Visa fullständig version : AB gör test på kycklingfiléer
De kollar vilka kycklingfiléer som har mest/minst vatten efter upptining och upplagning, bra att ha i bakhuvudet nästa gång ni köper kyckling! Glad att jag handlat på Coop :D
http://www.aftonbladet.se/nyheter/minekonomi/shopping/article15327065.ab
Eldorado 900 gram, Ca 55 kr/kg
Viktminskning efter tining: 11 %
Sammanlagd viktminskning från fryst till tillagad: 30 %
Ivars, 900 gram, Ca 75 kr/kg
Viktminskning efter tining: 7 %
Sammanlagd viktminskning från fryst till tillagad: 38 %
Ica, 1000 gram, Ca 58 kr/kg
Viktminskning efter tining: 8 %
Sammanlagd viktminskning från fryst till tillagad: 35 %
Ica Basic, 900 gram, Ca 55 kr/kg
Viktminskning efter tining: 15 %
Sammanlagd viktminskning från fryst till tillagad: 24 % Minskade minst!
Rose, 900 gram, Ca 66 kr/kg
Viktminskning efter tining: 11 %
Sammanlagd viktminskning från fryst till tillagad: 37 %
Willys, 1000 gram, Ca 65 kr/kg
Viktminskning efter tining: 5 %
Sammanlagd viktminskning från fryst till tillagad: 28 %
Coop Extra, 900 gram, Ca 55 kr/kg
Viktminskning efter tining: 10 %
Sammanlagd viktminskning från fryst till tillagad: 44 % Minskade mest!
Coop, 1000 gram, Ca 69 kr/kg
Viktminskning efter tining: 11 %
Sammanlagd viktminskning från fryst till tillagad: 26 %
Kronfågel, 1000 gram, Ca 74 kr/kg
Viktminskning efter tining: 6 %
Sammanlagd viktminskning från fryst till tillagad: 33 %
Guldfågeln, 1000 gram, Ca 89 kr/kg
Viktminskning efter tining: 11 %
Sammanlagd viktminskning från fryst till tillagad: 29 %
Ica basic nästa då? :)
Hittills kört Coop X-tra, och har själv märkt att dom tappar ~50% av vikten efter tillagning.
Donkey Kong
2012-09-19, 10:15
Tackar!
Vilken är mest prisvärd tro, när den är klar?
Pretorian
2012-09-19, 10:46
För min del blir det Eldorado eller Willys.
1. Svenskt.
2. Pris vs viktminskning.
martikainen
2012-09-19, 16:44
Har kört ICA basics sen de lanserade det märket, tycker att kvalitén på filéerna är bättre än övriga budgetmärken, dvs mindre blod/senor kvar, mindre vanligt att man får benbitar, mindre fetthinnor.
Tycker de står sig bra mot guld/kronfågeln också faktiskt, speciellt när man kikar på prislappen samtidigt!
Fishtank
2012-09-20, 00:47
Ica basic är riktigt bra för pengarna, bättre än de senaste gångerna jag kört guldfågel iaf.
Sent from my GT-I9300 using Tapatalk 2
Har ICA basic blivit bättre sen de bytte namn från Eldorado eller är det bara placebo att varorna känns bättre för att det står ICA på? Jag handlade inget eldorado innan, och nu heller inget ICA basic.
Har man ändrat nått mer än namnet? Svårt kanske att ha någon här på forumet som är insatt, men tror heller inte att ICA skulle svara "Nej det är samma skit" om man ringde och hörde efter heller...
Har ICA basic blivit bättre sen de bytte namn från Eldorado eller är det bara placebo att varorna känns bättre för att det står ICA på? Jag handlade inget eldorado innan, och nu heller inget ICA basic.
Har man ändrat nått mer än namnet? Svårt kanske att ha någon här på forumet som är insatt, men tror heller inte att ICA skulle svara "Nej det är samma skit" om man ringde och hörde efter heller...
Du menar bytt från Euroshopper. Allt jag testat från ICA basic har varit bra men det har mest varit torrvaror och juice.
Du menar bytt från Euroshopper. Allt jag testat från ICA basic har varit bra men det har mest varit torrvaror och juice.
Just ja, Euroshopper var det ja, inte Eldorado blandar alltid ihop dessa (samma skit?).
Just ja, Euroshopper var det ja, inte Eldorado blandar alltid ihop dessa (samma skit?).
Nej! Eldorado är ingen hovleverantör av kycklingfilé men jag har ätit uppåt hundra kilo sedan dom kom (4 år?) och aldrig har det varit dåligt. Euroshopper gillade jag inte alls (som helhet).
Just ja, Euroshopper var det ja, inte Eldorado blandar alltid ihop dessa (samma skit?).
ICA ställer högre krav på kvalité när det gäller basic jämfört med euroshoper. Många leverantörer slängde man ut för det var så otroligt dålig kvalité (det går inte Ica ut med) medan andra höll kvalitén och fick stanna kvar med nytt namn dvs basic.
Uffelicius
2012-09-20, 10:53
Kanske lite off topic, men är det någon som vet varför det är tillsatt druvsocker och salt i kycklingfileer från till exempel ICA ?
Kanske lite off topic, men är det någon som vet varför det är tillsatt druvsocker och salt i kycklingfileer från till exempel ICA ?
druvsocker? what?
Kanske lite off topic, men är det någon som vet varför det är tillsatt druvsocker och salt i kycklingfileer från till exempel ICA ?
Tror det är en del av mörningen men kan ha fel.
Tror det är en del av mörningen men kan ha fel.
Gissar på det också, låter mycket troligt.
Måste fråga en kankse korkad fråga.
Färsk kycklingfilé, sprutar dom in vatten i dessa oxå?
Måste fråga en kankse korkad fråga.
Färsk kycklingfilé, sprutar dom in vatten i dessa oxå?
Nej, men om det står "marinerad färsk kycklingfile" så görs det
Nytt test! Ngn med plus som kan dela infon?
https://www.aftonbladet.se/tester/a/9z6OEr/bast-i-test-av-fryst-kycklingfile-betyg-pa-svensk-dansk
TotteShaped4Life
2023-01-31, 14:26
Nytt test! Ngn med plus som kan dela infon?
https://www.aftonbladet.se/tester/a/9z6OEr/bast-i-test-av-fryst-kycklingfile-betyg-pa-svensk-dansk
Tror inte det är någon som vågar outa det här på kolo...
nisse1976
2023-01-31, 19:36
När smakjuryn testar marknadens vanligaste frysta kycklingfiléer finns det flera riktiga lågvattenmärken.
Testets vinnare, en dansk kyckling, får full pott smakmässigt, samtidigt som den ekologiska svenska inte når ända fram.
14,9 stycken. Så många kycklingar åt genomsnittssvensken 2021.
Klart är att kyckling har gått från att vara en lyxvara till något många svenska hushåll serverar till middag både en och två gånger i veckan.
Samtidigt är kyckling en av de produkter där priset höjts mest den senaste tiden, enligt en mätning från matpriskollen.se har priset på kyckling höjts med 23,8 procent i augusti, till stor del beroende på höjda spannmålspriser.
Och när det kommer till färsk kyckling är det nästan uteslutande svensk kyckling som säljs i våra butiker. Men när vi står vid frysdisken och väljer kycklingfilé är vi inte lika kategoriska. Då är det enbart 70 procent svenskproducerad kyckling som slinker ner i kundkorgen.
– Svensk kyckling innehåller lägre mängd saltlake, i princip ingen antibiotika och är uppfödd på svenska familjegårdar som kontrolleras av myndigheternas veterinärer. Här finns färre djur i stallarna och djuren har större yta att röra på sig jämfört med kycklingar från övriga EU-länder, säger Maria Donis, VD på branschorganisationen Svensk kyckling.
Det, tillsammans med Sveriges krav kring livsmedelssäkerhet, innebär att det är dyrare att föda upp kyckling i Sverige enligt svenska regler, något som spiller över på priset. För kanske är det främst på priset som vi vanliga konsumenter märker skillnad mellan svensk och utlandsuppfödd kyckling, eftersom eventuell antibiotikaanvändning eller brister i djurskyddet inte alltid märks på själva smaken, utan snarare handlar om en moraliskt val.
”Ett sätt att ta betalt för vatten”
För att kycklingen inte ska bli torr vid tillagning tillsätts ofta saltlake, framför allt i frysta kycklingfiléer. I Sverige finns sedan många år en branschöverenskommelse om en maxgräns på 13 procent tillsatt saltlake i kyckling.
– Vid högre andel saltlake påverkas både smaken och konsistensen visade en studie från (numera nedlagda) Institutet för Livsmedel och Bioteknik. Bröstfilén blev både mer blöt och hade en svampig konsistens. Men det är också ett sätt att ta betalt för vatten istället för köttet. Vid ökad andel saltlake behöver man också tillsätta främmande ämnen som till exempel fosfat för att binda vattnet. Det behövs inte i Sverige, tack vare maxgränsen, säger Maria Donis.
När Aftonbladets smakjury provade sig igenom tio kycklingfiléer från frysdisken varierade omdömena kraftigt. Omdömen som ”kemisk”, ”unken” och ”vattnig” varvades med mer positiva ordalag som ”smakar kyckling helt enkelt” och ”härligt med fiber”.
Sämst betyg fick den danskproducerade kycklingen från Eldorado, där lukt och smak drog ner betyget rejält. Den var också en av testets billigaste filéer.
Däremot visade det sig att dyrast inte alltid smakar bäst. Testets överlägset dyraste kycklingfilé, Kronfågel Bosarp kyckling Ekologisk kycklingbröstfilé, med ett kilopris som var mer än fyra gånger dyrare än det billigaste märket, danskproducerade filén från ICA Basic, landade som fyra smakmässigt.
Bäst i test blev en danskproducerad kyckling, Lindströms kycklingfilé, en filé med bra smak och konsistens. Här var testpatrullen rörande överens, och samtliga gav den högst betyg.
Så här gjordes testet:
De olika kycklingfiléerna köptes från de största livsmedelskedjornas sajter, och priserna kan därför variera något beroende på om de köps direkt i butik eller via sajten.
Samtliga filéer har tinats enligt anvisning på förpackningen och därefter tillagats i stekpanna med smör, kryddats med salt och peppar.
Ingen av jurymedlemmarna visste vilka kycklingmärken som ingick i testet.
De visste inte heller prisklasserna. Därefter betygsattes de efter smak, doft, utseende och konsistens och färg.
I testet ingick både några av marknadens billigaste kycklingmärken och några av de dyraste. I testet ingår både dansk och svensk kyckling.
Ingen i testpatrullen fick i förväg veta under vilka omständigheter kycklingen fötts upp. Därför har hänsyn inte tagits till huruvida kycklingen fötts upp på stor yta, ekologiskt eller i varit långsamväxande. Inte heller har patrullen tagit hänsyn till priset.
Testpatrullen:
Pippi Heierson, 61, lärarvikarie, Spånga. Favorit: Lindströms kycklingfilé
Alexander Elwing, 32, bartender, Stockholm. Favorit: Lindströms kycklingfilé
Caroline Sundström, 47, fastighetsförvaltare och entreprenör, Stockholm. Favorit: Lindströms kycklingfilé
Peter Backman, 68, flanör och pensionär, Solna. Favorit: Lindströms kycklingfilé
Cia Backman, 58, egenföretagare, Solna. Favorit: Lindströms kycklingfilé
Alexandra Zazzi, 56, kock, Stockholm. Favorit: Lindströms kycklingfilé
Ica Mörad kycklingbröstfilé
-
Mängd/förpackning: 1 800 g
Pris/förpackning: 171,9
Pris/kilo: 95,53 kr
Ursprung: Sverige
Kommentar: innehåll enligt förpackning: 87 procent kyckling, vatten och salt. Släpper mycket vatten.
Juryns kommentarer: ”Inget att lägga ut på tinder, här skulle jag svajpa vänster direkt”, ”Inga fibrer, den här är helt slät, intetsägande som barnmat. Det känns som någon form av pastej, och den här både doft- och smaklös”.
Coop Svensk kycklingbröstfilé
-
Mängd/förpackning: 1 000 g
Pris/förpackning: 109 kr
Pris/kilo: 109 kr
Ursprung: Sverige
Kommentar: Innehåll enligt förpackning: Mörad, innehåller 87 procent kyckling, vatten, salt. Släpper mycket vatten.
Juryns kommentarer: ”Grynig konsistens, nästan som mannagrynsgröt”, ”Luktar illa och unket. Den här har nog aldrig mått riktigt bra”.
ICA Basic Kycklingfilé
-
Billigast
Mängd/förpackning: 900 g
Pris/förpackning: 69,75 kr
Pris/kilo: 75,50 kr
Ursprung: Danmark
Kommentar: Innehåll enligt förpackning: 80 procent kyckling, vatten och salt, halalgodkänd. Släpper mycket vatten.
Juryns kommentarer: ”Smakar sött”, ”Usch, nästan som godis. Godiskyckling säljer inte.”
Coop Xtra kycklingbröstfilé
+++
Mängd/förpackning: 900 g
Pris/förpackning: 69,95 kr
Pris/kilo: 77,72
Ursprung: Danmark
Kommentar: Innehåll enligt förpackning: 80 procent kyckling, vatten och salt
Juryns kommentarer: ”Godkänd.” ”Jättegod, känns inte alls som fryst kyckling.”
Garant Bröstfilé, mörad
+++
Mängd/förpackning: 1 000 g
Pris/förpackning: 99 kr
Pris/kilo: 99 kr
Ursprung: Sverige
Kommentar: Mörad, innehåll enligt förpackning: 87 procent kyckling, vatten och salt. Släpper inte särskilt mycket vatten vid tillagning.
Juryns kommentarer: ”Broilervarning, men med okej smak”, ”trist och intetsägande”.
Eldorado Kycklingbröstfilé Mörad
-
Mängd/förpackning: 900 g
Pris/förpackning: 69,95 kr
Pris/kilo: 77,72 kr
Ursprung: Danmark
Kommentar: Mörad, Innehåller 80 procent kyckling, vatten och salt. En liten filé där det fanns benrester kvar.
Juryns kommentarer: ”Luktar akvarium”, ”den här filén smakar kemiskt och luktar fisk”, ”tråkig och gummiliknande konsistens”.
Ivars kycklingfilé
++++
Mängd/förpackning: 900 g
Pris/förpackning: 81,95
Pris/kilo: 91 kr
Ursprung: Danmark
Kommentar: Innehåll enligt förpackning: Marinerad, 80 procent kyckling, vatten och salt. Släpper mycket vätska.
Juryns kommentarer: ”Smakar bra och konsistensen är bra”, ”doftar behagligt”.
Kronfågel Svensk gårdskyckling kycklingfilé
+
Mängd/förpackning: 1 000 g
Pris/förpackning: 115 kr
Pris/kilo: 115 kr
Ursprung: Sverige
Kommentar: Innehåll enligt förpackning: 87 procent kyckling, vatten och salt
Juryns kommentarer: ”Kemisk och konstig smak”.
Guldfågeln Kycklingbröstfiléer
++++
Mängd/förpackning: 1 000 g
Pris/förpackning: 130 kr
Pris/kilo: 130 kr
Ursprung: Sverige
Kommentar: Innehåll enligt förpackning: 87 procent kyckling, vatten, salt och socker. Släpper inte mycket vatten.
Juryns kommentarer: ”Ett plus för att den är fibrig”, ”För att vara fryst så är den klart godkänd, har en fantastisk konsistens”, ”Doftar bra och smakar gott.”
Lindströms kycklingfilé
+++++
BÄST I TEST
Mängd/förpackning: 900 g
Pris/förpackning: 126 kr
Pris/kilo: 140 kr
Ursprung: Danmark
Kommentar Innehåll: Kycklingfilé som glaserats i vatten. Släpper nästan inget vatten.
Juryns kommentarer: ”Doftar och smakar bra”, ”Full pott”.
Kronfågel Bosarp Ekologisk kycklingbröstfilé
++++
Dyrast
Mängd/förpackning: 250 g
Pris/förpackning: 83,95 kr
Pris/kilo: 335,80 kr
Ursprung: Sverige
Kommentar: Kravmärkt och långsamväxande där skinnet finns kvar. Släpper nästan ingen vätska.
Juryns kommentarer: ”Härligt med skinn, för det gör att smakupplevelsen blir så mycket större”, ”Lång och mild smak”
Har käkat lindströms i flera år, riktigt bra.
Och Nisse, du är en hjälte.
TotteShaped4Life
2023-02-01, 14:12
Lindströms har varit given i frysen i många år
nisse1976
2023-02-01, 17:46
Jag köper aldrig dom jag tänker som lågpris - typ Eldorado och Ica basic. I övrigt brukar jag inte tänka så mycket på vad jag tar. Kollade nu vad jag hade i frysen och det var kronfågel ��
Får bli att köpa några påsar Lindströms och börja med ett blindtest!
Jag köper aldrig dom jag tänker som lågpris - typ Eldorado och Ica basic. I övrigt brukar jag inte tänka så mycket på vad jag tar. Kollade nu vad jag hade i frysen och det var kronfågel ��
Får bli att köpa några påsar Lindströms och börja med ett blindtest!
Räknade på det för några år sedan och med tanke på att det var typ 20% i sprutar vatten eller något i eldorado vet jag inte om dom var så mycket billigare per kg.
Gör det!
Är det inte mer antibiotika i dansk kyckling än svensk?
dluddeckens
2023-02-06, 08:52
Är det inte mer antibiotika i dansk kyckling än svensk?
Jo, perfekt om man är sjuk.
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.