handdator

Visa fullständig version : GRILLSÄSONGEN NÄRMAR SIG!! (era bästa tips)


ChrisRiddick
2013-04-09, 16:30
kan ni känna det??

Solens strålen glimtar genom måltäcket. Den kylande vinden seglar ut mot kusten för att inte återvända på några månader. Det gröna börjar ta över våra skogar.
Våren som vi fått vänta på så länge börjar nu sakta men säkert erövra landet!

Snart är det grillväder!

--------------------------

Eftersom vi är ett proteinälskande folk så tänkte jag att här måste ju finnas fler grillfanatiker än jag på vårt lilla forum.

Tänkte att vi kunde börja samla inspiration tills det är dags att tända glöden.

Så kära koloiter, vilka är era bästa tips och trix framför grillen??

Och är där nogånting nytt ni tänker prova på i år?

begt
2013-04-09, 16:32
Användaren nykropp är en hejare på att grilla, men jag vet inte var han har tagit vägen.

G_lund
2013-04-09, 16:34
Jag kommer grilla mer hemmagjorda hamburgare i sommar, gärna gjorda på högrev.

Torwald
2013-04-09, 16:37
Vad då närmar sig, jag har grillat hela vintern...

andeem
2013-04-09, 16:38
Lammrostbiff. Marinerad i citron, vitlök, olivolja och rosmarin. Primitivo di Manduria till. Fast Brooklyn Lager under grillningen förstås.

ChrisRiddick
2013-04-09, 16:38
Kickstartar med mig själv.

Jag är inte mycket för att stå och göra mina egna marinader(purister lär väl skälla ut mig)
De marinader jag fastnat för att Santa Marias grillmarinaden.

Min favorit - "Sweet Garlic"
i fall ni inte känner igen det så är det för att världen är en hemskt ond plats och santa maria har slutat tillverka just den smaken.

Förutom den så har vi Cillin och även honyflavour, så länge man använder den på rätt sätt. houngen kan ta över smaken om man marinerar för mycket.

En av mina godaste skapelser är:
Skiva up sidfläsk på kortsidan. tjocka bitar. lägg i santa marias chilli marinad över natten, eller 2 nätter är ännu bättre. Linda in fläsket i bacon och släng på grillen. (vattnas i munnen av att skriva det)

annat tips är baconlindade champinjoner, du kan marinera antingen baconen eller champinjonerna eller inget av det, linda champinjoner med bacon och sätt dom på ett grillspett:)

EDIT: så mycket för kickstart 5 poster medans jag skrev, gott sällskap är man i tydligen :)

StarkaUlf
2013-04-09, 16:40
Bästa sättet att grilla ribs eller en stor köttbit på, är med indirekt värme under en längre tid. Gärna med lite rökspån till tycker jag.
Det får även en flintastek att smaka underbart.

ChrisRiddick
2013-04-09, 16:42
Bästa sättet att grilla ribs eller en stor köttbit på, är med indirekt värme under en längre tid. Gärna med lite rökspån till tycker jag.
Det får även en flintastek att smaka underbart.

har varit sugen på att pröva det länge, men har bara inte tålamod att vänta så länge på maten haha

Gober
2013-04-09, 16:43
Finns bara en sak jag avskyr med sommaren, och det är avsaknaden utav en balkong *cry*

Inte optimalt att grilla i vardagsrummet.

xodd
2013-04-09, 16:47
Det viktigaste av allt anser jag är att få tag på bra kött. Sådan milsvid skillnad på skiten dom ofta säljer på ICA etc jämfört med slaktare eller gård.

StarkaUlf
2013-04-09, 16:47
har varit sugen på att pröva det länge, men har bara inte tålamod att vänta så länge på maten haha

Ser dock inte problemet. Gå ut efter du har ätit lunch, fixa i ordning grillen, lägg på köttet och låt det sköta sig självt i 2-3 timmar. Då är det ju klart till middag.

Om du ska äta till lunch, så gå helt enkelt ut på morgonen.

MasterChief
2013-04-09, 16:47
Fel folk gör: Vänder köttet hela jävla tiden, låt det vara. Skär för helvete inte i köttet för att se om det är klart, lär dig graden av tillagning genom att känna på det. När du vill sätta igång att grilla (kolgrill) så vänta 10 minuter till, inget slår en perfekt glöd. Låt köttet vila efteråt, så anpassa tiden efter detta.

Och sist, gasol är homo. Så är det.

ChrisRiddick
2013-04-09, 16:48
Finns bara en sak jag avskyr med sommaren, och det är avsaknaden utav en balkong *cry*

Inte optimalt att grilla i vardagsrummet.

Våldgästa en släkting, jag drar med sambon hem till farsan, gubben har inget emot att bli bjuden på grillat.

se dig själv som gästkock ;)

PureWhey
2013-04-09, 16:48
Grillar året runt på min kära Weber..!:-)

ChrisRiddick
2013-04-09, 16:49
Ser dock inte problemet. Gå ut efter du har ätit lunch, fixa i ordning grillen, lägg på köttet och låt det sköta sig självt i 2-3 timmar. Då är det ju klart till middag.

Om du ska äta till lunch, så gå helt enkelt ut på morgonen.

du underskattar min kärlek till grillat, när ja ska grilla så äter jag inte lunch, så jag ska vara hungrigare och njuta ännu mer av det grillade :d

Torwald
2013-04-09, 16:50
Fel folk gör: Vänder köttet hela jävla tiden, låt det vara. Skär för helvete inte i köttet för att se om det är klart, lär dig graden av tillagning genom att känna på det. När du vill sätta igång att grilla (kolgrill) så vänta 10 minuter till, inget slår en perfekt glöd. Låt köttet vila efteråt, så anpassa tiden efter detta.

Och sist, gasol är homo. Så är det.

Håller med på alla punkter utom att gasol är homo :)

ChrisRiddick
2013-04-09, 16:51
Ja på tal om gasoll, har varit smått nyfiken på en gasolgrill genom åren.

Ni som har gasolgrill, handen på hjärtat, blir det verkligen lika gott?

Torwald
2013-04-09, 16:52
Ja på tal om gasoll, har varit smått nyfiken på en gasolgrill genom åren.

Ni som har gasolgrill, handen på hjärtat, blir det verkligen lika gott?

I början: Nej
Nu: Ja (oftast)
Jämfört med klantar som inte förstår hur man använder tändvätska: En miljard gånger bättre

andeem
2013-04-09, 16:54
Riktig kol tänd med eltändare. Eller varmluftspistol. Varför ska man ha tändvätska?

Gober
2013-04-09, 16:56
Våldgästa en släkting, jag drar med sambon hem till farsan, gubben har inget emot att bli bjuden på grillat.

se dig själv som gästkock ;)

Funderar på att köpa en okej grill och köra loss på innergården, fast då kommer väl bara alkisgrannen högst upp ner och ska vara med. Han kan väl iofs få sig en bit karré :d

StarkaUlf
2013-04-09, 16:56
du underskattar min kärlek till grillat, när ja ska grilla så äter jag inte lunch, så jag ska vara hungrigare och njuta ännu mer av det grillade :d

Börja grilla då en bit efter lunch-tid, kring 2. Så är det ju klart på eftermiddagen/kvällen och du kan njuta till fullo?

Funderar på att köpa en okej grill och köra loss på innergården, fast då kommer väl bara alkisgrannen högst upp ner och ska vara med. Han kan väl iofs få sig en bit karré :d

Byt en bit karré mot en bärs :cheers:

Fonziie
2013-04-09, 16:57
Ja på tal om gasoll, har varit smått nyfiken på en gasolgrill genom åren.

Ni som har gasolgrill, handen på hjärtat, blir det verkligen lika gott?

Njae det blir nog inte lika gott som på en traditionell kolgrill, men det är betydligt smidigare så det väger upp. :d

MasterChief
2013-04-09, 17:03
Håller med på alla punkter utom att gasol är homo :)

Inte jag heller egentligen. Men det är kutym att vi kolgrillare gnäller på gasolgrillare.

z_bumbi
2013-04-09, 18:10
Det bästa tipset är nog att inte använda hela grillen utan hålla en yta öppen vid sidan av så man kan hålla en brasa igång för att få mer kol vartefter alt hålla igång två grillar parallellt.
På god andra plats kommer att björk är i princip värdelöst om man ska flytta kolet.

Skön
2013-04-09, 18:15
Nån som grillat falukorv med bra resultat? eller allt grillat är ju gott antar jag. Sparris är en favorit. Åh vad sugen man blev på en rejäl bit nu.

StarkaUlf
2013-04-09, 18:15
Nån som grillat falukorv med bra resultat? eller allt grillat är ju gott antar jag. Sparris är en favorit. Åh vad sugen man blev på en rejäl bit nu.

Kan man verkligen misslyckas med att grilla falukorv? :D

Skön
2013-04-09, 18:17
Kan man verkligen misslyckas med att grilla falukorv? :D

Haha lär iofs vara svårt. Har aldrig sett någon grilla falukorv dock.

ChrisRiddick
2013-04-09, 18:29
Börjar inse hur korkad jag är som startar en sån här tråd när jag ligger i deff.

blir grillat på ätardagen de kommande veckorna dårå :)

dauit
2013-04-09, 18:32
Kan man verkligen misslyckas med att grilla falukorv? :D

Jag skulle nog säga att många gör det, speciellt när folk steker falukorven. Skivorna har en tendens att vika sig uppåt när man steken dem.
Lösningen är att göra något/några snitt längst ut på falukorven.

för att gå topic, fiskpaket är väldigt gott och simpelt. tar valfri fisk(vi brukar ha torsk eller pangasius) samt valfria grönsaker, vinägretter, marinering och lägg allting i en aluminiumfolie. yummie

shadowfire
2013-04-09, 18:39
närmar sig? har grillat hela vintern. Kol givetvis och hickoryspån, givetvis. Allt annat är skämskudde.

shadowfire
2013-04-09, 18:41
Det viktigaste av allt anser jag är att få tag på bra kött. Sådan milsvid skillnad på skiten dom ofta säljer på ICA etc jämfört med slaktare eller gård.

ja, blodiga köttstycken från en slaktare är helt fantastiskt, skiter i om det är ko, häst, eller grannens fru/hund, rejäla köttbitar = win!

Raschmus
2013-04-09, 18:44
Köp en riktig grill (läs: Weber). Tror sällan resultatet blir bättre men fan så mycket roligare att grilla med riktiga grejer

ChrisRiddick
2013-04-09, 18:53
Nån som har något "ovanligt" kött att tipsa om?

Har en butik ett par mil från mig med lite viltspecial.
Bison
Zebra
Krokodil

De skiftar lite från år till år vad dom tar in men är riktigt sugen att åka dit och rensa deras lager.

någon som prövat Bison? låter sjukt gott.

Jeml
2013-04-09, 18:55
Nån som har något "ovanligt" kött att tipsa om?

Har en butik ett par mil från mig med lite viltspecial.
Bison
Zebra
Krokodil

De skiftar lite från år till år vad dom tar in men är riktigt sugen att åka dit och rensa deras lager.

någon som prövat Bison? låter sjukt gott.

har käkat bison på restaurang. det är riktigt gott! Ganska likt oxfilé men ändå inte riktigt :p

även smakat känguru och det var ta mig fan det godaste kött jag ätit! (biff alltså, inte färs).

Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2

F.W.Y.H
2013-04-09, 18:57
Skirtsteak, sjukt gott att grilla, bara att vända på grillen.

Brukar göra en marinad på soya, vitlök, chili, chipotle.

ChrisRiddick
2013-04-09, 19:02
har käkat bison på restaurang. det är riktigt gott! Ganska likt oxfilé men ändå inte riktigt :p

även smakat känguru och det var ta mig fan det godaste kött jag ätit! (biff alltså, inte färs).

Skickat från min GT-I9300 via Tapatalk 2

KÄNGURU hade dom också nu när du säger det.

Tack för det svaret, ska bli en väldigt spännande grillsäsong i år :d :hbang:

Raschmus
2013-04-10, 08:57
Får du möjligheten så köp springbock

hahavaffan
2013-04-10, 08:58
ja, blodiga köttstycken från en slaktare är helt fantastiskt, skiter i om det är ko, häst, eller grannens fru/hund, rejäla köttbitar = win!:d

hahavaffan
2013-04-10, 09:00
Jag kommer grilla mer hemmagjorda hamburgare i sommar, gärna gjorda på högrev.Då är vi två! Focus här i Göteborg har slutat med ICAs färdigförpackade nötfärs, och kör deras egna som hängmörats 7-10 dagar innan det mals. Och sist jag köpte fanns det även en specialblandning med högrev och en aning högre fetthalt, typ 18%. Resultatet även om jag stekte dom = jizz in my pants. Sån jävla episk skillnad mot ICAs egna vattnade blaj.

awesomooo
2013-04-10, 09:03
Hot Dogs. Finns inget godare att grilla än korv.

filmjölk
2013-04-10, 09:16
Här är ett billigt fultips för er som inte är duktiga kockar men ändå vill ha något roligare än typ burgare och fläskkotletter.

Köp 2 sorters benfritt billigt kött (benfri fläskkotlett, fläskschnitzel, sjömansbiff, kycklingfilé, lövbiff) , valfri färdig marinad, coctailtomater, grillpinnar av trä, skivad ananas på burk, plastpåse och en engångsgrill.

Lägg pinnarna i blöt, hacka upp köttet i småbitar (ungefär i storlek med cocktailtomaterna) gå sedan lös på köttbitarna med tex en brödkavel, stekpanna eller bollträ och banka dem litegrann (inte så att de blir platta, men lite mer möra) sedan lägger du allt kött i plastpåsen, häller på marinaden (inte hela flaskan, kanske halva) knyter påsen och masserar in marinaden i köttet, in med skiten i kylen nån timme.

Dela tomaterna på mitten och ananasskivorna i fyra delar. Varva ananas, tomat och kött på grillpinnarna, grilla spetten (varva tätt, pressa ihop). Tar tid, men är enkelt och gott.

Viktor_Balck
2013-04-10, 09:47
x2WFP9k_bhA

Fuark
2013-04-10, 09:49
räckte med att läsa rubriken och det vattnas i munnen *drool*

jag brukar köpa färdigmarinerade saker ifrån kyldisken, lite blandat

StarkaUlf
2013-04-10, 09:53
räckte med att läsa rubriken och det vattnas i munnen *drool*

jag brukar köpa färdigmarinerade saker ifrån kyldisken, lite blandat

Hädelse!! :D

Fuark
2013-04-10, 09:54
Hädelse!! :D

Haha, jag är för lat för att marinera själv :D

Skickat från min GT-I9100 via Tapatalk 2

spoon
2013-04-10, 10:05
Bor i lägenhet så jag får ge mig ut i en park om jag ska grilla. Väldigt populärt att göra det här i Oslo. Jag däremot har varit för lat tidigare. Kanske blir det en riktig grillsommar för i år då?

rooz
2013-04-10, 10:07
Började inte ni grilla i januari:confused:

z_bumbi
2013-04-10, 10:17
Bor i lägenhet så jag får ge mig ut i en park om jag ska grilla. Väldigt populärt att göra det här i Oslo. Jag däremot har varit för lat tidigare. Kanske blir det en riktig grillsommar för i år då?

Jag tycker det är enklare att bjuda in mig till folk som har en grill ffa för att jag inte har någonstans att ha grillen när den inte används.

rooz: I år har jag slarvat på den punkten.

ChrisRiddick
2013-04-10, 12:09
räckte med att läsa rubriken och det vattnas i munnen *drool*

jag brukar köpa färdigmarinerade saker ifrån kyldisken, lite blandat

Nog för att jag är lat, men gränsen går vid färdigmarinerad.

dom är oftast överkryddade dessutom.

spoon
2013-04-10, 12:11
Jag tycker det är enklare att bjuda in mig till folk som har en grill ffa för att jag inte har någonstans att ha grillen när den inte används.

rooz: I år har jag slarvat på den punkten.

Mina vänner är tyvärr fruktansvärt lata. Ska något bli gjort så får man göra det själv. Ska skaffa mig en grill och invänta sommaren. Sen så ska jag spamma denna tråden!

ChrisRiddick
2013-04-10, 12:13
Någon som prövat krokodilkött?

får för mig att det är....segt kött.....vet inte varför.

Tänker ändå prova om viltspecialisten tar in det i år men är nyfiken :)

Ramrod
2013-04-10, 12:15
Skippa marinad, tycker det mest förstör köttet (ifall det inte är BBQ). Ordentligt saltat och pepprat kött grillat över kol är överlägset kött som är söndermarinerat i köpemarinad. Vill man ha lite intresanta smaker är det bättre att göra det med tillbehören.