samsam
2013-02-11, 14:36
Hej
Vad som gör lax så extremt näringsrikt är bland annat fettsyrorna.
Det innehåller till exempel:
0,5g EPA
0,3g DPA
1,3g DHA
/per 100g. (ungefär, enligt SLV:s livsmedelsdatabas)
Men samtliga fettsyror är flytande i rumstemperatur; DHA har en smältpunkt på -44 grader, till exempel.
Vid tillagning så svettas min fina laxbit alltid av stora mängder fett.
Frågan är då:
Är detta mina superoptimala fleromättade fetter med låg smältpunkt som helt enkelt rinner av under tillagningen?
Det hade varit mindre trevligt. Laxen är självklart god, men att suga i sig de avrunna fetterna med sugrör är inte särskilt aptitligt.
- Är det bland annat fettsyrorna EPA, DPA och DHA som rinner av laxen vid tillagning?
Vad som gör lax så extremt näringsrikt är bland annat fettsyrorna.
Det innehåller till exempel:
0,5g EPA
0,3g DPA
1,3g DHA
/per 100g. (ungefär, enligt SLV:s livsmedelsdatabas)
Men samtliga fettsyror är flytande i rumstemperatur; DHA har en smältpunkt på -44 grader, till exempel.
Vid tillagning så svettas min fina laxbit alltid av stora mängder fett.
Frågan är då:
Är detta mina superoptimala fleromättade fetter med låg smältpunkt som helt enkelt rinner av under tillagningen?
Det hade varit mindre trevligt. Laxen är självklart god, men att suga i sig de avrunna fetterna med sugrör är inte särskilt aptitligt.
- Är det bland annat fettsyrorna EPA, DPA och DHA som rinner av laxen vid tillagning?