handdator

Visa fullständig version : kolhydrater


aldoschadewitz
2012-10-04, 17:05
fråga1: varför äter så många sötpotatis/yams istället för "vanlig" potatis?

fråga2: är råg flingor komplexa kolh såsom havre?

RykteT
2012-10-04, 17:06
fråga1: varför äter så många sötpotatis/yams istället för "vanlig" potatis?

fråga2: är råg flingor komplexa kolh såsom havre?

1. Kan jag inte svara på.

2. Det är stärkelse likväl som havre så: Ja, det är komplexa kolhydrater!

1684_
2012-10-04, 17:13
1, kanske för de säsong för rotfrukter nu? Jag vet inte, men de e gott. spcillt ugnsrostade sötpotatis bitar!!!!!!!!!!
2, precis som RykteT säger, ja. de e finfina gryn :) Men dom e defenetivt gryn som bör få svälla innan man tuggar i sig dom.

aldoschadewitz
2012-10-04, 17:50
okej tror inte det har med sesångsbetoningen att göra.. då de äter det året runt.

okej tack båda två. varför svälla?:( trodde lättmjölk+råg+kanel+ingefära+kardemumma+stevia var opti

RykteT
2012-10-04, 19:07
okej tack båda två. varför svälla?:(

Det är nog en smaksak för det finns absolut inga fysiologiska skillnader i om du låter dem svälla eller inte! :)

RassK
2012-10-04, 19:25
fråga1: varför äter så många sötpotatis/yams istället för "vanlig" potatis?

fråga2: är råg flingor komplexa kolh såsom havre?

1. Förhållandet mellan amylopektin och amylos skiljer sig från "vanlig" potatis vilket ger det ett lägre glykemiskt index.
2. Ja.

Jode
2012-10-04, 19:42
1: Kan bero på att många inspireras av paleo-aktig kost.

Zizou
2012-10-04, 19:47
1. Betydligt mycket godare än vanlig potatis. Tyvärr mycket dyrare. T/C :thumbup:

Eddie Vedder
2012-10-04, 20:17
fråga1: varför äter så många sötpotatis/yams istället för "vanlig" potatis?

Därför att de bor i USA där den potatisen är vanligt förekommande och inte lika dyr som här. Har förmodligen ingenting med näring att göra.

himmelsdyk
2012-10-05, 10:15
1: Kan bero på att många inspireras av paleo-aktig kost.

+1

Efter snabb googleing hittade jag den här (http://www.primalscienista.com/2012/08/11/sotpotatis-vs-vanlig-potatis/) som förklarar varför många lchf/ paleo väljer sötpotatis.

RassK
2012-10-05, 10:18
Efter snabb googleing hittade jag den här (http://www.primalscienista.com/2012/08/11/sotpotatis-vs-vanlig-potatis/) som förklarar varför många lchf/ paleo väljer sötpotatis.

På tal om länken:

1. Potatis innehåller inte socker
2. Stärkelse är inte socker

z_bumbi
2012-10-05, 10:27
1. Förhållandet mellan amylopektin och amylos skiljer sig från "vanlig" potatis vilket ger det ett lägre glykemiskt index.


Det där gäller väl yams och inte sötpotatis? De värden jag hittat på sötpotatis är i alla fall inom området som potatis ligger inom.

tjing
2012-10-05, 11:26
1. För att är paleofiler och för att yams är hypoallergent medan potatis inte är det. Dessutom är som sagt GI lägre i yams.

aldoschadewitz
2012-10-06, 09:49
okej tack för bra svar:)

RassK
2012-10-06, 10:04
Det där gäller väl yams och inte sötpotatis? De värden jag hittat på sötpotatis är i alla fall inom området som potatis ligger inom.

Det stämmer. Förbannat svårt att hålla isär begreppen i folkmun eftersom sötpotatis ibland kallas yams i amerikat och andra engelskspråkiga länder. De har hur som helst snarlika näringsvärde (även gentemot potatis) men skiljer sig åt i stärkelseform.