handdator

Visa fullständig version : Metabolisering av alkohol


andeem
2013-04-04, 09:55
Enligt Dr. Lustig (Sugar – The Bitter Truth (http://youtu.be/dBnniua6-oM)) metaboliseras fruktos på samma sätt som alkohol, fast utan de påtagliga effekterna på hjärnan. Det borde möjligen omvänt betyda att alkohol metaboliseras som fruktos, och lagras som visceralt fett om levern har fullt upp? Är det i så fall en förklaring till fenomenet ”ölmage”?

Tisu
2013-04-04, 10:17
http://www.body.se/artiklar/nyheter/20110718/sanningen-om-alkohol-fettforbranning-och-muskeltillvaxt/?page=2

tjing
2013-04-04, 10:20
Enligt Dr. Lustig (Sugar – The Bitter Truth (http://youtu.be/dBnniua6-oM)) metaboliseras fruktos på samma sätt som alkohol, fast utan de påtagliga effekterna på hjärnan. Det borde möjligen omvänt betyda att alkohol metaboliseras som fruktos, och lagras som visceralt fett om levern har fullt upp? Är det i så fall en förklaring till fenomenet ”ölmage”?

Alkohol ger fettlever, ja.

andeem
2013-04-04, 10:22
Tack.

exevision
2013-04-04, 11:32
Såååå, man ska dricka efter en kort fasta så att levern inte är full. Då kommer folk att bli väldigt packade och kanske inte heller så häsosamt iom att det har ju postats studier där bakfylla visade på sämre hälsa eller kortare liv (minns inte vilket, men det blir ju samma sak).

Sverker
2013-04-04, 16:51
Alkohol ger fettlever, ja.


Mins jag inte helt fel är det hos kraftigt alkoholberoende som intar sitt större energiintag från alkohol.
Indirekt äter de mindre protein och får svårt att bilda VLDL -> alkohol ackumuleras i levern.

tjing
2013-04-04, 21:02
"Fatty liver, which occurs after acute alcohol ingestion, is generally reversible with abstinence and is not believed to predispose to any chronic form of liver disease if abstinence or moderation is maintained."

http://www.clevelandclinicmeded.com/medicalpubs/diseasemanagement/hepatology/alcoholic-liver-disease/

Ja, alkoholister har en tendens att inte äta så mycket alls. Vilket också potentierar belöningsaspekten av alkohol tyvärr och således fortsatt beroende.

exevision
2013-04-05, 13:09
Men det ärpå samma sätt som fruktos? Så länge det finns plats i levern så är det ingen risk för fettlever?

Sverker
2013-04-05, 16:55
Ni är alla så inne på en full lever:confused:


Jag har skrivit flera gånger och hävdar fortfarande att det är mängden fruktos vid ett tillfälle som är avgörande för vad som händer med fruktosen.
Givetvis är den beroende på näringsstatus och hormonsvar ( adrenalin, glukagon eller insulin ) men när mängderna citronsyra stiger i mitokondrien får vi ut acetyl-CoA i cytoplasman för fettsyrasyntes.

exevision
2013-04-07, 16:31
Så hur menar du det fungerar med alkohol då?
Kan man liksom fruktos dra någon slags gräns som i normala fall inte resulterar i fettlever? Eller ger alkohol vid samtida måltid fett lite mer spritt i kroppen?

exevision
2013-04-26, 10:26
Så hur menar du det fungerar med alkohol då?
Kan man liksom fruktos dra någon slags gräns som i normala fall inte resulterar i fettlever? Eller ger alkohol vid samtida måltid fett lite mer spritt i kroppen?

bump.

Det som snackas om att alkohol ökar fettinlagringen, är det fettinlagring i allmänhet eller typ fettlever?

Masterpan
2013-04-28, 22:50
bump.

Det som snackas om att alkohol ökar fettinlagringen, är det fettinlagring i allmänhet eller typ fettlever?

Alkohol ökar inte fettinlagring, men stryper fettförbränningen medans alkoholen förbränns.

exevision
2013-04-29, 10:55
Alkohol ökar inte fettinlagring, men stryper fettförbränningen medans alkoholen förbränns.

Aha, jag förstod det kanske lite fel när jag läste leangains texten om alkohol.
Men alkohol förbränns väll i levern? Då borde det bli lättare att få fettlever vid samtida intag av fruktos? Eller kanske av vanliga kolhydrater?

Sverker
2013-04-29, 17:01
Inte så säkert.
Teoretiskt kan fruktosen gå in i glykolysen, vidare in i mitokondrien och bilda oxalacetat. Oxalacetaten underlättar omsättningen av alkoholen via dess oxidationsprodukt acetyl-coA.

Jag tror inte att det är visat i praktiska försök med försökspersoner och radioaktivt märkt alkohol. Teorin fungerar. Precis som teorin att fruktosen i ett äpple skulle bilda fett och ge fettlever;)


Edit:
Hade det fungerat hade det funnits Dagen efterpiller med extra fruktos.

exevision
2013-05-08, 09:39
Såg inte att du svarat. Men tack!
Förstår inte till fullo ditt svar dock. Men jag kanske kan ta det som att måttliga nivåer av alkohol snarare sänker den totala fettförbränningen snarare än att det ökar risken för fett kring levern, även om man intar måttligt med kolhydrater samtidigt.

sumialic
2013-05-08, 09:59
Ni är alla så inne på en full lever:confused:


Jag har skrivit flera gånger och hävdar fortfarande att det är mängden fruktos vid ett tillfälle som är avgörande för vad som händer med fruktosen.
Givetvis är den beroende på näringsstatus och hormonsvar ( adrenalin, glukagon eller insulin ) men när mängderna citronsyra stiger i mitokondrien får vi ut acetyl-CoA i cytoplasman för fettsyrasyntes.


Hur stora mängder fruktos pratar vi om här?

exevision
2013-05-08, 13:07
Hur stora mängder fruktos pratar vi om här?

http://kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=166417
http://www.body.se/forum/kost-och-naringslara/lite-info-om-fruktos-247370

sumialic
2013-05-08, 13:26
http://kolozzeum.com/forum/showthread.php?t=166417
http://www.body.se/forum/kost-och-naringslara/lite-info-om-fruktos-247370

Hittade inte svaret på min fråga där.

Jag äter i stort sett inget fruktos 5 dagar i veckan (förutom den mängd man får i sig från bröd), men däremot så kan jag äta en stor måltid med fruktos både på Fredagen och Lördagen, t.ex. om jag bakar en rulltårta, blåbärspaj eller vad det nu kan vara. Mina portioner då brukar bli runt 1400kcal vilket innebär en hel del fruktos.

Sverker
2013-05-09, 10:51
Hur stora mängder fruktos pratar vi om här?


Jag hade hoppats på att någon skulle länka till någon studie med 40 st friska amerikanska studenter som fick dricka fruktoslösning och bestämning av bildad mängd fett....



När jag pluggade på stenåldern mättes snarare mängderna med att bestämma mängden bildad mjölksyra i blodet. Vilket är snabbare och mycket lättare. De var mängderna kring 50 gram fruktos på en gång innan pH sjönk i blodet.
Min vilda gissning är att mängden ligger där någonstans, kring 50 gram fruktos = 100 gram sackaros.

tjing
2013-05-09, 11:19
Det finns studier på fruktos-överätning och lever/blod-fetter om det är det du undrar, Sverker.

Effects of short-term overfeeding with fructose, fat and fructose plus fat on plasma and hepatic lipids in healthy men.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1262363610000868

exevision
2013-05-09, 12:21
Det finns studier på fruktos-överätning och lever/blod-fetter om det är det du undrar, Sverker.

Effects of short-term overfeeding with fructose, fat and fructose plus fat on plasma and hepatic lipids in healthy men.

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1262363610000868

Oj, höga doser där!
+3.5 g fructose/kg fat-free mass/day, +35% energy
Rätt så dumt att äta så stora mängder;)

Sverker
2013-05-09, 12:29
Vad blir 3.5 g fructose/kg fat-free mass/day ?

Är det så enkelt att 80 kgs personen med 20 % fett har 64 kg fettfri kroppsmassa och ska äta 225 gram fruktos per dag ?

Då ligger inte min uppskattning på 50 gram fruktos / tillfälle helt fel som gräns för fettbildning;).

exevision
2013-05-09, 12:56
Då ligger inte min uppskattning på 50 gram fruktos / tillfälle helt fel som gräns för fettbildning;).

Beror väll på hur man äter i övrigt. Man kan ju inte ta 50 gram på morgonen, 50 gram till lunch och 50 gram till middag och även äta mycket av andra kolhydrater samtidigt.

sumialic
2013-05-09, 14:37
Vad blir 3.5 g fructose/kg fat-free mass/day ?

Är det så enkelt att 80 kgs personen med 20 % fett har 64 kg fettfri kroppsmassa och ska äta 225 gram fruktos per dag ?

Då ligger inte min uppskattning på 50 gram fruktos / tillfälle helt fel som gräns för fettbildning;).

Utan att ha läst mer än svaren i tråden så känner jag mig lite förvirrad. Studien pekar på 225g fruktos per dag, medans du hävdar att det är mängden fruktos vid ett tillfälle som är avgörande? Studien visar väl ingenting alls om hur stor mängd det krävs vid ett tillfälle för fettbildning?

exevision
2013-05-09, 14:54
Utan att ha läst mer än svaren i tråden så känner jag mig lite förvirrad. Studien pekar på 225g fruktos per dag, medans du hävdar att det är mängden fruktos vid ett tillfälle som är avgörande? Studien visar väl ingenting alls om hur stor mängd det krävs vid ett tillfälle för fettbildning?

Och den säger ju inte heller att 225 gram per dag är ofarligt?

sumialic
2013-05-09, 15:27
Och den säger ju inte heller att 225 gram per dag är ofarligt?

Va?

Sverker
2013-05-09, 15:33
Utan att ha läst mer än svaren i tråden så känner jag mig lite förvirrad. Studien pekar på 225g fruktos per dag, medans du hävdar att det är mängden fruktos vid ett tillfälle som är avgörande? Studien visar väl ingenting alls om hur stor mängd det krävs vid ett tillfälle för fettbildning?

Ja. Studien säger bara 225 gram fruktos per dag.
Frågan är hur försökspersonerna ska få ned all fruktos. En gång per dag, tre gånger per dag eller en stor flaska i ryggsäcken för att kontinuerligt under dagen dricka den sötsliskiga fruktosdrycken.

Jag har inte studien men jag antar att de dricker sörjan vid sina måltider 3 - 5 ggr per dag.

tjing
2013-05-09, 16:44
Bra fråga, Sverker.

Av någon outgrundlig anledning finns det inte beskrivet i fullängdaren. Väldigt kortfattad studie överhuvudtaget.

Jag misstänker också att de får fruktosen vid måltider och håller för övrigt såklart med om att större intag åt gången är sämre än uppdelat på fler tillfällen. Med tanke på leverns kapacitet.