handdator

Visa fullständig version : Laga mat åt veganer, ge mig tips.


filmjölk
2012-09-27, 20:25
jag vet att det finns en hel hög veganer på brädan, jag behöver er hjälp för att glänsa lite. Jag gillar att laga mat (ghey, jag vet, men iaf), men jag har nog aldrig lagat mat utan någon form av animalisk produkt i. Halvfabrikats-kött-substitut är trist, jag vill laga riktig mat.

Om man skall bjuda veganer på (en god) middag, vad skall man tänka på då? Väldiskade eller allra helst nya köksredskap, inte laga animalisk mat samtidigt? Några andra "regler" man skall hålla sig till?

Om man stuvar kål, rödkål, brunkål, grönkål...vad kan man stuva i då? Jag brukar använda vispgrädde, men det är ju out of the question för en vegan. Kokosmjölk? funkar det, eller blir det för sött?

Grönsaksbiffar på morötter, paprika, röda linser, squash, lök...kan man använda köttkryddor (vanlig grillkrydda), jag kan tänka mig att jag tycker det är gott...men veganer kanske inte gillar köttsmak även om den är fejkad?

om man istället gör spett och lägger på en grill, kan man varva med ananas eller blir det för sött ihop med morötter? blandar ni frukt i grönsaksrätter?

Något vettigt substitut till smör att ha i om man bakar bröd? (bröd som man kan doppa i en grönsakssalsa på kanske avocado)

Desserter? funderar på kanske äpplepaj (sub för smör behövs!) med en "sorbet" på frysta sötade bär, kan det funka?

Gurkyngel
2012-09-28, 04:34
Jag är ju nu inte vegan men grönsaksbiffar tycker jag är gott och brukar göra då och då. Blir gott och mer matigt om man också blandar ner lite bönor i smeten. Du steker givetvis i veg fett.

Annat jag komma på (och nu namedroppar jag bara) är: rostade kikärtor, någon slags paj, grillspett lät som en bra idé, heltstekta stor svampar (som biffar), hummus, tapenade, pesto, "kåldolmar" (kål/sallad med fyllning), falska sniglar (champinjoner med vitlöksgeggafyllning), kål kanske går att stuva i soja/havregrädde om du tror att kokos blir för sött (själv gillar jag inte kokossmaken alls), rotfruktschips/ugnsrostade rotfrukter, helstekt lök, tofu, indisk grönsaksgryta...
Desserter: sorbet lät mycket bra tycker jag, riktigt mörk choklad är väl mjölkfri? om du vill ha ett brunt inslag, fruktsallad, kokostoppar, kikärts- och jordnötssmörsbollar, glass/pudding av silkestofu...

Wzup2u
2012-09-29, 06:01
http://forumbilder.se/images/256201262307Af8fc.jpg

sinaui
2012-09-29, 21:07
Om det inte behöver vara opti så finns det ju massa roligt man kan göra :) Som dessert kan jag tänka mig att söta frukter men nån veganchoklad smält ovanpå http://www.recept.nu/niclas_ericson/efterratter_och_godis/frukt_och_bar/gino/

BlötSnö
2012-10-02, 21:26
Göteborg är ju en hyfsat stor stad, så ni lär också ha någon form av specialistbutik som säljer vegansk och vegetarisk mat. Det finns en restaurang bredvid Nordstan som säljer vegansk mat, men jag vet inte huruvida de sålde ingredienser där.
Ta även en titt i kines-butiker. De är väldigt glada i tofu i alla möjliga och omöjliga former och har även en del andra roliga ingredienser som kanske kan inspirera dig.
Här är två hemsidor som kanske kan hjälpa dig lite på traven också:
http://www.veganrecept.se/
http://www.veggiemind.com/veggietoppen/index.php?cat=Receptsidor-Veg%2FVegan

norpx
2012-10-03, 04:30
http://www.undergroundburgers.com/