Rosvall
2013-04-01, 16:01
I slutet av programmet om fasta som gick på svt häromdagen (http://www.svtplay.se/vetenskapens-varld) sas något intressant i en intervju.
Kerstin Brismar, läkare och kostforskare, intervjuades om skillnaden mellan jojobantning och fasta. Jag skrev ner dialogen mellan Kerstin och programledaren nedan.
Lite hårddraget skulle man kunna säga att hon påstår att ett dagligt kaloriunderskott sänker ämnesomsättningen medan en fasta på exempelvis ett par dagar i veckan inte gör det. Är det en korrekt tolkning? Finns det stöd för ett sådant uttalande?
Victoria Dyring: Men det här med att fasta och sen äta och fasta och äta, det påminner rätt mycket om jojobantning, som knappast låter något vidare. Vad är skillnaden?
Kerstin Brismar: Det här är ingen bantning, för det första. Och jojobantning, då äter man väldigt lite kalorier under en lång lång period. Man sänker kroppens ämnesomsättning, för att överleva. Och sen när man börjar äta så går man snabbt upp i vikt pga den låga ämnesomsättningen.
Victoria Dyring: Och när man gör det på det här viset då som vi fick se i filmen, vad händer då?
Kerstin Brismar: Ja då hinner man inte sänka ämnesomsättningen på det sättet, för det är så kort period. Så då har man kvar sin ämnesomsättning och det är bara att man minskar kaloriintaget. Man rättar till de här för höga nivåerna av insulin och IGF:et och blodsocker och blodfetter.
Victoria Dyring: Så då gäller det att hålla noga koll på tiden så man inte fastar för länge.
Kerstin Brismar: Ja absolut, det räcker med några dagar.
Kerstin Brismar, läkare och kostforskare, intervjuades om skillnaden mellan jojobantning och fasta. Jag skrev ner dialogen mellan Kerstin och programledaren nedan.
Lite hårddraget skulle man kunna säga att hon påstår att ett dagligt kaloriunderskott sänker ämnesomsättningen medan en fasta på exempelvis ett par dagar i veckan inte gör det. Är det en korrekt tolkning? Finns det stöd för ett sådant uttalande?
Victoria Dyring: Men det här med att fasta och sen äta och fasta och äta, det påminner rätt mycket om jojobantning, som knappast låter något vidare. Vad är skillnaden?
Kerstin Brismar: Det här är ingen bantning, för det första. Och jojobantning, då äter man väldigt lite kalorier under en lång lång period. Man sänker kroppens ämnesomsättning, för att överleva. Och sen när man börjar äta så går man snabbt upp i vikt pga den låga ämnesomsättningen.
Victoria Dyring: Och när man gör det på det här viset då som vi fick se i filmen, vad händer då?
Kerstin Brismar: Ja då hinner man inte sänka ämnesomsättningen på det sättet, för det är så kort period. Så då har man kvar sin ämnesomsättning och det är bara att man minskar kaloriintaget. Man rättar till de här för höga nivåerna av insulin och IGF:et och blodsocker och blodfetter.
Victoria Dyring: Så då gäller det att hålla noga koll på tiden så man inte fastar för länge.
Kerstin Brismar: Ja absolut, det räcker med några dagar.