handdator

Visa fullständig version : Långsamma och snabba fetter


King Grub
2012-12-12, 17:14
Background:

Prolonged postprandial hypertriglyceridemia is a potential risk factor for cardiovascular diseases. In the context of obesity, this is associated with a chronic imbalance of lipid partitioning oriented toward storage and not toward β-oxidation.

Objective:

We tested the hypothesis that the physical structure of fat in a meal can modify the absorption, chylomicron transport, and further metabolic handling of dietary fatty acids.

Design:

Nine normal-weight and 9 obese subjects were fed 40 g milk fat (+[13C]triacylglycerols), either emulsified or nonemulsified, in breakfasts of identical composition. We measured the postprandial triacylglycerol content and size of the chylomicron-rich fraction, plasma kinetics of [13C]fatty acids, exogenous lipid oxidation with breath-test/indirect calorimetry, and fecal excretion.

Results:

The emulsified fat resulted in earlier (>1 h) and sharper chylomicron and [13C]fatty acid peaks in plasma than in spread fat in both groups (P < 0.0001). After 2 h, the emulsified fat resulted in greater apolipoprotein B-48 concentrations (9.7 ± 0.7 compared with 7.1 ± 0.9 mg/L; P < 0.05) in the normal-weight subjects than did the spread fat. In the obese subjects, emulsified fat resulted in a 3-fold greater chylomicron size (218 ± 24 nm) compared with the spread fat (P < 0.05). The emulsified fat induced higher dietary fatty acid spillover in plasma and a sharper 13CO2 appearance, which provoked increased exogenous lipid oxidation in each group: from 45% to 52% in normal-weight subjects (P < 0.05) and from 40% to 57% in obese subjects (P < 0.01).

Conclusion:

This study supports a new concept of “slow vs fast fat,” whereby intestinal absorption can be modulated by structuring dietary fat to modulate postprandial lipemia and lipid β-oxidation in humans with different BMIs.

Modulating absorption and postprandial handling of dietary fatty acids by structuring fat in the meal: a randomized crossover clinical trial. Am J Clin Nutr December 12, 2012.

http://ajcn.nutrition.org/content/early/2012/12/10/ajcn.112.043976.full.pdf+html

Sverker
2012-12-12, 17:47
emulsified= grädde.

nonemulsified = smör, eller mer rätt skirat smör.

maqan
2012-12-12, 20:31
Ganska konstigt att man inte har tänkt på det här tidigare kan man tycka. Klart att upptaget är snabbare om fettet är mer lättillgängligt.

Sverker
2012-12-12, 20:38
Fett i näringslösningar är alltid i emulsion.

tjing
2012-12-12, 22:03
Känns ganska givet, ja.

Ristretto
2012-12-13, 08:38
"The emulsified fat induced higher dietary fatty acid spillover in plasma and a sharper 13CO2 appearance, which provoked increased exogenous lipid oxidation in each group:"

Innebär "increased exogenous lipid oxidation" att emulsionsfetterna fortare oxiderar till energi?

tjing
2012-12-13, 12:34
"Exogenous lipid oxidation" är förbränning av dietärt fett.

Scratch89
2012-12-13, 15:39
Vad ska man med det här praktiskt? Vad jag vet så är väl all fett i mat emulgerat?
EDIT: Eller praktiskt. Kliniskt kanske är ett bättre ord.

Sverker
2012-12-13, 18:40
Funderar mest kring mättnadskänlan.

Ifall fettet passerar snabbare genom kroppen kanske vi känner mindre mättnad av X gram fett. Ren spekulation.

tjing
2012-12-13, 19:15
Funderar mest kring mättnadskänlan.

Ifall fettet passerar snabbare genom kroppen kanske vi känner mindre mättnad av X gram fett. Ren spekulation.

Mycket möjligt.

RassK
2012-12-13, 19:53
Icke-emulsifierat kan till och med vara fördelaktigt för att provocera ökad beta-oxidation och nedreglering av alfa-adrenerga receptorer. Eller när man använder fettsyror som "snabba" energikällor (tänk: kokosfett).

När det gäller mättnad/hälsa så har ju alltid fasta fetter gått före den flytande motsvarigheten.

Sverker
2012-12-13, 20:38
Icke-emulsifierat kan till och med vara fördelaktigt för att provocera ökad beta-oxidation och nedreglering av alfa-adrenerga receptorer. Eller när man använder fettsyror som "snabba" energikällor (tänk: kokosfett).

När det gäller mättnad/hälsa så har ju alltid fasta fetter gått före den flytande motsvarigheten.
Du vill att vi ska äta kokosfett rakt av:confused:

maqan
2012-12-14, 19:39
Har för mig att fria fettsyror ger större mättnad än triglycerider men är inte säker. Fettsyrornas längd har dock en påverkan: http://gut.bmj.com/content/46/5/689.abstract.