Illuminatus
2013-03-12, 13:21
Ett vanligt förekommande svar här på forumet brukar låta att man hela tiden skall väga sin mat otillagad, att man gör fel i att väga maten tillagad.
Men är det verkligen fel att väga tillagad vikt om man utgår från ett ungefärligt näringsvärde för varan tillagad?
Problemet uppstår när jag och min flickvän skall laga lunch, middag osv. Hon äter betydligt mindre än vad jag gör vilket försvårar det hela i och med att hade vi ätit samma mängd kunde vi bara splittat det totala näringsvärdet på hälften men nu funkar det ju inte riktigt så.
Vi väger vår mat tillagad och jag har således använt mig utav det näringsvärdet under en 4-veckors period och är viktstabil (något hekto tyngre pga litet överskott) vilket varit mitt mål. Alltså har beräkningarna stämt i punkt och pricka.
Likaså vid bortbjudningar till familj har jag vägt käket tillagat såklart, helt omöjligt att veta mängden otillagad då.
Jag har även gjort mindre "experiment" med före/efter vikt på bland annat fullkornsspaghetti så brukar jag äta 100g okokt (väger otillagat när jag är själv) vilket motsvarar ungefär 250g kokt. När jag och min sambo äter tillsammans väger jag tillagad vikt och brukar då äta 250g kokt och då vet jag att det motsvarar ca 100g okokt spaghetti.
Jag ser inte problemet i att göra så här om man är väldigt uppmärksam på att verkligen beräkna på tillagad vikt och inte otillagad och vice versa och använda rätt näringsvärde. Självklart så beror säkert längden på stekning, kokning osv på varans tillagad näringsvärde men borde inte diffa speciellt mycket eftersom vi "alltid" gör på vårt sätt vid tillagning som alltid blir densamma.
Hur gör ni andra som väger mat och äter med sambo??
/A
Men är det verkligen fel att väga tillagad vikt om man utgår från ett ungefärligt näringsvärde för varan tillagad?
Problemet uppstår när jag och min flickvän skall laga lunch, middag osv. Hon äter betydligt mindre än vad jag gör vilket försvårar det hela i och med att hade vi ätit samma mängd kunde vi bara splittat det totala näringsvärdet på hälften men nu funkar det ju inte riktigt så.
Vi väger vår mat tillagad och jag har således använt mig utav det näringsvärdet under en 4-veckors period och är viktstabil (något hekto tyngre pga litet överskott) vilket varit mitt mål. Alltså har beräkningarna stämt i punkt och pricka.
Likaså vid bortbjudningar till familj har jag vägt käket tillagat såklart, helt omöjligt att veta mängden otillagad då.
Jag har även gjort mindre "experiment" med före/efter vikt på bland annat fullkornsspaghetti så brukar jag äta 100g okokt (väger otillagat när jag är själv) vilket motsvarar ungefär 250g kokt. När jag och min sambo äter tillsammans väger jag tillagad vikt och brukar då äta 250g kokt och då vet jag att det motsvarar ca 100g okokt spaghetti.
Jag ser inte problemet i att göra så här om man är väldigt uppmärksam på att verkligen beräkna på tillagad vikt och inte otillagad och vice versa och använda rätt näringsvärde. Självklart så beror säkert längden på stekning, kokning osv på varans tillagad näringsvärde men borde inte diffa speciellt mycket eftersom vi "alltid" gör på vårt sätt vid tillagning som alltid blir densamma.
Hur gör ni andra som väger mat och äter med sambo??
/A