handdator

Visa fullständig version : När ska man väga maten?


daniieleriksson
2013-01-30, 18:24
Hej!

När ska man egentligen väga maten? som tex kycklingfilé, när den är fryst eller stekt?:)

Ristretto
2013-01-30, 18:26
Fryst om du går efter näringsvärdet på paketet. Tillagad om du går efter någon tabell med värden för tillagad filé.

BisonLGcrew
2013-01-30, 18:27
Det som står på påsen ska vara per 100g av påsens innehåll. Dvs fryst. Man steker bort mycket vatten vilket gör att maten blir kaloritätare. Om inte näringsämnen har kristalliserats och därmed ligger i pölen.

daniieleriksson
2013-01-30, 18:29
Tack för svaren! Så jag ska alltså gå efter frusen vikt?:) om jag vill följa påsens innehåll?

nitz
2013-01-30, 18:30
Tack för svaren! Så jag ska alltså gå efter frusen vikt?:) om jag vill följa påsens innehåll?
Exakt

Illuminatus
2013-01-30, 18:47
Är det mindre protein än vad som sägs på näringsvärdet då? För mina kycklingfileer brukar väga 300g frysta och efter stekning är de nästan nere på 200g, och 200g kyckling innebär ju ca 40g protein istället för 60g som jag beräknar när den är fryst.

Stämmer detta?

begt
2013-01-30, 18:49
Är det mindre protein än vad som sägs på näringsvärdet då? För mina kycklingfileer brukar väga 300g frysta och efter stekning är de nästan nere på 200g, och 200g kyckling innebär ju ca 40g protein istället för 60g som jag beräknar när den är fryst.

Stämmer detta?

Du ska alltid utgå ifrån otillagad vikt. När vätskan har ångat bort så är andelen protein per 100 g ännu högre.

Istället för 20 g/100g så kanske 30 g/100 g (påhittade siffror).

King Grub
2013-01-30, 18:52
Tack för svaren! Så jag ska alltså gå efter frusen vikt?:) om jag vill följa påsens innehåll?

Nej, tinad vikt.

Jeml
2013-01-30, 18:55
Nej, tinad vikt.

va? då har den ju släppt en hel del vatten..

King Grub
2013-01-30, 18:59
Det är SLV:s riktlinjer.

http://www.kolozzeum.com/forum/showpost.php?p=5983603&postcount=19

tjing
2013-01-30, 19:01
Ah, den här diskussionen igen.

Reaper123
2013-01-31, 12:22
Hej!

När ska man egentligen väga maten? som tex kycklingfilé, när den är fryst eller stekt?:)Har gjort en liten guide i ämnet, som du hittar här (http://quattrojimmy.blogspot.se/2012/09/energiinnehall-foreefter-tillagning.html)! Kanske besvarar din fråga?

Personligen väger jag alltid min mat före jag tillagar den (och räknar således energinnehålelt som står på påsen/förpackningen), då jag ofta gör storkok och sedan delar upp i tex 4 lika stora matlådor :)

burro
2013-01-31, 13:22
Är det mindre protein än vad som sägs på näringsvärdet då? För mina kycklingfileer brukar väga 300g frysta och efter stekning är de nästan nere på 200g, och 200g kyckling innebär ju ca 40g protein istället för 60g som jag beräknar när den är fryst.

Stämmer detta?

När du stekt din kyckling innehåller den mer protein per hundra gram eftersom det försvunnit en massa vätska. När den är stekt är det 30 gram protein per hundra gram (I ovanstående fall)

nisse1976
2013-01-31, 14:54
Beror det inte på vilka värden man jämför med?
Livsmedelsverket säger ju att det är tinad vikt som gäller.
På denna sida säger de t.om tillagad vikt: http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/Vad-innehaller-maten/Livsmedelsdatabasen-/Beraknade-livsmedel/
"Näringsinnehåll anges per 100 gram tillagad vikt för det färdigberäknade livsmedlet."

Enligt deras sida har en kycklingfilé tex 23,1 gram protein, så skall man använda det värdet så skall man ju se det som att man får i sig följande mängd protein: 23,1 gram * vikten på filen när den är tillagad.

Men om man använder vikten på påsen, t.ex eldorados kycklingfile innehåller 18 gram protein per 100 gram, det borde väl då vara i fryst tillstånd?
Då skall man se det som att man får i sig följande mängd protein: 18 gram * vikten i fryst tillstånd.

RobinEH
2013-01-31, 17:06
Enligt deras sida har en kycklingfilé tex 23,1 gram protein, så skall man använda det värdet så skall man ju se det som att man får i sig följande mängd protein: 23,1 gram * vikten på filen när den är tillagad.

Det står inte att Kycklingfilén är tillagad. Därför skall du inte heller beräkna tillagad vikt. Skulle det stått "kycklingfile, stekt" så skulle du självklart beräknad näringsinnehållet per tillagad vikt.

Illuminatus
2013-01-31, 17:12
När du stekt din kyckling innehåller den mer protein per hundra gram eftersom det försvunnit en massa vätska. När den är stekt är det 30 gram protein per hundra gram (I ovanstående fall)

That makes sense! Tack ska du ha.

Så en tillagad kyckling på 300g innehåller betydligt mer protein än vad en otillagad gör på samma vikt? Dock så behöver jag använda nästan 500g fryst kylling för att få 300g förvisso. Stämmer detta?

RobinEH
2013-01-31, 17:22
That makes sense! Tack ska du ha.

Så en tillagad kyckling på 300g innehåller betydligt mer protein än vad en otillagad gör på samma vikt? Dock så behöver jag använda nästan 500g fryst kylling för att få 300g förvisso. Stämmer detta?

300g tillagad kyckling innehåller mer protein än 300g otillagad kyckling, ja.
Hur mycket rå kyckling du behöver använda för att få 300g tillagad kyckling beror på hur och hur länge du tillagar den.