handdator

Visa fullständig version : Tidpunkt för fett- och kolhydratintag och risk för diabetes


King Grub
2013-04-02, 13:48
BACKGROUND AND AIMS:

Few studies have described the association between time-of-day of macronutrient intake and diabetes. This study examined the prospective association between time-of-day and nutrient composition of eating occasions in relation to diabetes incidence in the 1946 British birth cohort.

METHODS AND RESULTS:

The study included 1618 survey members who completed dietary assessment at age 43 (1989) and for whom data on glycosylated haemoglobin at age 53 years (1999) were available. Diet was assessed using 5d estimated diaries, divided into seven meal slots: breakfast, mid-morning, lunch, mid-afternoon, dinner, late evening and extras. Diabetes was defined by glycosylated haemoglobin (HbA1c) ≥ 6.5% or diabetes medication use. The association between time-of-day of macronutrient intake at age 43 years and diabetes at age 53 years was assessed using logistic multivariate nutrient density models after adjustment for potential confounders. There were 66 cases of diabetes at age 53 years. Survey members with diabetes obtained 50.4% of their energy from carbohydrate at breakfast compared to 55.9% in survey members without diabetes (P = 0.001). Increasing carbohydrate intake at breakfast at the expense of fat was related to lower odds ratio (OR) of diabetes (OR = 0.86; 95%CI = 0.79-0.93; P < 0.001). This relationship was attenuated after adjustment for body mass index and waist circumference.

CONCLUSION:

Increasing energy intake from carbohydrate at the expense of fat at breakfast is inversely associated with 10-year diabetes incidence. However, further studies are required to elucidate whether the type or source of carbohydrates or fat influences the above association.

Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2013 Mar 26. Diurnal eating rhythms: Association with long-term development of diabetes in the 1946 British birth cohort.

edasvangen
2013-04-02, 14:42
Så att undvika fett och äta något kolhydrats/proteinrikt på morgonen minskar risken för diabetes jämfört med en fettrikare frukost över tid?

Vilka mängder fett kan de ha fått i sig? skulle t.ex.. ett par mackor med ost(~30g fett) vara sämre än en skål med flingor med mjölk eller yoghurt med kvarg/müsli(låg fetthalt och så lite socker som möjligt)? osv.. om man nu enbart tänker på den ökade risken för diabetes.

Är så himla kass på just frukosten..(och har säkert tolkat texten fel.. :smash:)

edit: Eller helt enkelt undvika kolhydrater och äta något proteinrikt och eventuellt moderat med fett till det?

gratefuldead
2013-04-02, 15:11
Ja rikligt med fett och kolhydrater som försämrar den redan dåliga insulinkänsligheten på morgonen är ju inte särskilt bra. Inte förvånad över att det ökar risken för diabetes.

3bz
2013-04-02, 15:33
CIs M=.91, CI: .83-.99 med model 4 där de inkluderar BMI och midjemått, inte direkt spektakulärt:

Model 4 Breakfast 0.91 (0.83,0.99)
Mid-morning 1.04 (0.98,1.11)
Lunch 0.98 (0.86,1.12)
Mid-afternoon 1.04 (0.98,1.11)
Evening 0.92 (0.77,1.11)
Late evening 0.97 (0.91,1.03)
Extra 1.02 (0.97,1.07)
Day 0.86 (0.66,1.11)

Model 4 adjusted for total energy, protein intake, alcohol intake, sex, social occupation, region, smoking, recreational physical activity, dietary pattern and mis-reporting, BMI, waist circumference.

tjing
2013-04-02, 19:11
Ja rikligt med fett och kolhydrater som försämrar den redan dåliga insulinkänsligheten på morgonen är ju inte särskilt bra. Inte förvånad över att det ökar risken för diabetes.

Insulinkänsligheten är förbättrad på morgonen jämfört med eftermiddag/kväll.

Och för gemene stillasittande person kan det vara högst relevant.

Ola Wallengren
2013-04-02, 19:30
Man kanske inte skall dra allt för stora slutsatser av 66 fall av diabetes i denna ganska stora grupp.

LarsLasr
2013-04-02, 20:10
Jag har lärt mig att typ-2 diabetes kräver en signifikant grad av fetma, så det är nog inte så mycket att nojja över om man inte ligger i riskzonen.

Fast jag funkar bättre med äggröra och ost på morgonen än mjölk och flingor :)

gratefuldead
2013-04-02, 20:53
Insulinkänsligheten är förbättrad på morgonen jämfört med eftermiddag/kväll.

Och för gemene stillasittande person kan det vara högst relevant.

Där har du nog fått det om bakfoten.

tjing
2013-04-02, 22:37
Nej? Du talar i nattmössan.

Diabetiker och äldre har ingen större variation i insulinkänslighet men hos friska människor finns det många saker som sannolikt samspelar för ökad insulinkänslighet/snabbare utsöndring av insulin och glukostolerans på morgonen; högre mängder kortisol, mindre mängd FFA i blodet osv.

gratefuldead
2013-04-02, 22:45
Att diabetiker och äldre inte har någon variation i insulinkänslighet är ju rent struntprat. Du tror inte att det finns en anledning till att de behöver runt 30-50% mer insulin på morgonen än senare på dagen/kvällen?

tjing
2013-04-02, 22:52
Jag vet att diabetiker behöver mer insulin på morgonen och det har sannolikt att göra med en blandning av olika signaler från olika hormon som tillväxthormon, kortisol osv (som höjer blodsockret) under natten.

Men tråden handlar inte om diabetiker utan om minskad risk för diabetes.

Diurnal Variations in Cardiovascular Function and Glucose Regulation in Normotensive Humans.

"...A number of studies have shown that blood glucose levels in response to a mixed meal are markedly higher in the late afternoon or evening than in the morning and that both the size of the responses and their diurnal variation are more pronounced when the meal has a high carbohydrate content. The reduced glucose tolerance in the evening appears to reflect both a decrease in insulin sensitivity and a reduction in insulin secretion and could be partially mediated by circadian variations in circulating concentrations of cortisol, a counterregulatory hormone."

http://hyper.ahajournals.org/content/28/5/863.full

MaxHBG
2013-04-03, 22:09
Så ja borde lägga av med min 30 protein och 100 malto till frukost och byta till?