handdator

Visa fullständig version : Frukost träsket


AcidSleeper
2004-02-08, 10:34
Hejsan alla frukostdiggare!

Man bir bara mer och mer medveten om vad man äter ju längre man tränar och det man trycker i sig är ju hemskt... :(

Nu vill jag gärna ha lite bra tips på vad man kan käka till frukost utan att känna sig hemsk efteråt....

För tillfället så käkar jag Axa´s Bär Müsli tillsammans med Arla´s Yoggi <0.1% tillsammans med några mackor med messmör och hemmagjord leverpastej plus ett glas juice och ett hårdkokt ägg....

Det är gott :eating: men är det bra frukost? :confused:

EDIT: om man tänker på sockerhalten, fetthalten, GI och II?

pilt77
2004-02-08, 11:33
Jag äter gröt(4 portioner) 2kokta ägg, 4 mackor och lite vitamintabletter.
Det är väl en bra frukost?

Assazel
2004-02-08, 12:43
Originally posted by pilt77
Jag äter gröt(4 portioner) 2kokta ägg, 4 mackor och lite vitamintabletter.
Det är väl en bra frukost?

Det beror ju helt på.
-Är det havregrynsgröt, mannagryn?
-Micrad eller kokad gröt?
-Vilket bröd till mackorna? Vilket pålägg?

o s v

Genesis
2004-02-08, 13:04
Denna frukosten funkar bra för mig :)
http://home.no.net/yocke/frukost.jpg

King Grub
2004-02-08, 13:21
Originally posted by AcidSleeper
Hejsan alla frukostdiggare!

Man bir bara mer och mer medveten om vad man äter ju längre man tränar och det man trycker i sig är ju hemskt... :(

Nu vill jag gärna ha lite bra tips på vad man kan käka till frukost utan att känna sig hemsk efteråt....

För tillfället så käkar jag Axa´s Bär Müsli tillsammans med Arla´s Yoggi <0.1% tillsammans med några mackor med messmör och hemmagjord leverpastej plus ett glas juice och ett hårdkokt ägg....

Det är gott :eating: men är det bra frukost? :confused:

EDIT: om man tänker på sockerhalten, fetthalten, GI och II?

Massor av socker, lagom med fett, lågt GI, högt II.

Annars är bra mat bra mat även på morgonen. Samma man som utgör en bra lunch eller middag är också en bra frukost. Klockans visare spelar ingen roll. Jag äter ofta spaghetti och köttfärssås eller liknande till frukost. Bra tryck!

AcidSleeper
2004-02-08, 13:24
hmm, inte mycket bättre av det... :(

Kan ju tillägga att jag inte är en grötälskare, men vad tror ni om den frukosten jag har nu på morgonen?

Mackorna är: 2st hemmagjorda mjuk havrebröd samt 1st knäckebröd Wasa Sport...

Skulle vara tacksam för lite meningsfull kritik! :D

EDIT* Såg inte ditt inlägg där King Grub

King Grub
2004-02-08, 13:24
Som jag sade i förra inlägget: Massor av socker, lagom med fett, lågt GI, högt II. Lite proteinfattigt är det nog också.

AcidSleeper
2004-02-08, 13:34
Originally posted by King Grub
Massor av socker, lagom med fett, lågt GI, högt II.

För att få ned sockernivå på min nuvarande frukost, vad skulle du [KINGEN] göra för ändringar?

King Grub
2004-02-08, 13:36
Byta ut Yoggin mot naturell yoghurt och müslin mot havregrynsgröt. ;) Om du nu måste jaga socker.

AcidSleeper
2004-02-08, 13:55
Tack då Grub... kanske slänga in en Prottedrink kan väl vara bra för att få i sig mer med protein!

pilt77
2004-02-08, 15:12
Originally posted by Assazel


Det beror ju helt på.
-Är det havregrynsgröt, mannagryn?
-Micrad eller kokad gröt?
-Vilket bröd till mackorna? Vilket pålägg?

o s v
Havregryn
Kokad
Mörkt bröd med ost, hamburgerkött, paprika och tomat

sipowitz
2004-02-08, 15:58
Idag blev det storefrukosten nr1..

200 g Ryggbiff

Omelett gjord på 4 ägg

Tyskt grovbröd

C-vitaminbrus


Mummss säger jag!

kharon
2004-02-08, 16:43
Originally posted by pilt77

Havregryn
Kokad
Mörkt bröd med ost, hamburgerkött, paprika och tomat

Tummen upp! :thumbup:

JAM
2004-02-09, 00:53
Originally posted by AcidSleeper
Hejsan alla frukostdiggare!

Man bir bara mer och mer medveten om vad man äter ju längre man tränar och det man trycker i sig är ju hemskt... :(

Nu vill jag gärna ha lite bra tips på vad man kan käka till frukost utan att känna sig hemsk efteråt....

För tillfället så käkar jag Axa´s Bär Müsli tillsammans med Arla´s Yoggi <0.1% tillsammans med några mackor med messmör och hemmagjord leverpastej plus ett glas juice och ett hårdkokt ägg....

Det är gott :eating: men är det bra frukost? :confused:

EDIT: om man tänker på sockerhalten, fetthalten, GI och II?
Synd att du inte gillar gröt, men kanske kan du lära dig att tycka om det? Det är inte många som gillar mögelost, vin, öl, surströmming, etc första gångerna heller... Havregrynsgröt på morgonen är en fint start på dagen.

Det är Yoggin som är den stora sockerboven. Lite fett, mycket socker. Vanlig filmjölk kanske fungerar? Sedan lite havregryn på den? Bara att prova...

Assazel
2004-02-09, 08:46
Originally posted by pilt77

Havregryn
Kokad
Mörkt bröd med ost, hamburgerkött, paprika och tomat

Inget att klaga på där! :thumbup:

Tänk dock på att många "mörka" bröd fortfarande har högt GI. Vissa lika högt som vitt bröd.

Och GI:t på frukosten påverkar dagens resterande mål.

AcidSleeper
2004-02-09, 11:03
Originally posted by JAM

Synd att du inte gillar gröt, men kanske kan du lära dig att tycka om det? Det är inte många som gillar mögelost, vin, öl, surströmming, etc första gångerna heller... Havregrynsgröt på morgonen är en fint start på dagen.

Det är Yoggin som är den stora sockerboven. Lite fett, mycket socker. Vanlig filmjölk kanske fungerar? Sedan lite havregryn på den? Bara att prova...


Jadu, som jag sa gillar inte gröt, risgrynsgröt går för sig men inte till 100%.. ;)

Och för resten av artiklarna du räknade upp så gillar jag endast 1, vitt vin... huga för resten.. :(

Jo som grubben sa några inlägg tidigare så är det ju yoggin, som sagt.... jag ska byta ut den mot Naturell Youghurt Vanilj... kan kanske vara god...

Förresten ett litet sidospår, det va ett tag sen du ringde så vi kunde snacka lite.... ring någon dag!!

King Grub
2004-02-09, 11:04
Originally posted by AcidSleeper
Jo som grubben sa några inlägg tidigare så är det ju yoggin, som sagt.... jag ska byta ut den mot Naturell Youghurt Vanilj... kan kanske vara god...


Vaniljyoghurt är inte naturell. Den är lika illa den. ;) Naturell är icke smaksatt.

Assazel
2004-02-09, 11:10
Originally posted by AcidSleeper



Naturell Youghurt Vanilj


:laugh: :laugh: :laugh: :laugh:

*sorry Acid, kunde inte låta bli*
:love:

AcidSleeper
2004-02-09, 11:46
jajaja... :D

den ligger under kategorin Naturell Yoghurt på Arlas hemsida iaf.. så de så... :kickass:

men varför är denna sämre än naturell? mer socker?

http://www.arla.se/templates/Product.aspx?id=2113&ProductID=15&ShowIngredients=1

King Grub
2004-02-09, 11:48
Ja, det är samma sockermängd som fruktyoggi, i stort sett. Och det var väl sockret du ville undvika. I naturell yoghurt finns inget socker tillsatt.

AcidSleeper
2004-02-09, 17:15
mm stämmer, vill dra ner på sockret...

jepp, då är det bara skaffa nya matvanor då....

något sätt att få yoghurten att smaka bra och inte så surt, någon som kanske har ett bra recept? :eating:

Yankeee
2004-02-09, 17:19
Originally posted by AcidSleeper
mm stämmer, vill dra ner på sockret...

jepp, då är det bara skaffa nya matvanor då....

något sätt att få yoghurten att smaka bra och inte så surt, någon som kanske har ett bra recept? :eating:

Socker :naughty:

Yankeee
2004-02-09, 17:26
Nä allvarligt. Måste du ha youghurt då? Fördelarna mot mjölk är väl bakteriekulturen och att det är mer mättande. Men då kan du :eating: mer av det andra Personligen skulle jag byta ut yoghurten mot minimjölk. Det är väl ungefär samma mängd protein och kolhydrater?

AcidSleeper
2004-02-09, 17:26
Originally posted by Yankeee


Socker :naughty:

hmm jadu, kanske inte det va.. :nono:

King Grub
2004-02-09, 17:47
Danone har yoghurt med olika smaker, t ex jordgubb, äpple och vanilj, utan socker eller fett:

http://www.radron.se/upload/bilder/030926p_8_yoghurtdanone.jpg

AcidSleeper
2004-02-09, 20:51
ser gott ut... :eating:

ja, det gäller väl bara ut och hitta något i affären då.... :hbang:

SeWs
2004-02-09, 22:54
Är det ok att käka havregryn till frukost? Alltså, inte i gröt form då?

Assazel
2004-02-10, 08:21
Originally posted by SeWs
Är det ok att käka havregryn till frukost? Alltså, inte i gröt form då?

Ja!

King Grub
2004-02-10, 11:44
Om du inte bryr dig om det högre GI:t så, ja. Näringsvärdet på havregrynen är detsamma, okokta som kokta.

the OnE
2004-02-10, 15:06
grub va har kokt havregryn för gi o icke kokt för gi??

King Grub
2004-02-10, 15:17
Originally posted by the OnE
grub va har kokt havregryn för gi o icke kokt för gi??

Kastrullkokt: 69-80
Mikrad: 85-110
Okokta: 89-114

Beroende på grynens grovlek, bland annat.

Alcazara
2004-02-10, 15:46
Originally posted by King Grub


Kastrullkokt: 69-80
Mikrad: 85-110
Okokta: 89-114

Beroende på grynens grovlek, bland annat.



Hur länge måste grynen koka för att de ska räknas som kokta då? Själv gillar jag lite tuggmotstånd och tar av dem relativt snabbt (efter typ 1,5 min), vilket kanske inte är det bästa i GI-synpunkt eller?

Men å andra sidan så borde överkokta havregryn få högre GI...rätta mig om jag har fel!

King Grub
2004-02-10, 15:51
Hur länge måste grynen koka för att de ska räknas som kokta då? Själv gillar jag lite tuggmotstånd och tar av dem relativt snabbt (efter typ 1,5 min), vilket kanske inte är det bästa i GI-synpunkt eller?

3-5 minuter, ju längre desto bättre.

Men å andra sidan så borde överkokta havregryn få högre GI...rätta mig om jag har fel!

Ju längre de kokar, desto mer av de GI-sänkande fibrerna tränger ut.

Som vanligt finns det ju loppfrön att ta till. Psyllium to the rescue!

b1ff
2004-02-10, 16:46
Vad spelar det för roll igentligen om gröten är kokad eller mikrad? :confused:

Jag brukar äta:
Mikrad havregrynsgröt med äpplemos
Grovt mörkt bröd med smör och ost
Samt dricka Lättmjölk

Är det bra eller dåligt?

King Grub
2004-02-10, 17:20
Originally posted by b1ff
Vad spelar det för roll igentligen om gröten är kokad eller mikrad? :confused:

Jag brukar äta:
Mikrad havregrynsgröt med äpplemos
Grovt mörkt bröd med smör och ost
Samt dricka Lättmjölk

Är det bra eller dåligt?

Skillnaden är GI:t. Kastrullkokt har lägre GI.

Din frukost ser helt okej ut, fast proteinfattig.

b1ff
2004-02-10, 23:04
Originally posted by King Grub


Skillnaden är GI:t. Kastrullkokt har lägre GI.

Din frukost ser helt okej ut, fast proteinfattig.

GI:t? Är det något man ska sträva efter eller inte? :confused: Verkligen inte hajj på det här :cryout:

Man kan inte få en kort resume vad GI är, vore skitschysst..

Kanske ska slänga på lite leverpastej på mackorna?

King Grub
2004-02-11, 05:00
Originally posted by b1ff


GI:t? Är det något man ska sträva efter eller inte? :confused: Verkligen inte hajj på det här :cryout:

Man kan inte få en kort resume vad GI är, vore skitschysst..

Kanske ska slänga på lite leverpastej på mackorna?

GI är ett litet för omfattande koncept för att beskriva på ett bra sätt i ett inlägg här. Lite utförligare läsning:

http://www.paulun.se/paulun_pop.asp?idContent=355

no1fitness
2004-02-12, 04:45
Jag har en ( dum ) fråga, men när man micrar gröten i 2.5 minuter då kokas den ju...Använder full effekt.
Men det blir inte ett GI som kastrullkokad ändå ? Eller ?

Har svårt att tro att det skiljer så mycket...;)

King Grub
2004-02-12, 07:29
Originally posted by no1fitness
Jag har en ( dum ) fråga, men när man micrar gröten i 2.5 minuter då kokas den ju...Använder full effekt.
Men det blir inte ett GI som kastrullkokad ändå ? Eller ?

Har svårt att tro att det skiljer så mycket...;)

Du kanske hamnar på GI 85, medan kastrullkokt 5 minuter hamnar strax under 70. Värt besväret? Upp till dig.

AcidSleeper
2004-02-13, 15:07
Originally posted by King Grub
Danone har yoghurt med olika smaker, t ex jordgubb, äpple och vanilj, utan socker eller fett:


Grub du vet inte vilka affärer som säljer just Danone? :confused:

King Grub
2004-02-13, 15:12
Originally posted by AcidSleeper


Grub du vet inte vilka affärer som säljer just Danone? :confused:

ICA, Coop och Vivo har jag sett Danone-yoghurt på, i Stockholmsregionen i alla fall.