra utan att bli skadad.

PixelMiner
2013-07-29, 14:37
Det har väl till viss del berott på att många gym har varit ledarlösa. Jämför med andra idrotter såsom fotboll, hockey eller tennis. Där finns det ju alltid en ledare/tränare som ser till att ungdomarna lär sig grunderna ifrån början. Medan det på gymmen oftast bara finns någon trött avdankad bodybuilder som sköter kassan och ser till folk inte förstör i lokalen. (Så var det åtminstone på det gymmet jag hängde på i tonåren)

Sedan är ju de grabbar som börjar träna oftast i 15-18 års åldern och då ser man ju upp till de förebilder som finns. Kan ju bara själv titta tillbaka på hur man var i den åldern. Man hade fattat att tjejerna tände på stora armar och pecs och man visste att bänkpress var en övning för dessa muskler. Så vad gjorde man? Jo, bänkpress, bänkpress, bänkpress, bänkpress... Att man sedan glömde bort rygg och därmed gick runt med framåtroterade axlar vilket gjorde att man såg ännu klenare ut än innan träningen. *facepalm*

Övrig idrott hade nog sett ungefär likadan ut om man t.ex. bara släppte ut ungarna fritt på fotbollsplanen med några bollar. Då hade de antagligen bara ägnat tid åt att försöka kopiera idolerna, dvs mycket häftiga dribblingar och cykelsparkar men inte så mycket speluppställningar, konditionsträning och fasta situationer.

z_bumbi
2013-07-29, 15:06
Övrig idrott hade nog sett ungefär likadan ut om man t.ex. bara släppte ut ungarna fritt på fotbollsplanen med några bollar. Då hade de antagligen bara ägnat tid åt att försöka kopiera idolerna, dvs mycket häftiga dribblingar och cykelsparkar men inte så mycket speluppställningar, konditionsträning och fasta situationer.

Det där tycker jag låter som en perfekt inledning på en fotbollskarriär, kör efter ett tag lite spel på små planer (för att alla ska få röra bollen) och släng upp en länk med lite snygga frisparksmål på klubbens hemsida (så att de börjar öva på det). :)

Precis som den som börjar styrketräna bör lära sig några få saker i taget, förstå hur både redskap och träningen fungerar och se framsteg.

mycketbrännvin
2013-07-29, 16:04
Många hittar ju okej program vi ainternet men gör alla övningar åt helvete. Latsdragen ser hemska ut, bänken ser ut som en död sill med armar som försöker pressa upp en stång, ja precis allt serjävligt ut. Dom flesta som fortsätter träna lär sig träna med någotlunda bra teknik. Vem kan dock klandra nybörjare ifall ingen lär dom? Samma sak som om man själv skulle ge sig ut på golfbanan som nybörjare..

filmjölk
2013-07-29, 16:09
Litet sidospår är att många effektiva program med ett fåtal basövningar, exakt plan för progression och ett tråkigt namn typ "SL femgångerfem" är JÄVLIGT tråkiga, spec. för tjejer och kvinnor som vill börja styrketräna.

Det behövs variation, individanpassning, självbestämmande , positiv förstärkning istället för teknikfascism ("så att man lääähr sig rätt från böhrjaan!") för att det skall bli kul att lyfta skrot.

Lance Uppercut
2013-07-29, 16:12
Man hör väldigt ofta det där argumentet om att man inte skulle träna som en elitsatsande person i någon annan idrott. Anledningen till det är nog helt enkelt att det inte är lika jobbigt att träna som en bodybuilder som att träna som någon som tävlar i långdistanslöpning på högsta nivå. I alla fall anser jag att det är mycket lättare för mig själv.

mattepatte
2013-07-29, 16:27
Har kört utan schema i flera år, har jag fått bra resultat? Icke!
Men det är så jävla skönt endå, för är ganska nöjd med resultaten i vilket fall ;D

mikaelj
2013-07-29, 16:50
Det behövs variation, individanpassning, självbestämmande , positiv förstärkning istället för teknikfascism ("så att man lääähr sig rätt från böhrjaan!") för att det skall bli kul att lyfta skrot.

Entre: CrossFit.

filmjölk
2013-07-29, 16:51
Entre: CrossFit.

Japp. Kan det vara anledningen till att det blivit populärt, spec. bland kvinnor? Att det är varierande, saknar teknikfascism och faktiskt är roligt?

mikaelj
2013-07-30, 08:06
Japp. Kan det vara anledningen till att det blivit populärt, spec. bland kvinnor? Att det är varierande, saknar teknikfascism och faktiskt är roligt?

Ja, allra säkerligen.

Fordon
2013-07-30, 08:54
Det är väl inte så konstigt att alla vill göra egna scheman när så många skriver "det här funkar för mig men alla är så olika. Man måste testa och utvärdera själv. Det som funkar för mig kanske inte funkar för dig"

Silveta
2013-07-30, 09:16
Jag tror personligen att det har mycket med två saker att göra.

Ålder och faktiskt intresse av träningen.

Åldern: När man var yngre så var i alla fall jag väldigt mycket självsäkrare, jag visste precis hur jag skulle träna och allt det där, jag visste att marklyft var dödsfarligt, knäböj räckte det att man vickade på rumpan för lite gains osv. Sen fick jag barn, slutade träna i 6 år och vart fet, när jag sen började igen för runt ett år sen så insåg jag ganska snabbt att jag egentligen inte visste någonting. Började om från början och läste massor, hoppade på 5/3/1 vilket gav mig massor då det var kontinuerligt ökande vikter, fasta procent så jag slapp gissa och kontinuerliga flerledsövningar.

Intresset: Jag vet många som är intresserade av att bli starkare och eller snabbare, smalare you name it. Dock är många inte intresserade av vägen dit på samma sätt som målet, de vill ha något enkelt att följa som de hittat på aftonbladet, de vill ha genvägar och de vill bara utföra övningar som de tycker är roliga, de bryr sig inte om sin form eftersom de inte har intresset att kolla upp hur viktigt det faktiskt är etc.

Ladugårdsdörr
2013-07-30, 09:33
Intressant trådstart, om än kanske inte så genomtänkt. Hur ska en nybörjare, tränandes på valfritt gym, veta att vederbörande fått ett "gediget nybörjarprogram", och vem, på ett valfritt gym, står redo att erbjuda nybörjaren vettig vägledning och det till ett pris som en genomsnittlig ungdom kan betala (dvs. nära gratis)? Givetvis finns det gym/klubbar som mer eller mindre bryskt leder in nybörjare på den rätta vägen, men jag vågar påstå att standarderbjudandet är en en snabb omvisning av lokalerna och ett maskinbaserat tantprogram som givetvis inte gör en ung grabb speciellt glad.
Jämföra med andra idrotter kan man givetvis göra, men det har sina brister. Gymtränande har väldigt sällan några tränare, ofta inget "lag" förutom grabbgängen, inga fasta träningstider osv. Ett utav resultaten av detta blir att våg efter våg av nybörjare kommer till forum som detta med önskemål om feedback på just deras egenkomponerade specialprogram.

Det är fel att skuldbelägga nybörjaren, problemet ligger istället i att det finns för lite klubbmentalitet inom gymvärlden där nybörjare erbjuds en naturlig plats att starta karriären. Atletklubbarna är ofta desto bättre, klubben jag är medlem är ett strålande exempel på detta: Nybörjare erbjuds utmärkt vägledning, bra program, rejäla förbilder i alla åldrar och alla kön och kanske viktigast - en plats i gemenskapen där alla hälsar och småpratar med varandra. Många gör sedan tävlingsdebut ganska snabbt och är sedan både en naturlig del av klubben och förbi nybörjarstadiet.

Fråga är hur gym ska få till något motsvarande. Vad är och kan bli något som de flesta gym kan bygga en inkluderande gemenskap runt?

Duran
2013-07-30, 09:51
Det är kul att göra egna program! Jag hade nog inte fortsatt träna om jag endast hade kört etablerade program, såna har jag fått intresse för med tiden. En stor del av tjusningen med styrketräning är för mig att prova mig fram och se vad som händer samt att kunna omvandla information till resultat via vilja. Man får använda hela sig själv och sen se att det faktiskt hände nåt, en fantastisk känsla av kontroll och påverkan på sitt eget liv!

Loke
2013-07-30, 10:25
Entre: CrossFit.

Iofs är väl inte crossfit så värst individanpassat? Jag vet inte hur det ser ut med självbestämmandet, men inom WODs är det ju iaf styrt.

Därmot lyckas de helt klart med positiv förstärkning snarare än teknikfascism inom crossfit, på den punkten kan man verkligen inspireras av den träningsformen.

pwnyou
2013-07-30, 10:33
Eftersom allt funkar så ser jag inga problem i det.

En intellektuell nybörjare ser ju snabbt att både lågvolym och högvolym funkar, disco och SL, hög eller låg intensitet, hög eller låg frekvens, hantelpress eller bänkpress.

Alla rekommenderar olika, allt funkar och alla har olika gener och mål så varför inte bara träna som man vill. Huvudsaken är att man fortsätter träna och har kul.

Sen blir ett proffsschema ändå nybörjaranpassat eftersom man använder lägre vikter, så varför inte träna som proffset om man vill det?

Slartibartfast
2013-07-30, 10:47
Hur ska en nybörjare, tränandes på valfritt gym, veta att vederbörande fått ett "gediget nybörjarprogram"

+1

Jag har tränat i 13+ år, och jag kan inte säga vad som är ett "bra nybörjarprogram". Allan tycks anse att det finns färdiga program som det bara är att följa. Visa mig gärna var jag hittar dessa.

Jag konstruerar min träning enligt principerna i boken Forma Kroppen. Det är också vad jag rekommenderar ifall någon frågar hur dom ska träna.

Latissimus Dorsi
2013-07-30, 10:58
Finns väl inget "rätt" inom styrketräning på samma sätt som i andra idrotter/sporter kanske därför.

z_bumbi
2013-07-30, 11:29
Styrketräning följer samma träningsprinciper som all annan idrott och ur inlärningsynvinkel är det inte så att en person lär sig snabbare bara för att det handlar om styrketräning än t ex karate.

lördagsgrogg
2013-07-30, 13:55
Många bra svar. Som tillägg vill jag lägga till min lite filosofiska synpunkt som jag kommit framtill efter 25 år på gymet;

1. Människan är fantastisk på att anpassa sig utefter gällande omständigheter. Vi kan överleva nästan varsomhelst på jorden i dom mest skiftande miljöer och omständigheter.

2. Att träna för att förändra sig innebär att man ändrar sin kroppsliga miljö. Beroende på dedikation i olika grader.

3. Psykologiskt måste man bryta flera gränser för att se den nya miljön som det nya normala. Detta måste göras innan kroppen, först långt därefter anpassas och man får de resultat man önskade.

PureWhey
2013-07-30, 14:03
Allan
Visa mig gärna ett färdigt schema som har en perfekt balans mellan hypertrofy-träning och träning för styrka.
Just nu kör jag 2 halvkroppspass med fokus på styrka, och p/p/l efter det (5 dagar träning 2 vila / vecka) jag vill gärna optimera min träning med dessa grymma programmen du pratar om.

Macroman
2013-07-30, 16:22
Skulle det vara dåligt att träna en timme biceps och triceps? Har du frågat dem om de kanske tränar ben under fotbollsträningen också? Kanske tränar de enbart för utseende som många andra? :-)

Det är givetvis ren idioti i givet exempel.

mycketbrännvin
2013-07-30, 16:32
+1

Jag har tränat i 13+ år, och jag kan inte säga vad som är ett "bra nybörjarprogram". Allan tycks anse att det finns färdiga program som det bara är att följa. Visa mig gärna var jag hittar dessa.

Jag konstruerar min träning enligt principerna i boken Forma Kroppen. Det är också vad jag rekommenderar ifall någon frågar hur dom ska träna.

Hur menar du? internet är väl fullt av olika program. 5/3/1 och dogcrapp är program som är grundligt utförklarade och fungerar. Sen är ju 9/10 program endast övningar med antal set och reps, vilket vem som helst kan hitta på.

Ronn
2013-07-30, 16:44
+1

Jag har tränat i 13+ år, och jag kan inte säga vad som är ett "bra nybörjarprogram". Allan tycks anse att det finns färdiga program som det bara är att följa. Visa mig gärna var jag hittar dessa.

Jag konstruerar min träning enligt principerna i boken Forma Kroppen. Det är också vad jag rekommenderar ifall någon frågar hur dom ska träna.

Dom flesta färdiga program borde ju vara bättre än att som okunnig nybörjare komponera ett eget, om inte bara för att lära sig och komma igång.

Däremot har folk helt olika mål och förväntningar med styrketräning, vissa går in bara för att lajja lite och blir glada om dom får lite resultat på köpet, för dom är det nog roligare att bara leka runt och testa sig fram, många kanske känner att dom vill satsa mer seriöst senare men det löser man då.

Lergök
2013-07-30, 17:23
Är det därför du kollar så surt och knappt hälsar tillbaka till de unga på gymmet? :( Ja jag är rätt ung, 20 år.

z_bumbi
2013-07-30, 17:49
Allan
Visa mig gärna ett färdigt schema som har en perfekt balans mellan hypertrofy-träning och träning för styrka.
Just nu kör jag 2 halvkroppspass med fokus på styrka, och p/p/l efter det (5 dagar träning 2 vila / vecka) jag vill gärna optimera min träning med dessa grymma programmen du pratar om.

Är du nybörjare?:confused:

Deceiver85
2013-07-30, 18:02
Jag tror inte det finns nån annan sport/sysselsättning där nybörjare är så ivriga på att hitta på egna varianter. Istället för att börja där alla borde börja, med ett gediget nybörjarprogram, som lär in rörelser, viktkänsla.

Jag brukar jämföra med andra idrotter - friidrott, fotboll, simning. Hur många skulle som totala nybörjare bygga ett eget program för att bli sprinter? För att platsa i B-laget? För att lära sig fjärilsim?

Du gör fel som jämför vanlig styrketräning med idrotter, för det är ingen idrott. Springer du runt på golfbanan också och suckar högt över amatörerna som spelar golf när det "faktiskt finns vedertagna metoder" för att bli bra i golf?

Jag förstår inte riktigt varför nybörjare inte skulle få leka runt med egna träningsprogram. Det finns säkerligen mer eller mindre optimala metoder att träna på för att uppnå faktor X (utseende, prestation, whatever), men i slutändan handlar det nog om personerna tränar överhuvudtaget.

PureWhey
2013-07-30, 18:09
Är du nybörjare?:confused:

Kanske jag inte är nu iofs, case closed.

TranceII
2013-07-30, 18:43
Allan
Visa mig gärna ett färdigt schema som har en perfekt balans mellan hypertrofy-träning och träning för styrka.
Just nu kör jag 2 halvkroppspass med fokus på styrka, och p/p/l efter det (5 dagar träning 2 vila / vecka) jag vill gärna optimera min träning med dessa grymma programmen du pratar om.

PHAT är ganska trevligt.

EDIT: Som är ungefär som du kör antar jag.

TranceII
2013-07-30, 18:45
Hur menar du? internet är väl fullt av olika program. 5/3/1 och dogcrapp är program som är grundligt utförklarade och fungerar. Sen är ju 9/10 program endast övningar med antal set och reps, vilket vem som helst kan hitta på.

5/3/1 är inte vidare bra nybörjarprogram. Alldeles för långsam ökning.

PureWhey
2013-07-30, 18:46
PHAT är ganska trevligt.

EDIT: Som är ungefär som du kör antar jag.

Japp, har lite andra övningar och split på 3-dagarn bara.

Silveta
2013-07-30, 18:59
5/3/1 är inte vidare bra nybörjarprogram. Alldeles för långsam ökning.

Jag ser inte problemet, du har ju alltid möjlighet att skala upp ökningen som nybörjare.

Skickat från min HTC One via Tapatalk 2

TranceII
2013-07-30, 19:11
Jag ser inte problemet, du har ju alltid möjlighet att skala upp ökningen som nybörjare.

Skickat från min HTC One via Tapatalk 2

Ja, men då skall nybörjaren in och ändra i programmet och uppskatta själv hur stora ökningar som är rimligt (vilket är svårt med monthly progression). Vilket är något en nybörjare inte skall behöva göra.

Dessutom så tycker jag att nybörjaren kan köra mer eller mindre helkropp den första tiden för bäst ökningar, vilket detta inte är.

bertbert
2013-07-30, 19:14
Jag tror att ett av de stora problemen är att det är väldigt svårt för en nybörjare att kunna särskilja ett bra nybörjarprogram från ett dåligt. Hur vet man vad som är bra eller dåligt? Jag visste sannerligen inte det som nybörjare, och hade jag varit nybörjare och snubblat in i denna tråd hade jag inte blivit särskilt mycket klokare.

(Och nej, PHAT är INTE ett bra nybörjarprogram!!!)

z_bumbi
2013-07-30, 19:41
Du gör fel som jämför vanlig styrketräning med idrotter, för det är ingen idrott.

Det är samma kroppar som ska utföra det dvs fysiologin, anatomin och kravet på inlärning är den samma.

Jag förstår inte riktigt varför nybörjare inte skulle få leka runt med egna träningsprogram.

Jag brukar bry mig om hur människor mår och att de inte skadar sig men jag har börjat upptäcka att de flesta helt verkar strunta i det. Förhoppningsvis blir jag aldrig så avtrubbad.
De flesta nybörjarna har dessutom en ganska klar bild av vad de vill uppnå så man kan slå ihjäl massor av flugor på en gång om man hjälper dem komma rätt redan från början.

Sista biten om att de tränar är också intressant (orkar inte citera den). För att folk ska fortsätta med en vana brukar man säga att det krävs 3 månader för att det ska bli en sådan och att man lättare fortsätter om man märker att det går bra. För att upprätthålla en vana är yttre påverkan bra och dit räknas även en handlingsplan t ex ett vettigt träningsprogram.

utor
2013-07-30, 19:48
Du gör fel som jämför vanlig styrketräning med idrotter, för det är ingen idrott. Springer du runt på golfbanan också och suckar högt över amatörerna som spelar golf när det "faktiskt finns vedertagna metoder" för att bli bra i golf?

Jag förstår inte riktigt varför nybörjare inte skulle få leka runt med egna träningsprogram. Det finns säkerligen mer eller mindre optimala metoder att träna på för att uppnå faktor X (utseende, prestation, whatever), men i slutändan handlar det nog om personerna tränar överhuvudtaget.

Jag tror att ett av de stora problemen är att det är väldigt svårt för en nybörjare att kunna särskilja ett bra nybörjarprogram från ett dåligt. Hur vet man vad som är bra eller dåligt? Jag visste sannerligen inte det som nybörjare, och hade jag varit nybörjare och snubblat in i denna tråd hade jag inte blivit särskilt mycket klokare.

(Och nej, PHAT är INTE ett bra nybörjarprogram!!!)
Det är väldigt svårt att få en överblick över vad som är bra och hur man gör. Dels skall det till ett schema eller program, sen är det massa komplicerade övningar man ska lära sig också :Virro

Jag tror (och är nybörjare själv) att man kör det som funkar bra för en själv. Jag kör nog ett väldigt ickeoptimalt program enligt de flesta (och även mig själv, vissa pass går trögare än andra). Men det är halva grejen med träning, att pilla, göra ändringar, optimera efter eget tycket och smak till något man tycker om och trivs med, och där man förhoppningsvis får de resultat man vill ha.

Att det sedan inte är lika med det mest optimala är en annan sak. Men det får man ta senare isåfall :)

bertbert
2013-07-30, 20:18
Hur som helst, Trance förslag (i en annan tråd) att ha en lista på några bra nybörjarprogram som är anpassade för att tillfredsställa lite olika intressen tycker jag är bra!

Silveta
2013-07-30, 20:45
Ja, men då skall nybörjaren in och ändra i programmet och uppskatta själv hur stora ökningar som är rimligt (vilket är svårt med monthly progression). Vilket är något en nybörjare inte skall behöva göra.

Dessutom så tycker jag att nybörjaren kan köra mer eller mindre helkropp den första tiden för bäst ökningar, vilket detta inte är.

Jag håller inte med dig, att det ska vara svårt att höja sitt max i ett excel ark med 10% istället för fem tror jag att de flesta klarar utan problem.
Bara för att de är nybörjare så är de inte handikappade.

Håller med att helkropps är skönt i början men det är långt från den enda vägen.

Skickat från min HTC One via Tapatalk 2

Silveta
2013-07-30, 20:47
Hur som helst, Trance förslag (i en annan tråd) att ha en lista på några bra nybörjarprogram som är anpassade för att tillfredsställa lite olika intressen tycker jag är bra!

Kanske även en länklista till några av de mer populära uppläggen, sl5*5 531 etc etc.

Skickat från min HTC One via Tapatalk 2

Hemi
2013-07-31, 04:22
När jag började styrketräna fanns det beydligt färre gym och 20 år innan mig var det nästan obefintligt med gym. Jag började i och för sig med tidningar och kompendier som var 20 år äldre än min start, internet fanns i inte såklart och inte lika många byggartidningar. Då, var den mentala vinsten av att träna lika stor som den fysiska, en stor del handlade om att få bättre självförtroende tex i alla amerikanska kompendier och Arne Tammers kurser läste man det och de flesta som tränade styrke gjorde det hemma tror jag, åtminståne i USA där styrketräningen och byggningen tog form. De som köpte skivstång och kompendier gick och smög med dem och det var dessutom svårt att komma undan med det utan att bli sedd som dum i huvudet. Man ritade en byggare med stor kropp och litet huvud t ex. I kompendierna poängterades smidighet och kondition och allmänt välbefinnande och blev uppmuntrad att vara mycket utomhus samt "promenera ledigt med armarna pendlande intill sidorna" och sådana saker. I dag är det enbart fokus på musklerna eller kg på stången känns det som, kanske har styrketräningen utvecklats från den där gamla hemmaträningen och blivit "en stund för sig själv" även på gymet mer än en idrott där alla gör samma sak. Fast det finns olika skolor inom andra sporter, jämför kubansk boxning med traditionell europeisk t ex, rätt så olika skolor där.

Scratch89
2013-07-31, 05:24
Jag håller med i mycket, men det är en sak som jag inte riktigt förstår, som andra varit inne på också. Som nybörjare i skidor kan man inte träna som Gunde Svan inför sina stora satsningar, det är ju självklart. Den mängden klarar ingen normal människa.
Däremot kan nybörjare inom styrketräning träna som Ronnie Coleman gör i Unbelievable. Han kör ju en vanlig fyrasplitt, inte särskilt hög volym. Vad är det som är så svårt att efterlikna där? Självklart kör man ju inte samma vikter, men samma program.

Gibbs
2013-07-31, 09:03
5/3/1 är inte vidare bra nybörjarprogram. Alldeles för långsam ökning.

En progression på 130kg i bänk/press och 260kg i böj/mark de första två åren är nog mer än de flesta klarar av att hänga på, men om man planerar att sätta världsrekord första året man tränar så är det säkert dåligt

G_lund
2013-07-31, 09:18
Hur som helst, Trance förslag (i en annan tråd) att ha en lista på några bra nybörjarprogram som är anpassade för att tillfredsställa lite olika intressen tycker jag är bra!

Kanske även en länklista till några av de mer populära uppläggen, sl5*5 531 etc etc.

Skickat från min HTC One via Tapatalk 2

Kolla i Best Of-delen ;)

Matsa
2013-07-31, 10:32
En progression på 130kg i bänk/press och 260kg i böj/mark de första två åren är nog mer än de flesta klarar av att hänga på, men om man planerar att sätta världsrekord första året man tränar så är det säkert dåligt

Vilket nybörjarprogram har en sådan progressionstakt som det är tänkt att man ska hålla i två år?

Ladugårdsdörr
2013-07-31, 10:49
En progression på 130kg i bänk/press och 260kg i böj/mark de första två åren är nog mer än de flesta klarar av att hänga på, men om man planerar att sätta världsrekord första året man tränar så är det säkert dåligt

12 cykler (månader) 5/3/1 ger ungefär +30kg i bänk/press och +60kg i böj/mark, även det ganska rejält om man tränar på ett par år.

I övrigt ser jag inte riktigt problemet, om en nybörjare efter tre månader gör 20+ reps i +-seten så är det väl bara att skruva upp progressionen något? Eller fortsätta att mala på, nöjd med den stabila grund som programmet ger.
Jag förstår inte riktigt den här hetsen att nybörjare "måste" följa en brant progression, är nybörjargainsen begränsade i tid? Är det viktigt att snabbt komma upp på tunga vikter, faila program?

BobaFett
2013-07-31, 11:12
Jag började träna för 11 år sen och körde min egen grej fast jag lyssnade på kompisar som hade mer erfarenhet om hur man skulle lägga upp sitt program.

Har följt det sen dess i stort sett med små modifieringar (mer övningar för släpande muskler etc.). Har hoppat på "väl beprövade" program några gånger (tri phase nyligen) men jag byter alltid tillbaka till min tresplit som jag alltid kört helt enkelt för att det fungerar bäst.

Gibbs
2013-07-31, 16:27
Vilket nybörjarprogram har en sådan progressionstakt som det är tänkt att man ska hålla i två år?

Blandade ihop kg och pounds i ett trött ögonblick.

12 cykler (månader) 5/3/1 ger ungefär +30kg i bänk/press och +60kg i böj/mark, även det ganska rejält om man tränar på ett par år

My bad. Jag hade pounds i huvudet tydligen. Men att öka 30kg/60kg per år i de övningarna är inte pissigt, om man nu tänker hålla på ett tag. Vill man besegra världen på ett par månader innan man går tillbaka till WoW eller nästa hobby så suger det säkert

bertbert
2013-07-31, 19:43
Kolla i Best Of-delen ;)

Best of innehåller ej det jag efterfrågar, även om jag tycker z_bumbis nybörjarprogram är riktigt bra.