Mantus
2013-06-12, 09:36
Jag tvekade in i det längsta gällande om jag skulle ge ämnet en egen tråd men eftersom worddokumentet jag skrev ner mina tankar i snabbt blev väldigt långt vill jag inte förstöra en redan existerande tråd med min fråga. Frågan är dessutom av intresse för mig och det kan vara bra att få tag på den här tråden nästa gång jag dietar. Om inlägget verkar rörigt så är det för att mina tankar var lite röriga trots halvtappra försök att spalta upp dem.
Intressanta tankar och åsikter välkomnas.
Jag börjar så smått bli galen på min kropp. Den håller vatten som en kamel i Sahara. Jag börjar bli lite fundersam över vad detta beror på (samtidigt tycker jag det är en intressant fråga i sig som jag gärna får lite lösningsförslag på då jag, som bäst, är en glad amatör gällande näringslära).
Min diet ser ut som följer. Sex dietdagar med underskott följs av en dag (lördag) med överskott (utveckling av upplägg längre ned i inlägget). På mätningen på måndag eftermiddag före mitt träningspass har vikten de senaste tre-fyra veckorna landat på 79,9-80 kg, efter passet har vikten gått ned till 79,3 kg trots måttligt vattenintag under passet.
På onsdagens morgonpass har vikten legat runt 79,6 kg och sjunkit ner till runt 79-79,3 kg efter passet.
På torsdagen har vikten droppat till 78,7-78,9 kg innan mitt löppass och efter löppasset har vikten (håll i hatten) sjunkit ned till som mest 75,9 kg (förra veckan) och veckan innan det 76,5 kg. På fredagen stod vikten förra veckan runt 76,5 kg innan frukost vilket verkar rimligt sett till dietutvecklingen och planeringen jag lagt upp under dieten.
Nu till frågan: Hur kommer det sig att jag varje vecka de senaste fyra veckorna legat runt 79,9-80kg på måndagen och sedan sett veckans förbättring först på torsdag eller fredag? Att man kan tappa runt mellan 800 g till 1,5 kg per träningstillfälle på måttligt ansträngande träning känns befängt särskilt som det inte direkt känns som att jag svettas överdrivet mycket under passen.
Möjliga källor till den stora differensen i vikt jag själv identifierat är 1. Att kroppen bundit vätska i och med kolhydratpåfyllning på lördagen och 2. kreatinet jag tar driver upp vattenvikten. Båda dessa omständigheter kan påverka vikten (och gör antagligen) i början av veckan men hur kommer det sig att nivån är så konstant hög varje vecka trots en nedgång av fett varje vecka? Jag tycker inte att kroppen borde kunna fortsätta binda en större och större andel vätska vecka för vecka. Det kan tilläggas att jag inte sett tendenser till en sådan stor viktpendling tidigare i dieten.
Jag ser själv att dieten går bra. De senaste veckorna har formen blivit konstant synbart bättre och jag ser att fett har tagits från bl.a. bröst, rygg och ”kärlekshandtagen) (jag såg för första gången någonsin antydan till sned magmuskulatur idag, rätt stora framsteg för någon som har sina sista fettreserver just där och på nedre delen av ryggen). Jag kan ärligt säga att jag aldrig varit i så pass bra form som nu, det ser jag både på att magrutorna och övriga markeringar på kroppen är mer framträdande än på bilder efter dietslut från de senaste två åren (då jag legat runt 76kg båda gångerna). Det gör mig dock irriterad att inte kunna lita på vågen alls. Formen nu är synligt bättre nu än för fyra veckor sedan men fortfarande visar vågen samma förbaskade vikt. Jag kan inte påminna mig om att det någonsin skilt så mycket i vikt beroende på veckodag någonsin tidigare, det enda som skiljer sig från tidigare dieter är kreatinet. Kan kreatinet och kolhydratladdningen på lördagen ge en synergieffekt eller vad är det frågan om?
För fullständighetens skull följer här en redogörelse för mitt dietupplägg.
En typisk dag ser ut som följer (eller snarare alla dagar utom lördagen ser ut som följer)
Lunch: Matlåda beräknad till mellan 800 och 850 kcal. Bestående av minst 100 g protein i form av t.ex. kyckling, fläskfile, fransyska och en kolhydratkälla tex pasta, potatis eller ris. Kolhydratkällan står för mellan 230-260 kcal av matlådan. Resten av kaloriinnehållet kommer från grönsaker och fett.
Mellanmål: Ett äpple 60 kcal, clementin 40 kcal
Kvällsmat: Kvarg: 350 kcal, hallon 80 kcal. Keso 175 kcal. Knäckebröd 2 st a 35 kcal styck.
In alles mellan 1575-1675.
På träningsdagar tillkommer även Esa Pro för cirka 80 kcal.
Min vikt är lite flytande (som ju också är mitt problem) men om man räknar på 77 kg och 177 cm så borde mitt kaloriintag ligga på minst 2500 kcal med den aktivitetsnivå jag beräknar mig själv till (runt 1,45-1,5). Detta beräknat på skrivbordsjobb, tre styrkepass i veckan, ett 8 km löppass i veckan och skaplig aktiv hemmatid. Det ska sägas att jag har en stor procent muskelmassa så beräkningen är antagligen i underkant.
På lördagar äter jag mer. Det blir nog att det slinker ner mat för ca 4000-4500 kcal dvs ett överskott på högst 2000 kcal. Om jag räknar av det mot underskottet borde jag i värsta fall (dvs om alla mycket försiktiga uppskattningar angående kosten jag gjort slår in) hamna på ca 2800 kcal per vecka. Antagligen är underskottet större än så och landar antagligen på runt 3500 kcal per vecka.
Intressanta tankar och åsikter välkomnas.
Jag börjar så smått bli galen på min kropp. Den håller vatten som en kamel i Sahara. Jag börjar bli lite fundersam över vad detta beror på (samtidigt tycker jag det är en intressant fråga i sig som jag gärna får lite lösningsförslag på då jag, som bäst, är en glad amatör gällande näringslära).
Min diet ser ut som följer. Sex dietdagar med underskott följs av en dag (lördag) med överskott (utveckling av upplägg längre ned i inlägget). På mätningen på måndag eftermiddag före mitt träningspass har vikten de senaste tre-fyra veckorna landat på 79,9-80 kg, efter passet har vikten gått ned till 79,3 kg trots måttligt vattenintag under passet.
På onsdagens morgonpass har vikten legat runt 79,6 kg och sjunkit ner till runt 79-79,3 kg efter passet.
På torsdagen har vikten droppat till 78,7-78,9 kg innan mitt löppass och efter löppasset har vikten (håll i hatten) sjunkit ned till som mest 75,9 kg (förra veckan) och veckan innan det 76,5 kg. På fredagen stod vikten förra veckan runt 76,5 kg innan frukost vilket verkar rimligt sett till dietutvecklingen och planeringen jag lagt upp under dieten.
Nu till frågan: Hur kommer det sig att jag varje vecka de senaste fyra veckorna legat runt 79,9-80kg på måndagen och sedan sett veckans förbättring först på torsdag eller fredag? Att man kan tappa runt mellan 800 g till 1,5 kg per träningstillfälle på måttligt ansträngande träning känns befängt särskilt som det inte direkt känns som att jag svettas överdrivet mycket under passen.
Möjliga källor till den stora differensen i vikt jag själv identifierat är 1. Att kroppen bundit vätska i och med kolhydratpåfyllning på lördagen och 2. kreatinet jag tar driver upp vattenvikten. Båda dessa omständigheter kan påverka vikten (och gör antagligen) i början av veckan men hur kommer det sig att nivån är så konstant hög varje vecka trots en nedgång av fett varje vecka? Jag tycker inte att kroppen borde kunna fortsätta binda en större och större andel vätska vecka för vecka. Det kan tilläggas att jag inte sett tendenser till en sådan stor viktpendling tidigare i dieten.
Jag ser själv att dieten går bra. De senaste veckorna har formen blivit konstant synbart bättre och jag ser att fett har tagits från bl.a. bröst, rygg och ”kärlekshandtagen) (jag såg för första gången någonsin antydan till sned magmuskulatur idag, rätt stora framsteg för någon som har sina sista fettreserver just där och på nedre delen av ryggen). Jag kan ärligt säga att jag aldrig varit i så pass bra form som nu, det ser jag både på att magrutorna och övriga markeringar på kroppen är mer framträdande än på bilder efter dietslut från de senaste två åren (då jag legat runt 76kg båda gångerna). Det gör mig dock irriterad att inte kunna lita på vågen alls. Formen nu är synligt bättre nu än för fyra veckor sedan men fortfarande visar vågen samma förbaskade vikt. Jag kan inte påminna mig om att det någonsin skilt så mycket i vikt beroende på veckodag någonsin tidigare, det enda som skiljer sig från tidigare dieter är kreatinet. Kan kreatinet och kolhydratladdningen på lördagen ge en synergieffekt eller vad är det frågan om?
För fullständighetens skull följer här en redogörelse för mitt dietupplägg.
En typisk dag ser ut som följer (eller snarare alla dagar utom lördagen ser ut som följer)
Lunch: Matlåda beräknad till mellan 800 och 850 kcal. Bestående av minst 100 g protein i form av t.ex. kyckling, fläskfile, fransyska och en kolhydratkälla tex pasta, potatis eller ris. Kolhydratkällan står för mellan 230-260 kcal av matlådan. Resten av kaloriinnehållet kommer från grönsaker och fett.
Mellanmål: Ett äpple 60 kcal, clementin 40 kcal
Kvällsmat: Kvarg: 350 kcal, hallon 80 kcal. Keso 175 kcal. Knäckebröd 2 st a 35 kcal styck.
In alles mellan 1575-1675.
På träningsdagar tillkommer även Esa Pro för cirka 80 kcal.
Min vikt är lite flytande (som ju också är mitt problem) men om man räknar på 77 kg och 177 cm så borde mitt kaloriintag ligga på minst 2500 kcal med den aktivitetsnivå jag beräknar mig själv till (runt 1,45-1,5). Detta beräknat på skrivbordsjobb, tre styrkepass i veckan, ett 8 km löppass i veckan och skaplig aktiv hemmatid. Det ska sägas att jag har en stor procent muskelmassa så beräkningen är antagligen i underkant.
På lördagar äter jag mer. Det blir nog att det slinker ner mat för ca 4000-4500 kcal dvs ett överskott på högst 2000 kcal. Om jag räknar av det mot underskottet borde jag i värsta fall (dvs om alla mycket försiktiga uppskattningar angående kosten jag gjort slår in) hamna på ca 2800 kcal per vecka. Antagligen är underskottet större än så och landar antagligen på runt 3500 kcal per vecka.