handdator

Visa fullständig version : Posten där vi tipsar om vår favoritwok!


Duffman
2013-06-09, 17:17
Jag ligger lågt i kalorier just nu och känner att jag behöver lite motivation när det gäller maten. Jag använder dock min wokpanna ofta och tänkte att i den här tråden kunde vi posta olika måltider som man kan göra i wokpannan.

Här kommer en rätt som jag ofta slänger ihop i wokpannan:

200g wokgrönsaker
80g Eklunds lammkorv
220g (1 burk) champinjoner
80g creme fraiche 13%
40g gul lök
70g tomater

Detta ger (mellan tummen och pekfingret) 445 kcal per måltid och det är en rejäl portion.

Nu är det DIN tur, vad lagar du för wokmat?

raddum
2013-06-09, 17:21
Stora fördelen med wook tycker jag är enkelheten. typ 400g findus classic wook och 300g kycklingbröstfile, kan med fördel lägga till tabasco, salt och timjan.

Wzup2u
2013-06-09, 19:25
allt med coops wokblandningar är lyx för mun och plånbok.

Duffman
2013-06-09, 19:33
Men vad har ni mer i wokmixen, ni äter ju inte bara grönsakerna?

dauit
2013-06-09, 19:39
Valfria wokgrönsaker, lök och vitlök.
Hemgjord jordnötssås.
Riktiga nudlar som man får på Thai restauranger.
Kyckling eller fläskfilé.

Har ätit det så många gånger att jag har glömt bort,

Wzup2u
2013-06-09, 19:48
Men vad har ni mer i wokmixen, ni äter ju inte bara grönsakerna?

grädde eller kokosmjölk såklart, kryddor, ca en halv liter sweet chili, kyckling bacon osv.
brukar dock ha wok som tillbehör till mat och inte balnda kött i woken utan ha det vid sidan och även pasta/bröd osv vid sidan.

men utan sweet chili och grädde eller kokosmjölk blir woken inte god enl mig =)

Alfers
2013-06-10, 16:41
Wokmix och burkchampinjoner. Hujedamej.

Min favorit är ur den tekniske kocken 2
Wokad kyckling japanese style
(Från en liten avkrok i rotterdam)

4 kycklingfileer
1msk soja (jag brukar ta lite mer)
1msk japansk sherry (jag brukar ta lite mer)
1-2tsk arrowrot
1 röd paprika
1 grön paprika
8 salladslökar
4 vitlöksklyftor
1 grön chili
Olja
1/2msk färsk riven ingefära
Ev. Salt och peppar
Färsk koriander

Skär kycklingen i strimlor.
Strimla paprika, salladslök, vitlök och chili.
Woka kycklingen och lägg åt sidan.
Woka grönsakerna och den rivna ingefäran.
Lägg i kycklingen, slå på sherry och soja och låt sjuda.
Red med arrowrot.
Klipp över lite färsk koriander vid servering.

Alfers
2013-06-10, 19:47
Här är en till jag brukar göra ganska ofta som är för jäkla god.

Biff med tangerin

5-6 bitar torkat tangerinskal (jag brukar ta extra apelsinskal)
1 söt apelsin
700g rostbiff eller annat magert kött
Olja
2,5 cm ingefära, skalad och strimlad i trådtunna strimlor
6 salladslökar
1msk sherry
2-3msk chilisås

Marinad
3/4tsk salt
1tsk socker
2tsk ljus soja
2tsk mörk soja
2tsk sherry
1,5tsk potatismjöl
2msk vatten
1 torkad chili utan kärnor

Sås
1,5tsk potatismjöl
2msk vatten eller ljus buljong
1msk mörk soja

Blötlägg tangerinskalet och strimla tunnt
Skala yttersta lagret av apelsinen, koka 5 minuter för att få bort den bittra smaken, skölj i kallt vatten och strimla tunnt.
Strimla köttet tunnt
Marinera köttet ca en timme
Woka ingefäran och salladslöken snabbt, lägg i skalet och woka några sekunder.
Lägg i köttet och woka tills det är knappt klart, häll i vin och chilisås, sätt på lock och låt puttra ca 2 minuter
Häll på såsen och rör om tills det tjocknar.

Alfers
2013-06-10, 19:57
Kung po
Finns väl hur många varianter som helst på det men den jag brukar göra är enkel och god

2 kycklingbröst
2tsk riven ingefära
1msk ljus soja
1tsk majsmjöl
4 salladslökar
Olja
100g osaltade jordnötter
3 chili
1/2 tsk socker
2tsk risvinäger

Hacka kycklingen i småbitar.
Blanda ingefära, soja och majsmjöl till en smet
Blanda ihop med kycklingen och marinera minst en timme
Rosta jordnötterna om dom inte är det.
Woka kycklingen, lägg i salladslöken efter en stund
Blanda i jordnötterna, chili, socker och risvinäger, låt puttra ca 2 minuter

jenni
2013-06-10, 22:36
Men vad har ni mer i wokmixen, ni äter ju inte bara grönsakerna?

Tofu, kyckling eller räkor

Gober
2013-06-10, 22:47
Burkchampinjoner!!!? :(



Lite ingredienser att utgå från,

Protein:
Biff
Fläskkött
Kyckling
Räkor

Grönt:
Sockerärta
Long beans
Salladslök
Vitlök
Morot
Koriander
Ingefära
Pak choi
Böngroddar
Chili
Shi take svamp

Kryddning:
Teriyaki
Ostronsås
Fisksås
Sesamolja
Mushroom sauce
Soya


Ja det där är lite basgrejer att utgå från.

Fredriiik
2013-06-11, 11:55
grym tråd!! Använder typ aldrig min wokpanna men det ska de fan bli ändring på :) Tackar för alla tips!

Duffman
2013-06-11, 14:02
ja tack från mig också! hoppas att det kommer fler inlägg då den här tråden borde ha potential!!

Reaper123
2013-06-11, 14:45
Burkchampinjoner!!!? :(



Lite ingredienser att utgå från,

Protein:
Biff
Fläskkött
Kyckling
Räkor

Grönt:
Sockerärta
Long beans
Salladslök
Vitlök
Morot
Koriander
Ingefära
Pak choi
Böngroddar
Chili
Shi take svamp

Kryddning:
Teriyaki
Ostronsås
Fisksås
Sesamolja
Mushroom sauce
Soya


Ja det där är lite basgrejer att utgå från.Tackar för påminnelsen att jag inte köpt någon wokpanna, för detta fick mig minst sagt att få upp glöden igen för att göra RIKTIG wok då jag alltid gjort "fulvarianten" i stekpanna!

Ostronsås *cupid**drool*

Nikodemus
2013-06-11, 14:58
nu fick ni mig att vilja bada i ostronsås



laxwokk är förövrigt riiktigt nice, brukar jag köra ofta, lite sötsur sås och nå kul kryddor, mkt vitlök och chili

Alfers
2013-06-11, 15:13
Tackar för påminnelsen att jag inte köpt någon wokpanna, för detta fick mig minst sagt att få upp glöden igen för att göra RIKTIG wok då jag alltid gjort "fulvarianten" i stekpanna!

Ostronsås *cupid**drool*

Tips: kolla loppisar. Jag fyndade en fin gjutjärnswokpanna för 20kr :thumbup:

Gober
2013-06-11, 15:24
Tips: kolla loppisar. Jag fyndade en fin gjutjärnswokpanna för 20kr :thumbup:

Bor man i en större stad (finns väl iofs även i småhålor numera) så har asiatiska butiker alltid wokpannor, sådana där stora jävla monster, the real deal. Kostar inte särskilt mycket.

RageBob
2013-06-11, 16:10
2 vitlöksklyftor
1 matsked STARK röd chili pasta
1-2 matskedar honung (går med socker istället)
valfri Färs 150 gram ungefär
3 stänk fish sås (sälta)

Stek färsen, tillsätt vitlök, chili pastan rör om rejält... tillsätt honung, låt smälta, rör om som fan igen.

Går ruskigt fort att tillaga, servera med jasminris.

//mvh